Skattekontot (tyvärr?) ett av de bästa sparkontona…

0.8 % i avkastning mer eller mindre riskfritt

Skattekontot (tyvärr?) ett av de bästa sparkontona…

Idag fick jag hem slutskattebeskedet för förra året. Det påminde mig om ett tips som jag länge tänkt skriva om, men inte riktigt kommit till. Det handlar om att Skatteverkets skattekonto faktiskt är betydligt bättre än de flesta andra bankkonto.

Även om USA höjde räntan häromdagen, så ligger de flesta riksbanker på negativa styrräntor vilket återspeglas hos oss konsumentet i form av väldigt låga räntor på bank- och sparkonton. Till och med nischbanker och konton som hos Akelius Spar, som historiskt sett har haft höga räntor har nu sänkt eller är nere på 0 %.

Skatteverket har per idag en intäktsränta på 0.5625 %. Den är dessutom skattefri vilket innebär att man behöver räkna om den för att kunna jämföra den t.ex. med bankens räntor. Den jämförbara avkastningen på skattekontot är därmed faktiskt 0.8 % (=0.5625/0.7).

En annan fördel är att staten betalar ut räntan på månadsbasis, vilket gör att du får ränta-på-ränta på månadsbasis. Däremot behöver man ansöka om en utbetalningsspärr för att inte pengarna ska betalas ut en gång om året. Det görs genom blankett SKV4813. Det brukar jag i och för sig rekommendera alla företagare, det finns få obehagligare överraskningar än att förvänta sig att skatten ska dras på skattekontot och upptäcka att det är tomt.

Det praktiska kring skattekontot

Det är ju i princip bara småföretagare som är vana att hantera sitt skattekonto, så kommer här lite tips på det praktiska.

Insättningar

Man kan göra insättningar till sitt skattekonto genom att betala in till bankgiro 5050-1055 (varför kan man det i huvudet?) och ange ett OCR-nummer som baseras på ens personnummer. Du kan skapa ditt OCR-nummer via den här kalkylatorn på Skatteverkets hemsida.

Saldokoll

Du kan se saldot på ditt skattekonto genom Skatteverkets e-tjänst för skattekonto, där du loggar in med ditt BankID.

Uttag

Via samma e-tjänst kan du också begära utbetalning till ditt föranmälda bankkonto.

Relaterade artiklar

  • Bästa sparkontona för 2015 - Var kan man spara pengar till en låg risk t.ex. till ett målsparande eller buffertsparande på 0-5 års sikt?

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök