SBAB vilseleder om svenskarnas sparande

För ett par dagar sedan gjorde SBAB en pressrelease om svenskarnas sparande – jag skrev själv en artikel om hur vinklad och missvisande som den var – bl.a. genom att man redovisar genomsnittssiffror och inte tar upp mediansiffror som är betydligt intressantare.

Då tänkte jag dessutom inte ens på Oskars kommentar om att det dessutom var en partsinlaga, kommen inte från ett oberoende institut utan från ett BOLÅNEinstitut som mer tjänar pengar desto mer vi lånar. Det är som att säga till en shopoholic som har spenderat alla sina pengar, vet du vad – det är ingen fara – du har råd med ytterligare ett kreditkort…

Idag skrev Philip Lerulf, projektledare på Timbro, en liknande artikel i Dagens Industri precis enligt samma tankar som jag har.

Bild tillhörande artikeln på RikaTillsammans

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

3 kommentarer finns till denna artikel:

  1. Ibland kan man undra vad journalisterna gör? Nu är det alltså först den här bloggen, sen flutetankar och sist en insändare i DI som uppmärksammar denna felaktiga och tvivelaktiga användning av statistik ännu ingen kommentar från DI? Uppmärksammande även att innehållet och analysen i denna artikel är i stort sätt samma som på bloggarna….kanske funkar som i skolan ”copy/paste”:-)

    Gravatar för användaren
    Oskar
  2. Ingen risk att BLT-älskande di.se skulle ta upp en insändare med lite substans i.

    Gravatar för användaren
    Thomas

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök