Shoppa runt bland banker utan att de tar kreditupplysning
Sök:

Shoppa runt bland banker utan att de tar kreditupplysning

Ett konkret tips på hur du kan ta kreditupplysning på dig själv

Den här artikeln publicerades 2013-11-05 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

En ganska vanligt förekommande fråga eller påstående som jag får är att när man undersöker olika banker och deras erbjudande – eller t.ex. söker lån – så registreras alla tagna kreditupplysningar och deras belopp. Det i sin tur försämrar chanserna något eftersom många frågor kan tyda på att andra tackat nej. Den här artikeln visar på hur du kan komma runt det problemet.

Jag är en varm förespråkare för att vi som kunder ska börja betrakta våra banker som vanliga företag som säljer saker för att skapa vinst till sina ägare. Ur det perspektivet är det egentligen en väldigt liten skillnad på en skoaffär som säljer skor och en bank som bara råkar sälja produkten pengar.

En stor skillnad är dock, att om jag går in i olika skoaffärer och testar skor och hör mig för vilka erbjudanden de har för just mig, att då kommer att det inte registreras på min kreditupplysning. En lösning på problemet med många kreditupplysningsfrågor är att i den inledande kontakten ge banken en egen kreditupplysning.

Tack vare den svenska lagstiftningen som säger att vi har rätt att få reda på alla uppgifter om oss själva i olika register behöver kreditupplysningsbolagen nämligen ge oss en kopia på kreditupplysningen. Vissa företag som t.ex. Upplysningscentralen (”UC”) har det här helt automatiserat, vilket gör att du kan gå till deras sida www.minuc.se och göra en kreditupplysning på dig själv. En gång per år det gratis och annars betalar du 99 kr per gång.

Det som jag således har gjort vid några tillfällen är att jag i början av en shoppingrunda tar ut ett aktuellt UC på mig själv och sedan har jag det med mig som en bilaga till banken och ber dem att inte göra en kreditupplysning på mig förrän vi har kommit längre i processen. Men det gör ju att den initiala kontakten kan man ha och de kan få en uppfattning om din ekonomi utan att göra kreditupplysningen.

Sedan behöver man naturligtvis ha förståelse för att de inte kan ge ett besked utan att göra sin egen kreditupplysning, men det är ändå tillräckligt för att få en mellan-tummen-och-pekfingret uppskattning om man kommer att få lånet eller ej.

Hoppas att du får glädje av det här tipset!

Du kanske även gillar följande relaterade artiklar?


Den här artikeln publicerades 2013-11-05 klockan 23:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Så blir du rik.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.