Så här kommer börsen att gå och investerare agera 2017

Min egen förutsägelse för börsens utveckling med 95 % säkerhet...

En av de vanligaste diskussionfrågorna i poddar, paneler och tidningar just nu är hur börsen kommer att gå i år. Senast i Dagens Industri uttalade sig ett antal experter, särskilt till följd av Trump-rallyt.

Jag vill ju inte vara sämre än de andra experterna så min bedömning, baserat på lite grundläggande statistik och den svenska börsens historik, är att den svenska börsen i år kommer att hamna någonstans mellan -37,0 % och +56,7 %. Det här kan jag dessutom säga med hela 95 % sannolikhet.

Jag fick inspiration till den här artikeln av den amerikanska finansielle rådgivaren Allan Roth. Anledningen är att han säger att även om en förutsägelse som ovan, inte är tillnärmelsevis lika tillfredsställande som andra experters så är den betydligt mer användbar på sikt.

Betydelsen av den här förutsägelsen för ditt sparande

Även om spannet mellan -37 % och +57 % är stort så kan man dra några slutsatser. Den första frågan att ställa sig är:

Vad skulle en nedgång på -37 % betyda för din portfölj?

Att börsen går ner -37 % är nämligen ingen extrem nedgång, vi har haft två sådana nedgångar på den svenska börsen de senaste 17 åren. De kommer med jämna mellanrum. Nedgången kan komma i år, men den behöver inte komma de närmsta fem åren, det är det ingen som vet. Särskilt när vi t.ex. pratar barnsparande vilket är väldigt aktuellt för mig med boken just nu, så är sannolikheten stor att det inom ett barnsparande över 18 år, kommer inträffa minst två gånger.

En av de bästa indikatorerna på hur man agerar i en börskrasch är hur man agerade i den förra börskraschen. Om du investerade redan 2008/09 så kan det vara en bra idé att gå tillbaka och se vad man gjorde och vad du skulle kunna göra annorlunda. Alla håller med om att man ska köpa billigt och sälja dyrt, men de flesta gör i praktiken exakt tvärtom – de köper dyrt och säljer billigt. Det slår i princip aldrig fel.

Jag skulle också rekommendera att titta på vad en nedgång med 37 % skulle innebära för din pension om du är nära pensionsåldern. Skulle du klara det eller skulle det t.ex. i värsta fall innebär att du behöver skjuta upp pensionen?

För dig som är yngre, vad skulle en nedgång betyda? Skulle ditt “vanliga” liv påverkas i någon större omfattning? Skulle du behöva skjuta upp beslut som t.ex. att flytta till ett annat boende eller skulle du gå genom en sådan nedgång opåverkad?

Frågan det här leder till är egentligen:

Behöver du göra något i ditt sparande i dag för att ta höjd för en sådan eventuell nedgång?

Hur jag själv resonerar i det här fallet

Jag brukar själv säga att man inte ska investera pengar som man inte har råd att förlora. Med det menar jag att investera pengar som kan ha väsentlig påverkan på din livsstil eller vanliga ekonomi. Jag anser att man innan sin första investering bör ha en buffert som täcker upp för oförutsedda utgifter som kan vara allt från saker som går sönder till att man plötsligt kan bli arbetslös, drabbas av sjukdom eller liknande.

Jag räknar med att börsen kan gå ner varje år, men jag vet också att den i 6 fall av 10 går upp. Det gör att jag inte gör några större förändringar år till år, eftersom jag påstår att man inte kan förutsäga framtiden. Men jag vet också att om börsen går ner med 37 % eller mer, så kommer det inte påverka min vardag i någon större utsträckning.

En vanlig fråga som jag brukar få är vad man ska göra med pengar under tiden man sparar till exempelvis insatsen till ett boende. Mitt svar är alltid detsamma. Jag anser inte att man ska investera sina pengar som man ska använda inom 5 år oavsett om de ska användas till en kontantinsats eller en pension. De bör placeras på ett bankkonto med en så hög ränta som möjligt. Att investera på tidshorisonter mindre än än 5 år är att lita på att man har tur. Man kan göra det, men det är utanför min komfortzon.

Skriv gärna i kommentarerna hur du resonerar. För jag sitter verkligen inte på sanningen här. :-)

Andra förutsägelser som definitivt kommer slå in i år

Andra liknande förutsägelser som med stor sannolikhet kommer att slå in även i år är att:

  • Folk kommer att fortsätta köpa dyrt och sälja billigt – eftersom marknadstajming är notoriskt svårt. Det amerikanska företaget Dalbar visar varje år att investerare lyckas få en sämre avkastning än den investering de investerar i, ofta till följd av beteende, övertro och dålig tajming.
  • Folk kommer att fortsätta hoppas och investera i det som är hett – varje år ser jag folk investera i det som är hett, oavsett om det är ett nytt bolag, ny bransch eller ny teknik. Det som det nästan alltid har gemensamt är att de flesta investerar efter att uppgången har skett och de flesta förlorar pengar på det. Fingerprint är det senaste svenska exemplet där jag sett att 70 % av spararna ligger på minus. Vi som står på sidlinjen och investerar långsiktigt och på ett fungerande sätt kommer även i år bli idiotförklarade.
  • Rådgivare kommer skryta om lyckade investeringar (och mörka dåliga) – Även i år tror jag att alla experter kommer att haussa just sina företag, investeringar och produkter. Naturligtvis kommer de få som har turen att lyckas träffa rätt att idoliseras och lyftas till skyarna och även i år kommer man önska att man lyssnade på dem. Men då är det värt ett besök på de tysta vittnenas kyrkogård eftersom den absoluta majoriteten (fler än 15/16) kommer att ha fel och mörka dessa, för att sedan göra nya prognoser och utfästelser.
  • Ett nytt paradigm kommer att födas – precis som alltid genom historien kommer många hävda att det nu är nya tider, att gamla sanningar inte gäller längre och att det är nya tider. Under IT-bubblan behövde företag inte kassaflöde, sedan 2008 kan inte priser på bostäder gå ner och de låga räntorna är här för att stanna för alltid. När dessa paradigm sedan dör kommer vi alla skaka på huvudet och tänka, hur kunde det här gå till. Jag påstår att i princip det enda som i lär av historien är att vi inte lär oss något av den – särskilt i investeringssammanhang.
  • Du kommer bli erbjudan något med hög avkastning och låg risk – jag tror även att du även i år kommer bli erbjuden och påsåld något som har en låg risk och hög avkastning. Förmodligen kommer du även behöva bestämma dig samma dag eller ganska omgående. Du kommer sannolikt även få FOMO (Fear Of Missing Out). En bra fråg att ställa sig då är; om det här är så bra, varför säljer de det då till dig som är en liten investerare istället för att sälja det till en stor institution eller fond? Om du tackar nej, kommer du förmodligen spara dig själv ganska mycket pengar (och ånger).

Slutdiskussion

Jag kan från tid till annan vara fascinerad över vårt (och mitt) behov att organisera saker och inte minst kontrollbehov. Genom att lyssna på andra och få reda på att nu är det en bulltrend och börsen kommer gå upp, eller räntan kommer gå ner får vi en upplevelse av kontroll. Många gånger slipper vi även ta ansvar för om det går fel för vi hade ju åtminstone fel i grupp, eller än värre, jag kan skylla det på någon annan.

Problemet är att vi lurar oss själv i många fall. Ett klassiskt sådant här fall är att man vill leta samband på börsen som många gånger är helt slumpmässig. Den amerikanska forskaren David Leinweiber letade vid ett tillfälle upp de indikatorer som absolut bäst överensstämde (hade en korrelation på 0.99) med den amerikanska börsens utveckling. Vet du vad han hittade?

Att det som absolut bäst överensstämde med börsens utveckling var smörtillverkningen i Bangladesh. De två näst bästa indikatorerna var osttillverkningen i USA och summan av antalet får i USA och Bangladesh….

Problemet är att vi rationellt kan förstå att där inte finns något sådant samband, men känslomässigt vill vi ha dessa samband. För tänk om, tänk om det är så att det faktiskt skulle stämma i år.

Även om mina förutsägelser inte alls är lika känslomässigt tillfredsställande så tror jag att du kommer att ha större nytta av dem. Kommentera gärna om du har råkat ut för några av ovan. :-)

Lycka till med ditt sparande!

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök