Skillnaden på att jobba med målstyrning respektive prognostisering
Sök:

Skillnaden på att jobba med målstyrning respektive prognostisering

.

Den här artikeln publicerades 2011-02-01 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Sedan ett år tillbaka har jag förmånen att vara mentor i olika sammanhang såsom Balansekonomi, Connect m.m. En sak som har slagit mig från tid till annan är den okunskapen som vi har när det gäller att arbeta med mål och målstyrning.

För ett par år sedan skrev jag ett inlägg här på bloggen som jag döpte till ”Vägval lönlöst utan mål” som handlade just om vikten av mål och målstyrning. Om vi väl tar oss över den där tröskeln som handlar just om att arbeta med mål – som gör att du tillhör en grupp mindre än 3% av västvärldens befolkning – så fegar de flesta ut genom att omvandla målarbetet till ett prognosarbete.

Det ter sig som att vi först lägger ner tid på att sätta mål t.ex. för året och sedan lägger vi dem nästan på sidan för när vi planerar den kommande veckan, så utgår vi från vad är det som behöver göras nu de kommande dagarna (=prognos) istället för att titta på målet och sedan härleda det bakåt (=målstyrning).

En prognos går, överdrivet och i grova drag, ut på att titta – var står jag idag och vad är då ett rimligt ställe att vara på om 3 månader. Ungefär som med vädret – jag tittar efter vad är det för väder idag och sedan gör jag en uppskattning av att imorgon kommer det vara ungefär samma väder som idag. Eller i området pengar – idag har jag 10.000 SEK då är det rimligt att jag nästa år har 12.500 SEK, året efter det 15.000 och om 5 år 20.000 SEK.

Om vi då istället arbetar med mål och målstyrning så skulle samma process kunna låta som; var vill jag vara om 5 år? Okej, om jag skall vara där om 5 år, då behöver jag om 2 år vara där och om 1 år där och det medför att jag redan denna veckan måste så. Eller om vi tar det med pengar. Om 5 år vill jag ha 100.000 SEK, idag har jag 10.000 SEK, det betyder att jag om 3 år behöver ha minst 50.000 SEK, om 1 år 25.000 SEK och om 6 månader 17.000 SEK och om 3 månader 13.000 SEK och då behöver jag redan nästa vecka börja läsa mer på Jans blogg… :-)

Skillnaden blir alltså att genom att arbeta med prognosticering så missar man två saker – den ena är att överhuvudtaget reflektera över om det är rätt sak man gör och min upplevelse är att man dessutom sätter extremt låga mål. Sedan min tid när jag jobbade som IT-konsult så har jag alltid med mig mjukvarutestarens två viktigaste frågor:

  • Gör jag rätt sak?
  • Gör jag saken på rätt sätt?

För min upplevelse är verkligen att de flesta personer, företag och organisationer är upptagna med att jobba hårt så att svetten lackar – de gör saken på rätt sätt – men de ställer sig sällan frågan om det överhuvudtaget är rätt sak som de jobbar på. De flesta utgår från vart de är och inte utifrån var de skulle vilja vara…

Hur är det för dig, vad tycker du?


Den här artikeln publicerades 2011-02-01 klockan 01:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personlig utveckling.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.