Skillnaden på ledare och chef...
Sök:

Skillnaden på ledare och chef…

Den här artikeln publicerades 2008-08-09 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Jag träffade en VD på ett SAS Radisson hotell för ett tag sedan som rekommenderade mig boken ”On becoming a Leader” som jag nu håller på att läsa. Den är mycket intressant i många avseenden – framförallt pratar den mycket om skillnaden mellan att vara ledare och att vara chef/förvaltare. Jag brukar ibland skoja om att Sverige har 400.000 chefer men bara 4.000 ledare.

Jag brukar även säga att skillnaden mellan en chef och en ledare är; att chefen bestämmer över människor i ett enda rum, medan ledaren tar med sig människorna från rum till rum. Jag har inte haft någon riktig bra struktur för att förklara skillnaden mellan ledare och chef men nu tycker jag att Warren Bennis har hjälpt mig med en god definition:

 • Chefen administrerar – ledaren skapar innovationer
 • Chefen är en kopia – ledaren är originalet
 • Chefen underhåller – ledaren skapar
 • Chefen fokuserar på system och struktur – ledaren fokuserar på personerna
 • Chefen litar på kontroll – ledaren inspirerar tillit
 • Chefen har ett kortsiktigt perspektiv – ledaren har ett långsiktigt perspektiv
 • Chefen frågar när och hur – ledaren frågar vad och varför
 • Chefen håller alltid ögonen på nedersta linjen – ledaren håller ögonen på horisonten
 • Chefen imiterar – ledaren gör orginella saker
 • Chefen accepterar status quo – ledaren utmanar det
 • Chefen är den klassiske gode soldaten – ledaren är sig själv
 • Chefen gör saker rätt – ledaren gör rätt saker.

Han poängterar även att det är intressant att titta på följande skillnad mellan utbildning och träning:

Utbildning Träning
Härledande Slutledande
Preliminär Slutgiltig
Dynamisk Statisk
 
Förståelse Memorerande
Idéer Fakta
Bred Smal
Djup Ytlig
 
Aktiv Passiv
Frågor Svar
Process Innehåll
Strategi Taktik
 
Alternativ Mål
Utforskande Förutsägande
Upptäckande Dogmatisk
Aktiv Reaktiv
 
Initiativ Riktning
Hela hjärnan Vänstra hjärnan
 
Livet Arbetet
Långsiktigt Kortsiktigt
Förändring Stabilitet
Innehåll Form
Flexibel Rigid
Risk Regler
Syntes Tes
Öppenhet Slutenhet
Fantasi Sunt förnuft
 
Ledare Chef

Summan av allt ovan resulterar alltså till ledare i den vänstra kolumnen och chef/manager eller förvaltare i den högra. Tyvärr är vårt utbildningsystem idagsläget utformat för att vi ska bli kuggar i ett maskineri där kreativitet, fantasi och problemlösning inte premieras. Jag tycker detta är olyckligt.

Ska man vara lite provocerande så kan man säga att träning (högerkolumnen) är bra om man ska träna en hund som man kräver lydnad av, men det är inget vidare om man har med människor att göra.

Inte heller våra bästa handelshögskolor fokuserar på värdena i den vänstra kolumnen eftersom de alltför ofta pratar i termer som ”the bottom line”, vinst-maximering och kortsiktighet. Jag känner själv igen detta från mina 5 år på högskolan i Lund.

Jag tycker även det är viktigt att i sammanhanget påpeka att ledarskap i detta fallet inte är synonymt med att man ska ha en mängd anställda eller underordnade personer, utan ledarskap handlar lika mycket om att leda sig själv. Som ledare har du ingenting annat att arbeta med än dig själv och kan du inte leda dig själv så kommer du ha stora problem att leda någon annan, något som tyvärr alltför många chefer inte inser…

Litteratur:

 • Walter Bennis: ”On Becoming a Leader”, 2:a upplagan.

Den här artikeln publicerades 2008-08-09 klockan 08:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personlig utveckling.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

5 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Det är till att göra det enkelt för sig att kategorisera egenskaper som ledare/chef, som det är gjort här ovan. Det är nog så att man skulle kunna kalla det förtal. Men sån är människan – svart eller vitt!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas Svensson
  1. Vit pil

   Hej Andreas,

   Tack för din kommentar och åsikt. Den gör mig väldigt nyfiken… :)

   Jag är inte riktigt med hur du mengar – vad är det som är förenklat?

   Eller som du menar är förtal?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan
 2. Vit pil

  Tycker definitionerna är riktigt stämmande.

  Jag är en ledar typ själv. Jag är en usel chef. Har testat båda och ledare är jag absolut bäst på. Jag fattas inte visioner, det är ett som är klart:).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.