Så här mycket tjänar en finansiell rådgivare på sina råd till dig…
Insiders i branschen ger en skrämmande bild av hur det ligger till med provisioner och avgifter
Att finansiella rådgivare som är gratis inte alltid är ute efter att ge dig de bästa råden är ju ett ganska frekvent tema på bloggen. Jag brukar säga att om något är gratis så är det du som är produkten – det gäller både t.ex. Facebook i allmänhet och rådgivare i synnerhet.
Sedan artikeln i förrgår om ett möte med en gratis finansiell rådgivare har jag försökt ta reda på hur det ser ut egentligen. Det är ju väldigt svårt eftersom det här är ju inget som egentligen någon har en glädje av att det kommer ut. Marknadsplatserna såsom Avanza och Nordnet har ingen glädje av att det kommer ut, för de är ju ”gratis”. Fonderna är rädda för att säga något för att de inte ska bli utkastade från marknadsplatserna. Rådgivarna vill inte säga något eftersom det visar hur mycket pengar de tjänar egentligen på sina råd. Alla vinner på att det är okänt för dig och mig.
Det här är vad jag har fått reda på från flera personer insatta i branschen som dock vill vara anonyma:
Men 50% av avgiften är det korta snabba svaret. En UCITS-fond som t.ex. Skagen Global betalar ofta löpande så länge kunden har pengar i fonden, medan en alternativ fond kan betala 3-5% på kapitalet up-front och sedan 0,5% årligen. Men det bygger på hur likvid fonden är och om där finns inlåsning och köp/sälj-avgifter.
samt:
En plattform som t.ex. Avanza tar mellan 20-60% av fondernas avgifter, för att släppa in någon på plattformen. Det samma är gäller Nordnet. Men de tar även 25% av mäklarens provision på de produkter som mäklare förmedlar utanför Nordnets egna. Plattformarna tar även 10-20% av provisionen mellan fond och förmedlare.
Det här pågår så att säga bakom ryggen på dig och mig – varje dag. Det är här är anledningen till att t.ex. Finansinspektionen från och med januari 2017 vill förbjuda finansiell rådgivning mot provision – och varför jag blir så förbannad på rådgivare som utger sig för att vara gratis eller att gå kundens ärende. Det är tyvärr alldeles för sällan som jag hör finansiella rådgivare komma med råden:
- Investera i fonder med:
- Låga avgifter
- 5 eller lägst 4 Morningstarstjärnor
- Låt pengarna vara i fred över lång tid
- Investera i flera olika tillgångsslag
Även om de uppenbarligen finns, som enligt den här kommentaren:
Jag fick hjälp av en tjänstepensionsrådgivare straxt innan jul och det var innan jag hittade den här bloggen. Jag blev positivt överraskad i efterhand när det han rekommenderade var helt i linje med det som sägs här. Indexfonder med låg avgift och bra spridning. Snittavgiften hamnade på 0,22% och alla fonderna har Morningstar-rating på 4 eller mer. Jag är ju säker på att han tjänar något på det han har rekommenderat men min tillväxt äts ju inte upp av onödigt höga avgifter i alla fall.
Så hur mycket tjänar rådgivarna?
Exempel) ”Vanligt” tjänstepensionssparande på 2 000 kr/mån i 23 år
Det första exemplet är ett ganska vanligt tjänstepensionssparande hos en av Sveriges största banker – SEB Tryggliv (som jag tyvärr har själv). Jag utgår här från genomsnittssvensken som är 42 år gammal och därmed har 23 år kvar till pension. Vi säger att den här personen får ett erbjudande från arbetsgivaren om att spara 2 000 kr i månaden och vi utgår från följande antaganden:
- Årlig genomsnittlig avkastning på kapitalet: 8 % per år
- Månatlig avsättning: 2 000 kr
- Genomsnittlig fondavgift: 1.42 %
- Årlig avgift hos banken: 0.63 %
- Fast årlig indexerad avgift: 287 kr
- Startkapital: 0 kr
- Jag bortser från skatten
Det ger följande resultat efter 23 år
- Totala inbetalningar: 552 000 kr
- Värde efter 23 år: 1 144 666 kr
- Vinst: 592 666 kr
Det ger ju spontant ett ganska najs intryck. Det är ju det här som ofta också säljs in av säljarna. Men låt oss titta på siffrorna som inte redovisas.
- Totala avgifter betalda under 23 år: 239 014 kr
Pressar man dem så kan man få fram den, men vad man inte får fram är alternativplaceringen. Låt oss anta följande som alternativplacering:
- Billiga indexfonder
- Avgift: 0.2 % i genomsnitt (några gratis, några 0.4 % fonder)
- Lösning via t.ex. Avanza som inte har några avgifter
Då ser det ut som följer:
Banklösning | Alternativplacering | Differens | |
Total avkastning (23 år) | 1 144 666 kr | 1 531 099 kr | +386 483 kr |
Totala avgifter (23 år) | 239 014 kr | 27 169 kr | -211 845 kr |
Det vill säga att göra det själv i det här fallet på 23 år sikt ger dig nästan 400 000 kr mer i fickan än alternativet hos storbanken. Tittar vi på det i form av grafer så ser det ut som följer.
Jämförelse av avkastningen över tid
nedanstående bild visar differensen (egen lösning – banklösning):
Notera här hur det i princip inte är någon skillnad de första 10 åren, vilket inte är konstigt eftersom det är ränta-på-ränta-principen som gäller här. Det är också det här som utnyttjas vid införsäljningen.
Jämförelse av avgifterna
Notera att avkastningen nedan är per år och inte ackumulerad.
Det syns också tydligt hur där inte finns något riktigt utrymme för att finansiera ”gratis” rådgivning i en total avgift på 27 000 kr på 23 år. Det är helt enkelt inte lönsamt att rekommendera en sådan lösning.
Om man räknar om det så betyder det att banken måste i genomsnitt leverera en årlig avkastning om 10.5 % per år för att komma upp i samma nivå som en lösning med 8 % avkastning per år. En genomsnittlig avkastning på 10.5 % per år påstår jag är väldigt, väldigt svårt.
Relaterade artiklar
- Så här blir du lurad av finansiella rådgivare - Genomgång och sågning av en rådgivares tips och förslag till en läsare...
- RikaTillsammans-portföljen - ett sparande som alltid ska gå plus - En portfölj för alla väder som nästan aldrig går back
- En bra portfölj för nybörjaren som vill bygga en pengamaskin - Förslag på hur man kan börja investera pengar i aktier och fonder
- Investerar du i aktier? Då är du högst sannolikt en förlorare... - Att aktivt handla med aktier är förödande för din förmögenhet. Indexfonder är det bästa förslaget...
- Inte ens svenska fonder slår index - De svenska fondernas avkastningar är inte bättre än slumpens
- 8 tips för dig som vill välja en finansiell rådgivare eller private banking - Några tips om du väljer att anlita en finansiell rådgivare, kapitalförvaltare eller private banking
- Investera nu eller efter börskraschen? Om finansiell spådomskonst - Genomgång om huruvida det faktiskt fungerar att förutsäga framtiden