Skriet från kalendern
Sök:

Skriet från kalendern

En krönika om att bygga ett liv man inte vill vara ledig från

Den här artikeln publicerades 2014-08-18 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Rikedom handlar ju om så mycket mer än om pengar. I Balansekonomi som är det projekt som ligger mig närmast om hjärtat skrev vi igår den här krönikan som just idag är högst aktuell för de flesta.

Vi ligger där på stranden, vi sitter och fikar vid sommarstugan, tar en glass på stan eller läser en deckare hemma i trädgården. Då hör vi en röst från vår egen kalender. Det är jobbet, chefen, vardagen som ropar KLAAARA, FÄÄRDIGA…. KÖR! Men tänk om vi inte är sugna på att springa längre…

För tio år sedan började jag min egna målinriktade resa mot ett rikare liv. Jag mins det som att det samma föll ganska väl med den beryktade reklamen med LOTTO-Åke som går in till chefen och vägrar att jobba över med rapporter i helgen nu när han vunnit sina pengar.

Själv var min drivkraft nått liknande. Jag vill slippa det liv jag hade. Jag vill slippa gå upp tråkiga höstmorgnar, slippa ha koll på tråkig ekonomi, slippa möten och kostymer. Jag ville helt enkelt innan 40 pensionera mig och gå på en ända lååång semester. Det kändes helt enkelt som att fyra veckors sommarsemester inte kompenserade för de andra 48 veckorna av vardag.

Tio år har gått. I höst fyller jag 40. Mycket har hänt under dessa år. Den dröm som fick mig att sätta igång för 10 år sedan har förändrats och inget enskilt ögon blick har vart så viktigt för mig som den dagen min kollega Lennart sände mig ett citat som han hade sett och gillat. Det var en enkel rad men efter att ha läst den ändrade den omedelbart min världsbild och mitt fokus. Citatet löd:

”Istället för att jaga mer semester, varför inte skapa ett liv du inte vill vara ledig från?”
Jag minns att jag läste det om och om igen och tankarna snurrade. Varför försökte jag skapa mer ledighet? Varför tog jag inte steget fullt ut och skapade ”ett liv jag inte vill vara ledig från”?

Sedan två år tillbaka är jag hemma fyra dagar i veckan. Jag bor på en gård på landet och har ett jobb så roligt att jag inte kan sluta prata om det och än mindre kan hålla fingrarna från mer än några få timmar i sträck. Visst finns det faser (som nu) när skägget växer frodigare och kostymen är undanhängd, men ”ledig” är ett konstigt begrepp idag, som en etikett andra sätter på en viss del av min tid.

Jag skriver detta på färjan mellan Visbys medeltidsvecka och kräftfisket i Norrtälje omgiven av hemresande turister. Jag minns plötsligt en gubbe i hotellpoolen på en resa till Turkiet. Han drack kopiösa mängder öl, tittade upp på mig och sa med sorgsna ögon ”Idag är det sista dagen för denna gång. Jag har vart här fyra veckor varje sommar i tio år och jag kommer nästa år igen. Det är för dessa fyra veckor av himmelrike i Turkiet som jag har ett helvete i Sverige resten av året.”.

Jag visste inte vad jag skulle svara. Han hörde uppenbarligen ropet från kalandern samtidigt som han försökte hylla hotellet. För mig blottlade han en livssyn jag lämnat bakom mig. Jag ville så gärna skriva ned citatet jag fått från Lennart och ge det till honom, men jag våga inte. Jag var rädd att han skulle känna sig hånad. Jag var rädd att han skulle säga ”Det är ju lätt för dig att säga!” så jag hasplade ur mig nått om att det ”var fint här”.

Ni är idag över 45 000 som får detta nyhetsbrev. 100-tals nya tillkommer varje vecka. Jag hoppas innerligt att mannen från finns bland dessa och att idag läser detta brev och kanske ser det jag såg. Jag hoppas att han, och du, ser att livet är 52 veckor du kan designa till din eviga semester inte 48 veckors helvete för fyra veckor i himlen.

Går det att förändra på en vecka? Nej! Går det att nå fram på ett år? Nej! Men det finns ingen bättre dag att börja än just idag! Vill du få inspiration om hur man gör träffas jag i kostym på en liten turné om några veckor, datum finns nedan.

Väl mött snart igen,
Charlie Söderberg
Rikedomscoach

Som alltid så rekommenderar jag våra föreläsningar i Balansekonomi – gillar du nämligen det som jag skriver här på bloggen inklusive ovanstående krönika, så är sannolikheten även stor att du kommer att gilla vår föreläsning. Läs mer om föreläsningen med min kollega Charlie Söderberg här (annonslänk).


Den här artikeln publicerades 2014-08-18 klockan 07:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personlig utveckling.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

3 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej
  Jag vill börja med att det är en mycket bra blogg och behövlig. Men jag saknar mer information om man vill ”pensionera sig”/sluta arbeta tidigare än normal pensionsålder med bl.a. hur mycket pengar som kan behövas sparade/ investerade, hur mycket man kan ta av det utan att bli av med själva investeringarna. På bloggar utomlands finns information om s.k . ” to be financial independent” och det skulle var bra att ha den för svenska förhållanden.
  Mvh E

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Eva
  1. Vit pil

   Vilken bra idé! Ska suga lite på den. Återkommer. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Ett väldigt inspirerande inlägg. Vi allra flesta har en egen almanacka som alltid pushar på, och som vi inte kan glömma även när vi har semester. Det du skriver om är verkligen värt att fundera på.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sebastian

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.