Savelend - låna ut pengar till privatpersoner för 8-15 % per år
Sök:

Savelend – låna ut pengar till privatpersoner för 8-15 % per år

Erbjudande: just nu två procent insättningsbonus på alla insättningar om du vill pröva och bilda en egen uppfattning

Jag har varit väldigt osäker om jag ska skriva en artikel på det här ämnet eller ej. Vad jag till slut har landat i, är att jag inte vill fatta det beslutet åt dig som läsare. Jag tänker att du är en ansvarig och vuxen person kapabel att fatta dina egna beslut själv.

Den här artikeln handlar nämligen om ett erbjudande att placera sina pengar i en typ av investering som har en relativt hög, men förutsägbar risk, men också har en avkastning som motsvarar den risken. Det handlar om att man lånar ut pengar till privatpersoner i form av privatlån och snabblån. Den förväntade avkastningen är mellan 10 – 15 % per år. Det är enligt mig en rätt rimlig avkastning på kapitalet.

Min rädsla – ett nytt Trustbuddy

Anledningen till att jag har velat och varit osäker är historiken med Trustbuddy. Precis som Trustbuddy var, så är Savelend ett bolag där man kan låna ut pengar till andra privatpersoner. Savelend agerar här förmedlare av lånen och skär mellan på varje lån. Jag tror mycket på konceptet att jobba peer-to-peer snarare än via centrala aktörer – i princip oavsett vilken bransch det är.

Det är nu snart ett år sedan som Trustbuddy gick i konkurs på grund av att den förra ledningen på ett brottsligt sätt förskingrade investerarnas pengarna. Jag brände mig ordentligt med en förlust på lite över 100 000 kr. Samtidigt vet jag från tidigare misstag att det sämsta man kan göra när man har misslyckats med något är att inte försöka igen.

Det är som hästmänniskor brukar säga – du kan inte träna på att inte trilla av en häst, men du kan träna på hur snabbt du kommer upp på hästen igen efter att ha fallit av. I det här fallet var det inget fel på konceptet peer-to-peer-utlåning. Det tror jag på och jag tycker det är en bra grej. Att jag och många andra blev lurade av kriminella människor, det är svårt att skydda sig mot.

Jag bestämde mig för att hoppa upp på hästen igen och det mest seriösa bolaget som jag hittat hittills är Savelend. Jag har försökt göra en noggrannare research än vad jag har gjort tidigare och min bedömning är att det här verkar seriöst. Framförallt gillar jag att det är viktigt för dem med transparens och att de är tillgängliga på ett helt annat sätt än vad Trustbuddy var, trots att de dessutom var börsnoterade. Du kan själv t.ex. läsa deras årsredovisning här.

Jag bestämde mig i alla fall för några månader sedan att testa igen och jag lade in ett antal tusen. Inte lika mycket som tidigare, men tillräckligt för att det ska vara intressant för mig att följa bolaget och placeringen.

Mitt eget resonemang kring riskerna

När man går in i en affär behöver man ju vara medveten om riskerna. I fallet med peer-to-peer-utlåning är den stora risken att låntagarna inte betalar tillbaka. Den risken minimerar Savelend genom att man kan sprida ut sina lån på många olika låntagare, jag tror att det minsta utlånade kapitalet är 10 kr. Dessutom är min bedömning att deras interna processor fungerar väl, med bland annat att förfallna skulder direkt köps upp av inkassobolag.

Jag vidhåller fortfarande min tes om att man inte bör lägga mer än maximalt 5-8 % av en sitt investerade kapital i samma placering. Oavsett om det är en aktie, en fond eller hos Savelend. Jag personligen ser Savelend som en högrisk-obligation – en möjlighet att få en bra avkastning till en rimlig kreditförlustrisk. Jag vill minnas att kreditförlusterna ligger på 3 – 5 % men ibland även lägre än så.

Risken finns naturligtvis att man blir lurad igen, men jag har själv valt att bortse från den risken. Den är inte obefintlig, men jag anser att den är så pass låg att den inte kan påverka beslutet och hanteras av föregående stycke att max lägga 5 % av mitt investeringsbara kapital. Vill man vara ännu mer defensiv så kan man jämföra det med en aktie-trade och i sådana ska man aldrig riskera mer än 2 % av sitt totala belopp.

Nu kan man prova på och få 2 % i bonus

Sammanfattningsvis så vill jag verkligen understryka att risken med den här typen av investeringar är betydligt högre än t.ex. sparande i indexfonder och räntefonder som jag brukar rekommendera. Det finns det mycket historik och data på.

Samtidigt så tänker jag själv att man kan lägga en sådan här investering som en krydda i sin egen portfölj om man är medveten om risken och gör det på ett ansvarigt sätt, med en minimal del av sitt totala kapital. Avkastningarna på 10- 15 % är vad de brukar ligga på i branschen så det är inget konstigt. Det motsvarar ju också en ungefär dubbelt så hög genomsnittlig avkastning som börsen ger i allmänhet men det återspeglar också den betydligt högre risken.

Gör din egen research, ta gärna kontakt med företag och återkom gärna med hur du upplever företaget och placeringen. Jag kommer fortsätta spara lite pengar hos dem på månatlig basis, i alla fall till jag som vanligt har fått upp en avkastning där och sedan tar jag ut det insatta kapitalet, så kan avkastningen och räntan jobba vidare där över tid. Det är lite mental bokföring över det, men det tenderar att fungera. :-)

Savelend erbjuder just nu 2 % extra bonus om du registrerar dig som kund och sätter in 5 000 kr och lånar ut dessa i privatlån till Savelends kunder. Pengarna betalas ut i augusti. För att utnyttja erbjudandet behöver du följa länken nedan och ange koden “rikatillsammans” när du registrerar dig.

——
Den här artikeln är publicerad i samarbete med Savelend och jag får en liten provisionsersättning om du registrerar dig som kund. Du kan läsa mer om min annons- och affiliate-policy.

 

Kommentera

16 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan och alla andra, känner ni till BROCC (brocc.se) ? Verkar vara ytterligare ett alternativ till Savelend.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 2. Vit pil

  Det vore intressant med en jämförelse mellan olika typer av peer-to-peer utlåningsföretag, såsom du har gjort med fonder.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nicholas
  1. Vit pil

   Ska se om jag får möjlighet att göra det vid ett senare tillfälle. Tack för tipset!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hej jag undra om du kan hjälpa mig Tyvärr var jag sjuk under våren i olika omgångar o kom efter ekonomiskt på grund att jag har ett lån
  som jag betalar ganska mycke på om man jämn för med sjäłva beloppet jag har betalningsanmärkningar hur kan jag göra Hoppas på råd av dig

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kerste
 4. Vit pil

  Hej! Jag har varit intresserad ett tag om denna typ av investering! Jag har aldrig hört om savelend, men hört väldigt mycket om lendify! Vad är skillnaden på dessa bolag? varför rekommenderar du savelend?
  Tack för en bra blogg

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus
  1. Vit pil

   Känner inte till Lendify tyvärr. Jag har gjort lite research på Savelend och pratat med Ludwig ett par gånger och gillat det jag ser.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Hej. Intressant artikel och möjligen ett intressant investeringsalternativ.
  Jag tänkte höra om du har några moraliska tankar kring denna typ av investeringar, med tanke på att de som lånar pengar via Saveland eller andra liknade företag med stor sannolikhet redan har stora ekonomiska bekymmer som knappast blir mindre med denna typ av lån.
  Dessutom blir kopplingen mellan dig och Balansekonomi med Charlie Söderberg, som tidigare jobbade med lyxfällan, intressant eftersom Charlie och lyxfällan försökte hjälpa personer ur ekonomiskt trubbel. Samma personer som med stor sannolikhet lånat pengar via företag som likt Savelend erbjuder snabblån och SMS-lån, företag som du nu investerar pengar i och som jag uppfattar det också uppmuntrar andra att göra.
  Det blir en logisk kollision som jag ser det som iofs. kanske är mer av filosofisk karaktär, men det skulle vara intressant att höra vad du tänker kring det.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Håkan
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar. Det finns inget enkelt eller bra svar. I det här fallet ovan har jag valt att bara investera i privatlån och inte i snabblån eller SMS-lån. Privatlånen har ju en ränta från 5 % vilket också är samma ränta som banker eller andra har. Det är så jag motiverar det för mig själv i alla fall.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Diggar också Savelend vad gäller koncept, riskspridning, avkastning, transparens och utmärkt service.
  Skulle säga att det enda som maler i bakhuvudet är bolagets framtid och varaktighet. Även om det inte skulle påverka investeringen i sig (d v s att man ändå får tillbaka kapitalet) är det intressant att läsa årsredovisningen och fundera över framtiden – tjänar de eldsjälar som driver detta så snyggt pengar? Om inte, när börjar de göra det? Om det inte riktigt sker, vad händer då med bolaget? Har du själv haft en chans att gå igenom själva bolaget och reflektera över den långsiktiga hållbarheten? Är det – utifrån ett investeringsperspektiv – en meningslös grej att fundera över t o m?

  Bör även nämnas att jag är en befintlig och väldigt nöjd kund hos Savelend.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Zebastian
  1. Vit pil

   Du kan ju göra uttag över tid till dess att du har fått tillbaka din ursprungliga insats (i netto). Där efter är risken minimerad till noll och vad som sker med Sevelend blir en fotnot.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Mathias
 7. Vit pil

  Det är svårt att ta inlägget på allvar när det är en tydlig bias i att du (gissar jag) får betalt från savelend iom din rabattkod.

  Du skriver bra generellt men ”dina träd” och inlägget som detta halverar min tro på dig. Än så länge läser jag vidare för det du skriver i övrigt är mycket bra.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ano
  1. Vit pil

   Jag tycker att jag är ganska tydlig med det här eftersom jag uttryckligen skriver: ”Den här artikeln är publicerad i samarbete med Savelend och jag får en liten provisionsersättning om du registrerar dig som kund. Du kan läsa mer om min annons- och affiliate-policy.” och artikeln är dessutom taggad med ”sponsrat inlägg”. Vet inte hur jag ska göra det tydligare.

   Sedan är det ju upp till var och en att bedöma trovärdigheten. Som sagt jag försöker dela med mig av det som jag gillar och jag gör. Ibland tar jag rätt beslut och ibland tar jag fel och jag tycker det är viktigt att dela med sig av både och. Det visar nämligen något som enligt mig är viktigt, att det inte är en spikrak resa som det ibland kan framställas som. Du får gärna komma med tips på hur jag kan göra saker bättre och tydligare. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Jag är en av alla de som förlorat pengar på Trustbuddy men jag har liksom du ändå satsat pengar hos Savelend. Jag gick in med ett belopp hos dem för ca. 1,5 år sedan och har efterhand ökat mitt investerade kapital. Jag har fått en mycket positiv bild av företaget med en ytterst tillmötesgående kundtjänst både per telefon och via nätet.
  Man måste skilja på Savelends två olika grenar, privatlånen och snabblånen. Den tvåprocentiga bonusen som man ger nu är på privatlånen. Själv har jag inga pengar i privatlånedelen. Jag ska förklara varför jag enbart har satsat på snabblån.
  Har man pengar i privatlån finns ingen möjlighet att ta ut sina pengar innan lånetiden har löpt ut. I snabblånedelen får man ut större delen av sina pengar inom några dagar. Enligt uppgift från Savelend kommer det att komma en andrahandsmarknad för privatlån, men innan den finns på plats vill jag inte satsa några pengar där. Dessutom har Savelend ett avtal med ett inkassobolag, som löser in obetalda lån snabblån efter 5 månader. Det innebär att den maximala förlusten en enskild långivare kan råka ut för är 5 månaders obetald ränta. Kapitalet är man garanterad att få tillbaka. Det betyder även att om Savelend går i konkurs (Trustbuddy!) så får man tillbaka alla sina pengar, utom räntan, efter maximalt 5 månader.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
  1. Vit pil

   Har haft pengar hos Savelend i ett år nu Avkastnigen jag fått är 4,08%. Långt under vad de lovat, för lågt med tanke på risken.
   Kreditförlusterna har under ett år varit hela 38%!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tomas
   1. Vit pil

    Jag har märkt att avkastningen sjunkit den sista tiden. Fram till början av sommaren låg min avkastning på ca. 12% före skatt för att nu ha sjunkit till ca. 7,5%, båda siffrorna omräknade till helårsavkastning. Jag vet inte vad dessa ”låga” avkastningar beror på men jag tror att Savelend just nu har för många investerare i förhållande till låntagare. Förhoppningsvis kommer detta förhållande att ändras i takt med ökade marknadsföringsinsatser. 7,5% avkastning är mindre än vad som förespeglats men jämfört med andra ränteplaceringar så är det inte fy skam.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Erwin

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.