Skattekontot (tyvärr?) ett av de bästa sparkontona…

0.8 % i avkastning mer eller mindre riskfritt

Skattekontot (tyvärr?) ett av de bästa sparkontona…

Idag fick jag hem slutskattebeskedet för förra året. Det påminde mig om ett tips som jag länge tänkt skriva om, men inte riktigt kommit till. Det handlar om att Skatteverkets skattekonto faktiskt är betydligt bättre än de flesta andra bankkonto.

Även om USA höjde räntan häromdagen, så ligger de flesta riksbanker på negativa styrräntor vilket återspeglas hos oss konsumentet i form av väldigt låga räntor på bank- och sparkonton. Till och med nischbanker och konton som hos Akelius Spar, som historiskt sett har haft höga räntor har nu sänkt eller är nere på 0 %.

Skatteverket har per idag en intäktsränta på 0.5625 %. Den är dessutom skattefri vilket innebär att man behöver räkna om den för att kunna jämföra den t.ex. med bankens räntor. Den jämförbara avkastningen på skattekontot är därmed faktiskt 0.8 % (=0.5625/0.7).

En annan fördel är att staten betalar ut räntan på månadsbasis, vilket gör att du får ränta-på-ränta på månadsbasis. Däremot behöver man ansöka om en utbetalningsspärr för att inte pengarna ska betalas ut en gång om året. Det görs genom blankett SKV4813. Det brukar jag i och för sig rekommendera alla företagare, det finns få obehagligare överraskningar än att förvänta sig att skatten ska dras på skattekontot och upptäcka att det är tomt.

Det praktiska kring skattekontot

Det är ju i princip bara småföretagare som är vana att hantera sitt skattekonto, så kommer här lite tips på det praktiska.

Insättningar

Man kan göra insättningar till sitt skattekonto genom att betala in till bankgiro 5050-1055 (varför kan man det i huvudet?) och ange ett OCR-nummer som baseras på ens personnummer. Du kan skapa ditt OCR-nummer via den här kalkylatorn på Skatteverkets hemsida.

Saldokoll

Du kan se saldot på ditt skattekonto genom Skatteverkets e-tjänst för skattekonto, där du loggar in med ditt BankID.

Uttag

Via samma e-tjänst kan du också begära utbetalning till ditt föranmälda bankkonto.

Relaterade artiklar

 • Bästa sparkontona för 2015 - Var kan man spara pengar till en låg risk t.ex. till ett målsparande eller buffertsparande på 0-5 års sikt?

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej. Du som skriver ansvarar själv för innehållet i din kommentar.

Gravatar ikon för användaren

11 kommentarer finns till denna artikel
Kommentarerna nedan förhandsgranskas inte och varje skribent ansvarar för sitt eget innehåll.

 1. är det något maxbelopp ppå hurmycket mankan ha på skattekontot?

  Gravatar för användaren
  magdalena
 2. Hej,

  läste precis att räntan kommer tas bort till 1 jan 2017 just pga att många använder skattekontot som sparkonto. Något som skulle spara staten 750 miljoner om jag inte missminner mig.

  Tack för en bra blogg/filmer.

  Gravatar för användaren
  Caroline
 3. Hej!

  Precis som Stefan H skriver kan du ansöka om utbetalningsspärr direkt i e-tjänsten, väldigt enkelt!

  Gravatar för användaren
  Jacqueline
 4. Om man väljer att spara på skattekontot och skickar in blankett att det inte ska utbetalas kommer skatteåtebäringen helt enkelt stanna kvar på kontot?
  Blir det några problem när man väll ska ta ut pengarna sen?
  / Med vänlig hälsning Kim

  Gravatar för användaren
  Kim
 5. Jag rekommenderar annars Sevenday som i skrivande stund har 0,85% ränta med utbetalning varje månad och man är olåst. Sedan kan du givetvis låsa på 6,12,24 och 36 månader för högre ränta…
  Givetvis med insättningsgaranti.

  Gravatar för användaren
  Philip
 6. Bra tips som vi länge använt på våra företag, då räntan för företag länge varit 0 på banker.
  Tror dock att vi skickat in utbetalningsspärrarna till skatteverket digitalt, men det var länge sedan så har kansle fel. :)

  Gravatar för användaren
  Stefan H
 7. Jag påminner om Landshypotek Bank som har den bästa räntan just nu med instäningsgaranti. I skrivande stund erbjuder de 0.9%

  Gravatar för användaren
  Jenz
  1. Collector Bank har 1% med insättningsgaranti.

   Gravatar för användaren
   Clabbe

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök