Shoppa runt bland banker utan att de tar kreditupplysning

Ett konkret tips på hur du kan ta kreditupplysning på dig själv

En ganska vanligt förekommande fråga eller påstående som jag får är att när man undersöker olika banker och deras erbjudande – eller t.ex. söker lån – så registreras alla tagna kreditupplysningar och deras belopp. Det i sin tur försämrar chanserna något eftersom många frågor kan tyda på att andra tackat nej. Den här artikeln visar på hur du kan komma runt det problemet.

Jag är en varm förespråkare för att vi som kunder ska börja betrakta våra banker som vanliga företag som säljer saker för att skapa vinst till sina ägare. Ur det perspektivet är det egentligen en väldigt liten skillnad på en skoaffär som säljer skor och en bank som bara råkar sälja produkten pengar.

En stor skillnad är dock, att om jag går in i olika skoaffärer och testar skor och hör mig för vilka erbjudanden de har för just mig, att då kommer att det inte registreras på min kreditupplysning. En lösning på problemet med många kreditupplysningsfrågor är att i den inledande kontakten ge banken en egen kreditupplysning.

Tack vare den svenska lagstiftningen som säger att vi har rätt att få reda på alla uppgifter om oss själva i olika register behöver kreditupplysningsbolagen nämligen ge oss en kopia på kreditupplysningen. Vissa företag som t.ex. Upplysningscentralen (”UC”) har det här helt automatiserat, vilket gör att du kan gå till deras sida www.minuc.se och göra en kreditupplysning på dig själv. En gång per år det gratis och annars betalar du 99 kr per gång.

Det som jag således har gjort vid några tillfällen är att jag i början av en shoppingrunda tar ut ett aktuellt UC på mig själv och sedan har jag det med mig som en bilaga till banken och ber dem att inte göra en kreditupplysning på mig förrän vi har kommit längre i processen. Men det gör ju att den initiala kontakten kan man ha och de kan få en uppfattning om din ekonomi utan att göra kreditupplysningen.

Sedan behöver man naturligtvis ha förståelse för att de inte kan ge ett besked utan att göra sin egen kreditupplysning, men det är ändå tillräckligt för att få en mellan-tummen-och-pekfingret uppskattning om man kommer att få lånet eller ej.

Hoppas att du får glädje av det här tipset!

Du kanske även gillar följande relaterade artiklar?

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök