Så här fick jag en gratis iPad mini tack vare mitt kreditkort
Sök:

Så här fick jag en gratis iPad mini tack vare mitt kreditkort

En genomgång av de bästa kreditkorten just nu
Så här fick jag en gratis iPad mini tack vare mitt kreditkort

Nu var det tyvärr än en gång alldeles för länge sedan jag skrev sist, men tack Max (en av mina trogna läsare) för en spark i baken! :-) Det här inlägget tänkte jag dela med mig av ett ganska enkelt tips som jag själv utnyttjat under de senaste året för att få en gratis iPad mini.

Jag rekommenderar numer, sedan 150503, OKQ8-kortet istället för SupremeCard eftersom där kan du få ut pengarna i kontanter istället.

Ungefär vid den här tiden förra året började jag städa i vår ekonomi och passade samtidigt att gå genom de olika bank- och kreditkorten som jag och Caroline använder. Vid det tillfället var vi kunder i Swedbank och använde deras vanliga bankkort som vi dessutom betalade för att använda, vilket inte var helt optimalt då många av de andra leverantörerna har cashback eller poängsystem.

Efter ganska mycket undersökande konstaterade jag att det på den svenska marknaden finns tre kreditkort som kvalar in som förmånligast:

 • SAS Eurobonus MasterCard – som ger poäng som kan bytas ut mot reserelaterade produkter. Spontant är det väl fördelaktigt för den som gäller reserelaterade erbjudanden, såsom flygbiljetter, weekendresor etc.  Länk till hemsidan.
 • OKQ8  som i flera utvärderingar (t.ex. i Dagens Industri) fått pris som bästa kort i test. Ger en 1 % på alla köp oavsett inköpsställe och kan hämtas ut på valfri OKQ8-station. Ger även en hyfsad bra ränta på 2.25 % på innestående kapital, vilket är bättre än de flesta banker och i paritet med SBAB som just nu har bästa inlåningsräntan. Dessutom har det ingen årsavgift vilket är ett bra argument när man förhandlar med de andra bankerna om deras kort. Länk till hemsidan.
 • SupremeCard – som också ger 1 % i återbäring fast i form av prylar och erbjudanden.  Det som jag tillslut valde. SupremeCard tillhandahålls av ResursBank som ingår i samma koncern som SIBA vilket innebär att mycket av SIBAs utbud finns i deras ”poängshop”. Länk till hemsidan.
 • Uppdatering kl. 13:36: läs gärna kommentarerna där fler bra tips på kort har kommit upp.

En kort sammanställning är väl på sin plats:

SAS EuroBonus OKQ8 SupremeCard
+ Bra erbjudanden om man gillar resor t.ex. med SAS och hotell etc+ Poäng på alla köp

+ Ingen årsavgift+ 1 % bonus på alla köp även utanför OKQ8+ Återbäring i form av bonuscheck som kan växlas mot kontanter+ Hög ränta på överskjutande belopp ca 2.25 %+ Reseförsäkring

+ Gratis extrakort

+ 1 % bonus på alla köp överallt+ Bra poängshop (SIBAS utbud)+ SMS vid alla köp över 500 SEK+ 3 % sparränta upp till 250.000 SEK
 – Årsavgift – 395 kr- 2.0 % i valutaväxlingsavgift- Extrakort 95 kr- Effektiv årsränta – 16,92 %  – Effektiv årsränta 16,58 %- 1.5 % valutaväxlingsavgift- 35 kr eller 3 % vid bankomatuttag – 1 % valutapåslag vid köp utomlands- 35 kr i avgift (eller 1.95 % vid bankkomatuttag eller betalning av räkning)- Effektiv årsränta – 4.32 % – 21.60 %- Årsavgift – 195 kr

Jag själv valde mellan dessa tre och valet hamnade till slut på SupremeCard eftersom jag är ju svag för teknikprylar och min dotter Freja på 2.5 år berättade för mig att min iPad inte längre var min utan den numer var ”Frejas iPad”… :-)

En iPad Mini 16Gb vit hos SupremeCard ”kostar” 295.000 poäng där 1 poäng motsvarar en omsatt krona (i värde motsvarar det ca 1 % återbäring i paritet med OKQ8-kortet). Eftersom jag sedan ett par år mäter min ekonomi med Balansbladet så vet jag att jag och Caroline omsätter  den summan på ungefär 12-14 månader. Det motsvarar ca 25.000 på månadsbasis (numer kan man även betala sina räkningar via Supreme-kortet, vilket gör det relativt lätt att nå upp i en hög omsättning – normalt kan man diskutera om det lönsamt på grund av avgift på 35 kr eller 1.95 % men iaf. fram till december 2013 är det kostnadsfritt).

Så istället för att använda korten från Swedbank under samma period och inte få något för det, kunde vi bara genom att byta kort dessutom får en iPad som Freja kunde få utan att det för oss blev något merabete.

Naturligtvis förutsätter det här att vi betalade hela räkningen i slutet av månaden så att man inte åker på den höga räntan som ofta är associerad med kreditkort.

Ingen ersättning har utgått för det här inlägget. Däremot – om du är intresserad av att teckna ett kort hos SupremeCard så har Resursbank (ägs av SIBA) ett erbjudande om att nya kunder som rekommenderas av gamla får 25.000 poäng att börja med. Den som rekommenderar får också 25.000 poäng i bonus för rekommendationen. Om du vill ha dessa 25.000 och kan tänka dig dela med dig av 25.000 till mig med så mejla mig på jan@bolmeson.se så fixar jag pappersarbetet.

På återseende,
//jan

PS. Du kan även gilla det här inlägget om hur man kan använda kreditkort som buffert. DS.

PPS. Läs gärna även kommentarerna nedan då de fördjupar sig i ämnet DDS.

Relaterade etiketter och ämnen

buffert, frejas portfölj, kreditkort, tips, video

Kommentera

37 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej. Jag tänker köpa en ny husbil och tänkte att jag skulle betala husbilen 1400000kr med ett American Express Eurobonus kort för att tjäna SAS eurobonuspoäng till att användas med familjen till framtida resor. Års-avgiften är på 1000kr och för varje inhandlad 100kr får man 20 eurobonus poäng att använda till bonusresor eller hotellboende mm. Min fråga är om det finns något annat kreditkort med eurobonus som ger bättre poäng?
  Med vänlig hälsning, Micke

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Mikael Snäll
 2. Vit pil

  Om allt övrig du skriver är lika inaktuell och felaktig som det du skriver här så borde du lägga av
  Dina upplysningar om kreditkort – – – knap ett rätt .
  Marknadsupplysningar som är flera år gamla ! ! ! !
  Värdelös och inget annat .

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Aage Drejdal
 3. Vit pil

  Har hittat denna mycket värdefulla blogg idag. Mycket att ta in. Funderade på det här med kreditkort. Det finns ju som du säger massor att välja på. Hur ska man välja egentligen. Preem MasterCard verkar som du skriver bra liksom säkert flera andra men jag förstår inte det här med sparränta på kreditkort hur det fungerar. Man sätter ju inte in pengar på kreditkort så hur kan man få ränta där? Kanske en dum fråga från en nybörjare men jag vill gärna veta hur det fungerar. Hälsning från en elev du undervisade för snart 9 år sedan

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Kenny
  1. Vit pil

   Vad roligt att du hör av dig. Jo, det fungerar som så att vissa människor tycker om att sätta in pengar i förväg på kreditkorten, det vill säga nästan som pluspengar. Då får man en sparränta. :-)

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  1. Vit pil

   Tack för tipset men jag tycker att ett MedMera Betala efter ser i så fall ännu bättre ut om du nu inte vill nyttja kortet i utlandet för ta ut kontanter. Har jag missat något?

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Erik Lind
  2. Vit pil

   Ångrat mig har nu kommit fram till att ”Coop MedMera Mer” är mest förmånligt om du betalar räkningar på runt 6k i mån så kommer byta till det :)

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Erik Lind
  3. Vit pil

   tyvärr har betala numera börjat ta betalt för betalning med MedMera-kortet.
   Ingen gratis lunch där längre :-(

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Sunkist
 4. Vit pil

  Hej.

  Har i skrivande stund Okq8 kortet. Men funderar över att eventuellt skaffa mig ett Coop MedMera Mer kort då det till en början ger mig 5000 poäng vid ansökan och att jag kan betala mina räkningar gratis via betalo. Får 2 poäng hos Coop och 1 poäng på allt du handlar överallt annars. Första året är gratis och året där på kostar det 249:-/år.

  Men fast den höga avgiften så ser jag ändå possessivt till kortet. För coop har de trevliga poängsystemet, samlar du minst 21 000 grundpoäng på ett halvår dubbleras dem.

  Sen finns de en rad olika saker som man kan byta in sina poäng mot och jag får poäng vilken bensen station jag väljer och är inte beroenden av en specifik.

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Kritian
 5. Vit pil

  Såg att någon var skeptisk till okq8 för att de inte ville ha bonus att handla för där. När man får en check hem så kan man lösa in den mot kontanter på en mack. Man måste alltså inte handla något där. Dessutom sätts bonusen in på kontot efter ett tag om man inte löser in checken. Man slipper alltså tänka på det om man vill. Har själv kortet plus gratis extrakort, så två visakort helt gratis plus flera hundra kronor i bonus. Sätter bara in pengar i förväg och nyttjar ingen kredit. Krediten har jag dessutom på lägsta beloppet 500kr ifall någon stjäl kortet. I hushållet sätter vi in lika mycket var på vårt gemensamma ok-konto och jag kan rekommendera alla skeptike att prova åtminstone. Det kostar ju inget och funkar bra :)

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Ok
 6. Vit pil

  Hej och tack för ett jättebra inlägg (och en toppenföreläsning i söndags!)

  Jag blev tokinsinspirerad av att låta kreditkortet tjäna pengar åt mig så tack för tipset!
  För min del har jag mest varit rädd för att överspendera och hamna i för hög kredit. Men jag har börjat inse att jag håller budgeten riktigt bra så jag ska sluta oroa mig.

  Min strategi ser ut så här: siktar troligen på OKQ8 för de verkar ha bäst villkor + ingen årsavgift + 1% återbäring. Söker en kredit på max 2x min spenderbara inkomst (det som är kvar efter räkningar och sparande har åkt iväg varje månad) vilket med 60 dagars kredit gör att jag får ett ganska lågt tak för hur mycket jag kan spendera, så jag inte kan spendera mer pengar än jag budgeterat.
  För större inköp har jag och sambon redan ett gemensamt kreditkort så det här blir enbart för mina transaktioner.

  Mitt nuvarande bankkort tänker jag behålla, tro det eller ej. Det kostar mig 20 kr/mån, alltså 240 kr/år, men jag tänker så här: det har fria uttag och ett kontantuttag med OKQ8 kostar minst 35 kr/st. 240/35=6,8 Så om jag gör 7 kontantuttag med mitt nuvarande kort under ett år (vilket inte känns helt orimligt) så har jag gått +/- 0
  Jag handlar för runda slängar 10000kr/mån = 120000kr/år = 1200kr i återbäring, minus 240 kr vilket ändå ger 960kr plus jämfört med enbart mitt nuvarande kort!

  MVH

  Christina

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Christina
  1. Vit pil

   QkQ8 . OKQ8 är bäst ! ! ! Du får 1% i återbäring på det du handlar . Du får 0,5 % på innestående på kontot . Det är i princip 1,5 % på ditt förbruk .
   Kontant uttag gör du i mat affären . Handelsbanken har kontanter över disk .

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Aage Drejdal
 7. Vit pil

  Hej! Följer sporadiskt och uppskattar verkligen din blogg. Har varit en väldigt härlig startplatå för att våga och kunna påbörja sitt sparande från. Jag har lite tankar (tre st) kring lönsamheten av OKQ8s kort och om deras avgifter.

  1. Jag har kollat på OKQ8 Visa och vad jag har läst mig till så har dem en aviseringsavgift på 25 kr. Dem aviserar ut om hur det går för ens kort varje kvartal via post, vilket gäller dem kvartal som man har spenderat 2500 kr som minst med kortet (25kr avkastning från deras 1%). Kan man avbryta aviseringar för att undvika denna avgift tror du?

  2. Sen har de även ”köpnota” på köp inom OKQ8 koncernen på 50 kr och för 250 kr utanför koncernen. Jag förstår inte vad det innebär riktigt, när drar dem denna avgiften?

  3. Om jag betalar mina räkningar och hyra via direktöverföringar från OKQ8 kortet. Innebär det då att jag får en avkastning på 1% av hela summorna eller gäller det bara när man gör fysiska kortköp i butiker m.m.?

  Det var dessa saker jag inte riktigt kunder läsa mig till innan övervägande av ett byte. Ursäkta om frågorna har låg standard. Hoppas dem är intressanta för någon annan med.

  MVH

  Linus Liljeqvist

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Linus Liljeqvist
  1. Vit pil

   Hej Linus jag tror jag har funnit svaret på din första fråga:
   Det är en aviavgift vid delbetalning på 25 kr och inte på deras kvartals avisering. :)

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Erik Lind
 8. Vit pil

  Som jag ser det så är OK kortet bäst . Du kan ha upp till 100.000:- innestående på kontot det får du 1 % i ränta på
  minus skatt . Allt du handlar ger dig 1% bonus SKATTEFRIT och som redan sagt är kortet gratis .
  På ett år gav det 2000:- for min del 1750:- + gratis kort .
  Många bäckar små ! ! ! Ursäkta men jag är inte så hungrig .

  0

  Gravatar ikon för användaren
  pedersen
  1. Vit pil

   Jag håller med. Håller på och förbereder ett inlägg om OKQ8 som jag precis har bytt till.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Hej Jan!
   Först vill jag bara säga att jag tycker din blogg är helt fantastisk och väldigt inspirerande! Jag undrar när inlägget om okq8 kortet kommer? jag själv håller på kikar efter kreditkort och de lutar mot okq8 men skulle gärna höra dina tankar och resonemang kring kortet.

   mvh tobbe

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Tobias
  3. Vit pil

   Ja, OKQ8-kortet är bäst. Välj det. Jag har precis bytt till det själv.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  4. Vit pil

   Mycket har ändrats sen jag skrev det inlägg om OkQ8 kortet nu mera får man bara 1/2 % på innestående . Det jag vet får vi fortfarande 1 % på allt vi handlar men gå in på OkQ8 bank och kolla där . Det är mycket som är mindre viktig för min del som till eks. förmåner vid köp av resor det strunter jag i så kolla för egen del . Kortet är avgiftfri . Jag retar mig på banker som tar 250 :- eks. i avgift . Det är en princip sak inte ekonomisk . Lycka till.
   Med vänlig hälsning Aage

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Aage Drejdal
  1. Vit pil

   Handelsbankens bonus . Köp för 20000:- ger 40:- i bonus . Ok ger 200:- i bonus

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Aage Drejdal
  2. Vit pil

   Tack för klargörandet, men det var inte min fråga du besvarade. Eller har OKQ8 ett betalkort (jag trodde att det endast var ett rent kreditkort)? Det jag efterlyser är alltså ett motsvarande alternativ till betalkortet och inte ett till kreditkort. Jag är således ute efter att enbart handla med pengar jag äger i förväg och som dras från ett specifikt konto (Se betalkort).

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Chris
  3. Vit pil

   OK Q8 är Visa kort där du kan sätta in pengar i förväg . Således är det både betal och kreditkort . Bonusen på en procent hämtar du ut i kontanter på bemannad ok mack

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Aage Drejdal
 9. Vit pil

  Kommentar som kom på Facebook, men hör till inlägget:

  Hej! En kommentar som jag tycker är på sin plats är att det är helt möjligt att förhandla bort årsavgiften. När den dyker upp på räkningen så ringer man och påpekar att ”jag tror ni tjänar så bra på kortavgifterna att ni vill efterskänka avgiften mot att jag behåller kortet”. Det förutsätter att man handlar en del men inte massor. Funkar klockrent på Eurobonus Mastercardet som du nämner men inte på Diners men det är ju ganska oanvändbart iallafall. Personligen gillar jag American Express Eurobonus som givit oss fantastiska USA-resor 4 år rad för bara flygskatten. 15 okt åker vi igen 6 personer ToR USA för 1800 kr plus en massa poäng (plus årsavgiften för AMEX förstås)

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Jag har jämfört antagligen alla kort som finns (i Sverige för privatpersiner) och valde bort SupremeCard av samma anledningar som Jan anger.

  OKQ8-kortet tycker jag är bäst på nästan alla sätt. Nackdelen är växlingsavgift på utlandsköp och avgifter på kontantuttag. Jag och min sambo använder detta kort (med gratis extrakort) för vår gemensamma ekonomi.

  Privat använder jag två kort: Shell Mastercard och GE Money Bank MittKort. Shell Mastercard har samma fördelar som OKQ8-kortet utom ränta på innestående pengar. GE MittKort ger ingen bonus men har inte heller valutaväxlingsavgifter så det använder jag vid köp i andra valutor än SEK. Det har inte heller avgifter på kontantuttag. Man kan t.o.m. göra ”uttag” till ett bankkonto om man vill. Dock kostar det ränta från uttagstillfället tills man sätter in pengarna igen. Har inte nyttjat detta ännu men det är ett alternativ till att ha en buffert på ett nästan räntelöst sparkonto.

  Självklart betalar vi HELA räkningarna för alla kort varje månad. Det finns roligare saker att göra för pengarna än att betala räntor. :)

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Per Wigren
  1. Vit pil

   Hej Per!

   Tack för din kommentar!

   Vad spännande att du såg samma sak och valde bort det! Det visar ju verkligen hur viktigt det är att man kollar vad som passar en själv och ens egen ekonomi. :)

   Ska faktiskt kolla upp det där med GE MittKort – det har jag faktiskt aldrig hört talas om. Tack för inspelet.

   Kul att det är fler än jag som använder kreditkortet som ett alternativ till buffert, för ibland känns det väldigt ensamt om ens resonemang.

   //jan

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Men Supremecard har väl en avgift på 195:-? Det är även avgifter på bl.a. kontantuttag och räkningsbetalningar på 1.95% eller minimum 35:-.

  Om jag inte räknar helt tokigt så blir det en förlustaffär hur du än vrider och vänder på det.

  0

  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Tack martin för din kommentar. Absolut:

   1. Avgiften för kortet är ju förhandlingsbar. Den har jag inte betalat.
   2. Kontantuttag tar jag inte ut från automat, utan lägger isf. på när jag handlar på t.ex. Willys (eller använder ett annat kort).
   3. Räkningsbetalningen har de kampanj på t.ex. just nu vilket gör det gratis. Däremot har jag inte sett att det skulle ligga på 1.95 % om det är så, så har du helt rätt och då går man back på det.

   //jan

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Om räkningsbetalning skriver de:

   ”Den här betaltjänsten har samma avgift som ett kontantuttag, det vill säga 1,95 procent (lägst 35 kronor) men vi bjuder på avgiften året ut”

   https://www.supremecard.se/om-korten/rakningsbetalning/

   Att årsavgiften för kortet är förhandlingsbart gäller alla banker, inklusive Swedbank, med andra ord inget argument för att välja Supremecard.

   Summa summarum så tycker jag din artikel förskönar Supremecard (och säkert även de andra kreditkorten, har inte kollat villkor för alla), men det finns inga gratisluncher.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Martin
  3. Vit pil

   Hej Martin,

   Tack för din kommentar.

   Så kan det ju naturligtvis vara och det är upp till var och en att agera i sitt bästa intresse. För mig handlar det mest om att dela med mig kring hur jag tänker och för mig var det här en bra affär.

   Utifrån perspektivet – att jag använder ett kreditkort oavsett. Om jag använder Swedbanks kort – oavsett om jag betalar årsavgiften eller inte – så får jag inget för det. Ett tag hade jag deras WWF-kort som skulle skänka pengar till WWF varje gång jag handlade.

   Genom att bara byta kort fick jag här efter drygt 12 månader en iPad på köpet.

   När det gäller gratisluncher – jag håller väl inte riktigt med om det resonemanget. Det finns faktiskt gratisluncher och jag har ett antal exempel på dessa – men det förtjänar ett eget inlägg. :-)

   Tack återigen för att du kommenterar och läser mina tankar. Det gör inte minst att jag behöver skärpa till mina argument.

   Hälsningar,
   //jan

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  4. Vit pil

   Det är sant att supreme har en årsavgift på 195:-, men i och med att återbäringen ligger på ca: 1% så innebär det att om jag handlar för mer än 19500kr / ¨år så får jag mer än så tillbaka.
   Jag handlar för ca 7000kr / mån = 84 000kr / år. Det är 64500kr mer än vad som behövs för att gå plus – 0.
   På dessa 64500kr får jag poäng värda motsvarande ca 645kr extra. Så för mig är det en plusaffär att ha kortet och passar mig bättre än att få pengar att utnyttja på ok/q8

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Daniel
  5. Vit pil

   @Daniel

   OKQ8 (eller Shell) skulle ge dig 840kr cash i handen. Sist jag kollade med miniräknaren så var 840kr > 645kr.

   0

   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.