Sjuåriga Freja sparar i aktier

Intervju med Freja i Sydsvenskan idag, 181013

Sjuåriga Freja sparar i aktier

Idag, lördag 13 oktober, publicerar Sydsvenskan en intervju som skulle handla om sparande till barn. Under intervjun som skulle ske med mig och Caroline tog Freja istället huvudscenen när hon tydlig berättade för journalisten vilka aktier hon själv hade. Till min egen förvåning hade hon full koll. 

Jag har ju skrivit mycket om sparande till barn, inte minst boken ”Gör ditt barn rikt – från veckopeng till förmögenhet” tillsammans med Charlie Söderberg. Som dessutom just nu går att köpa för halva priset 99 kr (annonslänk), mot ordinarie 189 kr på Adlibris. 

Freja intervjuad i Sydsvenskan om sitt sparande i aktier

Månadens aktie-konceptet

Konceptet som vi gör med Freja kallar vi för månadens aktie och det är inspirerat av Stefan Thelenius som först körde det med sina barn. Det handlar för oss helt enkelt om att göra aktier och fonder ”naturligt” för våra barn. Precis som man kan tjäna pengar på att hjälpa till hemma, eller att ha ett jobb, så vill vi visa att det även finns andra sätt att tjäna pengar.

Nu är syftet med månadens aktie att tjäna pengar utan det är bara pedagogiskt. Vi lägger ingen vikt vid vilka aktier det är – bara att det är aktier som finns i Frejas värld. Det är därför det har blivit aktier som Netflix, Disney, BR (=Investor), H&M, ICA och så vidare. Det är saker som Feja använder i sin vardag och därför existerar de. Sedan köper vi dessutom ofta bara en enda aktie.

Att det sedan har gått bättre för Frejas aktier än våra portföljer – det är en annan historia. :-)

Idag är det kurs med aktiespararna, så jag får återkomma senare i helgen med mer info om hur gör månadens aktie. 

Sjuåriga Freja sparar i aktier

Nedan följer intervjun i sin helhet.

De började prata om ekonomi med sin dotter när hon var tre år. Men då använde de vita kulor i stället för pengar. Nu får sjuåriga Freja veckopeng på riktigt och äger aktier där hon själv får välja vilket företag hon satsar på.

–Barn är redo att prata om ekonomi mycket tidigare än många föräldrar tror, säger pappa Jan Bolmeson.

Det står en brun pappkartong i familjens vardagsrum. Sidorna har vecklats ut så att kartongen nästan ser ut som en liten borg.

–Det är en kiosk. Jag säljer milkshake, förklarar Freja Bolmeson och pekar.

–Här är där man lägger pengarna. Och här står hur mycket de kostar. En liten, mellan eller stor, läser hon från en handskriven skylt.

–Än så länge har hon mest sålt till oss och farmor, säger Jan Bolmeson som står bredvid.

Försäljningen av milkshake började Freja med efter att hon hade sagt att hon ville ha ett paket med Lego för 600 kronor när familjen var i mataffären.

–Vi sade att vi gärna ville att hon skulle ha det, men att vi inte kunde köpa det där och då eftersom pengafrågan inte var löst, säger Jan.

–Vi kunde stå för hälften om Freja stod för andra hälften, säger mamma Caroline Bolmeson.

Det var så kiosken kom in i bilden.

–Det blev ett bra tillfälle att få ett gemensamt projekt och prata om olika sätt att tjäna pengar, säger Jan.

Jan och Caroline Bolmeson i Malmö driver bloggen och podden ”Rika tillsammans” med målet att göra privatekonomi roligt och enkelt för alla. Det vill de också när det handlar om att ge sina barn ekonomiskt självförtroende.

–Vi vill avdramatisera ekonomi och göra det lustfyllt, säger Caroline.

–Det finns två sätt att förstöra för ett barn som vill ha något. Det ena är att säga ja och det andra är att säga nej. Därför försöker vi göra lite annorlunda, säger Jan.

–Då blir vi inte de som säger nej, men vi måste lösa vissa problem tillsammans, säger Caroline.

En glasburk som fylldes med vita filtkulor blev början för ekonomipratet med äldsta dottern.

–Hon fick kulorna av oss i stället för pengar när hon hjälpte till hemma, säger Caroline.

–När burken var full åkte vi och köpte en leksak på BR, säger Jan.

Nuförtiden får Freja riktiga pengar, bland annat i form av veckopengen på 25 kronor.

–Jag har två spargrisar, en för mynt och en för sedlar, säger hon.

Hon kan också tjäna pengar om hon till exempel hjälper till hemma. Senast hade hon ansvar för potatisen och dukade fram och av vid en middag föräldrarna arrangerade.

–Men hon får inte pengar om hon exempelvis plockar undan efter sig på rummet, sådant barn ska göra i uppfostringssyfte, säger Caroline.

Viktigt för föräldrarna är också att Freja regelbundet ger en del pengar till välgörande ändamål som i hennes fall är ett jämnårigt fadderbarn i Uganda.

–Vi vill uppmuntra givmildhet. Man ska själv inte bara ha, utan vara medveten om att andra också behöver, säger Caroline.

Jan och Caroline Bolmeson sparar själva sedan några år framgångsrikt i aktiefonder. De vill att även barnen ska lära sig mer om aktiesparande. Freja har därför fått en egen portfölj där hon får välja en ”månadens aktie” som föräldrarna betalar.

–Jag har aktier i Netflix, Ica och BR, säger Freja.

–Syftet är inte ekonomiskt, utan helt pedagogiskt, säger pappa Jan.

Han menar att barn kan lära sig ekonomi tidigare än vad många föräldrar tror.

–För två år sedan var Pokémon stort och Freja hade stenkoll på olika bollar, godis och annat som behövdes för att vinna. Kan de hålla koll på en sådan sak är det en smal sak att hålla koll på en siffra i veckan.

Hos familjen Bolmeson sätter föräldrarna dessutom regelbundet av pengar till sina barn i aktiefonder, som de ser som ett långsiktigt sparande.

–En del sparar hela barnbidraget till barnen. Men det är för mycket. Får barnet för mycket vid arton blir drivkraften att tjäna egna pengar mindre, säger Jan.

Att göra sitt barn rikt handlar för Bolmesons inte bara om att det ska finnas tillräckligt med pengar.

–Pengar är bara är en av flera resurser. Vi brukar säga att tid är en, energi en annan. Många av de viktiga sakerna i livet är ju helt gratis, säger Jan.

Relaterade artiklar

Om du gillar den här artikeln gillar du nog även följande:

Du kan även prenumerera på vårt nyhetsbrev (som självklart är gratis) som ger dig de bästa privatekonomiska tipsen en gång i månaden. 

Genom att prenumerera accepterar du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

9 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Hej, tack för en vettig och positiv podd! Jag har en systerdotter som är 12 år som har ett brinnande intresse för att tjäna pengar. Har ni något tips på en bra bok om försäljning eller ekonomi för lite större barn? Tack, Sandra

  Gravatar för användaren
  Sandra Persson
 2. Hej Jan, Jag läste artikeln om din dotter och blev nyfiken hur man gör rent praktiskt. Har Freja en egen depå? Hur stora belopp köps det för varje månad, ja det kanske man inte kan fråga men jag tänker ska detta vara praktiskt möjligt rör det ju sig om kanske 200-300kr/mån för mig att göra detta och undrar om detta överhuvudtaget är lönt (har liksom många barn). Vilken nätmäklare?, ja frågorna är många men nyfiken hur detta praktiskt går till väga skulle jag vilja veta mera om. Tack för en intressant artikel.

  Gravatar för användaren
  Mark
   1. Hej Jan!

    Är det Frejas egna pengar eller ”bjuder” ni på en aktie? Fundera på att börja med samma sak men inte bestämt hur jag ska göra med finansieringen av aktierna så att säga. :)

    /Tobias

    0
    Gravatar för användaren
    Tobias V
 3. Boken ”Gör ditt barn rikt-från veckopeng till förmögenhet” säljs till ordinarie pris på Adlibris. I artikeln står det att den just nu går att köpa för halva priset!!!???

  Gravatar för användaren
  Ulla-Britt Jonsson
 4. Nästa steg efter att prata pengar med barnen måste ju bli att prata alternativa sätt att leva än att jobba som löneslav 40tim/vecka. Att det finns andra sätt än normen. Att man kan driva företag och att man inte måste jobba jämt och att om man väljer bort lyxkonsumtion kan välja lyxfritid!
  Vid vilken ålder kommer det in?

  Gravatar för användaren
  AnnaS
 5. Intressant artikel. I vår familj öronmärker vi en del av sparandet för att kunna stötta våra barn i framtida behov. Dock vet de inget om det.

  Sonen frågade häromdagen om vi hade sparat undan hundratusen till honom så som en klasskompis föräldrar hade gjort. Vi nekade kategoriskt – det finns inga pengar att bara ’få’ en vacker dag. Han såg lite nere ut – samtidigt så är det som så att han jobbar med olika saker för att spara ihop till en språkresa nästa år – det är ett bra driv i det då han så gärna vill. Vi har sagt att han måste spara ihop hälften så betalar vi resterande. Men i slutänden är det inte beloppet som är intressant utan hans motivation och arbetet han lagt ned.

  All eventuell empirisk ’forskning’ som jag sett pekar på att de barn som får sträva själva blir de mest framgångsrika i livet. Någon som sett något som pekar i motsats riktning?

  Gravatar för användaren
  Per Penning

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök