Salim Ismail om exponentiella organisationer

Utvecklingen idag går snabbare än någonsin och att världen inte ser likadan ut som förr...

Jag tror det idag är svårt för oss att föreställa oss hur snabbt utvecklingen faktiskt sker. Jag tror det handlar om att vi som människor inte naturligt förstår exponentiell utveckling, var sig det handlar om teknologi eller ränta-på-ränta i området pengar.

För ett par dagar sedan fick jag tips om den här videon med Salim Ismail av en kompis (tack Elisabeth!) på en tågresa mellan Halmstad och Malmö. Jag tycker verkligen om den videon för den pekar på något som pågår i vår samtid som de flesta av oss inte är medvetna om. Vi pratar om att utvecklingen går snabbt i generella termer, men sällan om vilken påverkan den faktiskt har.

Vi är nämligen inte gjorda för att tänka i exponentiella steg, snarare linjära. Som Salim säger i videon – om jag ska ta 10 steg så har vi en ganska god uppfattning om var jag kommer att landa utifrån min ursprungsposition – ca 10 meter. Men om jag ska ta 10 exponentiella steg då pratar vi varv runt jorden…

Frilans-ekonomin och Ericsson

I går läckte SvD ut att Ericsson kommer att lägga ner sin tillverking i Sverige. För många kom nyheten som en chock och utan tvekan kommer den att dominera dagens ekonominyhetsrapportering. Jag själv är inte särskilt förvånad. Jag vet nämligen själv vilken lönenivå många av de anställda ingenjörerna ligger på hos Ericsson, jag har flera vänner som jobbar där. Att säga att en medellön för en ingenjör ligger på ca 30 – 45 000 i månaden är ingen överdrift.

Problemet är att Ericsson konkurrerar på en global marknad och med ingenjörer utbildade utomlands. Det är många som fortfarande hävdar att t.ex. en svensk ingenjör är bättre och effektivare än en indisk. Det kanske stämmer i en jämförelse 1:1, men jag påstår att den jämförelsen haltar. En indisk ingenjör har en lön på säg 10 USD per timme, vilket ger i svenska kronor en lön på ca 16 000 kr, eller högt räknat 20 000 kr. En svensk ingenjör är bättre än en indisk, men den svenske ingenjören är inte bättre än två indiska ingenjörer.

Jag själv förutspådde det här redan för ett par år sedan när jag i mina företag började köpa in konsulter från hela världen på timbasis till mina företag via sajten Upwork.com (f.d. Elance.com). Där kan man få tag på programmerare för mellan 5-10 USD per timme, datainmatare från Filippinerna för 4 USD per timme, designers från hela världen för mellan 5 – 50 USD per timme. Det går att i princip köpa alla tjänster som inte behöver göras fysiskt på plats här i Sverige och andelen saker som bara kan göras på plats minskar från år till år påstår jag.

Jag har under åren köpt in bland annat:

  • Designers (som bl.a. designat den här hemsidan)
  • Kundservicemedarbetare
  • Programmerare
  • Statistiker
  • Disputerade ingenjörer
  • Excel-experter
  • Grafiker
  • Videoredigerare
  • etc.

med väldigt lyckat resultat. Tricket ligger i att vara duktig i beställningen av tjänsterna. Men som en svensk duktig projektledare med erfarenhet av många svenska utvecklingsbolag sa. Jag kan med ett indiskt team göra 80 % av vad ett svenskt team klarar på 30 % av kostnaden för ett svenskt team. Med det här i baktanken, så är det inte särskilt konstigt med Ericssons beslut. Jag tror till och med att det sades i slutet av nyhetsinslaget på Aktuellt.

Jag tror snarare att den här nyheten från Ericsson har kommit för sent. Det vill säga att det här är något som de skulle ha gjort långt tidigare. Min erfarenhet av styrelsearbete är nämligen att man ofta gör för lite och för sent, eftersom man drar på obehagliga beslut in i det längsta. Om jag inte minns fel så är det här en av de största nedläggningarna eller varslen i Sverige i modern tid.

Elon Musk briljans handlar mer om vår egen mediokritet

Jag gillar Elon Musk som är grundaren till Tesla, Solar City och Space X av så många olika anledningar. En av de största är anledningarna är att han verkligen försöker rädda mänskligheten. Han säger i princip att det bara är en tidsfråga innan vi människor förstör vår planet och därför gör han vad han kan för att rädda den:

  • Tesla – gör elbilar som tvingat alla andra tillverkare till samma sak för att minska koldioxidutsläpp
  • Solar City – solpaneler som ger grön energi
  • Space X – sätter vi 1 000 000 människor på Mars så kan vi sabba jorden och vi överlever som art
  • Open AI – initiativ för att stödja utvecklingen av AI i en positiv riktning

Den bästa intervjun eller texten om Elon Musk som jag har läst är den som Tim Urban på bloggen ”Wait but why” (för övrigt den bästa bloggen jag vet) har skrivit. Han blev kontaktad av Elon Musk själv för att bli intervjuad(!) eftersom han känner sig missförstådd av de flesta andra journalister. Den artikelserien är sjukt intressant att läsa:

En av poängerna i den artikelserien handlar om att Elon Musk inte är så himla briljant, snarare att vi andra är så mediokra vilket gör honom till en stjärna. Det som Tim menar är just det här med exponentiell utveckling. Det handlar nämligen om att Elon Musk tänker på ett lite annat sätt än vi andra. De flesta av oss baserar beslut om vad som är möjligt eller inte på vår historia och erfarenhet. Vi tittar bakåt och extrapolerar den erfarenheten in i framtiden.

Ett exempel är när Elon Musk ville bygga Tesla, så gick han och frågade en mängd experter och alla sa att det inte gick (baserat på sin erfarenhet). När han bröt ner det i mindre delar – pratade med en batteriexpert om livslängd på batterier så han att det gick att bygga ett enskilt batteri som räckte, när han pratade med konstruktörer av lättviktschassin så sa det att det gick att bygga ett chassi, när han pratade med dataexperter så sa de att det gick att bygga programvaran etc. Allt sammantaget så visade det sig att det faktiskt gick idag, men inte hade gått bara för fem år sedan.

Elon menar att han har tänkt på det här sättet – att titta i verkligheten, istället för i sin historia – hela sitt liv. På bloggen finns en historia om när Elon var liten som barn och han var rädd för mörkret. Han fick då reda på att mörker bara var en avsaknad av ljus och ljus i sin tur bestod fotoner. Mörker var således avsaknad av fotoner och det var irrationellt att vara rädd för. Då slutade han vara rädd för det. Punkt. Jag kan ju säga att jag inte tänker på det sättet…. :-)

Utvecklingens påverkan på oss

Jag tror som Salim Ismael att vi inte kan föreställa oss framtiden. Det kommer snart komma till den punkten att det vi lär oss första året på högskola kommer att vara inaktuellt innan vi tar examen. Vi kommer snart fördubbla mängden kunskap i världen inom 12 månader och redan idag har vi yrken som inte fanns för 5 år sedan. Det här ställer enorma krav på skola men också oss föräldrar och inte minst oss själva att hänga med.

Artificiell intelligens kommer också vara något som vi inte kan föreställa oss. De flesta forskare är nu också överens om att det bara är en tidsfråga. Istället för att försöka återge den påverkan som AI kommer att ha, så länkar jag till Wait But Whys uttömmande artikel på ämnet:

Man tror ju redan idag allt det här sammantaget kommer att göra att barn som föds om 10-30 år inte kommer att dö av naturliga orsaker. Vänner som är läkare säger att sannolikheten ökar för att vi redan i vår livstid kommer att ha människor som inte kommer att dö på grund av den enorma utveckling som sker inom t.ex. konstgjorda organ.

Det är en spännande (och lite läskig) tid vi lever. Frågan för de flesta av oss är;

Nu när det börjar blåsa – ska vi bygga väderkvarnar eller vindskydd?

Vad ser du i videon med Salim Ismael och i artiklarna ovan?

 

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök