Sju steg till en fastighetsinvestering

En genomgång av de sju steg som min vän Filip Larsson gick genom vid sitt första köp av en fastighet i Malmö

Sju steg till en fastighetsinvestering

Jag har skrivit många artiklar på bloggen om fastigheter och fastighetsinvesteringar då det är en klassisk och beprövad väg att placera sina pengar och bygga kapital över tid. En av mina vänner Filip har på sin blogg skrivit en artikel jag verkligen vill rekommendera!

Även om jag själv föredrar investeringar i framförallt fonder och värdepapper har jag alltid sneglat på fastighetsbranschen. Det finns flera anledningar till det. En av de största anledningarna är att det är en väldigt förutsägbar affär. Det kostar en slant, du har en mer eller mindre garanterad inkomst och du har ganska förutsägbara kostnader. Är affären tillräckligt bra så har du efter finansieringskostnader även en vinst på sista raden.

Jag har dock valt att inte satsa på någon mindre fastighet i dagsläget eftersom jag inte har den tiden eller kompetensen att leka fastighetsförvaltare själv. En mindre fastighet kräver nämligen att man gör en del av underhållet själv – något jag inte riktigt har tid eller kompetensen för. För att det ska löna sig med en outsourcad fastighetsförvaltning behöver man en fastighet med mellan 10-20 lägenheter.

En sådan fastighet kostar i Malmö mellan 10 – 20 miljoner kronor. Med en egen handpenning på 25 blir det mellan 2.5 – 5.0 miljoner kronor. Ett kapital som jag hittills inte kunnat lägga på en enskild placering. Därav är det lite att jag bidar min tid.

7 steg till ett första fastighetsköp

Däremot har jag flera vänner som äger fastigheter. Inte minst min vän Filip Larsson som äger flera fastigheter i Malmö, inte minst faktiskt i samma kvarter som jag själv bor. För ett tag sedan skrev han en artikel på sin blogg med titeln: ”7 steg till min första fastighetsinvestering”. Han går genom exakt de steg som han tog när han köpte sin första fastighet. Han sammanfattar stegen som:

  1. Beslutet
  2. Bankmötet
  3. Lär av dem som gjort det du vill göra
  4. Sondering av marknaden
  5. Kontakt med mäklare och banken
  6. Kravställningen
  7. Första förvärvet

På sin blogg filiplarsson.com skriver han om de olika stegen i detalj.

Jag hoppas att du uppskattar den lika mycket som jag gjorde. :-)

Tips och alternativ för oss som inte har pengarna (än)

Det finns dock andra möjligheter för oss som inte har ett antal miljoner till en fastighet i dagsläget. Jag har sammanfattar det i mina tidigare artiklar om hyresfastigheter och fastighetsinvesteringar:

Mitt bästa tips som jag kan ge till dig som vill lära dig mer om fastigheter är att registrera dig på Tessin.se för att få tillgång till deras nyhetsbrev och erbjudanden. Det är helt gratis och är till för dig som vill lära dig mer och kanske även ha möjligheten att delta i ett fastighetsprojekt på närmare håll än via en fond eller annat värdepapper.

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök