Skattebetalarna får betala för allas misstag... Hur ett företag med enorma förluster är lika mycket värt som ett företag med stor vinst...
Sök:

Skattebetalarna får betala för allas misstag… Hur ett företag med enorma förluster är lika mycket värt som ett företag med stor vinst…

Den här artikeln publicerades 2008-01-13 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Läste följande artikel på CNN Money. Artikeln handlade om hur de amerikanska skattebetalarna kommer få vara med och bekosta Bank Of Americas köp av Country Wide Financial. Den understryker ”sanningen” om att den som alltid får stå med svarte-petter oavsett om det går bra eller inte är den vanlige anställde (människor i a-kvadranten), medelklassen eller kalla det vad du vill.

I korthet går det ut på att ett företag kan vara värt pengar både om det går mycket med vinst eller mycket med förlust – går det nämligen med förlust så kan man använda förlusten för att göra skatteavdrag. Krasst sagt – går ditt företag åt skogen så se till att samla på dig så mycket skulder som möjligt så att du får förlustavdragsrätt (det är inte så enkelt men principen finns där). Sedan säljer du bolaget till ett företag som har mycket vinster och så kan de använda förlusterna i det inköpta bolaget och matcha det mot sina vinster för att ”spara in” på skatten.

Bank of America verkar ju vara experter på dessa manövrer:

In tax circles, Bank of America is famous for its 1988 purchase of the failed FirstRepublic Bank of Dallas, which was being auctioned off by federal regulators. Bank of America, then known as NCNB Corp., the parent of North Carolina National Bank, discovered a way to structure the deal to save $1 billion of taxes, using a convoluted strategy that none of the other bidders knew about. That allowed NCNB to outbid its rivals for the bank, and still come out way ahead.

Nu kan vän av ordning hävda – detta kan bara hända i USA. Dock gäller liknande lagstiftning även i Sverige – flera företag har gjort denna manövern med lyckat resultat. Titta bara på vilka vinster det kan ge:

A $270 million annual deduction would save Bank of America something more than $100 million a year in federal and state income taxes.

/…/

So over the first five years, Bank of America can use a total of $1.35 billion of Countrywide’s losses to shelter its income. (That’s five years of $270 million annual losses.) If Countrywide’s embedded losses when Bank of America buys it exceed $1.35 billion, Willens says, the bank will be able to deduct the rest of the losses, without limit, starting in the sixth year.

Alltså – vem är det som står med Svarte-Petter – skattebetalarna, eftersom det kommer att ”saknas” 1 miljard dollar i budgeten och dessa kommer att behöva komma någonstans ifrån. Vart kan man ta de lättast, utan mest protester ifrån? skattebetalarna…

Som sagt – för att bli rik så gäller det att lära sig ALLA spelreglerna.

Länk till artikeln »


Den här artikeln publicerades 2008-01-13 klockan 09:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

2 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Jag ser egentligen inte heller några problem här – är man kreativ och uppenbarligen inte ”skadar” andra så varför inte. Är inte i det läget själv än men det lär väl komma i framtiden :D

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 2. Vit pil

  Ja, detta är en utbredd grej även i Sverige och många har hävdat även i Sverige att det skulle vara rent brottsligt att göra sådana affärer. Att det skulle vara olaglig skatteflykt att köpa förlustbolag och göra avdrag eller kvitta förlust mot vinst för att på sätt minska skatteskyldigheten.

  Var och en får ge sin syn på saken. Själv ser jag inte rött på det här. Så fort man får en laglig chans (vilket detta är enligt svensk skattelagstiftning)att göra en sådan här manöver så varför inte? Man vore dum som affärsman att inte utnyttja detta.

  Jag har aldrig gjort en sådan här manöver i mitt liv, men jag har hört att det kräver sin genomtänkta strategi innan man gör en sådan här affär (skatteverket är som bekant duktig på motargument varför man inte ska få göra si och så. Det vet vi som är involverade i affärer dagligen). Tala med din taxerings expert först. De vet hur det ska gå till (om ni tänker göra det själva dvs).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.