Skattekontot (tyvärr?) ett av de bästa sparkontona...
Sök:

Skattekontot (tyvärr?) ett av de bästa sparkontona…

0.8 % i avkastning mer eller mindre riskfritt

Skattekontot (tyvärr?) ett av de bästa sparkontona…
Den här artikeln publicerades 2015-12-18 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Idag fick jag hem slutskattebeskedet för förra året. Det påminde mig om ett tips som jag länge tänkt skriva om, men inte riktigt kommit till. Det handlar om att Skatteverkets skattekonto faktiskt är betydligt bättre än de flesta andra bankkonto.

Även om USA höjde räntan häromdagen, så ligger de flesta riksbanker på negativa styrräntor vilket återspeglas hos oss konsumentet i form av väldigt låga räntor på bank- och sparkonton. Till och med nischbanker och konton som hos Akelius Spar, som historiskt sett har haft höga räntor har nu sänkt eller är nere på 0 %.

Skatteverket har per idag en intäktsränta på 0.5625 %. Den är dessutom skattefri vilket innebär att man behöver räkna om den för att kunna jämföra den t.ex. med bankens räntor. Den jämförbara avkastningen på skattekontot är därmed faktiskt 0.8 % (=0.5625/0.7).

En annan fördel är att staten betalar ut räntan på månadsbasis, vilket gör att du får ränta-på-ränta på månadsbasis. Däremot behöver man ansöka om en utbetalningsspärr för att inte pengarna ska betalas ut en gång om året. Det görs genom blankett SKV4813. Det brukar jag i och för sig rekommendera alla företagare, det finns få obehagligare överraskningar än att förvänta sig att skatten ska dras på skattekontot och upptäcka att det är tomt.

Det praktiska kring skattekontot

Det är ju i princip bara småföretagare som är vana att hantera sitt skattekonto, så kommer här lite tips på det praktiska.

Insättningar

Man kan göra insättningar till sitt skattekonto genom att betala in till bankgiro 5050-1055 (varför kan man det i huvudet?) och ange ett OCR-nummer som baseras på ens personnummer. Du kan skapa ditt OCR-nummer via den här kalkylatorn på Skatteverkets hemsida.

Saldokoll

Du kan se saldot på ditt skattekonto genom Skatteverkets e-tjänst för skattekonto, där du loggar in med ditt BankID.

Uttag

Via samma e-tjänst kan du också begära utbetalning till ditt föranmälda bankkonto.

Relaterade artiklar

 • Bästa sparkontona för 2015 - Var kan man spara pengar till en låg risk t.ex. till ett målsparande eller buffertsparande på 0-5 års sikt?

Den här artikeln publicerades 2015-12-18 klockan 06:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Övrigt och off-topic, Vardagsekonomi.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

11 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  är det något maxbelopp ppå hurmycket mankan ha på skattekontot?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  magdalena
 2. Vit pil

  Hej,

  läste precis att räntan kommer tas bort till 1 jan 2017 just pga att många använder skattekontot som sparkonto. Något som skulle spara staten 750 miljoner om jag inte missminner mig.

  Tack för en bra blogg/filmer.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Caroline
  1. Vit pil

   Ja, det stämmer. Ändrades i vårbudgeten.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  Hej!

  Precis som Stefan H skriver kan du ansöka om utbetalningsspärr direkt i e-tjänsten, väldigt enkelt!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jacqueline
 4. Vit pil

  Om man väljer att spara på skattekontot och skickar in blankett att det inte ska utbetalas kommer skatteåtebäringen helt enkelt stanna kvar på kontot?
  Blir det några problem när man väll ska ta ut pengarna sen?
  / Med vänlig hälsning Kim

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kim
  1. Vit pil

   Inte vad jag har förstått det.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Jag rekommenderar annars Sevenday som i skrivande stund har 0,85% ränta med utbetalning varje månad och man är olåst. Sedan kan du givetvis låsa på 6,12,24 och 36 månader för högre ränta…
  Givetvis med insättningsgaranti.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Philip
 6. Vit pil

  Bra tips som vi länge använt på våra företag, då räntan för företag länge varit 0 på banker.
  Tror dock att vi skickat in utbetalningsspärrarna till skatteverket digitalt, men det var länge sedan så har kansle fel. :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan H
 7. Vit pil

  Jag påminner om Landshypotek Bank som har den bästa räntan just nu med instäningsgaranti. I skrivande stund erbjuder de 0.9%

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jenz
  1. Vit pil

   Collector Bank har 1% med insättningsgaranti.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Clabbe

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.