Ska jag investera nu eller vänta tills efter krisen?

Börsen har ju gått upp så mycket på sistone...

Ska man sätta igång med Nybörjar- eller RikaTillsammans-portföljen nu eller ska man vänta till efter krisen? Det är en av de absolut vanligaste frågorna jag får via mejl och härmed tänkte jag försöka svara en gång för alla. :-)

Så här låter det i det senaste mejlet:

Ska jag ”hoppa på” tåget nu och vara lugn med att det inte spelar någon roll om en kris kommer inom de närmsta året/åren för jag har en bra diversifiering enligt din strategi och på sikt kommer jag få bra avkastning på mitt kapital”. Eller ska jag fega och sätta alla pengar på ett fasträntekonto 5% på tre år… (Akelius)

mejlet innan det:

Jag vet att det är svårt att pricka in rätt tidpunkt att köpa. Däremot är jag lite nyfiken på hur du skulle råda en nybörjare att starta med en sådan portfölj med hänsyn till t.ex. aktuell Shiller PE på över 27, minus ränta och den oroliga politiska klimatet i världen.

eller en annan variant:

Tror du för övrigt på en börskrasch 2015 och vad gör man då med sin pengamaskin? Fortsätta stoppa in pengar eller avvakta?

Eller ett sista alternativ:

Efter alla år av uppåtgående börser (även i år) så börjar många prata om en börskrasch (inte så konstigt) och då känns det inte rätt att placera så mycket pengar på engång i fonder. Så då tänkte jag placera det mesta i räntefonder/sparonton så länge, men det förlorar man ju pengar på i dagsläget då räntorna är som dom är….

Så här tänker jag

Jag utgår i det här scenariot att följande gäller:

 • Man kan lägga undan 10 % av sin lön i investeringsportföljerna
 • Man behöver inte pengarna och kan således glömma bort dem i 5 – 10 år.
 • Man har en annan buffert och ett annat målsparande (så det är inte pengar till ett hus, semester eller något annat)
 • Man kommer att kunna hålla sig till reglerna för de två portföljerna som är: ”rör inte pengarna annat än när du ombalanserar en gång per år

Under de förutsättningarna så är mitt svar följande:

Hela poängen med RikaTillsammans-portföljen är att man ska slippa funderna på denna typ av frågor. RikaTillsammans-portföljen har korrekt designat ett tillgångsslag som fungerar i alla ekonomiska väder och klimat. Den fungerar från dag ett – oavsett kommande kriser.

Det går inte att förutsäga framtiden

Poängen är nämligen att det är helt omöjligt att förutsäga framtiden. Ovan gäller även för nybörjarportföljen även om den inte är så utpräglat designad för olika ekonomiska klimat som RikaTillsammans-portföljen.

Mina argument finns här:

Det vill säga, ja det kommer att komma en kris. Men ingen har en blekaste aning om när den kommer att inträffa eller var. Den kan inträffa nästa vecka men den kan också dröja i flera år. Utan problem.

Läs mer om RikaTillsammans- och nybörjarportföljen här:

Jag har haft fel förr….

I värsta fall gör man samma miss som jag med t.ex. bostadsbubblan i Sverige. Jag har som en dåre envist hävdat att vi har en bostadsbubbla i Sverige och orimliga priser ända sedan 2005. Jag har ju verkligen haft rätt hittills… Den förutsägningen av framtiden som jag gjorde 2005 har kostat mig en hel del pengar i missad uppgång om jag då hade köpt en bostadsrätt eller villa. Men jag bosatte mig i en hyresrätt.

Så, bestämmer man sig för att sitta på sidlinjen idagsläget så är det mycket möjligt att man missar en potentiell uppgång. Eller så har man helrätt. Det går att nämligen att argumentera övertygande både för att vi snart kommer att få se en ordentlig smäll (flera års uppgång, ingen fundamenta bakom uppgångarna etc) och för att det ska fortsätta (EU och Riksbanken har precis kört igång sin egen version av kvantitativa lättnader, företagen går bra).

Således påstår jag att det enda rimliga som vi – som vill tjäna pengar istället för att ha rätt – kan göra är att skita i att ha en åsikt och placera våra pengar så att vi tjänar pengar oavsett. Det bästa sättet som jag har kommit på hittills att göra det, är just genom RikaTillsammans-portföljen. Den kommer att fungera både i en uppgång och i en krasch. Om det alternativet finns, varför utsätta sig för att försöka svara på en omöjlig fråga?

Vad bör man göra om man tycker det är lite läskigt?

Jag brukar säga att rikedom i livet inte bara handlar om pengarna. Även om det korrekta statistiskt sett skulle vara att börja idag, så bör man göra det på en nivå som känns okej för en själv. För annars riskerar man att göra något som inte känns bra, och då är sannolikheten att man vid t.ex. en krasch kommer ta fel beslut och lämna börsen (ungefär det sämsta man kan göra).

Min rekommendation till nybörjare brukar därför vara:

Det gör att fallhöjden blir låg – på 12 månader blir den maximalt 10 % av din årslön och vid en börskrasch på 50 % (extremt) så kommer du max att riskera 30 % av kapitalet. Det motsvarar alltså 3 % av din årslön. Exempel:

 • Du tjänar som genomsnittsvensken 25 000 brutto
 • Det är ungefär 19 000 kr netto
 • 10 % på 19 000 kr är 1 900 kr per månad
 • 1 900 kr * 12 månader är 22 800 kr
 • Du placerar enligt nybörjarportföljen 60 % i aktier och 40 % i fonder
 • Vid en extrem börsras 50 % och maximal timing-otur ger det en förlust på 6 840 kr

Det borde vara en hanterbar förlust. Om det inte är det, sänk beloppet tills det blir det. På det sättet kan du börja och doppa tårna i marknaden och lära känna den. Ju mer trygg du känner dig, desto mer kapital kan du sedan sätta in.

Relaterade artiklar

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

24 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Tack

  Gravatar för användaren
  Fredrik Annerhall
 2. Om man är rädd för en börskris inom en snar framtid så borde detta vara ett ypperligt tillfälle att köpa guld och silver.

  Gravatar för användaren
  Qu
 3. Förlorar man något på att balansera om sina portföljer oftare än en gång per år?

  Gravatar för användaren
  Hans
  1. Det beror ju på hur du gör det.

   Gör du det genom att gå in och byter fonder så förlorar du dels den tid du lägger på det, men även så förlorar du avkastning då du kommer ligga oinvesterad någon dag varje gång du byter. Man kan undvika det sistnämnda genom att ombalansera genom att man styr sina insättningar så det blir balanserat istället.

   Sen kan man ju tänka sig att det är bättre eller sämre strategi att balansera oftare eller mer sällan…

   Gravatar för användaren
   skyking
 4. Hej!
  Tack för en bra blogg, det var genom denna jag fick fart och valde att utveckla mitt sparande.

  Jag har för tillfället 100 000 kr på ett sparkonto som jag istället valt att handla fonder för, samt möjlighet till ett sparande varje månad på 5000 kr. Tanken är att direkt handla upp denna summa, men är det vettigt? Som du skriver går det inte att förutspå framtiden, så att försöka träffa rätt tidpunkt att köpa är inget jag kommer sikta på. Däremot undrar jag om det är för stor risk att handla för hela summan på en gång?

  Gravatar för användaren
  Gustav
 5. Hej Jan!
  Börjar med att tacka för en läsvärd artikel. Dina artiklar är till stor hjälp!
  Nu till min fråga. Har nybörjarportföljen ett korrekt designat tillgångsslag som fungerar i alla ekonomiska väder och klimat? Fungerar den från dag ett – oavsett kommande kriser?
  Själv kör jag nybörjarportföljen där fördelningen är 70/30(med era fonder som ni rekommenderar), vilket kanske är lite väl riskfyllt(antar jag) OM en börskrasch skulle inträffa. Vad tycker Ni?

  mvh
  Henrik

  Gravatar för användaren
  Henrik
 6. Nu när räntan sänktes igen gör du några ändringar i ränte/obligationsfonderna eller kör du på som om inget hänt?

  Gravatar för användaren
  Ulf
 7. Hej Jan,

  Två frågor:

  1: Du är ju stor förespråkare av aktiefonder. Min fråga är ser du inte i ett längre sparande att rena aktier har större potentiell att ge bättre avkastning än fonder?

  2: Du har nämt om investering i guld. Som jag ser det ger fonder/aktier en bättre och säkrare investering än guld. Jag tänker så här, visst det det finns begränsat med guld, men ännu finns det gott om det. Jag tänker mig scenarion med att det hittas stora fyndigheter och med det så går ju priset ner. För en medelsvennson bör det vara bättre investering på fonder/aktier. Tänker jag rätt?

  Gravatar för användaren
  Tony Lidèn
  1. 1. Rent teoretiskt så ger direktägande i aktier just bara fondavgifterna minus courtage i bättre avkastning. Dock bör man ha i åtanke att aktier kräver förhållandevis stora köpposter för att nyttja courtaget effektiv, även om man bara ser till en enskild aktie (skall du ha OMX30 så skall du ju investera i 30 aktier – vilket gör att du måste ha ganska stort kapital innan det blir rimligt).

   Aktiernas fördel ger sig alltså tillkänna när man har stort kapital och eller långsiktigt ägande.

   2. Jag håller med om att just guld/råvaru-delen i portföljen inte rimligen kan förvänta leverera annat än riskhantering till fonden. Därför är jag inte så förtjust i att hå så stor andel råvaror i portföljen. Dessutom är det som du säger att även om mängden guld är begränsad så finns det ett ”överskott” av det (det är rätt mycket som ligger och samlar damm i riksbanksvalv mm).

   Gravatar för användaren
   skyking
  2. Skyking,
   1. Gällande courtagets inverkan på snittkurs. Hos avanza stämmer detta inte rakt av där courtaget för, exempelvis, svenska large cap är väldigt låg. Är man därför en små småsparare och vill få courtagefördelar då är avanza den främsta platsen, just nu, att få just det.

   Investeringsguld, sedan (fysiskt sådant), må samla damm. Samtidigt är det fysiska guldet ingen spekulation eller investering (vill ni spekulera, köp guld ETF:er, guldcertifikat eller guldprospekteringsbolag). Det fysiska guldet är en livförsäkring. Det är allt.

   Gällande att ha eller inte ha råvaror (fysiskt ägande eller värdepapper) i sin portfölj. För min del levererar råvaran olja (oljecertifikat) de största realiserade avkastningarna i min portfölj just nu.

   Gravatar för användaren
   Mathias
  3. Även om avanza har lågt courtage så är det fortfarande så att man betalar högre procentuellt courtage för små ordrar(*). Ju högre procentuellt courtage man får betala destu längre tid tar det innan man tagit igen det genom att man slipper årlig förvaltningsavgift (och jämför du med avanza Zero kan du se i stjärnorna för att ta igen det).

   (*) Om du nöjer dig med avanza mini så skall du lägga ordrar på minst 13tkr för att du skall komma över brytpunkten, men det finns sen brytpunkter där det blir lönsamt att välja annan courtageklass med ännu höger brytpunkter. Skall man få riktigt lågt courtage snackar vi ordrar över 100tkr har jag för mig.

   Gravatar för användaren
   Skyking
 8. Jag har pengar i fonder på ett fondkonto som jag tänkt flytta över till ett ISK. Ska jag flytta allt på en gång eller dela upp det bitvis? Får ju betala 30% skatt i vilket fall. Det jag tänker är att om man gör det bitvis och fonderna går upp blir det större summa att betala skatt på. Fonderna har gått upp drygt 70% hittills.
  //Andreas

  Gravatar för användaren
  Andreas
  1. Efter att läst ditt inlägg och även de kommentarer som lagts så blir det nog att jag i första hand säljer och flyttar de fonderna som inte gått så bra och har ganska dyr förvaltningsavgift. Så har jag kvar de fonderna som är kursvinnare. Troligen säljer jag resten vid ett senare tillfälle, men då har jag iaf gjort mig av med de fonderna som tynger ner depån och investerat dom i bättre alternativ i en ISK istället.
   Det som gjorde det svårast att välja var när man kollade sifforna i excel-filen på längre sikt än 15 år, mer uppmot 30 – 40 år, och såg hur mycket minus det kunde bli med en övergång till ISK om SLR var hög. Men med inräknat att man säkerligen kommer byta fonder, behöva omfördela och säkert behöva andvända pengarna tidigare, så vinner nog ISK ändå. :)

   Tack för ett mycket bra inlägg i frågan som gav svar på många frågor!

   Gravatar för användaren
   Andreas
 9. Jag skulle vilja veta hur du gör när det är som det är i nuvarande läget: Börsen skjuter i höjden. Kör du det månadsvisa sparandet rakt av eller avvaktar du tills det kommer en down-period?

  Gravatar för användaren
  Anton
 10. Här kommer dagens VÄDER prognos!
  Under ONSDAGEN får Götaland och Svealand i allmänhet mycket moln även om någon solglimt kan förekomma. Under eftermiddagen och kvällen passerar lite regn österut, i Dalafjällen inledningsvis snö. Över Norrland först goda solchanser, men från eftermiddagen mulnande från sydväst följt av snöfall som över södra Norrland helt eller delvis övergår i regn. Temperaturer från omkring 5 grader i söder till 0-5 minus i norra Norrland, i norra fjällen lokalt lägre.
  Så får vi se om det blir lika gråa siffror på kontot.

  Gravatar för användaren
  Väder

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök