Skulder hos inkasso och preskriptionsavbrott på gamla skulder

Skulder äldre än tre år kan vara preskriberade...

Tänkte bara dela med mig av en sak jag lärde mig häromveckan om skulder hos inkassobolag som jag inte visste – att skulder hos ett inkassobolag normalt preskriberas efter 3 år.

Jag pratade med en expert på ämnet som berättade att ett inkassobolag måste vidta speciella åtgärder för att en skuld inte ska preskriberas efter tre år. Det vill säga att om man har gamla skulder hos ett inkassobolag så kan man fråga dem rakt ut:

 • Finns det skulder som är mer än 3 år gamla?
 • Om ja, varför anser inkassobolaget att det föreligger ett preskriptionsavbrott?

Det vill säga att inkassobolaget måste svara på varför de anser att skulden fortfarande är giltig. När jag har kollat upp det mer har jag hört även från andra källor att det tyvärr inte är ovanligt att inkassobolaget försöker behålla skulden även om det är preskriberat.

En annan sak som också man kan vara medveten om är att skulden minskar ju i värde – i företagets bokföring, inte för den med skulden. Det blev ju t.ex. uppenbart i caset med Trustbuddy där skulderna bara värderades till ca 10 – 20 % av ursprungsskulden. Det vill säga att när Trustbuddy gick i konkurs och skulden skulle säljas till en extern part var buden som kom in på nivån 10 – 20 %. Det är ganska indikativt för vad en skuld är värd. Det är ju något som man kan använda i händelsen av en kontakt med inkassobolag.

Jag har skrivit mycket mer om det i artikeln:

 

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej. Du som skriver ansvarar själv för innehållet i din kommentar.

Gravatar ikon för användaren

68 kommentarer finns till denna artikel
Kommentarerna nedan förhandsgranskas inte och varje skribent ansvarar för sitt eget innehåll.

 1. Hej,

  Jag läste på Lawline att det räcker att de skickar påminnelse, så blir det ett avbrott, sedan börjar det om med 10 år igen. Dvs det preskiberas aldrig hos inkassobolag. Se här nedan, har de fel, och i så fall varför?

  https://lawline.se/answers/hur-lange-far-en-skuld-drivas-in

  Gravatar för användaren
  JS
 2. Hej !

  Min sambo får krav från ett inkassoföretag, på en skuld som uppstod på åttiotalet. Det verkar som att olika inkassoföretag köper skulder av varandra.Eftersom det var ett annat inkassoföretag som ställde krav, när den här fodringen dök upp för tio år sedan. I samma veva som min sambo just blivit totalt skuldfri. Då jag inte visste vad skulden grundade sig på, var jag dum nog att kontakta företaget. För att få veta vad den handlade om. Fick då ett papper om att han hyrt en tv från Thorn. Samt haft ett kreditkort från Ford. Jag tog med detta till kronofogden som sa att om företaget skulle lämna in detta krav till KF, så skulle KF:s jurist säga att skulden är preskriberad. Trots detta så kommer detta krav på betalning en gång per år.

  Min fråga är: går det att få stopp på detta eller vad gör vi ?

  Tack på förhand

  Elisabeth Nilsson

  Gravatar för användaren
  Elisabeth Nilsson
 3. Hej. Jag har skuld på olika bank och kreditkort i Norge. Nu är jag bosatt och i Sverige . Kan en svenska inkasso företag driva in dessa pengar i Sverige? Tack.

  Gravatar för användaren
  Mahad
 4. Tack så mycket Jan! Ska titta på det här med flickvännen, som alltid gäller det att ha koll på sina egna rättigheter när andra är snabba med att påpeka ens skyldigheter.

  Gravatar för användaren
  Jimmy Kekki
 5. Hej! Vet ni kanske vilken inkasso samarbetar med Wasa Kredit?

  Gravatar för användaren
  Ewe
 6. Jag har skulder liggande hos inkasso som visat sig vara minst 10 år gamla. De är skulder man inte haft en tanke på, men så dimper det ner helt plötsligt en inbetalningsavi med ockerränta dessutom. Något som var kanske 100kr då, vill dom idag ha 3-4000kr för. Är det verkligen lagligt ??

  Svara
  33
  Gravatar för användaren
  Hasse Snarberg
 7. hej jag gick i borgen för mitt ex för många år sen och den ligger på ert

  innkassobolag och den har varit där fast oöika bolag i 25 år nu hur blir jag av med den ???

  Gravatar för användaren
  reidun.liverhorn@hotmail.com
 8. Hej,
  Jag undrar om det finns något jag kan göra? Blev nyligen kontaktad av KFM ang en skuld till Arvato finans som legat sedan 2014. Detta var i samband med att jag gjorde mig kvitt alla skulder, men missat att denna låg kvar. Har läst att preskriptionstiden är 3 år och jag har inte fått några påminelser el liknande. Problemet är att jag fick en chock när detta kom. Så jag har skrivit under delgivningskvitto och även påbörjat 1:a avbetalningen till Arvato för att slippa räntor mm. Jag antar att jag accepterat skulden. Eller finns det något att göra? Nu i efterhand har jag förstått att ja skulle ifrågasatt o hänvisat till preskriptionstiden. Men kände inte till den förrän nu.
  Tacksam för svar.
  Chris

  Svara
  18
  Gravatar för användaren
  Chris
 9. Hej, fick just ett krav från Lindorff på över 550 000:- varav kapitalskulden är på drygt 140 000. Detta är första kravbrevet på över 12 år. Har bott utomlands och har precis flyttat hem till Sverige. Skulden kommer från fastighetskraschen i början på 90-talet då värdet på fastigheten jag hade halverades på några månader. Kapitalskulden förföll 1994.

  Är det någon som har några råd?

  Är 60 år och kommer snart att få sjukpension på drygt 10 000 kr/månad och kan tjäna 2-3 000 extra utan avdrag på sjukpension.

  Svara
  19
  Gravatar för användaren
  Jan
  1. Min pappa var i din sits men något högre skuld. Så mitt råd. Vänta tills du fått pension. Sök därefter skuldsanering. Eftersom du har låg inkomst som motsvarar existens minimum så beviljar fogden ofta skuldsanering med nollbelopp. Du behöver ej betala eller isf väldigt! lite..men är låst fem år. Får ej dra på dig nya skulder. Sen är du fri!

   Gravatar för användaren
   Ingela
   1. Hej, tack för svar. Jag var egentligen ute efter att se på möjligheter till preskribering då skulden är sedan början av 90-talet och jag inte fått något krav på över 10 år. Om det inte går vad finns det för möjligheter att få ackord, dvs om jag erbjuder att betala en del av kapitalskulden mot att de skriver av resten.

    3
    Gravatar för användaren
    Jan
 10. VIssa inkassobolag försöker till och med att driva in skulder som har blivit avförd med hjälp av skuldsanering. Ett av dessa är Alecktum Group I Göteborg. Dom har sökt min sambo 2 ggr för skulder som inte finns därför att dom är med I hennes skuldsanering. Men dom ångar på ändå.
  undrar hur många år efter de att man har fått en skuldsanering beviljad som man ska behöva bevisa att skulderna ingår i skuldsaneringen? Sen ska man hitta dom med nya akt nr och nya datum från inkassobolagen så de blir många timmar för att hitta skulderna.Sista gången hade vi tur för då skrev dom ut datum då skulden förföll till betalning men trots att man påtalar de så skickar dom de vidare för indrivning.

  Gravatar för användaren
  lars-kenneth Larsson
 11. Jo, visst… men så enkelt är det INTE i verkligheten, då inkassobolsgen numer har det som ett automatiskt utskick då skulden närmar sig de magiska 3 åren… å då har det ju skett ett avbrott, och hokus spokus, skulden har fått nytt liv….

  Gravatar för användaren
  Anette Larsson
 12. Jag har skulder hos inkasso och kronofogden som är upp till 30 år gamla vad gör jag

  Svara
  13
  Gravatar för användaren
  Ann-christine
 13. Jag fick ett inkassobrev med en radda skulder och en del av dessa var över 30 år gamla. Känns nästan kriminellt av bolaget att fortfarande ha den skulden kvar. Hur ska man göra för att få bolaget att stryka den skulden ? det ska ju preskriberas efter 3 år vad jag kan läsa här ? tacksam för hjälp

  Gravatar för användaren
  vonnsan
 14. Hej!
  Jag har fått brev från Alfa-kassan om återkrav gällande en felaktig utbetalning av arbetslöshetsersättning år 2007. summan ligger på 7344kr. Detta är alltså över 10 år sen som de har betalat ut för mycket ersättning till mig. Jag har ju inga papper kvar från den tiden och kan då inte kolla upp varför det har blivit såhär. Jag ska såklart överklaga och säga att det borde vara preskiberat. eller är det det? Tacksam för svar!

  Gravatar för användaren
  Tanja
 15. Tackar för bra inlägg, har börjat ta tag i mina skulder och har ringt runt till massvis med Inkasso företag, har skulder som e upp till 20 år gamla. När jag frågade om alla mina skulder som fanns och att jag ville ha orginal handlingar så stod 80 % som frågetecken och frågade vad menar du, jag sa att jag ville ha orginal, en sa men det kommer ta tid att leta upp det, ja det får ta den tid det tar sa jag men jag måste ha det. En annan sa, men det står här på datorn att du har det och det i skulder, Ja sa jag men vill ha orginal, fick svar men du finns underbevakning, jag sa återigen, vill ha orginal. Skall bli intressant vad som dimper ner i lådan. Men min fråga är angående preskriptionstid, ansöker man hos kronofogden om det eller inkassobolaget, samt är det någon speciell paragraf man skall använda ??

  Svara
  15
  Gravatar för användaren
  Blondie M

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök