Så här blir du rik | RikaTillsammans

Så här blir du rik

Guldkornen, tipsen och strategierna som jag själv använder för att skapa ett rikt liv

De här artiklarna beskriver hur du kan få dina pengar att jobba hårt för dig istället för att du behöver jobba hårt för dina pengar. De ger dig förutsättningarna att bygga en egen pengamaskin, på liknande sätt som den som har gjort mig ekonomisk fri.

De senaste åren har jag haft möjligheten att komma i kontakt med tusentals människor kring ekonomi och rikedom. Det som jag har insett är att rikedom är väldigt olika saker för olika människor. För någon handlar det om mer tid med familjen, för någon annan att resa utomlands mer och för en tredje handlar det om att jobba mindre. För mig handlar det väldigt mycket om möjligheten att kunna välja och bestämma själv – det vill säga frihet.

Pengar är verkligen inte allt, men de underlättar väldigt mycket när man vill lösa vissa vanliga typer av problem. Strategin som jag beskriver här på bloggen kommer inte göra dig rik snabbt. Tvärtom är det en strategi som löper över flera år, räkna med minst 5-10 år. Däremot är risken relativt låg och strategin har en mycket stor sannolikhet att lyckas. Den kräver dessutom bara ett engagemang på cirka 1-2 timmar per år.

Strategin är inte min egen utan bygger på många människors tidigare erfarenheter. Mitt bidrag till dessa strategier är att jag försöker gå före, visa att det går och dela med mig av mina insikter, resultat och misstag. Allt jag skriver om nedan gör jag själv, har gjort själv eller avser att göra själv. Så jag har verkligen mina egna, min familjs, mina kompisars och min dotters pengar i exakt dessa strategier. Min ambition är att försöka vara så transparent som möjligt.

Jag hoppas att du gillar artiklarna. Jag vill även passa på och tipsa om mitt nyhetsbrev som är gratis. Det kommer ut cirka en gång i månaden och innehåller de bästa artiklarna samt tips för dig och din privatekonomi. Du kan läsa mer om nyhetsbrevet här och anmäla dig nedan:

Om du har frågor, kommentera gärna de olika artiklarna eller mejla mig. Jag försöker svara i mån av tid.

Tack för att du läser min blogg,
Jan

De första stegen för att bygga ekonomisk rikedom

Nedanstående artiklar är bra platser att börja på, därefter rekommenderar jag fördjupningsartiklarna i sidomenyn.

En del av det som du tjänar är ditt att behålla

- Första delen i serien "Så blir du rik" om en uråldrig pengaprincip som gäller än idag.

Ca 1 750 f.Kr. erövrade kung Hammurabi de omgivande rikena i Mesopotamien i nuvarande Irak. Det blev inledningen på Babylons första storhetsperiod och grunden till världens första skola om hur man blir rik. Kung Hammurabi var en mycket uppskattad kung, främst känd för att han statuerade och formade sitt rike baserat på ett antal olika lagar. Dessa lagar ristades in […]

Läs hela artikeln

Strukturera din privatekonomi som ett proffs

- Några tips på hur du kan automatisera och fördela dina pengar i din privatekonomi

Ett enkelt sätt att förbättra sin privatekonomi är genom att automatisera den och skapa en bra struktur. Jag tror nämligen att skillnaden mellan lätt och svårt är struktur och det är något som jag tror att de flesta saknar. Det här är den andra artikeln i min serie: Så här blir du rik – få dina pengar jobba hårt åt dig […]

Läs hela artikeln

Din uppgift som pengarnas herre är att sätta dem i arbete

- En analys av olika investeringar och deras genomsnittliga avkastning

I den första delen "Betala dig själv först – en uråldrig pengaprincip som gäller än idag " skrev jag om den första av två principer för rikedom som de rika babylonierna lärde ut redan 2.000 f.Kr. Denna artikeln behandlar den andra principen i det resonemanget.

Läs hela artikeln

En bra portfölj för nybörjaren som vill bygga en pengamaskin

- Förslag på hur man kan börja investera pengar i aktier och fonder

Vilka aktier eller fonder ska man köpa när man börjar investera sina pengar? Hur ska man tänka, fördela pengarna och hur gör man rent konkret? Så här tänker jag utifrån en nybörjares perspektiv – som dessutom råkar vara bättre än 90 % av det som du får hos bankerna. I de föregående delarna i min miniserie ”Så blir du rik” […]

Läs hela artikeln

RikaTillsammans-portföljen – en portfölj för alla väder

- Diversifiering - om att inte lägga alla äggen i samma korg

Genom att lägga sina pengar i en RikaTillsammans-portfölj skyddar man dem mot stora förluster, får en god genomsnittlig avkastning och man kan framförallt fokusera sin tid på annat då den max tar 4 timmar per år att underhålla efter den initiala uppstarten. Jag har tyvärr under åren sett att de flesta sparare tyvärr lägger alla sina ägg i samma korg. […]

Läs hela artikeln

Bästa sättet att spara och investera pengar till barnen

- Tips på hur du kommer igång med en pengamaskin till dina barn eller barnbarn

De flesta föräldrar vill spara till sina barn och ge dem en bra start i livet. Tyvärr är de flesta av oss lite osäkra på hur man kan göra det på bästa sätt. Den här artikeln ger dig ett förslag på ett långsiktigt sparande som ger en bra avkastning utan att du behöver lägga ner särskilt mycket tid. Det som är väldigt bra […]

Läs hela artikeln

Intervjuad i TV4 om att spara till barnen på bästa sätt

- Att spara till barnen handlar lika mycket om att lära dem fiska som att ge dem fisken...

Om två timmar, kl 08:20, ska jag vara  med i TV4 Nyhetsmorgon för att prata om barnsparande – ett ämne som ligger mig väldigt nära om hjärtat. Jag tror nämligen att där finns mycket potential i vad vi föräldrar kan lära och ge till våra barn i området ekonomi och pengar. Precis som alla föräldrar vill jag och min fru […]

Läs hela artikeln

Bästa indexfonderna och aktivt förvaltade fonderna 2016

- En sammanställning för dig som vill börja spara i de bästa fonderna 2016

Då var det dags för den årliga uppdateringen av de bästa fonderna inför året som man kan spara och investera i. Det här året har jag även lagt till de bäst aktiva fonderna för att ge dig en större överblick. Dessutom har jag delat upp det per marknad för att göra det enklare att sätta samman sin portfölj. Det finns […]

Läs hela artikeln

Bästa sparkontona för 2015

- Var kan man spara pengar till en låg risk t.ex. till ett målsparande eller buffertsparande på 0-5 års sikt?

Var ska man placera sina pengar som man tänker använda inom en relativt kort tidshorisont? Det vill säga exempelvis buffertkonto-pengar, semestersparande och liknande. Det är en ganska vanlig och klurig fråga. Särskilt i dagens 0 %-räntenivå. Först och främst, jag brukar vara ganska tydlig med att om man ska använda pengarna inom 0 – 5 år, då är aktier- och […]

Läs hela artikeln

Investerar du i aktier? Då är du högst sannolikt en förlorare…

- Att aktivt handla med aktier är förödande för din förmögenhet. Indexfonder är det bästa förslaget...

Med risk och syfte att provocera dig som läsare att tänka till, så sticker jag här ut hakan och påstår att investera i enskilda aktier, s.k. stockpicking inte fungerar. I alla fall inte för över 99 % av spararna och definitivt inte för över 99.9 % av befolkningen. Artikeln belyser också misstagen som de flesta gör, helt omedvetet. Jag köpte mina första […]

Läs hela artikeln

Nej, det går inte att förutsäga framtiden!

- En sammanfattning av varför jag INTE tror på att man kan förutspå nästa vinnare eller i längden vinna på aktiv förvaltning

En av de vanligaste frågorna som jag får är frågan huruvida det är smart att köpa fond, aktie eller tillgång X idag eller om man ska vänta till imorgon eftersom priset idag är si eller så (dyrt eller billigt). Grejen är att jag har inte en susning! Jag är dessutom också helt övertygad om att ingen annan har en susning […]

Läs hela artikeln

Kategoriarkiv för "Så blir du rik"

Jag skriver kontinuerligt artiklar i den här kategorin och nedan finner du de senaste. Om du har några frågor, tveka inte att kontakta mig.

Så här kommer börsen att gå och investerare agera 2017

- Min egen förutsägelse för börsens utveckling med 95 % säkerhet...

En av de vanligaste diskussionfrågorna i poddar, paneler och tidningar just nu är hur börsen kommer att gå i år. Senast i Dagens Industri uttalade sig ett antal experter, särskilt till följd av Trump-rallyt. Jag vill ju inte vara sämre än de andra experterna så min bedömning, baserat på lite grundläggande statistik och den svenska börsens historik, är att den […]

Läs hela artikeln
En lista på de bästa indexfonderna 2017

Bästa fonderna 2017 för sparande i din fondportfölj

- En sammanställning av de bästa indexfonderna och aktivt förvaltade fonderna till ditt sparande...

Den här artikeln sammanställer de bästa fonderna 2017 att spara i enligt mig. Du kan använda dessa bästa fonder som inspiration till din egen fondportfölj. Det är även dessa indexfonder och räntefonder som utgör basen i mitt eget fondsparande. Du som har följt bloggen och dessa artiklarna om de bästa fonderna så är det inte särskilt mycket skillnad från föregående år. […]

Läs hela artikeln

Spiltan Global Investmentbolag

- Spiltan och Per Börjesson startar en ny global fond som investerar i investmentbolag

Spiltan släppte idag en press-release om en ny fond Spiltan Global Investmentbolag som låter väldigt spännande. Jag kommer investera i den men jag tror inte på den överavkastningen mot index som den svenska varianten har haft. När jag började med mitt aktiesparande i slutet av 90-talet fick jag tipsen från min dåvarande flickväns pappa att fokusera på investmentbolag – eller […]

Läs hela artikeln

Belåna aktieportföljen eller inte belåna? Det är frågan.

- Ett resonemang kring råd, för- &, nackdelar och risker med att höja avkastningen i en portfölj mha belåning...

Att använda belåning i sitt sparande är som att använda ett vapen – det kan hjälpa och rädda livet på dig och korta ner tiden till din ekonomiska frihet, men fel använt kan det också allvarligt skada dig så att du får börja om från noll eller till och med ta kol på dig så att du får börja om […]

Läs hela artikeln

Mikrosparande med hjälp av ett kreditkort

- Spara mekaniskt, automatiserat och under radarn genom att betala dig själv vid varje utgift...

För ett par dagar sedan skrev jag en artikel om de bästa kreditkorten. I den artikeln var jag entusiastisk kring ett kreditkort som jag gillar jättemycket som handlar om mikrosparande. Till följd av feedback som gjorde mig lite nedslagen så har jag delat upp artikeln i två delar. Den här delen handlar om NOWO-kortet. Den ursprungliga artikeln om de bästa […]

Läs hela artikeln

→ Visa resterande artiklar

Kommentera

42 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Tack för mycket matnyttigt och intressant!

  Då jag själv för närvarande är inne i en period av ”bostads-angst” (Det är mildare än ångest, mer en fråga om vad som är viktigt i livet och vad som på riktigt gör mig glad, men det upptar mina tankar…) så har jag med förtjusning läst dina bloggar om att avstå från att köpa hus. Dock vet jag att du bor i hus numer och otvivelaktigt har mina bostäder varit mina bästa finansiella investeringar i livet.

  Jag har inte varit så flitig med att spara i fonder men duktig på att amortera. Så nu har vi ett litet hus i ett extremt attraktivt läge på en annan ort och bor temporärt i hyreslägenhet i samma stad som du. Lånen är på 2 miljoner och huset är värderat till knappt 7 miljoner. Tidigare vinster är redan skattade. Problemet är att vi gillar att bo i det område i Malmö där vi råkade få en knasig och alltför liten lägenhet i ett lätt desperat läge.

  Jag brottas nu med att jag inte kan förmå mig att växla in till något i Malmö eftersom jag inte vill bo i de delar av stan där jag ”borde” hållas, utifrån statusordning och inkomstnivå. Där husen kostar 6 miljoner och uppåt. Och i våra nuvarande kvarter kan jag inte se att det är en vettig investering. Undantaget skulle vara ett hus med bra uthyrningsmöjligheter (separat ingång) men de växer ju inte på träd. Min oäkta hälft är extremt händig (snickare i botten) och klättrar på väggarna och far ganska illa av att inte få riva ut de fula plastgolven och ordna platsbyggda köksskåp i riktigt trä. Taskiga 80-talsskåp i uppblött kexmaterial är en personlig förolämpning mot honom. Värdestegringen på vårt hus kan självfallet tillskrivas den galna uppgången men också de 1000-tals timmar han lagt ner på huset som var ett nergånget, inrökt dödsbo. (Över 100 plugg i vårt stora sovrumsgolv för att de 120 år gamla plankorna skulle kunna bevaras, som ett exempel. Ogörligt om han hade jobbat på faktura…)

  Och här kommer den svåra känslobiten. Hur ska man förhålla sig till den, visserligen i många fall imaginäramen ändå, känslan av att ”äga” stället där man bor? Av att få bestämma själv. Att kunna hyra ut om man önskar och slippa höra grannarnas fotsteg ovanför huvudet? Hur tänker du?

  Erika
 2. Hej Jan!

  Bra och informativ sida! Jag har precis gett mig in i det här med sparande i form av fonder etc (utan att blanda in de vanliga storbankerna) och har satt upp en kapitalförsäkring på Nordnet där jag för tillfället endast köper Nordnet Superfonden Sverige. Den är tänkt att bli mitt pensionsspar/pengamaskin som du kallar det.

  Sen har jag en lite större summa på ett ISK på Nordea som min ”personliga bankman” rekommenderade mig att öppna. Tanken med de pengarna är att jag kommer använda dem inom 2-3 år. Det som hon satte upp åt mig är Nordeas Stratega 30.

  Min fråga är, visst borde jag kunna efterlikna den portföljen själv, fast utan höga avgifter? Vad ska jag i sådant fall rikta in mig på att investera i? Räntefonder?

  Återigen tack för en bra sida!

  Gustaf
 3. Hej Jan
  Vad synd att jag inte hittat dig förrän nu! Fick tipset av min son:).
  I december 2014 investerade jag en rejäl hög med pengar i Seb1412l Aio.
  Efter att ha läst på din hemsida hade jag kanske tänkt annorlunda. De är tänkta att ligga där till 2017, tycker du att det är klokt att låta dem ligga kvar (trots den trista utvecklingen om ca -8,4%)?

  Eva Risberg
  1. Svårt att säga, grundregeln är ju att man ska ”cut your losses short”. Jag känner inte till fonden eller produkten utan det handlar ju om vad man tror om framtiden, vad kostnaden för att byta är och en massa andra frågor. Men jag skulle definitivt ställa den till banken – på vilket sätt är det här bättre än en blandning av indexfonder.

   Jan Bolmeson
 4. Hej Jan,
  Min bror rekommenderade din websida till mig. Den ar jattebra och jag har just borjat investera i Better Globe. Jag bor i USA sedan nastan 30 ar och jag deltog just i en kurs kallad ”Strategies for Conservative Investing”. Lararen dar prisade Fixed Index Annuity. Vad tycker du om Fixed Index Annuity och vad kallas det pa svenska?
  Tacksam for svar,
  Eva von Bahr

  Eva von Bahr
  1. Vad roligt. Nej, jag vet tyvärr inte exakt vad det är på svenska. Det låter som någon slags obligation skulle jag säga. Det är de som brukar ha en given årlig avkastning.

   Jan Bolmeson
 5. Hej.Jag skulle vilja veta vad du tycker om Stratega 30 och Stratega 10. Jag har väldigt mycke pengar på dom,men jag tycker det är väl dålig avkastning på dessa.

  Tommy Kjellsson
 6. Hej!

  Jag är 15 år gammal och har ett kapital på 50 000kr som jag vill göra investera i något bra, och spara

  Har du något tips vad jag kan göra med mina pengar?

  Mvh Hugo

  Hugo Von Jacobson
  1. Hej Hugo,

   Först och främst grattis till att ha dessa pengarna nu och vara intresserad av att förvalta dem. Det är inte vanligt.

   Det som jag skulle rekommendera är att läsa alla artiklarna i den här kategorin och sedan börja spara en del av pengarna enligt t.ex. nybörjarportföljen. Notera dock att pengar som du ska använda t.ex. till ett studentboende, en resa eller något motsvarande bör du inte investera utan lägga på ett sparkonto.

   Lycka till!
   Jan

   Jan Bolmeson
 7. Hej,
  Mitt namn är Anders Johnsson och är 46 år.
  Ska komma igång med placering och sparande och har verkligen fastnat för din blogg.
  Har idag ca: 750 000 kr att komma igång med.
  Ser fram mot dina inlägg och kommentarer.
  Med vänlig hälsning
  Anders

  Anders Johnsson
 8. Hej jag skall precis börja månadsspara lite mer än jag gjort innan. Kommer börja med att sätta in 10000 som ett engångsbelopp och sedan 1300 i månaden. Tänkt mig 450kr på fonder och 850 på aktier. Läser dagligen sedan en månad tillbaka allt jag kan om finansmarknaden, expertips (viktar såklart många olika experters tips). Bloggar (bla denna som är väldigt bra :) ) Och forum, vill sluka så mkt information jag bara kan så när jag väl börjar investera är det ett väl fattat beslut.
  Är beredd att ta en hyfsat stor risk iaf första året om chansen på avkastning är god, därför jag funderat på tyngdpunkten på Aktier.

  Vet av dina artiklar att du rekommenderar Indexfonder, har såklart slängt in en sådan i mina köp oxå (66% av fondandelen).
  Tänker jag fel som vill satsa mest på aktier första året? De aktier som jag funderar på är alla högt rekommenderade av flera experter och jag har haft dem under bevakning nu i två veckor sedan jag fick upp ögonen för dem och 4 av fem av dem har plussat endel. Tack återigen för en fantastisk blogg som fått mig att få endel tankeställare vad gäller min ekonomi.

  Jimmy
 9. Hej
  Jag har ett hus som är belånat på ungefär 50%. Jag har alltså pengar i huset fast jag kan inte använda dem för jag bor här. Vad tänker du om att jag lånar pengar på huset (1,47% ränta) och investera dem, och får chans att tjänar mer än 1,47%?
  mvh Sylvie

  Sylvie Bedel
 10. Hejsan Jan,

  Tack för en bra blogg.

  En fråga – sparar du något via dina bolag (t.ex. genom en kapitalförsäkring) eller sparar du bara som privatperson genom ett ISK?

  Tänker på vad som skattemässigt kan vara mest fördelaktigt.

  Tack på förhand!

  Fredrik Eklund
  1. Stort tack för snabb och bra hjälp! Satt och räknade på det hela och kom precis som du fram till att det i stort sett blir en wash out mellan privat ISK och AB via KF.

   En fråga man dock kan ställa sig är vad som händer om man över tid ansamlar så stort överskott av kapital i AB:t så att det starkt överstiger det utdelningsbara utrymmet (uppräkning av schablonutrymmet årligen). Är modellen då att sätta AB:t i karens och lyfta hela det utdelningsbara egna kapitalet till 25 % skatt efter 5 år? Något du resonerat kring?

   Fredrik Eklund
  2. Ja, precis så vet jag att folk runt om mig har gjort eller planerar att göra med sina bolag. Dock är det ju klurigt eftersom vi företagare är ju inte superkända att sitta på händerna under längre perioder – så jag tror nog att en del underskattar det här med karantänen.

   Situationen då det däremot lönar sig att spara i bolaget är ju om man avser att köpa t.ex. onoterade aktier eller något annat via bolaget. För så som jag har räknat på det, så ligger inte den stora beskattningen i själva bolaget, utan först när man tar ut det till sig själv som privatperson.

   Jan Bolmeson
  3. Enig i ditt resonemang. Mycket fördelaktigt att vara AB-företagare i Sverige så länge man behåller pengarna i bolaget :)

   Ser fram emot fortsatt läsning.

   Trevlig sommar!

   Fredrik Eklund
 11. Var ska jag placera mina pengar som jag har i tjänstepensionen. Har 3,5 år till pensionen. MVH Kent

  Kent Furuström
 12. Hej,
  Behöver råd från dig.
  VI har två kapitalsparande (FriSpar Kapitalförsäkring) konto på Folksam till våra barn. Där vi spar varje mån 500 kr vardera. Detta sköts av en förvaltare och idag tittade jag in på kontot och ser att den är uppdelat 50% SEF-Atlas Defensiv A SEK och 50% SEF-Atlas Offesiv A SEK. Är detta något bra konto för våra bar, 6årig och 3 årig !!??

  Tack för jätte bra sida.

  eddie
 13. Hej
  Tack för en kanonsida
  Har några hyreshus.
  Har amorterat ganska tufft
  Fick en tankeställare igår när jag läste din sida
  Minskar nu amorteringen
  Kör in pengar på fonder istället
  Mvh pertti

  pertti oinonen
 14. Hej och tack för en bra blogg som fått mig sugen att börja med min egna ”pengarmaskin”
  sitter i valet och kvalet att investera i en portfölj eller betala in mitt lån på hus på 280k.
  1.Hus lånent förfaller snart och där är min ”dead line” så att säga, detta skulle ju ge mig en livs lång investering då jag slipper bolåne räntan på 1,5 % -8% (kanske snitt på 3-3,5% per år under 20år)

  eller

  2. välja upplägget rikatillsammans portföljen med 25% * 4 principen och beräkna att den genomsnittliga avkastningen på portföljen på ca 8% per år – 3,5% genomsnittliga bo räntan. skulle innebära upp 4,5% per år, och istället ha kvar huslånet (bra låg ränta)?

  Min tanke just nu är dock att välja bort aktie/fond delen för tillfället iom jag själv tror att vi snart är på väg in i en recession, då börsen känns som den är på sin topp, istället vara försiktigare och välja :

  Tillväxt delen 0% och istället.
  12.5% amortering av hus ger direkt avkastning på 1.5% (ser det som reala tillgångar)
  12.5% kontanter som kapital till senare inköp av index fonder.

  Sedan köra enligt rikatillsamman portföljen med resterande 75%
  Inflation del: 25% (+12.5% fr ovan)
  Recestion del: 25% (+12.5% fr ovan)
  Deflation del:25%
  Eller tycker du att man ska gå in och köpa 25 % i tillväxt ändå, istället för att ”säkra” och vänta 2-3 år på nästa börsuppgångs period ??? (jag vet, jag är en försiktig herre med mina surt förtjänade pengar) ;)

  Även Månads insättningarna har jag tänkt även att vara lite mer försiktig med just nu.
  Tillväxt 0% (istället 25% sparkonto/ ränt fond ), + Reces 25%, Inf 25%, Def 25%.
  Mintanke är att senare flytta till en 25% * 4 portfölj. Iom (min tro) på snar börs ned gång. och istället köra fullt ut när jag tror nästa botten är nådd

  Tänker jag fel ang portföljen och att säkra just nu skulle vara till min fördel ?
  och att en ”peninga maskin” borde vara bättre än amortera bort fastigheten. ?

  vore enormt tacksam på feedback / råd

  Med vänlig hälsning // Jari

  jari
 15. Hej !
  Jag har läst din blogg ett tag och tycker att mycket av det du skriver stämmer bra med min filosofi. Hellre en lugn och trygg tillväxt än spekulation om snabba klipp.
  I en normalt fungerande värld hade jag placerat helt enligt dina råd utan att fundera.
  Nu placerar jag ändå enligt dina råd eftersom det är det bästa som jag kan hitta, men funderar samtidigt starkt på hur länge det nuvarande ekonomiska systemet som baseras lånade pengar och på spekulation om ständig ekonomisk tillväxt kan fungera. 10% upp på börsen under januari känns tillexemel helt orimligt och jag tror inte att detta baseras på företagens utveckling. Främst är jag orolig för politiska bekymmer som kan uppstå t.ex p.g.a en ekonomisk bubbla som spricker, eller p.g.a någon politiker med terioritellt expansiva planer.
  Känner du själv oro för utvecklingnen i omvärden, och har du i så fall en strategi för hur du hanterar den oron?

  Patrik Persson
 16. Hej!
  Har kommit igång nu med nybörjarportföljen men hittar inte längre det rekommenderade månadssparandet?
  Spiltan räntefond 17%
  Swedbank robur Asien 8%
  Spp obliga.. 17%
  Spp aktie USA 8%
  Spiltan aktiefondinv.. 8%
  AMF aktiefond Sve8%
  Dnb global indeks 17%
  Avanza zero 17%

  För någon vecka fanns det en bra fördelningen om man sparade runt 2000:- i månaden. Är det borttaget? Hittar bara det med 100:- dit och 100:- dit….

  Tack för en mycket bra sida.

  Daniel
 17. Jag är helt ny när det kommer till aktiesparande, men har precis avslutat en tradingkurs (webinar som sändes från england). Jag undrar om du har tips på en bra sida som listar de bästa handelsplattformarna, där man kan trade’a både valutor och indexfonder och naturtillgångar?

  Tack på förhand
  Maria

  Maria
  1. Jag tror inte på att man kan trada sig rik eller att man på sikt kan gå plus överhuvudtaget via trading och har således tyvärr ingen sådan erfarenhet.

   Jan Bolmeson
 18. Hej jan, ville bara säga att det här var en välldigt bra blogg där jag lärt mig välldigt mycket, du ska ha tummen upp för det du gör så tack man, ha det bäst fortsätt med det du gör!

  Ruddy Ramirez
 19. Hej.

  Två undringar:
  1. Vilken av Teliasonera eller Ratos hade valt om du? Varför? Båda är ju högutdelare men vilket bolag tror du har bäst framtid sett till 5 år?

  2. Om du skulle komplettera en aktieportfölj innehållandes Industrivärden, H&M, och Swedbank vilket bolag hade du valt? Och gärna varför?

  God fortsättning,

  Mr T

  T
 20. Hejsan jag skulle gärna vilja snacka med dig djupare angående aktier. Om det finns nån möjlighet så klart.

  muddi
 21. inspirerande!

  Jag hade velat veta lite om risker som denna metod medför.
  Ett avsnitt som tar upp det, hade varit väldigt intressant.

  George
 22. Hej,
  Tack, för en bra och inspirerande sida!
  Du tar inte upp som ”nästa steg” att låna sig rik.
  Alltså investera för att få mer utdelning.

  Ett intressant ämne tycker jag. Frågeställningar: Hur mycket man lånar, hur du investerar lånet, hur du betalar tillbaka, i vilket skede man lånar (är det i goda finansiella tider eller dåliga). Var ska man låna? På Avanza eller Nordnet? Eller storbankerna?

  Har använt min semester till att plugga på ekonomi och investeringar.
  Resultatet blev omplacering av pengar och aktieköp.

  Per
 23. Hej, Jan
  Jag är på väg att bli ”RIKARE” och vill tacka Jan&Charlie för många bra ”NYCKLAR”

  MVH
  Stigh Holm

  Stigh Holm
  1. Hej Stigh,

   Tack för det. Vad roligt att det går bra för dig!

   Dela gärna med dig vid tillfälle hur det går för dig på resan.

   Hälsningar,
   //jan

   Jan Bolmeson