Så här kommer börsen att gå och investerare agera 2017
Sök:

Så här kommer börsen att gå och investerare agera 2017

Min egen förutsägelse för börsens utveckling med 95 % säkerhet...

Den här artikeln publicerades 2017-02-07 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

En av de vanligaste diskussionfrågorna i poddar, paneler och tidningar just nu är hur börsen kommer att gå i år. Senast i Dagens Industri uttalade sig ett antal experter, särskilt till följd av Trump-rallyt.

Jag vill ju inte vara sämre än de andra experterna så min bedömning, baserat på lite grundläggande statistik och den svenska börsens historik, är att den svenska börsen i år kommer att hamna någonstans mellan -37,0 % och +56,7 %. Det här kan jag dessutom säga med hela 95 % sannolikhet.

Jag fick inspiration till den här artikeln av den amerikanska finansielle rådgivaren Allan Roth. Anledningen är att han säger att även om en förutsägelse som ovan, inte är tillnärmelsevis lika tillfredsställande som andra experters så är den betydligt mer användbar på sikt.

Betydelsen av den här förutsägelsen för ditt sparande

Även om spannet mellan -37 % och +57 % är stort så kan man dra några slutsatser. Den första frågan att ställa sig är:

Vad skulle en nedgång på -37 % betyda för din portfölj?

Att börsen går ner -37 % är nämligen ingen extrem nedgång, vi har haft två sådana nedgångar på den svenska börsen de senaste 17 åren. De kommer med jämna mellanrum. Nedgången kan komma i år, men den behöver inte komma de närmsta fem åren, det är det ingen som vet. Särskilt när vi t.ex. pratar barnsparande vilket är väldigt aktuellt för mig med boken just nu, så är sannolikheten stor att det inom ett barnsparande över 18 år, kommer inträffa minst två gånger.

En av de bästa indikatorerna på hur man agerar i en börskrasch är hur man agerade i den förra börskraschen. Om du investerade redan 2008/09 så kan det vara en bra idé att gå tillbaka och se vad man gjorde och vad du skulle kunna göra annorlunda. Alla håller med om att man ska köpa billigt och sälja dyrt, men de flesta gör i praktiken exakt tvärtom – de köper dyrt och säljer billigt. Det slår i princip aldrig fel.

Jag skulle också rekommendera att titta på vad en nedgång med 37 % skulle innebära för din pension om du är nära pensionsåldern. Skulle du klara det eller skulle det t.ex. i värsta fall innebär att du behöver skjuta upp pensionen?

För dig som är yngre, vad skulle en nedgång betyda? Skulle ditt “vanliga” liv påverkas i någon större omfattning? Skulle du behöva skjuta upp beslut som t.ex. att flytta till ett annat boende eller skulle du gå genom en sådan nedgång opåverkad?

Frågan det här leder till är egentligen:

Behöver du göra något i ditt sparande i dag för att ta höjd för en sådan eventuell nedgång?

Hur jag själv resonerar i det här fallet

Jag brukar själv säga att man inte ska investera pengar som man inte har råd att förlora. Med det menar jag att investera pengar som kan ha väsentlig påverkan på din livsstil eller vanliga ekonomi. Jag anser att man innan sin första investering bör ha en buffert som täcker upp för oförutsedda utgifter som kan vara allt från saker som går sönder till att man plötsligt kan bli arbetslös, drabbas av sjukdom eller liknande.

Jag räknar med att börsen kan gå ner varje år, men jag vet också att den i 6 fall av 10 går upp. Det gör att jag inte gör några större förändringar år till år, eftersom jag påstår att man inte kan förutsäga framtiden. Men jag vet också att om börsen går ner med 37 % eller mer, så kommer det inte påverka min vardag i någon större utsträckning.

En vanlig fråga som jag brukar få är vad man ska göra med pengar under tiden man sparar till exempelvis insatsen till ett boende. Mitt svar är alltid detsamma. Jag anser inte att man ska investera sina pengar som man ska använda inom 5 år oavsett om de ska användas till en kontantinsats eller en pension. De bör placeras på ett bankkonto med en så hög ränta som möjligt. Att investera på tidshorisonter mindre än än 5 år är att lita på att man har tur. Man kan göra det, men det är utanför min komfortzon.

Skriv gärna i kommentarerna hur du resonerar. För jag sitter verkligen inte på sanningen här. :-)

Andra förutsägelser som definitivt kommer slå in i år

Andra liknande förutsägelser som med stor sannolikhet kommer att slå in även i år är att:

 • Folk kommer att fortsätta köpa dyrt och sälja billigt – eftersom marknadstajming är notoriskt svårt. Det amerikanska företaget Dalbar visar varje år att investerare lyckas få en sämre avkastning än den investering de investerar i, ofta till följd av beteende, övertro och dålig tajming.
 • Folk kommer att fortsätta hoppas och investera i det som är hett – varje år ser jag folk investera i det som är hett, oavsett om det är ett nytt bolag, ny bransch eller ny teknik. Det som det nästan alltid har gemensamt är att de flesta investerar efter att uppgången har skett och de flesta förlorar pengar på det. Fingerprint är det senaste svenska exemplet där jag sett att 70 % av spararna ligger på minus. Vi som står på sidlinjen och investerar långsiktigt och på ett fungerande sätt kommer även i år bli idiotförklarade.
 • Rådgivare kommer skryta om lyckade investeringar (och mörka dåliga) – Även i år tror jag att alla experter kommer att haussa just sina företag, investeringar och produkter. Naturligtvis kommer de få som har turen att lyckas träffa rätt att idoliseras och lyftas till skyarna och även i år kommer man önska att man lyssnade på dem. Men då är det värt ett besök på de tysta vittnenas kyrkogård eftersom den absoluta majoriteten (fler än 15/16) kommer att ha fel och mörka dessa, för att sedan göra nya prognoser och utfästelser.
 • Ett nytt paradigm kommer att födas – precis som alltid genom historien kommer många hävda att det nu är nya tider, att gamla sanningar inte gäller längre och att det är nya tider. Under IT-bubblan behövde företag inte kassaflöde, sedan 2008 kan inte priser på bostäder gå ner och de låga räntorna är här för att stanna för alltid. När dessa paradigm sedan dör kommer vi alla skaka på huvudet och tänka, hur kunde det här gå till. Jag påstår att i princip det enda som i lär av historien är att vi inte lär oss något av den – särskilt i investeringssammanhang.
 • Du kommer bli erbjudan något med hög avkastning och låg risk – jag tror även att du även i år kommer bli erbjuden och påsåld något som har en låg risk och hög avkastning. Förmodligen kommer du även behöva bestämma dig samma dag eller ganska omgående. Du kommer sannolikt även få FOMO (Fear Of Missing Out). En bra fråg att ställa sig då är; om det här är så bra, varför säljer de det då till dig som är en liten investerare istället för att sälja det till en stor institution eller fond? Om du tackar nej, kommer du förmodligen spara dig själv ganska mycket pengar (och ånger).

Slutdiskussion

Jag kan från tid till annan vara fascinerad över vårt (och mitt) behov att organisera saker och inte minst kontrollbehov. Genom att lyssna på andra och få reda på att nu är det en bulltrend och börsen kommer gå upp, eller räntan kommer gå ner får vi en upplevelse av kontroll. Många gånger slipper vi även ta ansvar för om det går fel för vi hade ju åtminstone fel i grupp, eller än värre, jag kan skylla det på någon annan.

Problemet är att vi lurar oss själv i många fall. Ett klassiskt sådant här fall är att man vill leta samband på börsen som många gånger är helt slumpmässig. Den amerikanska forskaren David Leinweiber letade vid ett tillfälle upp de indikatorer som absolut bäst överensstämde (hade en korrelation på 0.99) med den amerikanska börsens utveckling. Vet du vad han hittade?

Att det som absolut bäst överensstämde med börsens utveckling var smörtillverkningen i Bangladesh. De två näst bästa indikatorerna var osttillverkningen i USA och summan av antalet får i USA och Bangladesh….

Problemet är att vi rationellt kan förstå att där inte finns något sådant samband, men känslomässigt vill vi ha dessa samband. För tänk om, tänk om det är så att det faktiskt skulle stämma i år.

Även om mina förutsägelser inte alls är lika känslomässigt tillfredsställande så tror jag att du kommer att ha större nytta av dem. Kommentera gärna om du har råkat ut för några av ovan. :-)

Lycka till med ditt sparande!


Den här artikeln publicerades 2017-02-07 klockan 20:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser, Så blir du rik.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

32 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej,

  Några frågor som jag ville bolla med dig. Om man har cirka 1 Million kronor på sitt vanliga konto, hur mycket tycker du man ska satsa på aktier, fonder dvs investera i annat än att de bara ligger på sparkontot med 0% ränta etc? Min andra fråga är hur mycket man ska lägga på aktier, fonder etc per månad från lönen?

  Tusen tack för din tid.

  Hälsningar,
  Peter

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Peter Nilsson
 2. Vit pil

  Hej. Jag sparar för att kunna leva på kapitalet (utan att äta upp det). Jag planerar att ta ut 2,5 % varje år, och kommer då att slippa leva på bidrag (jag har en komplex situation och det är svårt att förklara, för det låter ju märkligt att jag kan spara, men framtiden är troligen inte likadan som nu, och det är då jag behöver kapitalet – jag har mycket låg inkomst). 2,5 % är kanske lite, men jag vill säkerställa att inte ta för mycket, och gärna att det fortsätter att växa lite.

  Jag har räknat med att ta ut mer i procent räknat under nedgångar, och mindre i procent räknat, när börsen går extra bra. D.v.s. jag ska ta ut samma varje år och bestämmer kapitalets storlek efter en medellinje, inte ”vad det är värt just nu”. Planen är alltså att ta ut det som behövs för hyra/avgift, eller för hyra + försäkring, eller liknande (beroende på hur mycket jag har då).

  Jag ska ta ut från fonder på samma sätt som jag sätter in, d.v.s. på ett sätt som behåller balansen i min portfölj. I nedgångar tas mer från räntefonder, och under toppar blir det automatiskt mer från aktiefonder, särskilt dem det går bäst för. Och som vanligt, alla extrainkomster oavsett storlek hamnar som sparande, eller minskat uttag.

  Är det här rätt tänkt?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
  1. Vit pil

   Ja, det tror jag. Jag har inte hunnit dit än, men du kan googla konceptet ”Safe withdrawal rate” och läsa på hur man kan göra just det som du avser att göra. Lycka till med ditt sparande!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hej Jan!

  Jag hittade din blogg igår och har nu läst tills ögonen blöder, det är SÅ intressant! Jag har en fråga om amortering, skuldkvot och pengamaskin. Jag och min sambo har precis köpt en lägenhet för 4 miljoner där vi lånade en del av våra föräldrar (utan ränta) till insatsen samt har CSN skulder båda två.

  Enligt uträknaren har vi då 667% skuldkvot med dagens inkomst, vi är båda nyexade civ. ingenjörer.

  I steg 2 i ”såhär-blir-du-rik” så rekommenderade du att man skulle skjuta upp allt sparande så länge skuldkvoten var över 200%.

  Det betyder att vi kommer behöva vänta väldigt många år innan vi kan börja med pengamaskinen och jag vill ju börja NU! Ska vi inte göra det? Även om vi skulle amortera 8% i månaden i ett år och komma ner till 75% belåningsgrad på lägenheten så skulle vi fortfarande ligga bra mycket över 200% gränsen för skuldkvoten.

  När bör vi börja med pengamaskinen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lisa
  1. Vit pil

   Hmm… tuff fråga. Jag skulle säga att det beror på hur mycket av inkomsten ni kan spara. Om ni både kan amortera och spara till pengamaskinen så skulle jag rekommendera göra det redan från dagsläget. Har ni buffert och en amortering som ni klarar kör pengamaskinen då.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Vi kan amortera 2% och spara 20% och ändå ha ca 15% till att ”leva livet” för varje månad. Vi kommer ha ca 53000 efter skatt. Känns som att det finns så många sätt att börja på, vill ju göra det bästa :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Lisa
 4. Vit pil

  Hej Jan,
  Vill börja som de flesta andra med att tacka för en bra blogg. Har följt dig ett antal år nu.

  Har funderat lite över de olika tillgångsslagen i Rika Tillsammans portföljen.

  Du har bl.a. skrivit att ”I tider av ökad inflation tenderar reala tillgångar såsom guld och silver eller t.ex. fastigheter att öka i värde”.

  Min fråga är om jag kan överföra det resonemanget till min egen fastighet. Även om jag inser att vårt boende förmodligen inte kommer öka i värde i samma utsträckning som de senaste åren (troligen kommer vi snarare att få uppleva en värdeminskning från dagens nivå vid något tillfälle innan det är dags att sälja och flytta in på ”hemmet”) så skulle fastigheten kunna fungera som en kudde vid en inflation där nedgången i värde på huset inte skulle bli lika dramatiskt som för tex aktier.

  Anser du att man kan se sitt eget hus som en realtillgång?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Magnus
  1. Vit pil

   Jag skulle nog inte göra det faktiskt. Eftersom när man pratat om fastigheter i investeringstermer brukar man prata om fastigheter som ger en intäkt, t.ex. kommersiella eller flerfamiljsfastigheter. I investeringssammanhang kallas ju dessa ofta för REITs. Jag själv räknar faktiskt inte in min egen fastighet i RikaTillsammans-portföljen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Jag har en fundering angående räntepaperssparande. Du rekommenderar ju att man ska ha ett ankare i portföljen i form av räntor just för att parera de oförutsägbara svängarna , och det verkar ju vara en god idé. Men så när jag satt och grämde mig över ifall jag verkligen ville investera i papper som ger nästan noll vinst i överskådlig tid så kom jag att undra om jag inte redan gör just det, i form av amorteringar på bolånet. Amorteringar är ju som ett slags omvänt räntesparande, fast där man istället för att får ökade ränteinkomster istället minskar ränteutgifter, vilket i slutändan resulterar i liknande resultat för kassaflödet och förmögenhetsbalansen. Så är det något jag som ekonomiskt obildad missat, eller skulle man inte lika gärna kunna skippa att investera i räntefonder när man ändå redan amorterar nästan lika mycket som man sparar i fondportföljen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björn
  1. Vit pil

   Oj, vilken spännande fråga! Jag har inte riktigt tänkt på det så om jag ska vara helt ärlig. Måste gå och klura lite på det. Återkommer. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Nja samma är det ju inte. Om du jämför en amortering mot räntefonder, så är det ju två helt olika utgångslägen. Vid amortering får du ju högre ränta på pengarna som du betalar tillbaka på då utlåningsräntan är högre än inlåningsräntan på räntekonton. Det andra antagandet jag gör, är att du har skuldsatt dig för en investering i din lägenhet/hus. Har du hög leveraging (mycket skulder mot lite eget kapital), ja då sitter du med en relativt hög risk om du av någon anledning skulle sälja under en dipp på marknaden. Av en vän till mig som av helt personliga anledningar misslyckats med två husaffärer, har jag lärt mig en väldigt viktig läxa; det behöver inte bero på marknaden utan man kan köra sin bostadskarriär av diverse olika saker som händer i ens liv i botten. Så avbetalning av höga lån är mer rimligt än att ha höga lån och försöka bygga upp en kassa av räntesparande (om du redan har en emergency fund). Genom att betala tillbaka på lånet minskar du dina räntekostnader mer än om du investerade samma krona i en räntefond, samt att du minskar din riskposition. Jag skulle därför resonera så att det till en viss lägre lånenivå i fastigheten är betydligt bättre att amortera än att bygga upp kapital en räntefond.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mika Sjöman
  3. Vit pil

   Som en följdfråga på detta. Vi har ett huslån på ca. 3.3 miljoner. Belåningsgrad ca 53%.

   I dagsläget amorterar vi 100 000kr per år, dvs drygt 8 000kr/månad. Min fundering är om det vore klokare minska amorteringen till ca hälften, och sätta in 4 000kr/månad i indexfonder (och se detta som ett långsiktigt sparande knutet till huslånet). Vad säger du/ni om detta?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Josefin
  4. Vit pil

   Jag tycker att man på det stora hela kan se skulder och räntefonder som placering i samma tillgångslag. Skillnaden är att skuld är en negativ/kort position medan räntefonder/-spara de är positiv/lång position.

   Pga räntan på skulder är högre är det ringa mening med skulder och fordringar samtidigt. Inte helt meningslöst dock då fordringar ger dig viss likviditet om pengar skulle behövas.

   Skall man skydda sig mot svängningar behöver man då minska sina skulder och sen öka sitt räntesparande.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  5. Vit pil

   Att låta bli att räntespara (konto eller fond) och i stället amortera ner sitt bostadslån ger i dag en större positiv ränteeffekt som dessutom slår igenom efter varje amortering och inte som normalt vid ränta, en gång per år. Ränteeffekten kan då användas som ytterligare amortering eller i investeringssyfte.

   Den stora skillnaden är ju dock att en amortering minskar en skuld på ditt bolån och det kan inte kapitaliseras förrän vid en framtida försäljning, medans räntesparandet kan kapitaliseras i princip när som helst. Amortering på bostadslån kan därför inte agera den buffert du behöver i en fondportfölj mot nedgångar i aktie-delen, eftersom du inte kan frigöra det kapitalet som behövs för att återigen ha ett 60/40 sparande. Du måste i så fall tillfälligt sluta amortera och enbart sätta in på aktie-delen tills balansen är återställd.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Christian
 6. Vit pil

  Hej Jan,

  Jag har blivit orolig för att vi har negativ ränta i dagsläget och att man i framtiden inte kommer kunna använda räntan som styrmedel vid nästa finanskrasch. Har du några tankar runt detta?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonathan
  1. Vit pil

   Ja. Svårt att säga, men jag tycker också det är lite risky och att vi är på vatten vi inte känner till. Min åsikt är ju att man borde fasa ut ränteavdragen och stegvis och försiktigt höja räntan. En historisk ränta ligger ju betydligt högre än vad den gör just nu. Problemet är att man blir ju inte omvald om man genomför det eftersom det lär försämra ekonomin för typ hela svenska folket. Det vi privatpersoner kan göra är att fylla ladorna så mycket som möjligt i dagsläget, investera och sedan vid tillfälle eventuellt amortera. Vad tänker du själv?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Hej Jan,

   Här kommer min upföljning till min tidigare fråga som löd såhär:

   ”Jag har blivit orolig för att vi har negativ ränta i dagsläget och att man i framtiden inte kommer kunna använda räntan som styrmedel vid nästa finanskrasch. Har du några tankar runt detta?”

   Jag har nyligen börjat med rika tillsammans-portföljen och är jättenöjd. Men tycker jag mer och mer hör att man varnar för en analkande finanskris. Historiskt har börsen genomsnittligt alltid gått upp. Och jag hade känt mig trygg i att investera i fonder även under sämre tider OM det var så att jag visste att det fanns sätt att stiumulera börsen och veta att det finns vägar ut. I dagsläget vet jag inte hur detta skulle gå till när nästa finanskris är här. Tänker att jag vill investera mer i guld och silver men vill ju egentligen också fylla på min pengamaskin och känner mig villrådig. Har du några tankar? När du säger ”fylla ladorna så mycket som möjligt” vad tänker du då?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jonathan
 7. Vit pil

  Hej Jan! När jag läser sista punkten kan jag inte låta bli att tänka på Better Globes informationsmöte som jag var på för någon månad sedan. Där du informerade om möjligheten att hoppa på en bra affär. Köp träd för X antal 10000 tals kronor så får du så och så mycket i ”bonus”. Spelar verkligen på människors ”FOMO”, eller hur?

  Och hur ska man i det fallet kunna avgöra om investeringen är för bra för att vara sann när ingen får veta hur avkastningen i det Afrikanska bolag som sköter trädaffärerna ser ut?

  Vi har ingen aning om hur företaget faktiskt går men får ändå tipset om att det här är något ni absolut inte får missa.

  Som jag kommenterat förut här på din blog så tycker jag att Better globe är en strålande ide som man verkligen vill ska fungera. Men utan kunskap om hur mycket pengar som Faktiskt kommer från träden så förstår inte jag hur du med en annars så sund syn på sparande kan rekommendera Better Globe?

  Mvh
  // Stefan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan
  1. Vit pil

   Tack Stefan för din kommentar!

   Jag håller med dig till viss del. Som jag skriver på bloggen så bör inte en enskild investering övergå 5-10 %, inte heller Better Globe. Ingenstans påstår jag heller att Better Globe är låg risk, tvärtom. Det är högre risk än t.ex. en indexfond. Angående att få ut siffrorna så är det verkligen något jag jobbar på, samtidigt så tycker jag också att helheten överväger invändningen mot att inte ha fått se siffrorna. Sedan brukar jag dessutom vara ganska skeptisk till årsredovisningar i allmänhet eftersom där finns väldigt mycket utrymme till kreativitet i alla fall. Ta t.ex. Trustbuddy, det var svenskt bolag, börsnoterat med offentliga siffror och ändå var det ingen som såg att det skulle gå omkull.

   Svaret på frågan vad jag bygger min rekommendation av Better Globe på är framförallt:

   • I över 10 år har de gjort allt de har sagt att de ska göra
   • Verksamheten i form av att träd sätt i jorden, människor får jobb, vatten, mikrolån fungerar. De gör skillnad på plats
   • Där finns många externa intygsgivare på plats t.ex. KenGen, K-Rep och kenyanska skogsstyrelsen
   • Avkastning har betalats ut till alla kunderna sedan 2011
   • Jag har varit på plats 4 gånger i Afrika
   • Jag litar på min personkännedomskänsla när det gäller nyckelpersonerna

   Om man tycker att risken är för stor, eller att anledningen att man inte publicerar siffrorna väger så tungt att man inte vill investera, då är det bättre att avstå. Det är verkligen no hard feelings och jag rekommenderar inte heller större investeringar i det till nybörjare. Inte minst på grund av den dåliga likviditeten i investeringen. Hoppas att det var ett tillfredsställande svar på din fråga. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Finns det några råd att ge om att delvis eller helt kliva ur investeringar i fonder när recessionen är ett faktum och när i så fall? Med fonder i ISK blir pengarna så pass rörliga att man kan tänka sig att flytta ut allt till ett sparkonto vid längre nergångar för att sedan gå in igen när det vänder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   Jag tror att det är jättesvårt. De flesta lyckas inte med sådana manövrar. Inte minst på grund av att man behöver ha rätt två gånger – både när man går ut och när man går in. Därför är det inget jag skulle rekommendera för någon. Jag själv gör inte det utan fortsätter investera precis som vanligt och har en strategi som inte är avhängd på det.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 9. Vit pil

  Hej!
  Jag har följt din blogg i snart 2 år och har hämtat mycket inspiration till mitt sparande, har kört på nybörjarportföljen över ett år och är fantastiskt nöjd. Tanken är att jag och min fru ska kunna gå ner stegvis i tid på jobben med start om några år och kompensera med en del av avkastningen.
  En sak jag funderat på som jag inte kan minnas att du skrivit om är hur man praktiskt skulle gå tillväga den dagen man vill börja leva på avkastningen? Är det smidigast att sälja lite av varje fond varje månad eller ska man ta ut större en avkastning vid ombalanseringen varje halvår och sätta på ett bankkonto för att ta ut därifrån varje månad?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Arvid
  1. Vit pil

   Det beror lite på situationen. Jag tror att man gör det vid ombalanseringen och från räntefonderna tänker jag spontant. Jag har tänkt skriva om det men inte riktigt kommit till skott. Googla gärna ”Safe Withdrawal Rate” så finns det en del info på ämnet.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Hej! Anser du att det vore bättre att börja investera i indexfonder EFTER denna period eller kan man som nybörjare ändå gå in i börsen redan om man tänker spara väldigt långsiktigt? Jag har 150,000 i startkapital som jag vill börja fördela i olika fonder men vet inte riktigt om det är så bra att börja nu. Vad tycker du ska man vänta ett år eller börja redan nu? Mvh

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anon
 11. Vit pil

  Haha jag blev lurad av titeln och tänkte att ”men Jan du säger ju alltid man inte kan förutse marknaden” sedan var det precis vad inlägget gick ut på :)

  Jag gillar rikatillsammans filosofin, den är så ”tråkig” och det går inte går att fatta beslut på rykten eller hopp på senaste hypen.. bara ena foten framför den andra och sova gott på natten.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
  1. Vit pil

   Exakt samma tanke här när jag läste rubriken :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Dennis
 12. Vit pil

  Tack för mycket intressant läsning överlag på din blogg! Jag har personligen ett större sparande på bankkonto (0,7% ränta) i dagsläget och är väldigt mycket nybörjare när det gäller räntefonder. Har handlat enbart med aktier tidigare.
  Nu vill jag på sikt bygga upp ett sparande mostsvarande nybörjar/rikatillsammans-portföljen. Har redan skaffat ISK och köpt bla LF Global, , Robur Asia, Avanza zero, spiltan räntefond, IKC, ,….osv. fördelat enligt din princip, men bara för en marginell summa pengar, främst för att bekanta mig med fondhandel, och ”skynda långsamt”.
  Eftersom jag vill investera pengarna över ett längre tidsperspektiv är min fråga: Bör jag redan idag flytta över huvuddelen av sparpengarna från bankkontot till ISK och köpa tex. Spiltan räntefond, IKC Avkastningsfond,
  för att därefter (under kommande år) bygga upp Aktiedelen genom att fördela om från ränta till aktiefonder?
  Bör en mix av spiltan räntefond och IKC avkastningsfond (på ISK) med 1-2% marginal slå mitt nuvarande 0.7% , när avgifter mm är betalda?

  mvh
  Fredrik

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 13. Vit pil

  Köpa dyrt och sälja billigt har jag redan hunnit med ett par gånger trots ca. bara 1 år som fondsparare. Fastnar hela tiden i det där, man läser lite och vill haka på nån trend för man tror att man ska göra några ”snabba klipp”.

  Senast är att jag försökt hitta en fond som går upp med Trumps projekt. Hittills är jag kraftigt minus :) Fonden sköt självklart upp innan jag beslutade att gå in. Sedan dess har den bara sjunkit. Dyr är den också.

  Jan:

  Hur ser du på Teknik? Flera vill ju hävda att denna ”nisch” är så mogen att man inte kan kalla det en nisch längre. Teknik är insprängt i allt idag. Vet att du är kritisk ändå men vore intressant att höra mer.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 14. Vit pil

  Jan Bolmeson du är lyktan i privatekonomins dunkla landskap. Fortsätt utbilda småspararna för det finns många som vill lura dem men få som vill hjälpa dem.

  Angånde lärdomar från historien är det faktiskt så att det just nu finns mer historia att lära sig av än någonsin tidigare. ;)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Akrasia
 15. Vit pil

  Om Egypten är vår dåliga privatekonomi och och öknen är börsen, så är du vår Moses. Jag kommer vandra många år med dig och våra indexfonder.

  Jag röstar Jan Bolmeson för statsminister 2018.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Youngskywalker

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.