Skillnaden mellan coach, mentor, konsult och terapeut
Sök:

Skillnaden mellan coach, mentor, konsult och terapeut

Den här artikeln publicerades 2008-03-25 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Eftersom jag sedan många år tillbaka har en mentor och på sistone stött ihop med väldigt många coacher har jag funderat på vad är egentligen skillnaden mellan dessa? Efter att ha googlat och pratat med några av mina coach-vänner har jag konstaterat följande.

 • En mentor är ofta en äldre kollega som ses som mer erfaren, bättre vetande och är en förebild. Mentorn ger råd inom sitt professionella område.
 • Coachen är framtidsorienterad med fokus på handling, ansvar och genomförande. Coachen är tränad på att lyssna, observera och anpassa sitt angreppssätt till varje klients behov. Coachen utgår från att alla klienter är kreativa och har egen potential och söker därigenom lösningar och strategier från klienten. Coachens uppdrag är att vara ett stöd för att förstärka förmågor, resurser och kreativitet. Coachen använder metoder och verktyg för att föra dig framåt. Coachen ställer kraftfulla frågor, använder sig av övningar för att skapa nya tankar samt kan ge dig hemuppgifter att genomföra.
 • En konsult tillhandahåller sin expertkunskap. Konsulten ger råd och lösningsförslag baserat på sin erfarenhet och kunskap, till skillnad från coaching som utgår från att klienten, gruppen eller organisationen bäst vet sin lösning.
 • En terapeut arbetar med personer som söker hjälp för psykiska och/eller fysiska symptom. Fokus ligger ofta på att lösa svårigheter uppkomna i det förflutna som hämmar en individs känslomässiga situation idag, förbättrar det psykiska tillståndet och att hantera dagens livs-och arbetssituation bättre ur ett känslomässigt perspektiv.

Man hade även kunnat beskriva ovan i en bild som nedan:

Figur som beskriver skillnaden mellan coach, mentor, konsult och terapeut

Uppdatering 090629

Läs gärna mitt inlägg: ”Vem behöver en coach egentligen?

Källor:


Den här artikeln publicerades 2008-03-25 klockan 00:02 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personlig utveckling.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

4 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Tack för era kommentarer! :)

  Självklart finns det inga klara gränser men som ingenjörer älskar jag ju att lägga folk i olika fack… :)

  Jag tror det viktiga i sammanhanget är att man är situationsanpassad. I någon situation bör man vara coachande i andra mer mentorlik och i vissa kanske rentav konsultaktig…

  //madwax

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 2. Vit pil

  Nja, jag är inte helt övertygad om din tes. Grunderna håller jag med om när du kategoriserar de fyra olika områdena, men jag skulle föredra att beskriva dem som roller eller förhållningssätt. jag menar, en mentor har ju ingen anledning att mästra ut sina råd och erfarenheter ;) Det är långt mer kraftfullt att inta ett coachande förhållningssätt och sedan använda sig av sina mentoriska färdigheter :)
  Som struktursökare så gillar jag din modell med axlarna, men expert landar på två ställen och det gör den svår att förstå.
  Just relationsaxeln skulle jag vilja döpa om till ”Förståelse” till skillnad från ren sakkunskap som ”bankas in”. Förståelse lockas fram ur det egna kunskapsträdet…

  Men intressant inlägg, jag ska söka mer i din blogg nu, ha’re bra :D /peterA.se

  0
  Gravatar ikon för användaren
  peterA
 3. Vit pil

  Intressant. Kanske kan man även nämna ”guru” som vunnit insteg i vårt språk. Ursprungligen en andlig ledare i Indien med omnejd, men nu klistras det ihop med lite vadsomhelst, pr-guru, aktieguru etc. En mer personlig relation tycks dock saknas för det mesta, och det är mer frågan om någon mediehaussad person med nån slags mer eller mindre berättigad kultstatus inom ett visst område.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Improve

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.