Sju läsarfrågor: buda innan/efter visning, tips på nyhetsbrev m.m.
Svar på era läsarfrågor
I dagens artikel svarar vi på flera av era läsarfrågor. Det handlar om allt från huruvida man ska buda innan eller efter en bostadsvisning, vilka nyhetsbrev och bloggar som ger oss vår omvärldsuppfattning, om vi är Spara eller Slösa, om det finns ett värde med finansiell rådgivning m.m.
Först och främst grattis till dig som följde tipset om att teckna dig för EQT-aktierna i förra veckan. Det var riktigt roligt att vi alla fick minimtilldelning och därmed kunde tjäna en slant. Samtidigt vill jag också passa på och ära Investor och EQT som gjorde det valet, för det är långt ifrån självklart att välja att ge alla tilldelning. Ofta prioriterar man dem med mycket pengar framför småsparare och här gjorde man tvärtom. Väl värt att tänka på nästa gång man hör kritik mot Investor, Wallenberg och ”de rika”.
Den här veckan har vi valt att svara på några av era läsarfrågor som vi har tyckt kan bidra till alla läsare. Om det är så att din fråga inte har kommit med, ställ den gärna i ”Frågor och svar” där vi och många andra läsare svarar. Ett stort tack till alla er som hjälper andra läsare med svar. De frågorna som vi tar upp i avsnittet är:
- Hur följer ni nyheter? Varifrån får ni er omvärldsbevakning?
- Är ni Spara eller Slösa?
- Har ett ekonomiintresserat barn men jag kan inte själv, vad gör jag?
- Har ni något sparande på bank överhuvudtaget?
- Bör man köpa innan eller efter visning?
- Vilka är era höjdpunkter från de senaste avsnitten?
- Finns det något värde med finansiella rådgivare?
I transkriberingen nedan följer våra resonemang samt länkar till t.ex. alla nyhetsbreven och bloggarna som vi följer. Du får mer än gärna dela med dig i kommentarerna vilka bloggar och nyhetsbrev som du följer och varför. ?
Vi hoppas att du får en fantastisk vecka och att vi ses nästa söndag igen!
Många hälsningar,
Jan och Caroline
Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt
Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.
Transkribering av hela avsnittet
För dig som hellre läser än lyssnar eller tittar följer nedan en komplett transkribering av avsnittet.
— START TRANSKRIBERING —
Jan: Idag är det dags för avsnitt 120 och idag tänkte så tänkte jag att det skulle handla om läsarfrågor. Det kommer handla om vilka nyheter följer vi och vart får vi vår omvärldsuppfattning, sedan fick vi en fråga om huruvida vi är Spara eller Slösa. Sedan var det en fråga som handlade om hur man kan göra om man har ett intresserat barn eller en ungdom, men man kan inte så mycket själv om sparande. Sedan frågade någon om vi har något sparande på den vanliga banken över huvud taget.
En fråga som jag har funderat på från tid till annan; om man ska köpa innan visning eller efter visning. Alltså, ska man vara med på budgivning eller inte. Sedan är det lite våra höjdpunkter och någon reflektion på de senaste avsnitten. Vad vi tänker. Sedan faktiskt en ganska intressant fråga som vi kanske borde göra ett helt avsnitt om och det handlar om finansiell rådgivnings vara eller icke vara. Är det värt att anlita en finansiell rådgivare över huvud taget?
Grattis till alla som investerade i EQT
Jan: Jag tänker att vi måste ända säga någonting om EQT. Det var ett minitips eller ett miniavsnitt som vi kom mellan våra ordinarie avsnitt. Vi har försökt börja lägga ut ett extra tips på onsdagar/torsdagar, på Facebook, YouTube och Patreon så klart. Nu skickar vi i och för sig ut nyhetsbrev om det där också, men det gick ju över förväntan.
Vi är inga stora fan av att investera i aktier direkt. Utan vi tror på fonder och det handlar helt enkelt om att jag anser att investera är ett spel som handlar om sannolikheter. Jag tänker mycket på det som att vart har jag bäst odds – vad kommer med störst sannolikhet fungera?
Men ibland så blir det så här att marknaden felprissätter.
Plötsligt säljs en hundralapp på marknaden för 90 kronor och då är jag inte så rigid att jag säger ”Aldrig aktier!”. Jag är inte så principfast om oddsen är på vår sida.
Då var EQT en sådan felprissättning, så då tipsade vi om det och det var flera hundra av er läsare som tjänade 2 000 spänn. Så det var ju jättekul. EQT skulle börsnoteras och så att vem som helst kunde köpa aktier i det.
Caroline: Och det är väl en klassiker, egentligen? Att när ett bolag ska börsnoteras så är det ibland felprissatt.
Jan: Ja, och det är felprissatt med flit, för man tänker att de gamla ägarna tjänar pengar oavsett. Sedan vill man locka intresse, så ger man lite rabatt. Sedan är det faktiskt en väldigt fin grej, som jag tyckte att Investor och EQT gjorde. Det var att de prioriterade inte rika personer, när de valde vem som skulle få aktier.
De gav alla den minsta posten. Så till exempel, vi och flera andra kompisar tecknade för flera hundra tusen. Det är kompisar till mig som tecknade för över en miljon, men de fick också bara 150 aktier. Så om du valde att teckna för 10 000 eller en miljon, så fick du lika mycket aktier. Och jag tyckte faktiskt det var bra. När jag reflekterar över det själv undrar jag om jag börjar bli mer och mer vänster. Jag hade nog resonerat likadant om jag hade haft emission, att jag tycker att det ska vara rättvist. De rika de tjänar ändå alltid pengar, så då kan man lika gärna hjälpa småspararna.
Var redo när nästa aktietips kommer
Jan: Så några tips där, för framtiden… för det kommer komma fler felprissättningar. Det kommer ofta en eller två gånger om året och då tror jag att det är bra att vara redo. En framgångsfaktor här var att de som hade till exempel ett Avanza-konto i sitt eget namn och sin partners namn och kanske barnens namn – flera olika personer – de fick många fler tilldelningar. Så det kan vara ett tips, att förbereda sig redan nu och ha flera konton.
Men grattis till dig som köpte. Det var väldigt roligt. Jag fick flera kommentarer som skrev typ mer av det här, vi borde bli en aktietipstjänst. Men det här händer kanske en eller två gånger om året. När jag pratade med en kompis om det så sade vi att EQT var som en straffspark där målvakten hade förbundna ögon. Man kan sparka bollen utanför målet, men det var högst osannolikt. Det kommer sådana tillfällen från tid till annan.
Och så tänker jag att hittills har vi 100% track record. Vi har tipsen här på bloggen Internationella Engelska Skolan, Ambea, FM Mattsson, med flera, som vi har tipsat om innan. Så vi kommer fortsätta tipsa om de uppenbara straffsparkarna. Sedan finns det ibland frisparkar, som inte är lika bra, men det brukar vi mest ta på Patreon. Så, grattis och var förberedd för matchen. Det kommer komma fler. Det svåra är bara att säga när.
Det kan också vara ett tips att förbereda med att ha konton på både Avanza (annonslänk) och Nordnet (annonslänk). Även om man bara prioriterar en av dem, för ibland så kan det vara tilldelning på båda. Använd gärna vår sponsrade länk för att öppna konto på den andra banken. Det kostar inte dig någonting, men det gör att vi kan hålla de här avsnitten reklamfria. Många av dem i alla fall.
Hur följer ni nyheter / var får ni er omvärldsuppfattning?
Fråga från Tarik:
Jan du sade att du slutat följa nyheter, kan du prata lite hur du numera bemästrar FOMO (fear of missing out), och då menar jag informationsflöde och sociala medier?
Läsarfråga från Tarik
och en till från Per-Ove:
Jag vill få nyheter och är lite nyfiken på genom vilka medier som du/ni får er omvärldsuppfattning? :)
Läsarfråga från Per-Ove
Jan: Jag tänker så här att det var faktiskt inte jag som slutade följa nyheter, det var ju faktiskt du.
Caroline: Ja, det stämmer. Jag är alltid en sådan trail blazer. Eller ibland. Kom inte och säg att du inte påverkas av det som jag gör. Jag påverkas av det som du gör, så är det ju.
Jan: Det är klart att jag gör. Men det var så att vi hade Sydsvenskan, för 15 år sedan. Berätta, vad var det du gjorde?
Caroline: Vi var väl lite så trötta på att det var mycket negativa nyheter, generellt. Jag undrade hur det skulle vara om jag inte fick allt det här flödet in i mitt liv av negativism. Därmed inte sagt att inte Sydsvenskan är bra, för det finns jättebra reportage, absolut. Jag läser den ibland. Så jag ringde till dem och ville avsluta prenumerationen och de undrade varför och då sa jag att vi vill inte ha negativa nyheter. Men var det inte så att de dubbelkollade med oss? Då ringde de till dig och frågade igen. Men jag lägger ingen värdering i det.
Jan: Sedan sålde vi tv:n 2008. Den enda tv:n vi har det är den som står bakom oss här i studion, för att köra PowerPoints.
Caroline: Ja, jag tror också att det hade att göra med att just då, på den tiden för tio år sedan, så var vi jättenoga med vad vi fick in för information. Det är vi fortfarande och jag känner ibland att jag behöver ta det till en ny nivå. För att sedan dess har det exploderat, det här med sociala medier och så.
Jan: Ingen av oss är ju på Facebook privat. Vi hänger på Facebook för att vi har många av er följare där. Så vi har RikaTillsammans-sidan på Facebook, men varken du eller jag har något privatkonto. Jag har inget Instagram eller sociala medier heller, vilket är ganska speciellt när man är bloggare. Men man behöver kanske inte dra sociala medier över en kam.
Jag tror det var Ramit Sethi eller någon som sa:
Om du inte lär dig något nytt varje dag av de personer som du följer i sociala medier så följer du fel personer.
Ramit Sethi, eller någon annan. :)
Det har jag alltid tagit med mig och det hänger väl lite ihop här.
Det handlar inte om att vi är anti nyheter eller anti tv, utan jag tror att det faktiskt för oss handlar samma som med utgifter. Vi kan ha ganska höga utgifter, men det är ganska medvetna utgifter. Jag tror att det handlar om medveten konsumtion. Just nu prenumererar vi på Netflix. När Game of Thrones gick så prenumererade jag på HBO också. Så vi tittar på serier. Innan vi spelade in idag satt ju du och kollade på Matrix.
Tips på nyhetsbrev: John Mauldin & Jared Dillian på Mauldin Economics
Caroline: Ja, av utbildningsmässiga skäl. Vi kanske ska svara ordentligt på frågan. Var får vi våra nyheter ifrån då? Så vi läser inte tidningen – kanske online ibland – vi är inte så mycket på sociala medier…
Jan: Nej, och jag följer inte nyheter. Det slutade jag med i mars. Då slutade jag följa Aktuellt, Rapport och sådant. Så var får vi nyheter ifrån? Jag har sammanfattat tips på nyhetsbrev och då har jag utgått från att jag vill lära mig någonting, jag vill bli klokare av nyhetsbrev. Om man tittar på makro och omvärld, alltså vad är det som händer i världen och att förstå de stora flödena, då följer jag Mauldin Economics, med John Mauldin & Jared Dillian.
Alla de här nyhetsbreven är gratis, så detta tycker jag är schysst. När de här kommer då ser jag fram emot dem, jag sparar dem och jag läser dem. Så när jag till exempel sitter på tåget, då har jag sparat de här tre, fyra nyhetsbreven för att läsa. Mauldin Economics handlar mycket om omvärld, lite USA, vad händer med räntorna i världen, vad händer med centralbankerna. Alltså, det är makroekonomi, helt enkelt. Det är John Mauldin.
Sedan gillar jag Jared Dillian som också jobbar med John Mauldin. Han har jobbat som trader på Lehman Brothers och på många av storbankerna. Så han har helt annan strategi än vad vi har, som investerar passivt. Och jag tror det är viktigt att man har andra influenser. Det roliga med honom är att trots att han skulle säga att han är anti mycket av det som vi gör, så tvärtom på investeringsfilosofin så delar vi många åsikter.
Han säger också att det är galet att ha 80% aktier och då är han ändå trader. Det tycker jag är ganska spännande att läsa om. Hur kan man komma fram till samma slutsatser, som vi ibland gör, men från ett helt annat håll? Så han har ett nyhetsbrev tror jag som heter 10th Man. Då säger han att den tionde mannens uppgift är alltid att inte hålla med och att göra det på ett konstruktiv sätt. Så det gillar jag.
Tips på nyhetsbrev: John Hussman, Mark Howard och Ray Dalio
Jan: Sedan gillar jag John Hussman på Hussman Research. Han driver ett fondbolag. Det enda med han är att han är väldigt negativ. Men det är roligt med honom… Han är sjukt pessimistisk, men han säger: Jag är pessimistisk, jag tror inte på det här, men jag följer vår strategi och vår strategi är att du inte kan förutsäga marknaden. Men vi håller koll på de här faktorerna.
Detta är väldigt tekniskt i Hussman, med mycket grafer och så. Samma sak med Mark Howard, som skriver shareholder letters till sina fondandelsägare, som är väldigt bra, på Oaktree Capital.
Caroline: Så det här är makro och omvärld säger du, de här nyhetsbreven? Så om man vill få lite bättre koll på vad som händer ute i världen.
Jan: Ja, lite allmänbildning. När man gick i skolan så var detta OÄ-tolvan. Jag hade nästan alltid alla rätt. Sedan älskar jag Ray Dalio. Han är en av världens bästa hedgefondförvaltare, varit sjukt duktig och har flera hundra pers anställda, som bara gör research. Jag tror att de investerar en miljard svenska kronor i research varje månad i marknaden.
Jag vet inte om han har fått något tuppjuck, eller så skulle jag inte säga, men det har hänt någonting med honom. Förut ställde han aldrig upp på någon intervju, han delade inte med sig av någonting, och sedan plötsligt nu så bara öser han ut rapporter, böcker och allt är gratis. Han skriver sjukt bra grejer.
Han släppte ett häfte som heter ”Principles for Navigating Big Debt Crises”, alltså hur navigerar man i den miljön vi har nu. Då var det 110 sidors häfte, gratis, som man kunde ladda ner. Då var det så att de första 20 sidorna var själva innehållet och 90 sidor referenser och studier. Så man behöver lite läsa allt. Jag läste de första 25 sidorna och det var skitbra. Han skriver allt om paradigmskifte, vad som händer i världen och har skapat rätt mycket debatt.
Det roliga var att vid ett tillfälle började Ray Dalio och John Mauldin ha en diskussion via Financial Times eller Wallstreet Journals ledarsidor. Så de hade en konversation. De sa att detta är ett viktigt ämne som vi behöver prata om. Väldigt hövligt, väldigt nice. Så det gillar jag.
Sedan gillar jag också Ben Carlsons blogg ”A wealth of common sense” och Alan Roths ”Dare to be dull”. Alan Roth är finansiell rådgivare och har skrivit boken ”How a Second Grader Beats Wall Street”. Sedan är det faktiskt så att Vanguard, den här fondförvaltningsfirman, de släpper också rapporter, som jag tycker är väldigt spännande. Sedan har jag några övriga, men kör du nu dina.
Nå perfektion med laserfokus
Caroline: Jag följer inga ekonominyhetsbrev och faktiskt nästan inga nyhetsbrev alls. Jag har sagt upp många prenumerationer och så. Det var faktiskt så här att FOMO, fear of missing out, det tycker jag är väldigt intressant. Så fort man ska följa någonting eller hänga med, då är det väl en rädsla för att man ska bli obsolet/passé. Att man ska bli en dinosaurie, en gammal gubbe eller gammal tant. Vi måste vara ok med det. Vi kommer bli det i vilket fall.
Jag såg ett avsnitt av Chef’s Table på Netflix som fick mig att förstå att det är bara att köra på och bara radera bort allt som inte är i mitt fokus. Varje avsnitt handlar om en kock som har en vision och som förverkligar sin vision. Det är väldigt konstnärligt, kan man väl säga. Tyvärr kommer jag inte ihåg vilket avsnitt, men det var en person där som berättade att när den ville bemästra bakning tror jag det var, hur man bakar det perfekta brödet, så var det som att ingenting annat i världen existerade.
Det hade kunnat vara tredje världskriget och den personen hade inte vetat om det. Jag är i en fas när jag ska bemästra någonting, lära mig någonting nytt, ett hantverk… Jag vill lära mig hur man skriver skönlitteratur och det är så skönt att inte få en massa distraktioner. Jag tänker att jag kommer inte ens i närheten av den här personen som ville lära sig baka. Inte ens i närheten av att skippa distraktioner, men det är sjukt härligt att ha ett sådant fokus och bara ta väck allt som inte hör till. Att bara få hålla på med det, i denna värld, där det är så mycket information.
Jag tror att fler skulle må jättebra av det. Man kommer ändå bli gammal och gräset är inte grönare på andra sidan. Då har man ändå gjort det man ville. Så tänker jag.
Jan: Jag håller med dig. Det handlar ju om att skaffa sig ett inspirerande och värdigt problem. Jag var ganska deppig förra hösten, för då hade jag inget inspirerande problem. Då sov jag mycket, kollade på serier och såg sex säsonger av Seal Team eller vad det hette. Så för mig handlar det väldigt mycket om vad jag tycker är kul.
Fler intressanta bloggar att följa
Jan: Nu har vi pratat om allmän omvärldsinformation och passivt sparande. Om vi tittar på övriga nyhetsbrev och bloggar som jag följer, så gillar jag Lars Wilderäng, Cornucopia. Den följer jag på daglig basis. Där skulle jag säga att om det skulle hända något stort, som ett tredje världskrig, då hoppas jag att Cornucopia skriver om det.
Sedan följer jag en finansiell rådgivare som heter Dan Solin. Jag gillar Ramit Sethi och även Mike Maloney, trots att han är lite out there. Han pratar bara guld, guld, guld. Guld är det enda man ska ha, men han är väldigt pedagogisk. Han har en miniserie ”Hidden secrets of money” som handlar om hur pengar fungerar. Den är väldigt bra. Jag gillar honom. Sedan, min absoluta favoritblogg of all time, det är Tim Urbans ”Wait But Why”. Det är världens bästa blogg.
Caroline: Det är väldigt intellektuella inlägg. Långa och grundläggande inlägg om saker som kanske har svept förbi ens huvud någon gång. Han går verkligen in på djupet.
Jan: Ja, jag blir så inspirerad av honom och han pratar alltid färdigt om ett ämne. Det är allt från vetenskap till Fermiparadoxen – är vi ensamma i universum och varför är det en dålig nyhet att skicka ut i rymden att ”Titta, här är vi!”, till att Elon Musk från Tesla kontaktar honom och säger jag vill bli intervjuad av dig. Sedan tycker jag att han har ganska skön humor, för han skriver de här långa artiklarna, men han tecknar streckgubbar.
Caroline: Ja och de streckgubbarna har blivit en sådan grej lite på internet nu. De finns på andra sajter också nu när man ska illustrera någonting.
Jan: Ja, jag tycker de är fantastiska. Då har han ritat den här interaktionen när han pratade med Elon Musks assistent, som säger att Elon vill bli intervjuad av dig, när kan du? Och han tappar hakan, tappar telefonen och bara säger att han kan mellan nu och för alltid. Jag gillar det. Nu har han en grym serie ”The story of us” upplever jag. De flesta kommer förmodligen inte gilla den, men jag älskar den, där han pratar om varför ser samhället ut som det gör idag.
Varför agerar vi människor så som vi gör, varför är Trump president, varför ser vi den här konflikten mellan människor som har pengar och de som inte har pengar, varför pågår klimatkrisen just nu, varför agerar vi inte på klimatkrisen, varför ser vi de här rörelserna i Ungern nu med Orbán och Trump och Boris Johnson… Jag tycker det är sjukt intressant.
Inspirerande nätverk med folk i alla åldrar
Jan: Sedan är det naturligtvis att jag pratar mycket i telefon. Jag har insett att trots jag hatar att prata på telefon så gillar jag att göra det med vissa människor.
Caroline: Ja, vi har ett nätverk av vänner och där är jag väldigt glad att kunna säga att vi har åtminstone en 19-åring. Då kan man kolla upp nya trender, fråga om de har hört talas om en viss artist, så förklarar de att den artisten gjorde sin bästa skiva för sju år sedan, så lyssna inte på det som är nu.
Jag har inte kontaktat Embla så supermycket, men jag har tänkt att jag ska göra det mer. Jag gjorde det häromdagen för jag vet helt frågande inför någonting på Instagram. Någon sminktrend som jag inte förstod mig på. Då kom det ett långt SMS tillbaka med nya trender som hade dykt upp, som jag inte hade någon aning om. Det är sådant som jag tycker är kul att veta. Jag tror man ska ha unga människor i sitt nätverk och äldre också, för de kommer ihåg saker som har hänt för längesedan. Som kanske dessutom påverkar saker än idag.
Jan: Det skulle jag säga. Vi har vänner i alla åldrar och alla livssituationer. Jag gillar att kunna hänga och prata med… det spelar ingen roll om man pratar med en VD eller en undersköterska eller någon som är arbetslös. Eller om man pratar med någon som har massa pengar eller inte har några pengar. Det handlar om att ha respekt, för alla har någonting att bidra med.
Fråga från Peter: Är ni Spara eller Slösa?
Caroline: Vi sparar absolut, väldigt mycket pengar. Vi slösar också, men det är väldigt medvetet.
Jan: Jag skulle ducka denna frågan och säga… För jag kommer ihåg när vi gick i skolan. Då hade vi till och med en lärare som frågade ”Är ni spara?” och så nickade han, ”Eller är du slösa?” och så skakade han på huvudet. Så man fattade att rätt svar var spara. Men det var slösa som hade allt godis, alla äventyr och det var ju hon som hade roligt. Jag ville egentligen vara Slösa, men jag visste att det var fel svar. Jag var duktiga pojken, så jag vågade inte.
Caroline: Jag var nog ännu duktigare än vad du var, men det roligare är att det är ändå du som har blivit den som vet hur man tjänar pengar, och jag är den som slösar då.
Jan: Ja, men handen på hjärtat, och jag tänkte på det här när vi hade workshop i helgen, att vad vi har blivit duktiga på det var det som Tobias Schildfat – en bekant till oss som har skrivit boken ”Vägen till din första miljon” – och han pratade alltid om att de hade en lillasyster som hette Investera. Och hon gjorde som storasyster Spara, men hon slösade avkastningen. Och handen på hjärtat så är det faktiskt det vi gör.
Så vi är inte så mycket Spara eller Slösa, utan vi är nog mer Investera. Vi sparar och investerar, men sedan är vi ganska slösaktiga med avkastningen. Jag tror att det handlar om – så som vi pratade om i tidigare avsnitt som 116 med Ramit Sethi – att ha en medveten konsumtion.
Caroline: Ja, till och med spendera mycket pengar på sådant som vi gillar. Inte hålla på och bara ta lite då. Det blir egentligen aldrig nog liksom, så man blir inte riktigt nöjd med sina val ändå liksom. När man väl slösade. Vi har inte dåligt samvete.
Jan: Ja, om du köper glassen – njut av den. Eller köper du skorna – njut av dem. Ramit Sethi sa också att man ska spendera extravagant på det som ger energi och sedan dra ner obarmhärtigt på det som inte ger dig energi. Och han hade väl ett exempel med någon som gillade att gå ut och la mycket pengar på att gå ut.
Caroline: Ja, han hade ingen inredning i sin lägenhet. Detta låter tragiskt kanske, men jag tycker inte det. Han la alltså 21 000 dollar per år på att gå ut och äta och vara med på grejer ute. Han var inte intresserad av att utveckla sitt hem och sätta in fina möbler eller så. Han drog ner på det helt enkelt och skämdes inte för det.
Jan: Jag gillar det jättemycket. Spendera medvetet och hållbart och då kan man göra det extravagant. Så skulle jag säga.
Fråga från Kajsa: Intresserat barn / ungdom, hur gör man?
Caroline: Kajsa säger så här:
”Hej! Min son, 10 år, vill bli rik, och säger att han vill börja köpa aktier och spara. Jag är tyvärr inte tillräckligt insatt eller duktig på sparande för att vägleda och uppmuntra honom på det sätt jag skulle vilja. Kan ni tipsa om nån blogg/podd eller annat som vänder sig till barn i hans ålder?”
Läsarfråga från Kajsa
Jan: Jag tror mycket att man ska uppmuntra barns intresse. Så försöker vi resonera mycket. Sedan blir det klurigt när barnen har något intresse som man själv inte kan. Som till exempel, Freja älskar att teckna och ingen av oss är så himla bra på att teckna. Vi har ju försökt hitta konstskola eller så åt henne. I detta fallet skulle jag faktiskt rekommendera Unga Aktiesparare.
Jag tror att i början så måste man tycka att det är kul och att tjäna pengarna är sekundärt, skulle jag säga. Det jag gillar med Unga Aktiesparare är att det är andra som är unga – jag tror att man max får vara 28. Freja är medlem. Vi har inte gått på några tillfällen med henne ännu, så man kan vara medlem närsomhelst.
Men jag gillar det de gör. De håller utbildningar, aktiefikor, de träffas… Och många av de som är finansprofiler idag, till exempel Günther Mårder som är VD på Företagarna, han började i Unga Aktiesparare. Nicklas Andersson på Avanza, med flera. Jag har varit och pratat på Unga Aktiesparare flera gånger.
Jag skulle säga att det är ungefär 50/50 tjejer och killar, baserat på de föreläsningar som jag har hållit. Förvånansvärt mycket tjejer, vilket jag tycker jättekul, eftersom fördomen är att det är mest killar. Men det är det inte.
Caroline: Jag bara tänkte på de ekonomiprofilerna som du räknade upp. Det var bara killar. Men det är förmodligen så att det är många tjejer där och det kommer ekonomiprofiler som även är tjejer i framtiden, som har varit med i Unga Aktiesparare.
Boktips för barn och ungdomar
Jan: Absolut. Det är bara det att jag har så dålig koll, eftersom jag inte är så intresserad av aktier. Men det är de jag träffat, så det är mest därför. Så det skulle jag rekommendera. Sedan skulle jag nog rekommendera två böcker: ”Rikaste Mannen i Babylon” av George Clason. Den är skriven 1926, men den är fortfarande aktuell. Jag tror att vi pratade om den i avsnitt #43 och den är riktigt, riktigt bra. Många av de tips som vi och en massa andra pratar om stod i den boken första gången. Det tycker jag är nice.
Sedan gillar jag ”Rich dad, Poor dad”. Den kan man till och med läsa tillsammans med barnen. Sedan vet jag inte. Jag tror jag att Konsumentverket har något som heter ”Koll på Pengarna”, men det tror jag är rätt trist. Jag skulle nog säga att välja lite vuxengrejer så får man hjälpas åt. Och att se att det viktigaste är inte att man tjänar pengar eller gör den optimala affären, utan att man får vara ute på spelplanen och träna.
Caroline: Ja, tidigt, sedan kan Kajsa och alla andra som vill hjälpa sina barn… Det är väldigt bra att ha en relation där man håller på tillsammans med barnens intresse. Även om man känner att man suger på det. Så lär man sig tillsammans också.
Jan: Ja, och det är jätteroligt för barnen att få bidra också. Så jag tror att det är att försöka hitta något nätverk och det som dyker upp för mig först är Unga Aktiesparare. Sedan kan man gå på en träff som Avanza eller Aktiespararna har. Folk är jättesnälla mot unga människor och mammor och pappor som vill ha hjälp. Det behöver inte vara så mycket prestige i det.
Fråga från Maxim: Har ni sparande på banken alls?
Caroline: Frågan verkar vara riktad mot dig, Jan. Maxim undrar:
Har du pengar sparade på banken alls? Har du exempelvis bufferten där eller ligger den också i en 10/90 aktier/räntor fondhink?
Läsarfråga från Maxim
Jan: Vi kör Fyra-hinkar-principen. Vi har pengar på bank, men det är inte jättemycket. Kanske 10 000. Sedan har vi möjlighet att plocka dit om det skulle behövas, för att vi har hinkarna. Men att ha pengar stående bara på bankkonto… Nej, det ser vi ingen större poäng med. Ska man ha pengar stående så tror jag att Kollektor eller Avanzas sparkonto är bäst. Om jag ska sätta pengar på sparkonto, då brukar jag titta där.
Sedan gillar jag att ha lite på Revolut, som vi pratade om i avsnitt #119. Men det är pengar som används under månaden, så det är inte en tjäna-pengar-grej. I avsnitt #63 eller #64 pratar vi om buffert och om det är så att man har hyfsat lätt att få lån, vilket vi har, så då behöver man inte ha så himla stor buffert. För då skulle man kunna låna till bufferten och sedan med hjälp av Fyra-hinkar-principen kan man betala av det lånet. Och då kan man ha de pengarna investerade på det sättet.
Generellt sätt pratar många om att bankkonto är tryggt och säkert med insättningsgaranti. Det stämmer väl till viss grad, men å andra sidan… Låt oss leka med tanken att du fick en hundralapp när du föddes, alltså i doppresent, hur mycket är den hundralappen värd idag? Hur mycket har den förlorat av sitt värde på grund av inflationen?
Då kan man gissa först, att den är värd 60 eller 72 kronor. Sedan kan man pausa detta avsnittet och gå till Ekonomifaktas hemsida. Då får man ett formulär där man kan fylla i 100 kronor i belopp och sedan fyller i årtalet ”till 2018” och i från-fältet fyller man i sitt födelseår, 1981 i mitt fall. Sedan tittar man vad det kommer för siffra. Jag tror de flesta av oss kommer bli riktigt överraskade över hur mycket det är kvar av hundralappen. En spoiler att det är mycket mindre än vad man tror. Så det där att ha pengar på bankkontot över tid är en garanterad förlust.
Jag tror att jag gjorde mig ovän och skapade lite frustration på nätet när jag skrev för många år sedan en artikel som hette ”Spara till barn på ett bankkonto är ekonomiskt barnmisshandel”. Det var lite click bait och folk blev lite upprörda. Men min poäng var att om man ger en bäbis en hundralapp i doppresent så är det i genomsnitt värt 70 kronor när de fyller 18, så då har man garanterat förlorat 30%.
Då säger folk att det är spekulation att investera i indexfond, eller chansning, men med över 90% har du tjänat mer pengar på samma tid. Så, nej, inte ha pengar på bankkontot.
Fråga från Anna: Ska man köpa innan visning?
Jan: Anna hade fråga:
Hur ska man resonera? Ska man köpa innan visning och försöka få till ett avslut innan det blir visning, eller ska man vara med på visningen och sedan en budgivning?
Läsarfråga från Anna
Booli.se gjorde en undersökning kring det här. De säger att budgivningens funktion är att leda fram till ett marknadspris. Många, inklusive jag själv, tror ju att om man köper innan visning så slipper man den här upptrissningen eller den här ökningen av priset. Men då säger också då Booli att budgivningens uppgift är att ta fram till ett marknadspris. Det är vad marknaden tycker att det är värt och det kan vara mycket och det kan vara lite.
Så de gjorde en studie och jämförde värderingen, alltså utgångspriset på huset eller på lägenheter, tittade på datumet för första visning och sedan tittade de på slutpriset. De kollade på 12 månader mellan första juni 2018 och första juni 2019. Det var då ungefär 25 000 lägenheter de tittade på och även villor. Så här skriver de:
I snitt betalar köpare till lägenheter som säljs innan den publika visningen över 100 000 kronor mer i Stockholms kommun. Snittet för landet ligger lite lägre – 64 000 kronor. Liknande mönster finns för villor.
Booli.se
Caroline: Man betalar mer för att få ha det för sig själv.
Jan: Ja, det var faktiskt lite ointuitivt. Jag hade nog inte gissat det faktiskt. Eller vad tänker du?
Caroline: Jag är inte så förvånad. Jag tänker att man bara vill ha lägenheten eller huset. När man väl vill ha den så lägger man väl ett pris som är väldigt godtagbart, så att man kan få det på en gång. Man lägger inte ett skambud eller något som är under, för att man känner att man vill tjäna på det. Utan jag tror snarare att det handlar om att nu vill vi ha det här huset eller den här lägenheten. Låt oss bara slamra på, liksom.
Jan: Det visar också i att i en budgivning så kan priset sjunka. När vi köpte vårt hus så var det många mäklare som sa att detta är en förhandsvisning eller detta är en privat visning innan den stora visningen. Så i alla fall, det var undersökningens resultat. Det är ingen garanti att det kommer vara så i framtiden, men det är bättre att faktiskt att invänta budgivningen än att köpa innan.
Fråga från Peter: Om ni skulle reflektera över de senaste avsnitten, vilka är era höjdpunkter?
Caroline: Jag tycker det är roligt i alla avsnitten på något vis, men jag gillade faktiskt när vi pratade om filmen Push, med Fredrik Gertten. Det var kul att ha honom här och det var roligt att titta på filmen innan och sedan kunna diskutera det. Jag älskar ju sådant. Det är inte ofta det händer. Jag försöker ibland initiera diskussioner när vi har sett någonting, men det går inte alltid så bra. Vad tänker du då?
Jan: Jag gillar det här avsnittet som vi byggde på den här studien att om inte pengar gör dig lycklig så spenderar du nog fel. Jag har gått och funderat på det mycket och för bara någon dag sedan så sa jag till dig… Vi har pratat om att åka på skidresa nästa år, kanske en vecka i Italien med liftkort och resa och skidhyra och boende. Det är typ 50 000, sjukt mycket pengar. Studien sa köp hellre upplevelser än materiella saker, så det var bra.
Men den sa också köp hellre många små nöjen än en stor. Och då slog det mig ska vi inte bara skita i den där skidresan och så tar vi de 50 000 och smetar ut de över 50 veckor? Med en tusenlapp i veckan. Sedan när vi har vårt söndagsmöte, som vi har under vår söndagsmiddag, så har vi en budget för roliga grejer.
Jag har en känsla – nu har vi inte tagit det beslutet riktigt än – men jag tror att om vi tar det, så tror jag att vi kommer ha mycket mer energi eller lycka för pengarna än en intensiv vecka där vi kommer vara helt slut när vi kommer hem. För att resa med en 1-åring och en 8-åring är inte fantastiskt.
Caroline: Ja, jag håller med dig. Vi klubbar igenom det beslutet här och nu. Vi smetar ut pengarna över året istället.
Jan: Vad bra. För som du sa kan man gå på teater, på restaurang och det är sjukt mycket grejer man kan göra om man skippar den där stora engångsutgiften. Så det var en grej jag tog med mig från de senaste avsnitten. Sedan en annan kommentar är att jag har haft en freakout på Klarna här nu flera gånger. Och det är roligt för sedan när jag har träffat folk har de sagt vad bra att du sa det, för så har jag också tänkt. ”Du är inte ensam.”
Etiskt sparande och Greta Thunberg i New York
Jan: Sedan gillade jag faktiskt avsnittet med Magnus och Proethos. Då gillade jag att det är inte någon motsättning mellan att spara hållbart och etiskt, samtidigt som man får en bra avkastning. Att du betalar inte extra. Han hade ett väldigt övertygande… Nu har jag inte sett någon studie, så jag vågar inte säga att så här är det, men han hade ett ganska tilltalande resonemang att det till och med kan vara lägre risk i hållbara investeringar över tid. Särskilt nu efter Greta Thunbergs tal till FN.
Caroline: Ja, han menade också det att man lagstiftar ju för att kunna nå klimatmålen och då måste ju företag rätta sig efter den lagstiftningen. Det är då som det blir riskfriare, kan man säga.
Jan: Ja, man undviker en klimatrisk, som man har i vissa företag. Jag fick nyligen ett nyhetsbrev över de bästa oljeaktierna eller någon som hade gjort en analys på det där. Alla lever inte i det där att miljön är så viktig. Det är många som har olika åsikter om Greta Thunberg, men jag måste ändå säga att jag tycker hon är ett proffs. Jag såg henne på typ Tonight Show eller något sådant i New York. Hon blev intervjuad och hon hennes svar var grymt.
De frågade vad är skillnaden mellan Europa eller Sverige och USA i klimatfrågan och hon svarade klockrent. Sedan är hon säkert intränad, med medieträning och så, det skulle inte förvåna mig. Hon sa att i USA frågar man varandra om man tror på klimathotet, medans i Europa eller i Sverige är det så att vi har fattat att det är ett klimathot. Att som 16-åring kunna ha den typen av resonemang. I am impressed. Hatten av till henne.
Frågan från Kajsa: Finns det något värde i att anlita en finansiell rådgivare överhuvudtaget?
Jan: Det var en sådan bra fråga att jag funderade på att ägna ett helt avsnitt åt den. Många gånger så upplever jag en problematik som kan se ut så här att man känner sig ganska ensam, man har inte så många att prata med, man vet inte om man har gjort rätt, man tvivlar lite, man får många olika bud; vi säger en sak och Aktiespararna säger en annan, lyssnar du på en annan ekonomipodd så säger de en tredje grej. Så vem ska jag lita på, vem kan hjälpa mig, vem har jag förtroende för?
Då testar man, som i alla andra områden… Om jag inte kan laga vattenledning själv då anlitar man en expert, eller hur? Då anlitar man en VVS-firma. Då tänker man att man borde kunna göra samma sak i området ekonomi. Om jag inte kan, ska jag inte anlita någon? Men då är min upplevelse – för vi gjorde en sådan runda för tio år sedan – där vi kände att vi vet inte, vi har förlorat våra pengar två gånger här på tio år, eller 80% av det. Vad ska vi göra?
Och den trista upplevelsen som jag tog med mig därifrån det var att de finansiella rådgivarna vi träffade var egentligen bara intresserade av tre frågor. Det var hur mycket pengar har ni, var har ni de pengarna och hur mycket av de pengarna kan vi få? Det är en ganska trist attityd. Och problemet är att de har, påstår jag, kissat lite i sängen. Man har gjort det väldigt svårt för sig och vi har inget förtroende.
Banker och finansiella rådgivare är de som har lägst förtroende i alla undersökningar. Och så gör de fula grejer. Till exempel, förra veckan träffade jag ett par läsare ska jag väl säga och så tittade vi på deras portfölj. Det var kompisars kompisar. Och då var det Söderberg Partners, sjukt dåliga fonder, dyra fonder, och det värsta av allt som verkligen störde mig, det var att det stod att du har investerat 100 000. De har gått upp, titta, du har 40% vinst. Men sedan stod det inte att om du hade placerat de 100 000 i en indexfond eller på Lysa (annonslänk), då hade du haft 200 000.
Så jag brukar säga att de flesta finansiella rådgivare är inget att ha. Men, till varje regel finns det undantag, och då brukar jag säga att det finns typ tre oberoende finansiella rådgivare i Sverige. Det betyder att de inte tjänar pengar på vad du väljer för fonder. Det är det som är det stora problemet i finansbranschen idag, att om du går till en rådgivare som tjänar olika beroende på vilket val du gör, då är det katastrof. Då kommer du aldrig få det bästa rådet. Jag gillar finansiella rådgivare som tar betalt en fast summa eller per timme, där det inte nödvändigtvis är en koppling till vad du investerar i.
Studie från Vanguard gällande värdet en finansiell rådgivare kan ge
Jan: Då har faktiskt Vanguard gjort en studie. Nu är de lite partiska så klart, men jag tycker ändå att studien är tillräckligt bra för att referera till. Då säger de att värdet med en riktigt bra rådgivare är att du ska kunna nå den behövda avkastningen till en rimlig risk. För att de flesta har för lite risk eller för mycket risk. Många gånger kanske du inte ens behöver ta den risken för att nå det målet du har.
Har man inte jobbat med en finansiell rådgivare och har man inte varit på våra workshops eller så, då är ofta det målet man har så hög avkastning som möjligt. Men att ha en så hög avkastning som möjligt är ett sjukt dåligt mål, för att det handlar om att man ska använda pengarna till något till slut. Då säger de att det går inte att mäta, men det är ett värde i att kunna nå den behövda… till exempel sova lugnt om natten. Det är ett värde i det.
Sedan säger de att det är ett värde i att få hjälp med ombalansering. Det som vi pratar om en gång per år. Värdena de har undersökt så är det mellan 0 och 0,43% värde i årlig avgift. Om man tittar på kostnadseffektiv implementering, det vill säga att hitta billiga fonder. Om jag tittar på de jag träffade förra veckan, alla de hade sjukt dyra fonder. Bara genom att välja en billigare fond i samma grej, det är samma mjölk liksom, bara ett annat märke som är lika bra, det kan man spara mellan 0,66 – 0,92% på. Redan där är vi uppe i över 1% värde.
Tittar vi på beteendecoachning, att finansiella rådgivaren ska hindra dig från att freaka ut. För det problemet såg vi förra hösten, 2018, när börsen föll. Då var det många som hade den bästa investeringen, till exempel Lysa. Lysa är bland det bästa du kan ha, men det är inget som hindrar dig från att få panik och ta ut pengarna från Lysa. Till och med vi får panik och freakar ut. Så där skulle jag säga att det största värdet med en finansiell rådgivare, särskilt om man har mycket pengar, det är inte så mycket att de ska ge de bästa råden, utan att de ska hjälpa dig att undvika de dumma grejerna.
Kan löna sig med oberoende finansiell rådgivning på vissa fronter
Jan: Jag börjar mer och mer luta åt att det inte är marknaden som är våra pengars största fiende – att det kraschar eller Trump eller så – utan att det är vi själva. Så kan vi undvika de här beteendemässiga misstagen som i genomsnitt kostar mellan 1,5 och 2% så är det sjukt mycket värde. Tittar man på skatteoptimering, att välja ISK, välja KF istället för aktiefond liksom lite så här hur ska man ha pengarna i bolag, etc, kan det ge mellan 0 – 0,23%.
Uttags- och konsumtionsstrategi, att man väljer hur man tar ut pengarna från sitt sparande. Nu pratar vi mycket om att man ska bygga upp sitt sparande, men det kommer en fas där man ska ta ut pengarna. Sedan tror jag också att när man pratar till exempel om studier kring ledarskap, så brukar man säga att bara som ledare introducera uppföljning höjer effektiviteten eller höjer resultaten jättemycket. Att det är egentligen mycket viktigare att följa upp som chef, än att inspirera, till exempel.
Och jag tror att det finns ett samma värde med den här kontinuerliga uppföljningen. Nu pratar vi inte på veckobasis, utan kanske en gång i kvartalet eller en gång i halvåret. Att det är någon som håller koll åt dig och som påminner när det är dags att kolla upp hur det har gått. Så jag skulle säga att det finns absolut ett värde med finansiella rådgivare. Men det är svårt att säga. Har man aldrig haft en finansiell rådgivare, utan fått fonder från sina föräldrar och aldrig gjort någonting, då är värdet massivt. Är det så att du har följt alla våra hundra avsnitt och gjort allt det vi säger, då är värdet lägre.
Går att spara mellan 1–3% på årsbasis
Jan: Men att det skulle vara ett värde med en oberoende finansiell rådgivare, det tvekar jag inte särskilt mycket kring. Jag kommer också lägga tips att om man vill ha så kan mejla oss så kan vi sätta dig i kontakt med de två vi tycker är bra. Men jag ska gå igenom detta, för jag blev inspirerad av Kajsas fråga. Det vore intressant om vi själva gjorde det avsnittet, utan att bjuda in en finansiell rådgivare. Att vi tittar på de studier som finns.
Så jag skulle säga att mellan 1–3% är värdet du tjänar på att använda en finansiell rådgivare. Så om du har en miljon i kapital kan det vara värt mellan 10 och 30 000 att ha en finansiell rådgivare. Att du kan spara det på årsbasis. Sedan tror jag att det är mycket mer i början. En vanlig fråga vi får på workshopparna är att de har fått ett arv och undrar om de ska investera pengarna nu eller sprida ut det över tid. Det är en engångsinsats att svara på en sådan fråga. Där tjänar man kanske 1% och sedan är pengarna investerade.
Då är inte värdet som den finansiella rådgivaren kan bidra med så stort. Om man har Söderberg Partners och man byter till Lysa, då sparar du flera procent om året i all framtid typ. Eller nej, så kan jag inte säga, nu bara hittade jag på. Men du sparar mycket i avgifterna. Men det rådet är supervärdefullt första året när du har gjort det. Sedan kommer inte det rådet bidra med mer. Så är man i början där då ska man nog ta kontakt med en oberoende finansiell rådgivare och få bekräftat att man har en bra strategi.
Sedan kan man göra som en hälsokontroll vartannat eller vart tredje år eller en gång om året. En gång om året bollar vi med många av våra kompisar för att se om vi har gjort rätt. Tack Kajsa, för en sjukt intressant fråga.
Mer tips och information med nyhetsbrev och Patreon
Jan: Nu har pratat i lite över en timme. Gud vad tiden går fort. Om du gillar detta avsnittet, prenumerera gärna i poddspelaren, eller om du ser oss på YouTube – tryck på prenumerera, tryck på klock-ikonen, och sedan naturligtvis också nyhetsbrevet som vi pratade om innan det där med EQT. Det gick ut som ett extrainsatt nyhetsbrev. Så rikatillsammans.se/nyhetsbrev eller bara rikatillsammans.se så överst kan man prenumerera på nyhetsbrevet.
Sedan brukar vi också hänga i sociala medier på Facebook, men mest som sida då. Där brukar vi också lägga ut lite från tid till annan. Annars tycker jag att det som är roligast på sistone är att RikaTillsammans communityt på Patreon börjar komma igång. Det är helt enkelt för dig som är lite mer intresserad och tycker att detta är roligt, vill stödja oss, vill träffa likasinnade. Vi försöker arrangera lite digitala FikaTillsammans-tillfällen, vi har haft Erik Strand och då pratade vi om guld. Vissa bara lyssnade med och sa gud vad bra, jag lärde mig sjukt mycket, och andra sa att jag har femtioelva frågor till Erik.
Vi har lite fler sådana inplanerade. Magnus Alfredsson från Proethos kommer vara med på en sådan kväll, vi kommer prata om hållbart sparande. Då är det digitalt, så man kan bo precis vart som helst i Sverige. Man ansluter via appen. Gå bara in på Patreon. Jag måste också säga att jag brukar ge lite tips där som jag inte ger på bloggen, för att det ska vara lite mervärde. Jag har så svårt när folk ibland erbjuder att Swisha, men då känner jag att då får du ju ingenting. Men det får man om man stödjer oss på Patreon, vilket är mycket roligare.
Med tanke på detta avsnitt med läsarfrågor; ett stort tack för alla de här frågorna. Fortsätt mejla in, kommentera och ställ frågor. När vi har fått ihop ett antal frågor så gör vi ett sådant här avsnitt igen. Ni kan mejla Caroline denna gången, så kan frågorna vara riktade till henne. Nej, jag vet att det var halvt på skämt. Men det går jättebra att mejla på jan@rikatillsammans.se. Så, ett fantastiskt stort tack och jag hoppas att vi ses nästa söndag helt enkelt.
— SLUT TRANSKRIBERING —
Länkar till bloggar och nyhetsbrev
Nedan följer direktlänkar till de nyhetsbrev och bloggar som nämns i avsnittet. Ingen av länkarna är sponsrad.
- A wealth of common sense
- Cornucopia (svensk)
- Dan Solin
- Alan Roth på Dare to be dull
- Hussman Research
- Jared Dillian
- Mark Howards
- John Mauldin
- Mike Maloney
- Ray Dalio
- Tim Urban på Wait But Why
Om du följer någon riktigt bra blogg eller ett bra nyhetsbrev, kommentera gärna så att vi hjälps åt! Tack på förhand. ?