SBAB erbjuder en 5-årig ränta på 2.1 %
Ska man därmed passa på och binda räntan eller inte?
Dagens stora privatekonomiska nyhet är med största sannolikhet att SBAB sänker sina listräntor till 2.1 % – oprutat. Jag blev faktiskt lite överraskad över beskedet eftersom det är en ganska drastisk sänkning mot t.ex. Swedbanks som ligger på runt 2.7 %.
Frågan är således om man ska passa på och binda eller inte?
Det man behöver komma ihåg att en bunden ränta är en försäkring, där du betalar någon annan för att – i det här fallet – ta en ränterisk. Som med alla försäkringar ligger ju oddsen i favör till den som ger ut försäkringen eftersom de bestämmer villkoren. I det här fallet gör SBAB en förutsägelse att räntan kommer att vara fortsatt låg (lägre än 2.1 %) som gör att de kan räkna hem affären i alla fall. Sedan ligger det säkert i deras beräkning att tecknar man sig på 5 år, så är det ju en kund som man dessutom har knutit till sig i minst 5 år och det har ett värde det med.
Däremot som med alla försäkringar så har de ju ett värde i att jag kan förutsäga en kostnad. Ibland är det bättre att veta vad man har än vad man kan få. 2.1 % på 5 år i det här fallet tror jag kan vara en bra affär. Oftast går det dessutom att pruta upp emot 0.5 % på listpriset. Däremot låter jag vara det osagt om det går även i det här fallet (de lånar med stor sannolikhet upp för ca 0.7 % på den 5-åriga bostadsobligationer).
En smartare lösning
Fördelarna är flera, eftersom du då helt säkert kommer att klara av en ränta på 4.5 % när den kommer och du minskar dessutom risken i din ekonomi genom att du amorterar. Om räntan sedan ökar till 3 %, då amorterar du följdaktligen bara 1.5 % och så vidare.
En ännu smartare lösning
Det vill säga att om din bolåneränta i dagsläget är 2.0 % och du kan placera pengarna till 4.5 %, så tjänar du en mellanskillnad på 2.5 %. Det gör att du lägger pengar på hög inför en kommande amortering och dessutom får pengarna jobba lite under tiden, så att du kan amortera lite extra när den dagen väl kommer. Tänk dock på att det här inte bör vara pengar som du spekulerar med eller har i placeringar som kräver lång tid (läs: aktier) utan det ska vara relativt låg risk, mellanrisk i högsta fall.
Ett bra exempel är t.ex. Akelius Spar. Andra exempel på låg- och mellanriskplaceringar hittar du i artikeln: ”De bästa sparkontona och placeringsmöjligheterna för buffert-, lågrisk- och mellanrisksparande”.