Sälja eller behålla när börsen går ner?

Läsarfråga om man ska sitta still eller göra en förändring när det går neråt...

Läsarfråga: Så här ser mitt ISK ut. Har en enda simpel fråga, är det bara att hålla i hatten och se det långsiktigt? Eller finns det något jag kan göra? Har fördelat det så bra jag kan enligt dina råd men april 2015 så rasade mina fonder tyvärr.

Ja, den senaste 12 månaders perioden har varit en tuff period, vilket också syns i läsarens Avanza-depå med -11.55 % utveckling.

Läsarens avanza-depå

Det första jag brukar titta på är en jämförelse mot t.ex. genomsnittet för den svenska börsen (OMXS30-indexet). Utvecklingen är ju allt annat än munter:

Utvecklingen i OMXS30 under perioden 150522 till och med 160520

Det gör ju att det känns oerhört tufft att ha börjat under den perioden. Samtidigt så kan man som ljus i tunneln peka på att:

  • Avanza Zero under samma period har gått bättre än OMXS30
  • Att ränte-fonderna som krockkudde i portföljen fungerar.

Annars skulle sannolikt nedgången varit ytterligare.

Sitta still i båten eller förändra något?

Det är alltid svårt att kommentera på andras portföljer, då man för att citera Löfven, inte har ingångsvärdena. Jag vet inte vilken horisont sparandet är på och jag vet inte heller hur stor del av resterande portfölj det här är, när och om pengarna skall användas, vad målet med sparandet är och så vidare. Men givet att jag pratar utifrån förutsättningarna för nybörjar- eller RikaTillsammans-portföljen:

  • Sparandet är med en 5 – 10 års horisont (mindre än 5 år bör inte pengarna investerar i aktier)
  • Där är ett månatligt tillskott på 10 % av lönen
  • Det är inte alla pengar som finns utan där finns en buffert vid sidan av

Då skulle jag säga att det inte är någon större fara med portföljen. Det är inget ovanligt att aktier varierar så här mycket i värde. Jag brukar visa dessa graferna från tid till annan. Den första grafen nedan visar årsavkastningen för aktier i perioden 1919 – 2012. Där syns det att på 1 år sikt så kan aktierna mer eller mindre gå hur som helst. Vi har bara de senaste 15 åren haft nedgångar på uppemot 50 %, inte bara en gång utan 2 gånger. Därför rekommenderar jag aldrig att spara pengar på kort sikt i aktier.

Tumregeln är att bara spara 10 % av sitt kapital per år man kan låta pengarna vara i fred. Har man alltså 100 000 kr och bara ska låta pengarna vara på börsen i 1 år, då investerar man bara 10 000 kr. 3 år, 30 000 kr och så vidare.

Genomsnisttsavkastningen för Stockholmsbörsen (SIXRX) på 1 års sikt baserat på olika startår

Det är först när man tittar på längre tidsperioder, minst 5 till 10 år som börsen blir intressant som investering. Nedanstående graf bygger på samma data, men tittar på en 10 årig investeringshorisont.

Genomsnisttsavkastningen för Stockholmsbörsen (SIXRX) på 10 års sikt baserat på olika startår

Det är en ganska stor skillnad. Här ser man att alla 10 års perioder från 1928 till och med nu, förutom en, har varit positiva. Den sämsta 10-års perioden mellan 1929 och 1939 gav -0.3 %. Det vill säga att under den sämsta 10 års perioden på den svenska börsen hade du på en investerad 100-lapp fått tillbaka 99.70 kr. Helt okej för att vara den sämsta perioden påstår jag.

Utifrån det här perspektivet så påstår jag att man kan sitta lugnt i båten och inte göra något, även om det känns i magen. Det kommer att vända, det är bara en fråga om tid.

En förändring jag skulle göra i det här fallet i alla fall

Som jag sa tidigare så är det både svårt och olämpligt att resonera kring andras investeringsstrategier då man inte har all fakta på bordet. Men om jag skulle fått överta följande portfölj:

Av

Som översatt i procent av portföljen ser ut som följer:

Fond Andel av portföljen
Avanza Zero 57%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 9%
DNB Global Indeks 8%
Swedbank Robur Access Asien 6%
SPP Aktiefond USA 5%
AMF Räntefond Lång 3%
Catella Avkastning 3%
Spiltan Räntefond Sverige 2%
SPP Obligationsfond 2%
AMF Balansfond 2%
Ålandsbanken Cash Manager B 1%

Då skulle jag resonera som följer.

1. Minskat exponeringen i Avanza Zero

Även om Avanza Zero och Nordnet Superfonden Zero är några av mina favoritfonder så skulle jag minskat exponeringen i den. I ett globalt sammanhang måste man nämligen anse att det är en nischfond. Sverige är en liten marknad och den innehåller drygt 30 bolag. Då är det bättre att gå på de större index-fonderna – t.ex. DNB Global Indeks som redan finns i portföljen. Dessutom har man en exponering mot Sverige redan i form av AMF Balansfond och Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

2. Ökat andelen sparande i ränte- och obligationsfonder

Om jag räknar ihop andelen ränte- och obligationsfonder i portföljen ovan så får jag det till 85 % aktiefonder och 15 % ränte- och obligationsfonder. Tumregeln som jag brukar köra enligt är att man ska ha lika mycket sparande i ränte- och obligationsfonder som man är år gammal. Jag som är 35 ska således ha 35 % i ränte- och obligationsfonder och resterande 65 % i aktiefonder. Det här ligger för de flesta rätt nära resonemanget om den klassiska 60 / 40-portföljen. Jag gissar nämligen att läsaren inte är 15 år gammal. :-)

Således skulle jag ökat upp andelen sparande i:

  • Catella Avkastning
  • AMF Räntefond Lång
  • SPP Obligationsfond
  • Spiltan Räntefond Sverige

Jag hade tagit det här från Avanza Zero-portionen i portföljen.

3. Försöka hålla alla fonderna på runt 10 % av innehavet

Sedan skulle jag också försöka hålla så att ingen av fonderna skulle stå för mer än 10 % av innehavet i portföljen. Det är också en klassisk tumregel att aldrig försöka ha mer än max 5 – 10 % i ett enda innehav. Sammantaget skulle jag således sikta på en portfölj som ser ut som följer:

Aktiefonder Andel i portföljen
Avanza Zero 10%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag 10%
DNB Global Indeks 15%
Swedbank Robur Access Asien 5%
SPP Aktiefond USA 10%
AMF Balansfond 10%
Räntefonder
AMF Räntefond Lång 10%
Catella Avkastning 5%
Spiltan Räntefond Sverige 10%
SPP Obligationsfond 10%
Ålandsbanken Cash Manager B 5%

Här gör ett undantag från regeln på 10 % på DNB Global Indeks eftersom det är en så pass stor och bred globalfond. Om man skulle vilja, så skulle man kunna lägga in Danske Invest Global sätta 7.5 % på den och 7.5 % på DNB Global Indeks-fonden. I övrigt har jag ökat upp andelen i räntefonderna.

Vill man öka risken lite så skulle man även kunna ersätta AMF Balansfonden med t.ex. Didner & Gerges småbolagsfonde eller ETF:en XACT Småbolag. Dessa fonder finns beskrivna i min artikel:

Slutord – vikten av att inte investera allt på en gång

Den andra slutsatsen som man skulle kunna lära från den här portföljen är att det är mentalt jobbigt att investera hela sitt belopp på samma gång. Det är nämligen en av de vanligaste frågorna som jag får – ska jag investera allt nu eller ska jag sprida ut det över tid? Jag har beskrivit det i artikeln:

I grunden kan man säga att det som spelar mest roll för en avkastning är hur länge pengarna har fått jobba i en investering. Det talar för att man ska investera allt på samma gång, vilket sannolikt är det som läsaren här har gjort. Där finns även en viss statistisk fördel av att göra. Problemet blir som ovan när man har otur i timingen och börjar investera precis i början av en nedgångsperiod. Då är det väldigt mentalt tufft att hålla ut, eftersom man vill ha en bekräftelse på att man har gjort rätt i sitt beslut att investera.

Därför brukar jag normalt sätt rekommendera – och gör själv – att jag sprider ut pengar över tid. Har jag t.ex. 100 000 kr som ska placeras så går jag sällan all-in med 100 000 kr utan då sprider jag hellre ut det med 5 000 kr i månaden över 20 månader. Då får jag ett genomsnittspris över perioden och slipper nedgångar som denna, men jag tjänar inte lika mycket i uppgångarna heller. Men det handlar helt och hållet om vilka nerver som man har.

Jättebra fråga och tack till läsaren Kristoffer som skickade in den här frågan. Har du frågor som du skulle vilja ha ett resonemang kring, mejla mig så ser jag om det är en fråga som är så pass generell som denna, där vi alla kan lära oss något av det. Notera också att majoriteten av läsarfrågorna svarar jag numer på via Facebook – särskilt om det är frågor som jag har svarat på innan. Så om du inte följer mig på Facebook, gör gärna det så att du inte missar något! :-)

  • RikaTillsammans på Facebook  följ min Facebook-sida för att få svar på läsarfrågor, unika videoklipp och annat som inte kommer med här på bloggen

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök