Sju steg till en fastighetsinvestering
Sök:

Sju steg till en fastighetsinvestering

En genomgång av de sju steg som min vän Filip Larsson gick genom vid sitt första köp av en fastighet i Malmö

Sju steg till en fastighetsinvestering
Den här artikeln publicerades 2016-03-09 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Jag har skrivit många artiklar på bloggen om fastigheter och fastighetsinvesteringar då det är en klassisk och beprövad väg att placera sina pengar och bygga kapital över tid. En av mina vänner Filip har på sin blogg skrivit en artikel jag verkligen vill rekommendera!

Även om jag själv föredrar investeringar i framförallt fonder och värdepapper har jag alltid sneglat på fastighetsbranschen. Det finns flera anledningar till det. En av de största anledningarna är att det är en väldigt förutsägbar affär. Det kostar en slant, du har en mer eller mindre garanterad inkomst och du har ganska förutsägbara kostnader. Är affären tillräckligt bra så har du efter finansieringskostnader även en vinst på sista raden.

Jag har dock valt att inte satsa på någon mindre fastighet i dagsläget eftersom jag inte har den tiden eller kompetensen att leka fastighetsförvaltare själv. En mindre fastighet kräver nämligen att man gör en del av underhållet själv – något jag inte riktigt har tid eller kompetensen för. För att det ska löna sig med en outsourcad fastighetsförvaltning behöver man en fastighet med mellan 10-20 lägenheter.

En sådan fastighet kostar i Malmö mellan 10 – 20 miljoner kronor. Med en egen handpenning på 25 blir det mellan 2.5 – 5.0 miljoner kronor. Ett kapital som jag hittills inte kunnat lägga på en enskild placering. Därav är det lite att jag bidar min tid.

7 steg till ett första fastighetsköp

Däremot har jag flera vänner som äger fastigheter. Inte minst min vän Filip Larsson som äger flera fastigheter i Malmö, inte minst faktiskt i samma kvarter som jag själv bor. För ett tag sedan skrev han en artikel på sin blogg med titeln: ”7 steg till min första fastighetsinvestering”. Han går genom exakt de steg som han tog när han köpte sin första fastighet. Han sammanfattar stegen som:

 1. Beslutet
 2. Bankmötet
 3. Lär av dem som gjort det du vill göra
 4. Sondering av marknaden
 5. Kontakt med mäklare och banken
 6. Kravställningen
 7. Första förvärvet

På sin blogg filiplarsson.com skriver han om de olika stegen i detalj.

Jag hoppas att du uppskattar den lika mycket som jag gjorde. :-)

Tips och alternativ för oss som inte har pengarna (än)

Det finns dock andra möjligheter för oss som inte har ett antal miljoner till en fastighet i dagsläget. Jag har sammanfattar det i mina tidigare artiklar om hyresfastigheter och fastighetsinvesteringar:

Mitt bästa tips som jag kan ge till dig som vill lära dig mer om fastigheter är att registrera dig på Tessin.se för att få tillgång till deras nyhetsbrev och erbjudanden. Det är helt gratis och är till för dig som vill lära dig mer och kanske även ha möjligheten att delta i ett fastighetsprojekt på närmare håll än via en fond eller annat värdepapper.

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2016-03-09 klockan 07:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Köpa och investera i fastigheter.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

3 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej,
  Jag har mitt första möte med banken snart för att få en finansiering av ett hyreshus. Hur förbereder jag mig? Vad kommer de vilja veta?

  Med vänlig hälsning,
  Daniel

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
 2. Vit pil

  Hej Jan :) tack för en bra blogg. Jag brukar kika in här när jag har lite tid över. Du skriver mycket om boende, hyra vs köpa i din blogg. Hur tror du marknaden kommer påverkas av dom nya amorterings kraven? Kommer Sverige drabbas lika hårt som Irland där priserna gick ner med 40 %. hade varit kul och höra vad en klok man som du har för funderingar kring detta. Mvh Robin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin johannesson
  1. Vit pil

   Svårt att säga. Många bedömmare brukar prata om en potentiellt nedgång på mellan 18 – 35 %. Jag själv har inte så mycket åsikt förutom att det brukar ta längre tid och bli värre än vad man tror. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.