Ska jag investera nu eller vänta tills efter krisen?

Börsen har ju gått upp så mycket på sistone...

Ska man sätta igång med Nybörjar- eller RikaTillsammans-portföljen nu eller ska man vänta till efter krisen? Det är en av de absolut vanligaste frågorna jag får via mejl och härmed tänkte jag försöka svara en gång för alla. :-)

Så här låter det i det senaste mejlet:

Ska jag ”hoppa på” tåget nu och vara lugn med att det inte spelar någon roll om en kris kommer inom de närmsta året/åren för jag har en bra diversifiering enligt din strategi och på sikt kommer jag få bra avkastning på mitt kapital”. Eller ska jag fega och sätta alla pengar på ett fasträntekonto 5% på tre år… (Akelius)

mejlet innan det:

Jag vet att det är svårt att pricka in rätt tidpunkt att köpa. Däremot är jag lite nyfiken på hur du skulle råda en nybörjare att starta med en sådan portfölj med hänsyn till t.ex. aktuell Shiller PE på över 27, minus ränta och den oroliga politiska klimatet i världen.

eller en annan variant:

Tror du för övrigt på en börskrasch 2015 och vad gör man då med sin pengamaskin? Fortsätta stoppa in pengar eller avvakta?

Eller ett sista alternativ:

Efter alla år av uppåtgående börser (även i år) så börjar många prata om en börskrasch (inte så konstigt) och då känns det inte rätt att placera så mycket pengar på engång i fonder. Så då tänkte jag placera det mesta i räntefonder/sparonton så länge, men det förlorar man ju pengar på i dagsläget då räntorna är som dom är….

Så här tänker jag

Jag utgår i det här scenariot att följande gäller:

  • Man kan lägga undan 10 % av sin lön i investeringsportföljerna
  • Man behöver inte pengarna och kan således glömma bort dem i 5 – 10 år.
  • Man har en annan buffert och ett annat målsparande (så det är inte pengar till ett hus, semester eller något annat)
  • Man kommer att kunna hålla sig till reglerna för de två portföljerna som är: ”rör inte pengarna annat än när du ombalanserar en gång per år

Under de förutsättningarna så är mitt svar följande:

Hela poängen med RikaTillsammans-portföljen är att man ska slippa funderna på denna typ av frågor. RikaTillsammans-portföljen har korrekt designat ett tillgångsslag som fungerar i alla ekonomiska väder och klimat. Den fungerar från dag ett – oavsett kommande kriser.

Det går inte att förutsäga framtiden

Poängen är nämligen att det är helt omöjligt att förutsäga framtiden. Ovan gäller även för nybörjarportföljen även om den inte är så utpräglat designad för olika ekonomiska klimat som RikaTillsammans-portföljen.

Mina argument finns här:

Det vill säga, ja det kommer att komma en kris. Men ingen har en blekaste aning om när den kommer att inträffa eller var. Den kan inträffa nästa vecka men den kan också dröja i flera år. Utan problem.

Läs mer om RikaTillsammans- och nybörjarportföljen här:

Jag har haft fel förr….

I värsta fall gör man samma miss som jag med t.ex. bostadsbubblan i Sverige. Jag har som en dåre envist hävdat att vi har en bostadsbubbla i Sverige och orimliga priser ända sedan 2005. Jag har ju verkligen haft rätt hittills… Den förutsägningen av framtiden som jag gjorde 2005 har kostat mig en hel del pengar i missad uppgång om jag då hade köpt en bostadsrätt eller villa. Men jag bosatte mig i en hyresrätt.

Så, bestämmer man sig för att sitta på sidlinjen idagsläget så är det mycket möjligt att man missar en potentiell uppgång. Eller så har man helrätt. Det går att nämligen att argumentera övertygande både för att vi snart kommer att få se en ordentlig smäll (flera års uppgång, ingen fundamenta bakom uppgångarna etc) och för att det ska fortsätta (EU och Riksbanken har precis kört igång sin egen version av kvantitativa lättnader, företagen går bra).

Således påstår jag att det enda rimliga som vi – som vill tjäna pengar istället för att ha rätt – kan göra är att skita i att ha en åsikt och placera våra pengar så att vi tjänar pengar oavsett. Det bästa sättet som jag har kommit på hittills att göra det, är just genom RikaTillsammans-portföljen. Den kommer att fungera både i en uppgång och i en krasch. Om det alternativet finns, varför utsätta sig för att försöka svara på en omöjlig fråga?

Vad bör man göra om man tycker det är lite läskigt?

Jag brukar säga att rikedom i livet inte bara handlar om pengarna. Även om det korrekta statistiskt sett skulle vara att börja idag, så bör man göra det på en nivå som känns okej för en själv. För annars riskerar man att göra något som inte känns bra, och då är sannolikheten att man vid t.ex. en krasch kommer ta fel beslut och lämna börsen (ungefär det sämsta man kan göra).

Min rekommendation till nybörjare brukar därför vara:

Det gör att fallhöjden blir låg – på 12 månader blir den maximalt 10 % av din årslön och vid en börskrasch på 50 % (extremt) så kommer du max att riskera 30 % av kapitalet. Det motsvarar alltså 3 % av din årslön. Exempel:

  • Du tjänar som genomsnittsvensken 25 000 brutto
  • Det är ungefär 19 000 kr netto
  • 10 % på 19 000 kr är 1 900 kr per månad
  • 1 900 kr * 12 månader är 22 800 kr
  • Du placerar enligt nybörjarportföljen 60 % i aktier och 40 % i fonder
  • Vid en extrem börsras 50 % och maximal timing-otur ger det en förlust på 6 840 kr

Det borde vara en hanterbar förlust. Om det inte är det, sänk beloppet tills det blir det. På det sättet kan du börja och doppa tårna i marknaden och lära känna den. Ju mer trygg du känner dig, desto mer kapital kan du sedan sätta in.

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök