Skapa utrymme för arbete i din kalender

Har du också planerat din dag, arbetat, kommit hem och insett att inget blev gjort?

Skapa utrymme för arbete i din kalender

Igår skrev jag att man nästan kan se pengar som tid och känsla på papper. Därför var det nästan ett tecken från universum när Brian Tracy i sitt dagliga nyhetsbrev (rekommenderas starkt!) skrev om just ämnet tid.

Hans strategi går ut på att planera och schemalägga de stora arbetsuppgifterna i block där man kan arbeta ostört. Vi är båda rörande överens om att de flesta av våra viktigaste arbetsuppgifter kräver att vi kan sitta koncentrerat och inte bli störda. Förmågan att skapa detta utrymme blir därmed en väldigt viktig egenskap. Det är tid då du är effektiv och det är då man gör som mest skillnad på jobbet eller i sitt eget liv.

Jag tror inte att det är en slump att vi brukar hänvisa till Pareto-principen som säger att 80% av jobbet blir gjort på 20%  av tiden…

Börja idag med att sätta undan tid

Riktigt duktiga säljare sätter av en särskild tid varje dag  då de ringer till sin potentiella kunder. Istället för att gå och oroa sig eller skjuta en uppgift, de inte ser fram emot, framför sig – går de i aktion och ringer till exempel varje dag mellan klockan 10-11 på förmiddagen. Framgångsrika företagsledare sätter undan tid på ungefär samma sätt, där de ringer till sina kunder för att få feedback. Det handlar om att bestämma sig och fullfölja.

Andra människor avsätter en halv till en heltimme varje dag för att röra på sig och motionera för att leva ett sunt liv. Andra personer läser en kvart innan de går och lägger sig. På detta sätt kommer dessa människor att ha rört sig enormt mycket och läst många av de bästa böckerna som någonsin skrivits, under sin livstid. Det handlar alltså mer om flit och systematik än om att göra stora världsomvälvande ändringar någon gång då och då. Flit och systematik.

En av nycklarna till framgång på detta sättet  är att du också kan planera din dag i förväg till viss del – åtminstone så pass långt att du har avsatt tid till de viktigaste uppgifterna. Det är nästan som att boka möte med sig själv och sedan se till att ha disciplinen att dyka upp på dem – precis som du gör i andra situationer.

Gör en sak vid ett förutbestämt tillfälle

Många av de mest produktiva människorna bokar specifika aktiviteter i redan förutbestämda tidsperioder. Antagandet de lever enligt är att avsluta en uppgift vid ett tillfälle. Resultatet av detta blir att de många gånger är dubbelt, trippelt eller till och med fyrdubbelt så effektiva som den genomsnittlige personen.

Vad kan du göra nu?

  1. Organisera dina kommande dagar så att du har tid tillgänglig att slutföra dina viktigaste uppgifter på.
  2. Boka ett möte med dig själv och se till att respektera tiden på samma sätt som du respekterar andras tid.

Källor och referenser

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök