Skillnaden mellan de rika och de fattiga på börsen är strategin... Riskkapitalsstrategi 101..
Sök:

Skillnaden mellan de rika och de fattiga på börsen är strategin… Riskkapitalsstrategi 101..

Till skillnad från börsproffsen saknar småspararna ofta en strategi. Det är också hemligheten bakom storspelarnas börsframgångar.

”Man behöver inte ha rätt hälften av gångerna, som de flesta tror. Det finns duktiga placerare som bara har rätt till 20 procent, och gör fel 80 procent av gångerna”, säger Christer Andersson.
”Så länge man förlorar lite men vinner stort behöver man inte hela tiden ha rätt – det är bara i skolan man behövde ha det.”

En klassisk strategi som riskkapitalister tillämpar är att gå in med 1 miljon i 10 affärer där chansen att lyckas bara är 50% – SAMTIDIGT som en eventuell avkastning om affären lyckas är 1:10. Det vanligaste resultatet är i en sådan situation att (notera normalfördelningen):

 • 1 affär går helt åt skogen och alla pengar förloras
 • 3 affärer går något back
 • 2 affärer går plus-minus-noll
 • 3 affärer går lite plus
 • 1 affär går helt lysande och ger en avkastning på 10ggr pengarna

I en sådan situation så kan vi se de första 6 affärerna som helt förlorade och vi ligger 6 miljoner back. Däremot går den sista affären så bra att den bekostar sig själv och alla de andra och nettoresultatet är 9 miljoner plus (antagande att de affärer som går back tas ut av affärerna som går någorlunda plus).

Tips på strategier från Ekonominyheterna

1. Sätt upp egen strategi

Definiera din investeringsstrategi genom att liksom proffsförvaltarna skriva ut vilken strategi som ska användas. Därefter är det a och o att handla enligt dessa principer, menar Christer Andersson, vd på Systematiska Fonder och förvaltare för Risk-Reward.
”Mitt bästa råd är att småplacerare ska följa sina egna råd”, säger han.

Nästa steg är att ställa sig frågan hur mycket pengar man kan riskera att förlora – helt. Då får du reda på hur stor andel som kan användas i högriskplaceringar respektive lågrisk.
”Det är för att man ska kunna sova gott om natten”, säger Christer Andersson.

2. Kolla av marknadsläget

Det finns 6 olika marknadslägen på börsen:
– låg volatilitet med uppgång
– låg volatilitet med sidledsrörelse
– låg volatilitet med nedgång
– hög volatilitet med uppgång
– hög volatilitet med sidledsrörelse
– och hög volatilitet med nedgång.

Enligt Christer Andersson är det låg volatilitet med uppgång 50 procent av tiden, hög volatilitet med uppgång 15-20 procent av tiden, samt hög volatilitet med sidledsrörelse 15-20 procent av tiden.

Den egna investeringsstrategin fungerar inte i alla marknadslägen. Därför måste man ha en idé om hur strategin presterar under olika lägen – hur pass dåligt kan det gå.

”Det går inte att ha en strategi som funkar i alla lägen, den som påstår det ljuger. Men alla strategier har speciella för- och nackdelar”, säger Christer Andersson.

3. Sätt egen riktkurs

HQ:s förvaltare sätter riktkurser före en investering som de använder för att veta när de ska lämna positionen.

”Vi vet väldigt tydligt vilken riktkurs vi investerar på, när aktien är under denna kurs och närmar sig riktkursen, skär man ner på innehavet”, säger Hans Hedström.

4. Ställ krav före investering

Före en affär är valmöjligheterna oändliga. Därför är det viktigt att specificera vilka krav som ska uppfyllas. Uppfylls inte kriterierna blir det helt enkelt ingen affär. Det kostar inget att ställa krav före en affär.

Däremot kan det bli kostsamt om kraven som ska uppfyllas för att lämna en position är för snäva.
”Då riskerar du att det aldrig inträffar och du blir sittande med positionen”, säger Christer Andersson.

5. Säkra kapitalet med stop-loss

Stop-loss innebär att en order läggs automatiskt när förbestämda villkor uppfylls. Dessa villkorade order är ett viktigt verktyg för bygga en stabil investerarstrategi.

Enligt Christer Anderson är stop-loss av stor vikt för en placerare. Det betyder att om förlusten når en oönskad nivå läggs en automatisk order för att lämna positionen.

Det betyder också att hela kapitalet i portföljen kan användas i en enda placering.
”Stopp-loss är ett underverk”, säger Christer Andersson.
”För att ha god avkastning måste man se till att skydda sitt kapital när något oförutsett händer.”

Rekommendationen är att när aktieutvecklingen sänker storleken på kapitalet med 2 procent ska man automatiskt sälja av.
”Detta för att behålla sitt kapital så intakt som möjligt, förlorar man kapitalet finns det inget att arbeta med”, säger han.

6. Säkra och följ vinsten

Villkorade orders kan också användas åt andra hållet – för att säkra och följa vinsten. Till exempel om en aktie sticker på börsen kan det vara svårt att veta när det är dags att plocka hem vinsten.

Enligt Christer Andersson kan man få vägledning genom att sätta upp villkor för investeringen. Ett stallstips är att i förväg bestämma en nivå för hur mycket vinsten får falla. Med andra ord lägger man in en villkorad order i förväg som utförs automatiskt då kursen når denna nivå.

”Många säljer för tidigt, de säljer när aktien stuckit med 5 procent, när de egentligen har möjlighet att göra 20-30 procent”, säger han och tillägger att det är på dessa stoppar som fondförvaltare tjänar sina stora pengar.
”Det är dessa vinster som gör att du totalt tjänar pengar, och som täcker alla mindre förluster.”

7. Blanka med måtta

Blankning, att sälja lånade aktier som efter det förmodade kursfallet köps tillbaka till ett lägre pris, är inte att rekommendera för småplacerare. Från år 1900 till år 2000 har avkastningen på den svenska börsen varit 11,6 procent per år i genomsnitt. Det innebär att börsen i snitt stiger nästan en procent per månad.

När man blankar har man därför trenden emot sig eftersom det bara funkar i en högvolatil miljö med nedåtgående trend. Christer Anderssons rekommendation är att mindre aktörer ska vara restriktiva med blankning.

8. Ha god disciplin

En god egenskap är att ha bra disciplin och följa de regler som du själv satt upp. Det är bättre att ha en förlust och följa det egna regelverket än att frångå den egna investeringsstrategin med förhoppningen att nå vinst.

”Många tvekar med att sälja, de vill inte realisera förlusten utan ligger kvar och hoppas på en vändning. Och plötsligt sitter de där med en jätteförlust”, säger Christer Andersson.
”Precis tvärtom gör de ofta med vinsterna, de säljer för tidigt när de borde spela med vinstaffärer och skydda förlustaffärer.”

Saxat från:


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Endast en kommentar till denna artikel:

 1. Vit pil

  1) Köp aldrig premium aktier. Finns det ingen rabatt i aktien du ska köpa, varför ska du då köpa aktien? Köper du en aktie till premium pris och bolaget konkursar direkt efter så har du förlorat övervärdet. Det är korkat rent ut sagt (som sagt, jag har svårt att olja mina ord:)).
  2) Köp bara i bolag som har en bevisad god behållning och investering av årsvinster så att aktieägarna blir rikare varje år kontinuerligt.
  3) Nummer två speglar nummer 3 som är hur bra är management i bolaget du ska investera i? Visar nummer 2 att saker och ting går åt fel håll, dvs aktieägarna får betala för dåliga investeringar gjorda av management då skulle jag personligen inte gått in med pengar i bolaget alls. Varför skulle någon vettig person göra det kan man fråga sig. Många gör det och de brukar väl inte sitta och diskutera affärer med Marcus Wallenberg på Nobelfesten direkt.

  Sist men inte minst: Köp när alla är rädda och behåll tills kursen når åtminstone ”book-value”. Det är inte rocket science. Det är svårt att hitta de fundamentalt vettiga aktierna, men när du hittar de, köp på dig med allt du har till övers. Köp på dig större och större positioner tills du kontrollerar bolaget till minst 5% åtminstone så du får en fot in hos styrelsen (så du kan få de att köpa tillbaka aktien till ett högre pris). Fastän att den foten inte lär bli en särskilt härdad fot (krävs nästan över 10% för att få något att kalla ”makt”).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.