Ska man återinvestera de pengar som indexfonderna tjänar i nya fonder eller låta dem vara?
Sök:

Ska man återinvestera de pengar som indexfonderna tjänar i nya fonder eller låta dem vara?

Ett exempel på hur man utnyttjar en årlig ombalansering i portföljen

Ska man återinvestera de pengar som indexfonderna tjänar i nya fonder eller låta dem vara?
Den här artikeln publicerades 2014-11-29 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

För ett par dagar sedan fick jag en läsarfråga av Nicklas som jag tyckte var intressant och som fler förmodligen har glädje av:

Jag har läst många utav dina blogginlägg men framför allt pengamaskinen, och gjort alla steg och börjar redan nu se viss avkastning. Min fråga är; skall man återinvestera de pengar som man tjänar på avkastningen på sina indexfonder i nya fonder eller skall man bara låta fonden växa i värde?!

Jag skulle säga att svaret är både och faktiskt. Jag anser att man ska låta pengarna vara i fred och låta dem växa. Men precis som växter man behöver klippa till från tid till annan så påstår jag nog att man bör ombalansera i portföljen en till två gånger per år. Var sjätte månad är ganska lagom.

Med ombalansering menas att man återgår till den ursprungliga fördelningen. Det vill säga att om jag började portföljen med fyra fonder med ett värde om 1 000 kr per fond. Det vill säga:

 • Fond #1 – 1 000 kr
 • Fond #2 – 1 000 kr
 • Fond #3 – 1 000 kr
 • Fond #4 – 1 000 kr

Sedan går det 6 månader och plötsligt så är läget som följer:

 • Fond #1 – 1 300 kr
 • Fond #2 – 2 000 kr
 • Fond #3 – 500 kr
 • Fond #4 – 1 000 kr

Den totala summan nu är 4 800 kr. Då bör man balansera om till en likadan fördelning i alla fonderna igen, så att det efter ombalanseringen ser ut som följer:

 • Fond #1 – 1 200 kr
 • Fond #2 – 1 200 kr
 • Fond #3 – 1 200 kr
 • Fond #4 – 1 200 kr

Fördelen du får då nämligen är att ombalanseringen tvingar dig till:

 • En vinsthemtagning i Fond #1 och Fond #2 (sälj dyrt)
 • En ökning i Fond #3 och Fond #4 (köp billigt)

Det häftiga med just ombalansering är att det hjälper dig att göra det som är rätt och som vi alla har hört talas om ”Köp billigt och sälj dyrt” något som är lätt i teorin men normalt sett är väldigt svårt på börsen. I artikeln ”De 8 vanligaste misstagen jag och andra investerare gör och har gjort” visar jag hur de flesta gör precis tvärtom – köper dyrt och säljer billigt.

Det här naturligtvis under förutsättning att inget i den stora strategin har förändrats (vilket det inte bör göra).

Uppdatering 141210

Jag fick nedanstående fråga som jag tycker är bra och som inte riktigt framgår ovan:

Mina fonder har gått bra de senaste 6 månaderna och jag har ingen negativ utveckling i någon fond, utan snarare enbart positiv utveckling. Det finns således bara överskott att fördela och inget underskottshål att stoppa det i, för att uttrycka mig enkelt. Hur ska jag i detta läge genomföra min omfördelning på smartaste vis?

Jag tänker att det egentligen handlar om precis samma sak – att balansera om till ursprungsfördelningen. Har jag samma ursprungsfördelning som ovan med 4 fonder med 25 % i varje, det vill säga:

 • Fond #1 – 1 000 kr
 • Fond #2 – 1 000 kr
 • Fond #3 – 1 000 kr
 • Fond #4 – 1 000 kr

och jag efter X månader har ett läge som ser ut som:

 • Fond #1 – 1 600 kr
 • Fond #2 – 1 700 kr
 • Fond #3 – 1 900 kr
 • Fond #4 – 2 200 kr

Först skulle jag summera allting, i det här fallet till 7 400 kr och sedan hade jag delat det med 4 för att få 25 % per fond. Då blir resultatet 1 850 kr. Det betyder att jag ska balansera om till ett värde om 1 850 kr per fond.

 • Fond #1 – 1 850 kr (+250)
 • Fond #2 – 1 850 kr (+150)
 • Fond #3 – 1 850 kr (-50)
 • Fond #4 – 1 850 kr (-350)

Notera att syftet med att balansera om är att komma tillbaka till samma risknivå och hålla risken i portföljen konstant över tid. Det är inte en strategi för att maximera avkastning utan snarare att hålla risken för förluster så låg som möjligt.


Den här artikeln publicerades 2014-11-29 klockan 07:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Indexfonder, Läsarfrågor.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

26 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej!
  Sökte lite på Google och hamna här om balansering.
  Jag har 5 indexfonder just nu. 3st månadssparar jag i och 2 har jag kommit upp i det anskaffningsvärde som jag hade som mål för dem.
  Nu är det så att en av de två jag slutat månadsspara i har börjat springa iväg upp. Just nu ligger avkastningen på 26%. Jag är lite sugen på att sälja vinsten i den fonden och investera den i nån av de andra fonderna så att jag kortar ner spartiden lite på dem. Hur gör jag det på bästa sätt?
  Ska jag sälja allt i fonden och återinvestera den summa jag vill ha i anskaffningsvärde och köpa andelar i de andra fonderna med vinsten?
  Eller ska jag bara sälja vinsten och leva med att anskaffningsvärdet isf blir lägre än vad jag har som mål? För det blir det väl…? Ganska ny sparare i fonder.
  Hoppas du fortfarande finns kvar här och kan svara på min fråga!

  Tack på förhand

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Isabel
  1. Vit pil

   svårt att säga. Jag skulle bestämma mig för en inbördes storlek i % och sedan ha den som mål att balansera mot. T.ex. 30 % i fond A, 20 % i fond B och så vidare.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  ”Notera att syftet med att balansera om är att komma tillbaka till samma risknivå och hålla risken i portföljen konstant över tid. Det är inte en strategi för att maximera avkastning utan snarare att hålla risken för förluster så låg som möjligt”

  Nu förstår jag inte.

  I den här artikeln så gör de ett långsiktig simulering (19 år) och det verkar som ett mycket bra sätt att maximera avkastningen på lång sikt.
  http://www.aktiespararna.se/artiklar/Fonder/Rebalansering-ger–stort-forsprang/

  Hur ofta man ska balansera om simulerar de (över 14 år) i den här artikeln, och det är kvartalsvis balansering som kom bäst ut.
  http://www.marketwatch.com/story/the-right-way-to-rebalance-your-portfolio-2014-02-18

  Vad är det jag missar?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nils
 3. Vit pil

  Hej Jan,
  Jag följer råden med ombalansering, men som du skriver är detta inte ett sätt att maximera avkastningen. Jag är nu villig att ta mer risker och då är frågan, hur gör jag för att maximera min avkastning? Tack för en riktigt bra blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 4. Vit pil

  Hej,
  Hakar på Imatiaz fråga kring ombalansering av pengamaskinen. Du sökte även en förklaring till hur du skulle kunna illustrera detta annorlunda.

  jag börjar närma mig 6 månaders sparande och en ombalansering kan vara på sin plats. Min fråga är dock hur jag bör göra detta. Ditt exempel nedan bygger på att någon av fonderna gått sämre och har ett ”negativt” reslutat medan vissa andra fonder visar ett ”positivt” resultat. Ombalanseringen i nedanstående exempel blir således väldigt enkel och tydlig.
  1. Sälj av ”överskottet i fonderna med positivt resultat”
  2. Omfördela överskottet till enligt ursprungsfördelningen till de fonder som har haft en negativ utveckling
  Så långt är nog detta glasklart för de allra flesta av oss. Dock så ser säkerligen mångas situation annorlunda ut. jag utgår nu från mig själv.

  Mina fonder har gått bra de senaste 6 månaderna och jag har ingen negativ utveckling i någon fond, utan snarare enbart positiv utveckling. Det finns således bara överskott att fördela och inget underskottshål att stoppa det i, för att uttrycka mig enkelt.

  Hur ska jag i detta läge genomföra min omfördelning på smartaste vis?

  Ska jag utifrån min fördelningsnyckel se vilken procentuellfördelning av kapitalet som ska fördelas var och följa detta? Eller ska jag välja att se på faktiska upp och nedgångar och utifrån detta placera om mitt överskott?

  Är du med på hur jag menar?

  Hoppas på ett svar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Elias
  1. Vit pil

   Tack för kommentaren och feedbacken. Jag har nu uppdaterat artikeln och jag hoppas att den är lite tydligare nu.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Hej Jan.
  Har sparat lite i fonder men aldrig ombalanserat, så kanske en dum fråga ska jag bara byta viss % av fonden eller sälja det jag vill balansera med?.
  Med vänlig hälsning, Susanne.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Susanne
  1. Vit pil

   Det beror på – en ombalansering handlar om att komma tillbaka till ursprungsfördelningen om man hade en sådan plan. Har du haft någon ursprunglig fördelning som du tyckte var bra?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Först vill jag beklaga vad du utsätts för, det är orättvist och förskräckligt ge inte upp!.
   Nej jag har fibblar lite med mina fonder, nu är jag nöjd med dem jag har,
   Jag tänkte att jag skulle vilja ha ungefär lika mycket på alla fonder, där av jag kanske skulle balansera :-)
   Tack för en fin blogg.
   //Susanne.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Susanne
 6. Vit pil

  Hej,

  Jag följer din blogg och har gjort samma sak som din pengarmaskin.
  det rullar på väldigt bra. Väldigt bra insats från dig.

  Jag har en önskning. Kan du gärna skriva en ombalansering artikel riktad mot pengarmaskin portfölj.
  Tack på förhand.

  Mvh
  Imtiaz

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Imtiaz
  1. Vit pil

   Det kan jag gärna göra, men hjälp mig gärna med lite mer info kring hur du tänker. För resonemanget är samma och jag vet inte spontant hur man skulle skriva det annorlunda.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Hej,

   Du har skrivit en artikel om allvädersportfölj och jag håller med helt.
   Hur ligger en nyborjäres pengarmaskin (fond portfölj) jamfört med allvädersportfölj?
   Kan du gärna hjälpa oss att diversifiera våra pengarmaskin V2.0 med några råder?

   Mvh
   Imtiaz

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Imtiaz
   1. Vit pil

    Det kommer ett inlägg på det här ämnet imorgon! :)

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  Jag är inte säker men det verkar ett fel finns i rad
  En vinsthemtagning i Fond #2 och Fond #3 (sälj dyrt)
  är det inte fond 1 och fond 2?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Imtiaz
  1. Vit pil

   Jo, det var fel av mig! Tack. Nu är det korrigerat.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Hej igen,
  rättelse: jag har alltså köpt aktier i 7 olika företag och satt in pengar i 7 olika fonder.
  /Lotta

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lotta
 9. Vit pil

  Hej Jan,
  Jag har läst om ditt balanseringstips gällande fonderna. Du rekommenderar att man balanserar om en gång i halvåret. Hur skulle det bli om jag gjorde det en gång i veckan? Jag har inte så stor erfarenhet av vare sej aktier och fonder, har precis börjat och det är mycket spännande, och vill göra något mer eftersom det kliar i fingrarna och jag är ”hied” som det heter på skånska. När det gäller aktier, är det också ett bra tips, att ombalansera där. Jag har köp 7 aktier och 7 fonder.

  Hälsningar Lotta

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lotta
  1. Vit pil

   Hej Lotta, vad kul att du tycker det är roligt med ekonomi och aktier. Jag skulle nog tyvärr inte rekommendera att hålla på med portföljen för ofta – även om du är hied. :-) Det är nämligen som så att det tyvärr sällan är en framgångsfaktor på marknaden. Då är det i så fall bättre att ha en portfölj som är lekpengar (eftersom man sannolikt inte kommer tjäna pengar där) och en som man bara låter vara över tid.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 10. Vit pil

  Hej Jan,

  jag har en fråga av en helt annan karaktär. Varför skulle man vilja
  ge sitt 18-åriga barn 2 miljoner? Det finns då risk att barnet inte lär
  sig vad hårt slit innebär och att man inte riktigt lär sig uppskatta pengars värde. Man har helt enkelt inte lika mycket att kämpa för och kanske hoppar över högskolestudier etc.

  Mvh Martin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin Svensson
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar. Ja, jag kan delvis hålla med dig. Jag har resonerat ganska mycket om det i den här artikeln som jag skrev i helgen. Se framförallt diskussionen i kommentarerna för den artikeln.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Hej Jan,
  Följer dina råd och bygger på min egen pengamaskin sedan en tid tillbaka. Här kommer dock kanske en lite dum fråga…?
  I en av dina räknesnurror kan man utläsa pengarnas månadslön.
  Det jag inte riktigt får ihop är hur mycket jag, tex efter 20 år, kommer att kunna leva på per månad, utan att börja montera ned själva penga maskinen? Att räkna på en förväntad avkastning på 8-10%, som du ofta gör, måste väl vara totalavkastningen och inte den direktavkastningsom ger underlag för passiv inkomst eller blandar jag ihop saker och ting?
  Vore intressant om det fanns en räknesnurra som visar effekterna om och när man börjar ta ut pengar från pengamaskinen?
  /Janne

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Janne
  1. Vit pil

   Bra kommentar! Det är dock ett lite längre resonemang än att svara i en kommentar, så låt mig få återkomma snart i en egen artikel.

   I korthet handlar det om att pengamaskinen vid något tillfälle kommer till en situation där man kan leva på avkastningen. Om man plockar ut bara avkastningen så kommer ju pengamaskinen till stora delar vara intakt vilket gör att man kan plocka ut den år efter år utan att den monteras ner. Sedan kan det ibland ske via ren direktavkastning (som t.ex. utdelningar hos preferensaktier) eller ibland kommer man behöva sälja av en del.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Bra tips! man får bara akta sig för kostnaden för att sälja/köpa, courtaget (särskilt i början av sitt investerande). Jag balanserar bara genom att köpa och då en gång om året.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ann
  1. Vit pil

   Ja, det stämmer i många fall, men inte enligt de principerna jag brukar beskriva här på bloggen. De fonder jag rekommenderar har varken köp- eller säljavgifter samt så betalar man inte courtage för indexfonder. Det innebär att dessa ombalanseringar (om man följer min strategi) är helt gratis. Bra va? :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 13. Vit pil

  Jag investerar långsiktigt i 3-4 olika ETF:er. Jag sparar först i en vanlig global indexfond under året och dessa pengar går in i ETFerna en gång om året och då görs även ombalansering. Tycker du detta är en bra strategi?

  Med tanke på courtagekostnaderna, vad tycker du är den minsta summan man bör handla ETF:er för vid varje tillfälle? Eftersom jag har 4 olika ETF:er blir courtagekostnaderna ganska höga vid en ombalansering.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Svårt att säga något klokt på så pass lite information. Generellt kan man säga att ombalansering är en bra strategi (om den ursprungliga balansen är god). Jag själv är ju en indexkramare så jag försöker hålla mig ifrån ETF:er så långt som möjligt men ibland så behöver man köpa dem (i mitt fall Vanguard-ETF:er).

   Jag skulle nog göra precis som du, försöka göra ombalanseringen så sällan som möjligt om det är så att courtaget äter upp en stor del. Däremot skulle jag undersöka om det finns andra ställen där den avgiften är billigare. På Avanza som jag använder kommer man undan tror jag på ca 14 USD för amerikanska ETF:er. Svenska ETF:er kostar väl bara ett vanligt courtaget som går att få under 40 kr per affär.

   Sorry att jag inte kan ge ett bättre svar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.