Ska man pensionsspara som ung?

Mina tips och tankar om läsarfrågan kring att pensionsspara i vanliga eller börshandlade särskilt för dig som är ung.

I den här läsarfrågan från Maria resonerar jag kring pensionssparande för unga människor. Här är mina bästa tips och hur jag själv skulle spara i en liknande situation.

Jag är 21 år, och har beslutat mig för att börja månadsspara (500/månad) till min framtida pension på ett ISK konto hos Nordnet. Funderar över vad som är lämpligast, att själv fördela dessa på utvalda fonder eller att månadsspara i etf:er? Har du några tips och råd?Maria

Rekommenderar inte att pensionsspara i pensionslösningar

För det första skulle jag inte rekommendera en 21-åring att pensionsspara i någon pensionslösning. Missförstå mig rätt. Jag är helt övertygad om att alla behöver spara till sin pension. Det är en av de ”osynliga” skiftningarna i vårt samhälle där ansvaret sakta och gradvis har förflyttats från staten till oss privatpersoner. Redan idag har många pensionärer det svårt att leva på sin pension, man behöver inte vara raketingenjör för att räkna ut att om 30, 40 eller 50 år att ekonomin i pensionssystemet kommer vara sämre. Enligt mig beror det på något så enkelt som att vi lever längre och vi blir färre. Jag har skrivit mycket om det i andra artiklar på bloggen, se relaterade artiklar nederst i artikeln.

Anledningen till att jag inte rekommenderar pensionsprodukter är framförallt avgifterna och att man låser sina pengar över tid. Jag har själv gjort misstaget att börja spara i en tjänstepension när jag var 22 år gammal. Jag fick det rådet då av en finansiell rådgivare som jag inte längre använder. Det ledde till att jag nu har ett par hundra tusen i min tjänstepension som jag inte kan röra på ytterligare 30 år. Jag skulle vid flera tillfällen kunna ha haft nytta av pengarna när jag t.ex. ville köpa skog, investerat i eget företag eller något liknande men då var pengarna låsta.

Det Maria däremot har gjort bra är att pensionsspara i ett vanligt investeringssparkonto (ISK) och det är det smarta sättet att spara till sin pension. Då kan man bygga en pengamaskin som antingen kan finansiera ens pension, ekonomisk frihet eller något annat över tid. Dessutom glömmer vi ofta att pensionen är något som politikerna bestämmer över och det kan ändras med kort varsel. Det märks inte minst just nu i diskussionerna om att göra ändringar i PPM-systemet till följd av alla skandaler.

Globala barnportföljen passar utmärkt att pensionsspara i

Globala barn-portföljen - En 90 % aktier och 10 % räntefonder portfölj som passar utmärkt att pensionsspara i.

Jag kommer att skriva mer om hur jag själv pensionssparar inom kort när jag får hem mitt orange kuvert. Men om jag var 21 år gammal och frågan är hur jag ska månadsspara – i vanliga fonder eller i börshandlade fonder (ETF:er)? Då skulle jag högst sannolikt lägga upp sparandet enligt ”Globala barnportföljen”. Det är lätt att falla på att namnet antyder att den är till för ett sparande till barn, men om man bortser från namnet och tittar på principerna så ser man att de två scenariona är väldigt lika. Jag tror att det viktigaste är att det framförallt handlar om en lång tidshorisont där pengarna ska användas först om 10, 20 eller till och med 30 år.

Det talar för en hög exponering mot aktier och barnportföljen har 90 procent exponering mot aktiemarknaden i form av globala indexfonder. Man skulle kunna argumentera för att ha 100 procent i aktieindexfonder när man pensionssparar, men jag tror på att det är bra att ha en liten andel i ränte- och obligationsfonder. Jag kommer inom kort skriva en detaljerad artikel om den portföljen, tills vidare kan man följa den via Shareville eller läsa om den på min portföljssida:

Det sista tipset är att se till att man har följande sparande på plats innan man börjar pensionsspara:

 • Buffert – i förhållande till ens nuvarande ekonomi och risk som kan inträffa
 • Målsparande – för unga människor kontantinsats till ett framtida boende
 • Pengamaskin – som över tid kan försörja dig via avkastningen i form av en passiv inkomst
 • Pensionssparande – som är dedikerat för pensionen

Sparandet i det som jag kallar för ”pengamaskinen” kan ju med fördel användas som pensionssparande också. Den ger ju mycket mer valfrihet. Så här resonerar jag, vilka tips skulle du ge till Maria?

Relaterade artiklar

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej. Du som skriver ansvarar själv för innehållet i din kommentar.

Gravatar ikon för användaren

44 kommentarer finns till denna artikel
Kommentarerna nedan förhandsgranskas inte och varje skribent ansvarar för sitt eget innehåll.

 1. Blev inspirerad trots din varning, att lägga in 10000 kr var till mina barn i pensionssparande. Det är just låsningen av pengar jag vill åt och tänk vad mycket de kommer att ha ökat i värde under de 45 år som är kvar till deras pension.

  Gravatar för användaren
  Jenny L
 2. Hej där,
  Jag bor i Sverige men jobbar i Danmark och som du kanske (om inte så gör du det nu) så är statliga pensionen ännu mindre än vad den är i Sverige. Tjänstepensionen är inte heller något vidare och något man måste förhandla sig till. Många satsar hellre på ett stort privat pensionsparande.

  Vad skulle du råda mig att göra (vet det såklart inte kommer med några garantier) – försöka få upp tjänstepensionen? Satsa ännu mer på ordentligt privat pensionsparande? Just nu sitter jag på ISK på Länsförsäkringars egna hög risk-pensionsfond med ett sparande på ca 1500 kr/månad.

  Gravatar för användaren
  Emmy
  1. Hej Emmy!

   Tycker du skulle kunna testa båda, försök förhandla upp din tjänstepension men även öka upp ditt privata pensionssparande, kommer gynna dig i längden!

   Kolla in portföljen ”Globala Barnportföljen” för att få inspiration för en portfölj!

   Gravatar för användaren
   Robin Wikström
 3. Jag måste påtala att de råd som du fick av en rådgivare för (vet inte hur gammal du är iof) 10-20 år sen eller mer inte är något som de allra flesta rådgivare skulle säga och erbjuda idag. Inlåsningen i pensionssystemet är densamma förutom kring privat sparande till pension där alla idag skulle rekommendera isk eller liknande. Avgifterna är betydligt lägre idag än på avtal som är 10-20 år gamla. Flytträtt finns för nästan alla nya pensionsförsäkringar idag. Du kanske ska ta ett varv med ditt försäkringsbolag och kolla om du kan omförhandla dina avgifter –
  Långskott jag vet men det förekommer.
  Med det sagt – Håller fullständigt med om att en 20-åring bör spara privat för buffert/boende/riskkapital till företag osv.
  Spara dedikerat till pensionen är bättre att börja med framåt 30-40 och då spara mer i stöten än 500kr.
  Tack för bra blogginlägg!
  /
  David Pensionsportalen

  Gravatar för användaren
  David Svensson
 4. Jag håller helt med, pensionssparande är inte det första sparandet man ska starta. Jag rekommenderar att man först ser till att få upp ett buffertsparande, sedan behövs ett mer kortsiktigt sparande för semestrar och konsumtion. Därefter kan man börja spara mer långsiktigt i en ISK till pensionen. Har man då långt kvar till pensionen kan en global aktiefond med låg avgift vara ett utmärkt alternativ.

  Gravatar för användaren
  Kristofer
 5. Hej!

  Min sambo (både 25 år) och jag har fått ett bra bolån hos Swedbank mot att vi börjar ett varsitt pensionsspar hos dem om 1000 kronor i månaden. Swedbank har inte så många fonder och inte de globalfonder som du rekommenderar. Jag har svårt att veta om det är ett bra erbjudande eller ej, hade helst öppnat ett nordnet-konto. Vi har kontakt med några andra banker också där vi inte behöver pensionsspara hos dem men vi har sämre ränta där. Förstår att du inte kan ge en rekommendation men hur ska vi tänka?

  Gravatar för användaren
  Lisa
 6. Hej!

  Jag har Collectum via arbetet och tjänstepension där.

  I traditionell försäkring har jag valt Alecta då de har lägst avgift.
  I fondförsäkring har jag sedan innan valt AMF och AMF Aktiefond Mix

  Denna ligger rätt högt på Sverige, jag har ett visst intresse av att byta till SPP och deras Globala Aktiefond, den har bättre spridning utanför Sverige, lägre avgift och verkar gå generellt bättre. Låter det bra?

  Egentligen vill jag inte ha Collectum alls, det är väldigt smalt vart man kan placera pengarna, det blir det minst onda liksom. Dessutom tar Collectum 1% av premierna varje år för att inte göra någonting alls tycker jag, och deras hemsida är dålig.

  Men som det ser nu ut så är det bara gilla läget.

  Gravatar för användaren
  johd
  1. Hej johd,

   Vad bra att du har valt en arbetsgivare som erbjuder tjänstepensionen ITP!

   När det gäller fondförsäkring kan den som har ITP välja bland fem upphandlade bolag som tillsammans erbjuder cirka hundra fonder. Du får ett överskådligt fondutbud med halverade avgifter jämfört med den öppna marknaden. Vi har säkerställt att även den som inte är insatt och vill göra aktiva val också ska vara säker på att få en bra pension.

   Collectum tar en administrationsavgift på 1 procent för att administrera hela ITP-försäkringen och ITP-/ITPK-valen. Avgiften betalas på den premie som arbetsgivaren sätter av till din pension varje månad och dras innan premierna förs över till ditt försäkringsbolag. Maxtaket är 450 kronor per år. Collectum är icke vinstdrivande.

   Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum

   Gravatar för användaren
   Tomas Carlsson
 7. Jag har en fundering angående målsparande. Jag har funderat på att ge mig in på att investera i en bostad (spekulation). Vart skulle du säga att man ska placera ett målsparande på säg 300 000? En mindre budget kan man ju ha på ett bankkonto, men när det gäller större investeringar, där jag kanske sparar under 1 år eller kortare beroende på hur mycket jag kan sätta undan där.

  Har kollat runt på artiklar men har antingen läst mig blind, eller så hittar jag inget specifikt relaterat till detta.

  Tack på förhand!

  Gravatar för användaren
  Tobias Österblom
 8. Hej Jan, jag ”halkade” in av en slump på din blogg för nån vecka sen. Givetvis så blev jag ju väldigt inspirerad av det du skriver så jag har nu i dagarna börjat spara till pensionen i fonder (ränta-på-ränta ftw), dock är det något som gjorde mig rätt förvirrad. I ett av dina Shareville-portföljer så har du ju både EFT:er som exempelvis Vanguard samt iShares, samt Nordnets Danmark, Finland och Norges superfonder på ett ISK.

  Söker man sen runt på nätet så är de flesta ense om att man INTE ska ha aktier/fonder handlade i utländsk valuta i ISK utan detta gör sig i så fall bäst i ett KF pga skattemässiga skäl.

  På grund av dessa KF-rekommendationer har jag nu i början helt avstått från exempelvis Nordnets andra superfonder samt Vanguards tills jag får mer kött på benen.

  Så min fråga är: hur kommer det sig att du har fonder köpta i utländska valutor i ett ISK när de flesta rekommenderar KF?

  Tack på förhand och tack för en trevlig blogg

  Gravatar för användaren
  Paul G
 9. Tack för en fantastisk blogg!
  En sak jag inte har kunnat läsa mig till är om det finns någon nackdel med att ha många (ca15 st) fonder i sin portfölj?

  Gravatar för användaren
  sofia
  1. Det beror ju lite på vad det är för fonder. Dock skall man ha klart för sig att fonder ju är produkter som i sig själva bidrar med diversifiering. Flera fonder bidrar alltså inte speciellt mycket i diversifiering, i praktiken inget alls.

   Jag ser mer det som att man med flera fonder kan styra vinningen mellan olika marknader. Det finns då rätt liten mening med två fonder med samma inriktning. Dock ingen annan nackdel än att det blir en fond extra att hålla reda på.

   Gravatar för användaren
   Skyking
 10. Hej! Jag sparar nu hela min tjänstepension i Avanza 75. Tycker du att det är ett klokt val eller bör jag bygga min egen portfölj? Avgiften är totalt 0,65.

  Innehåll:
  SPP aktiefond global (27%)
  Danske invest global index (27%)
  öhman etisk emerging markets (11%)
  öhman etisk index sverige (10%)
  avanza zero (0,5%)
  spiltan räntefond sverige (11%)
  swedbank robour företagsobligationer (0,5%)
  danske invest sverige kort ränta (12%)

  Gravatar för användaren
  sofia
  1. Det finns bra indexfonder det med lägre avgifter. Som globalfond använder jag t.ex. DNB Global Indeks (avgift på 0.3%).

   Gravatar för användaren
   Skyking
 11. Jag har fått en gåva på 25 000 kr jag tänkte placera i antingen Globala barnportföljen eller Nybörjarportföljen, som en privat pensionslösning med 1500 kr i månadssparande under 11 år dvs till när jag blir 65. Ingen aktiekunskap eller erfarenhet tidigare. Medelinkomsttagare med ett tjänstepensionskapital på ca 150 000, PPM-kapital på ca 350 000 kr, inget privat pensionssparande.
  Vilken av de två portföljerna, eller andra alternativ föreslår ni därute, som vet mer om detta? Tack!

  Gravatar för användaren
  Rolle
 12. Något jag inte förstår.

  Om man sparar med en längre tidshorisont, så kan man med fördel ha mer aktier i portföljen. (Mindre andel räntefonder)

  Men ändå i rikatillsammansportföljen som har en längre tidshorisont än barnportföljen så rekommenderas en ganska stor del räntefonder.

  Hur resonerar man där?

  Är inte det motsägelsefullt eller är det en faktor jag har missat?

  Och jag kan inte nog uttrycka hur tacksam jag är för hemsidan. Tack!!

  Gravatar för användaren
  Sebastian
 13. Med >10 års tidshorisont finns absolut ingen grund att ha räntefonder i portföljen. Inverkar bara negativt på avkastningen. Bara ett krux: håll fingrarna borta när det svänger!

  Gravatar för användaren
  Kim Bergström
  1. Det där med hur mycket räntefonder man skall ha (eller räntelån för den delen och skapa hävstång) är en fråga om en riskavvägning. Det är inte helt trivialt att bedöma hur stor risk som är rationellt att ta, dessutom så de teorier som finns kan innebära att man bör ta risker som man inte känner sig bekväm med.

   Därför kan det vara lämpligt att justera risken till en nivå som man känner sig bekväm med. Om inget annat så om man inte är helt känslo-befriad a-la-Spock så är det ju lätt hänt att man inte håller fingrarna i styr.

   Gravatar för användaren
   Skyking
 14. Hejsan!

  Följt din blogg nu i ett år vilket har fått mig till att börja ett sparande enligt nybörjarportföljen. Tanken var att få igång en pengamaskin som bara ska stå och tugga. Tyvärr så har min lilla buffert jag hade gått åt vid en flytt så tänkte kolla om man ska göra om sparandet till buffert eller pausa pengamaskinen och spara ihop en buffert för att sedan fortsätta igen?

  Är 21 år så har gott om tid på mig! Men banken ser gärna att man skaffar en buffert för kommande lån.

  Gravatar för användaren
  Jonatan
  1. Jo, det bör du nog göra. Eventuellt bör du fundera över ifall din buffer inte var tunnt tilltagen – för att avgöra det så bör man först ha en klar ide om vad bufferten syftar till, när man ”får” ta den i anspråk.

   Själv tänker jag så att bufferten kan användas till både oförudsedda händelser och att unna sig något lite då och då. Tanken är här att jag tänker mig att man har en ”redline” – man får inte unna sig saker om man går under den och man måste återställa bufferten å det snaraste ifall man måste ta det i bruk. Är man däremot över så viktar jag sparandet beroende på hur låg bufferten är, ju större bufferten är destu mer låter jag gå till penningmaskinen.

   En viktig aspekt med bufferten är att den skall finnas tillgänglig ifall det kniper. Jag vill ju inte hamna i situationen där jag känner mig nödgad att tulla på penningmaskinen för att klara oförudsedda utgifter.

   Gravatar för användaren
   Skyking
 15. ”Dessutom glömmer vi ofta att pensionen är något som politikerna bestämmer över och det kan ändras med kort varsel” Hear hear! Textens viktigaste kommentar.

  Gravatar för användaren
  kejsarmakten
 16. https://avanza.se/placera/redaktionellt/2017/01/30/sankt-reavinstskatt-pa-bostader-foreslas.html
  https://avanza.se/placera/redaktionellt/2016/10/04/borantor-under-en-procent.html

  Det är åt detta hållet det går tvärtemot alla domedagsprofeter pekar på. Från regeringens håll gör man allt för att man som bolånetagare ska kunna få bli så rik som möjligt för att kunna konsumera vinsten. Dom som förvärvsarbetar och sparar kommer inte ha en chans att kunna leva samma lyxliv som någont med lån på bostäder då det är det enda som är inflationssäkert.

  Bli inte förvånad om man höjer inkomstskatten för att kunna utöka räntekostnadsavdraget trots att IMF varnar. Återigen får dom utan bolån betala för det eftersom det är ”viktigt för konsumptionen” kommer finansministern säga.

  Gravatar för användaren
  Toni
 17. Bra artikel! En synpunkt: Jag är 33 år gammal och mitt pensionsspar är hittills 100% aktiefonder. Så låga som räntorna är nu ser jag personligen ingen anledning att ha räntebaserade värdepapper där än. Det kan gott vänta tills det är är mindre än 10-15 år kvar till beräknad pension.

  Gravatar för användaren
  Carl W
 18. Som jag ser det så är det inte någon skillnad mellan pengamaskinen och pensionssparande. Det är så jag tänker jag, mitt pensionssparande (som jag alltså kallar det) syftar ju till att jag i framtiden skall kunna leva på kapitalet, om möjligt livet ut (vilket innebär avkastningen).

  Jag ser ett tillräckligt EGET pensionskapital som en garant för att man äger frågan. Ju mer man har destu större frihet har man. När man har tillräckligt med kapital kan man välja ifall man skall gå i pension eller inte. Ju mer kapital man har destu mer blir valfriheten.

  Gravatar för användaren
  Skyking
  1. Jag är inte där än, men när jag har tillräckligt kapital tänker jag mig att man gör så att man ändrar ekonomin och sparandet. Man sparar helt enkelt summan av sina inkomster minus en viss (såg 5%) procent av kapitalet.

   Detta innebär att man i princip sparar alla sina normala inkomster i pengamaskinen och låter sedan pengamaskinen förse en med de pengar man behöver. Är procenten man tar under reella avkastningen så kommer man inte dränera pengamaskinen.

   Detta betyder att ens ekonomi inte påverkas omedelbar av inkomstbortfall. Rollen inkomsten har är ju bara att öka på kapitalet och ge framtida större avkastning.

   Gravatar för användaren
   Skyking
 19. Bästa sparandet är att spekulera i bostadsrätter i Göteborgs och Stockholms utkanter. Håll utkik efter nya projekt, reservera lägenheten, sälj för 30% mer efter 1,5 år och vänta in något nytt projekt igen. Dom nästkommande etapperna i samma projekt blir på en gång överprissatta.
  Gör det 2 gånger fram till du är 30 år, använd hälften av pengarna till ett drömboende och andra hälften kan du placera i billiga globala indexfonder och luta dig tillbaka och njut.
  Att spara 500-1000 kr i månaden kommer aldrig att göra dig rik.
  Tro inte på domedagsprofeter som påstår att priser på bostäder kan falla.
  I Sverige är bostadsmarknaden mer helig än vad Mecka är för muslimerna. Politikerna kommer göra avkall på skolan, vården, rättsväsende m.m. till förmån för bostadspriserna. Behövs det kommer man öka ränteavdragen på lån tvärtemot vad alla tror. Bostadspriser är det sista som faller i Sverige.

  Gravatar för användaren
  Toni
  1. Det krävdes inga domedagsprofeter för att konstatera krascher på bostadsmarknader i USA 2008-2009 och i Sverige på 90-talet, runt om i Europa efter Euro-krisen etc. De krascherna ruinerade en ofantlig mängd människor. Att säga att bostadsmarknaden är utan risk idag är att ljuga.

   Gravatar för användaren
   Daniel
  2. Vissa företag har börjat ta ut mer än halva kontantinsatsen på nyproduktion, just för att folk håller på sådär. Man ska vara lite försiktig då.

   För har du otur kommer dippen eller kraschen när du väl genomför din ”investering”. Då står du där med en kostnad på ditt egna boende, plus din ”investering” där du låst en kontantinsats på minst 150 000 kr (om nyproduktionen kostar runt 2 mille).

   Jag vet inte om det är så värt längre när ingen vill köpa din nya investering för 30% mer än nykostnaden när räntorna stiger. Nackdelen är ju också att nyproduktioner ofta tar 1.5 – 2 år innan de är klara. Mycket hinner hända på den tiden.

   Visst, det gick förut… Nu är det lite svårare…

   I vissa länder är det inte ens tillåtet att köpa på det här spekulativa sättet utan du måste själv bo i din investering eller hyra ut den. Men vi bor ju såklart i landet lagom där vi lever i ett bidragsamhälle, kosta vad det kostar.

   Gravatar för användaren
   Filosifen
  3. ”Bostadspriser är det sista som faller i Sverige.”

   Vet inte om du menar 100% allvar eller om det är en släng åt våra makthavare. Om du är allvarlig: Visst, vissa gillar att ta risk. Men att bara äga sitt vanliga boende (utan att spekular) tror jag är tillräcklig exponering mot bostadsmarknaden för de flesta. Som generellt råd till allmänheten tycker jag knappast man ska förorda att gå all in på bostadsmarknaden.

   Gravatar för användaren
   Carl W
  4. Daniel, jag var där du var 2009 och köpte ingenting. Hade jag inte lyssnat på alla domedagsprofeter och istället lyssnat på dom andra hade jag bott i en 4a på 120 kvm i Eriksberg utan lån på den (förutom föreningens lån) medan lägenheten hade vart värd 8 miljoner på dagens marknad.
   Är det inte en större risk att hålla i pengarna och se dom minska med 5-10% i värde för varje år. Stirra dig inte blind på prisutvecklingen. Se vad du kunde köpa för bostad för 3 år sen och vad du kan få för samma pengar idag. Ju mer man väntar desto längre går det.
   Det är ungefär som oskulder som väntar på den rätta och sen hittar den personen när dom är 75 år men då kan dom inte få upp den längre. Lev här och nu.

   Gravatar för användaren
   Toni
  5. Dessutom får vi inte glömma att vi bor i ett land där det inte lönar sig att jobba. Hamnar du i skuldkris så får du skuldsanering antingen via en institution eller via lyxfällan på TV. Jobbar du inte 1 dag hela livet så får du garantipension och bostadstillägg som motsvarar ungefär samma pensionsnivå som nästan alla andra som jobbat (förutom såna som haft en inkomst på över 45k). Lyckas du däremot bli rik på att ta risker så får du behålla vinsten. Finns det några incitament för att inte ta risker i Sverige?
   Det är inte USA det här så att du hamnar på gatan. Har du perceptionen av Sverige att vara ett kyligt kapitalistiskt land så är du bara ännu en naiv Svensson. True facts är att ingen invandrar till Sverige för att jobba. Är man högutbildad polack så drar man till Tyskland eller Schweiz. Jag behöver inte säga vilka som Sverige drar till sig. Är man inte blind så ser man det själv.

   Gravatar för användaren
   Toni
  6. Jag hoppas att du har rätt och jag har fel men tyvärr så tror jag att 2030 kommer du fortfarande sitta på liknande bloggar och se risker i allt men då kommer dina sparpengar med 0% ränta i 13 år inte gett dig något medan bostadspriserna och lönerna ökat med minst 4-5% per år och då kommer du tro att det är ”NÄRA” nu men det enda som kommer vara nära är livet som fattigpensionär.

   Gravatar för användaren
   Toni
 20. Jag gillade artikeln men jag kommenterar ändå ;). Jag håller inte alltid med dig Jan men denna gången gör jag det. Om man har lite disciplin och inte får för sig att åka till Solvalla med pengarna en vacker dag så finns det ingen anledning att låsa upp pengarna. Sen tycker jag i och för sig att man kanske lika väl kan köpa aktier i ett investmentbolag men en fond blir bra för den som inte har något stort intresse av aktier.

  Bra artikel!

  Gravatar för användaren
  Aktiepappa

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök