Sex vanor som hjälper dig i resan mot ekonomisk frihet
Sök:

Sex vanor som hjälper dig i resan mot ekonomisk frihet

Den här artikeln publicerades 2007-12-18 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

I boken ”Retire young, retire rich” skriver Robert Kiyosaki om följande sex vanor för att göra sig ekonomiskt oberoende:

Vana 1 – Skaffa sig en revisor (”bookkeeper”)
Banken frågar inte efter ens betyg – den frågar efter ens finansiella papper. Genom att skaffa dig en revisor så får du ett par objektiva ögon som inte har samma känslomässiga förhållande till pengarna som du. Stegen är som följer:

 1. Hitta och skaffa dig en revisor
 2. Se till att ha en korrekt bokföring som varje månad visar din finansiella status
 3. Granska din finansiella status varje månad med dina rådgivare så att du kan utföra korrigerande åtgärder snabbt

Vana 2 – Skapa ett vinnande team
Ingen person kan veta allt – för att vinna spelet om pengar, se till att ha de bästa spelarna på din planhalva. De flesta misslyckas för att de försöker ta reda på allt själva och misslyckas med detta.

Vana 3 – Expandera kontinuerligt ditt context och content
Idag är inte ens största fördel tillgångar såsom aktier, fonder eller liknande. Vi lever i informationsåldern – idag är informationen i ditt huvud och informations ålder de största tillgångarna. Om man ska bli rik måste man se till att hålla sig uppdaterad med den snabbt ändrande informationen. Exempel kan vara att hålla sig uppdaterad med böcker, nyhetsbrev och hemsidor etc.

Vana 4 – Väx upp!
Folk blir äldre men de växer nödvändigtvis inte upp. Många byter föräldrarnas trygghet mot statens trygghet. Se till att kontinuerligt växa, lär dig och ta ansvar för dina aktioner och växa mycket snabbare än alla andra personer.

Vana 5 – Misslyckas mer
För att bli ekonomiskt oberoende så måste man vara villig att misslyckas mer. Det är svårt att göra mål om man inte skjuter på mål är ett väldigt talande ordspråk. Det är genom misslyckande vi lär oss saker och vi växer som människor.

Vana 6 – Lyssna på dig själv
Det största styrkan vi har är vad vi säger och vad vi tror på. Det är nämligen ett annat sätt som beskriver vad det är vi tror på och vad det är som begränsar oss. Ett talande citat är:

Losers focus a lot of what they don’t want in life, rather than being specific with whaty the do want. That is what they do differently. It is a habit. The same is true with money.”

Processen är:

 1. Lägg märke till tankarna som du inte vill ha… byt tankesätt till saker du vill ha
 2. Lägg märke till känslorna du inte vill ha…byt till känslor kring vad du vill ha
 3. Ta aktion, fortsätt jobba, korrigera om det är nödvändigt tills du får det du vill ha – istället för vad du inte vill ha.

Den här artikeln publicerades 2007-12-18 klockan 00:24 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personlig utveckling.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

3 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  hej!
  min egen teori på ekonomiskt oberoende:
  spara 50% av din inkomst varje månad.
  det gör jag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
 2. Vit pil

  Nummer 5 följs av väldigt, väldigt få personer (i Sverige är det absolut så). Jag har varit i kontakt med en massa människor i affärer och väldigt få av de har ”stake” nog att misslyckas om det så rör sig om en enkrona. Patetiskt om jag ska vara otrevlig, men rak på sak.

  Vågar man inte förlora pengar eller ens ta sats för något någon gång i sitt liv hur ska man då få det man vill ha? Du lär knappast få rikedomarna från skyarna. Du kommer knappast få gratis gåvor. Så funkar inte livet.

  Många folk vill inte göra ”misstag” för att då skulle de ju bli sååå utskrattade. Usch va hemskt alltså…hehe. Så länge man fokuserar på andras uppfattning om en kan man aldrig bli en storlirare. Det är ett konstigt komplex som hämmar mer än det gör nytta.

  Ni märker nog hur taskig jag verkar vara i mina inlägg. Har till och med fått hyvlingar för det också. Grejen är att jag hade kunnat säga exakt samma sak som jag nämner i mina inlägg mellan fyra ögon utan att skämmas. Seriöst. Verkligheten är inte gullig och kommer aldrig att vara gullig så låt oss vara öppna istället för krystade.

  Misslyckas så mycket ni bara kan. Efter ert miljonte misstag kan ni ta en kopp kaffe och klappa er på ryggen för ett bra utfört arbete (nu är ni erfarna nog att tas på allvar). Jag litar sällan på folk som inte kan visa att de varit skuldsatta och tagit sig ur skuldfällan. Eller att de på något annat sätt har ett ”ärr” efter en strid.

  Varför? Det finns en kort historia om en riksha förare. Historien går ut på att det är säkrare att åka med en riskha förare som kraschat sin riksha åtminstone en gång än vad det är att åka med en gröngöling som aldrig ens har kraschat en enda gång i sitt liv. Skillnaden mellan dessa två är enorm.

  I dagens Sverige är det fult att ha prickar i sitt finansiella register. Det är fult att ha begått ett brott etc. Men ska jag vara ärlig så litar jag mer på den som både haft kredit trubbel och suttit i finkan än på en fläckfri person. Du vet ju aldrig vad den fläckfria personen kan ställa till med. Seriöst.

  Du vet åtminstone vad brottslingen står för. Likadant med den som har haft kreditproblem. Och du vet också att de har betalat ett pris för något som visade sig vara ett lite felaktigt beslut. De har ett ”ärr” efter en strid. De har en god erfarenhet av hur livet fungerar. Av vad som fungerar och inte fungerar.

  I min värld är en fläckfri person fulare än en fläckad. För fläckade har god erfarenhet som kan gynna mig och mina ärr kan sedan gynna de lika mycket tillbaka (jag har ärr så det räcker till alla läsare på denna bloggen. Ni kan köpa de för några tusenlappar vardera om ni vill;)). Detta kallas i modernt dealmaking uttryck för ”win-win”.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.