Skriet från kalendern

En krönika om att bygga ett liv man inte vill vara ledig från

Reklam för Balansekonomi AB. Den här artikeln är ett samarbete eller innehåller uppmärkta sponsrade annonslänkar. Läs mer om våra noga utvalda samarbeten i vår annonspolicy.

Rikedom handlar ju om så mycket mer än om pengar. I Balansekonomi som är det projekt som ligger mig närmast om hjärtat skrev vi igår den här krönikan som just idag är högst aktuell för de flesta.

Vi ligger där på stranden, vi sitter och fikar vid sommarstugan, tar en glass på stan eller läser en deckare hemma i trädgården. Då hör vi en röst från vår egen kalender. Det är jobbet, chefen, vardagen som ropar KLAAARA, FÄÄRDIGA…. KÖR! Men tänk om vi inte är sugna på att springa längre…

För tio år sedan började jag min egna målinriktade resa mot ett rikare liv. Jag mins det som att det samma föll ganska väl med den beryktade reklamen med LOTTO-Åke som går in till chefen och vägrar att jobba över med rapporter i helgen nu när han vunnit sina pengar.

Själv var min drivkraft nått liknande. Jag vill slippa det liv jag hade. Jag vill slippa gå upp tråkiga höstmorgnar, slippa ha koll på tråkig ekonomi, slippa möten och kostymer. Jag ville helt enkelt innan 40 pensionera mig och gå på en ända lååång semester. Det kändes helt enkelt som att fyra veckors sommarsemester inte kompenserade för de andra 48 veckorna av vardag.

Tio år har gått. I höst fyller jag 40. Mycket har hänt under dessa år. Den dröm som fick mig att sätta igång för 10 år sedan har förändrats och inget enskilt ögon blick har vart så viktigt för mig som den dagen min kollega Lennart sände mig ett citat som han hade sett och gillat. Det var en enkel rad men efter att ha läst den ändrade den omedelbart min världsbild och mitt fokus. Citatet löd:

”Istället för att jaga mer semester, varför inte skapa ett liv du inte vill vara ledig från?”
Jag minns att jag läste det om och om igen och tankarna snurrade. Varför försökte jag skapa mer ledighet? Varför tog jag inte steget fullt ut och skapade ”ett liv jag inte vill vara ledig från”?

Sedan två år tillbaka är jag hemma fyra dagar i veckan. Jag bor på en gård på landet och har ett jobb så roligt att jag inte kan sluta prata om det och än mindre kan hålla fingrarna från mer än några få timmar i sträck. Visst finns det faser (som nu) när skägget växer frodigare och kostymen är undanhängd, men ”ledig” är ett konstigt begrepp idag, som en etikett andra sätter på en viss del av min tid.

Jag skriver detta på färjan mellan Visbys medeltidsvecka och kräftfisket i Norrtälje omgiven av hemresande turister. Jag minns plötsligt en gubbe i hotellpoolen på en resa till Turkiet. Han drack kopiösa mängder öl, tittade upp på mig och sa med sorgsna ögon ”Idag är det sista dagen för denna gång. Jag har vart här fyra veckor varje sommar i tio år och jag kommer nästa år igen. Det är för dessa fyra veckor av himmelrike i Turkiet som jag har ett helvete i Sverige resten av året.”.

Jag visste inte vad jag skulle svara. Han hörde uppenbarligen ropet från kalandern samtidigt som han försökte hylla hotellet. För mig blottlade han en livssyn jag lämnat bakom mig. Jag ville så gärna skriva ned citatet jag fått från Lennart och ge det till honom, men jag våga inte. Jag var rädd att han skulle känna sig hånad. Jag var rädd att han skulle säga ”Det är ju lätt för dig att säga!” så jag hasplade ur mig nått om att det ”var fint här”.

Ni är idag över 45 000 som får detta nyhetsbrev. 100-tals nya tillkommer varje vecka. Jag hoppas innerligt att mannen från finns bland dessa och att idag läser detta brev och kanske ser det jag såg. Jag hoppas att han, och du, ser att livet är 52 veckor du kan designa till din eviga semester inte 48 veckors helvete för fyra veckor i himlen.

Går det att förändra på en vecka? Nej! Går det att nå fram på ett år? Nej! Men det finns ingen bättre dag att börja än just idag! Vill du få inspiration om hur man gör träffas jag i kostym på en liten turné om några veckor, datum finns nedan.

Väl mött snart igen,
Charlie Söderberg
Rikedomscoach

Som alltid så rekommenderar jag våra föreläsningar i Balansekonomi – gillar du nämligen det som jag skriver här på bloggen inklusive ovanstående krönika, så är sannolikheten även stor att du kommer att gilla vår föreläsning. Läs mer om föreläsningen med min kollega Charlie Söderberg här (annonslänk).

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök