SBAB vilseleder om svenskarnas sparande
Sök:

SBAB vilseleder om svenskarnas sparande

Den här artikeln publicerades 2011-05-02 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

För ett par dagar sedan gjorde SBAB en pressrelease om svenskarnas sparande – jag skrev själv en artikel om hur vinklad och missvisande som den var – bl.a. genom att man redovisar genomsnittssiffror och inte tar upp mediansiffror som är betydligt intressantare.

Då tänkte jag dessutom inte ens på Oskars kommentar om att det dessutom var en partsinlaga, kommen inte från ett oberoende institut utan från ett BOLÅNEinstitut som mer tjänar pengar desto mer vi lånar. Det är som att säga till en shopoholic som har spenderat alla sina pengar, vet du vad – det är ingen fara – du har råd med ytterligare ett kreditkort…

Idag skrev Philip Lerulf, projektledare på Timbro, en liknande artikel i Dagens Industri precis enligt samma tankar som jag har.


Den här artikeln publicerades 2011-05-02 klockan 16:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

3 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Haha, jag håller med er helt och hållet.

  Tyvärr har jag lite gett upp på journalistkåren efter att ha haft ett par duster med dem. Huruvida saker är baserade på fakta eller inte verkar inte spela någon som helst roll.

  Det är ju bara att se de artiklarna som presenterades i DI, Norran m.fl. tidningar det är ju copy/paste direkt från pressreleasen. Läser man artikeln så låter det som att de åtminstone har varit i kontakt med SBAB och att journalisten har gjort ett hantverk. Men när formuleringen är ordagrann från pressreleasen då blir man fundersam….

  Tragiskt, tråkigt men tydligen sant…
  //jan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Ibland kan man undra vad journalisterna gör? Nu är det alltså först den här bloggen, sen flutetankar och sist en insändare i DI som uppmärksammar denna felaktiga och tvivelaktiga användning av statistik ännu ingen kommentar från DI? Uppmärksammande även att innehållet och analysen i denna artikel är i stort sätt samma som på bloggarna….kanske funkar som i skolan ”copy/paste”:-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oskar
 3. Vit pil

  Ingen risk att BLT-älskande di.se skulle ta upp en insändare med lite substans i.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.