Skulder hos inkasso och preskriptionsavbrott på gamla skulder

Skulder hos inkasso och preskriptionsavbrott på gamla skulder

Skulder äldre än tre år kan vara preskriberade...

Tänkte bara dela med mig av en sak jag lärde mig häromveckan om skulder hos inkassobolag som jag inte visste – att skulder hos ett inkassobolag normalt preskriberas efter 3 år.

Jag pratade med en expert på ämnet som berättade att ett inkassobolag måste vidta speciella åtgärder för att en skuld inte ska preskriberas efter tre år. Det vill säga att om man har gamla skulder hos ett inkassobolag så kan man fråga dem rakt ut:

 • Finns det skulder som är mer än 3 år gamla?
 • Om ja, varför anser inkassobolaget att det föreligger ett preskriptionsavbrott?

Det vill säga att inkassobolaget måste svara på varför de anser att skulden fortfarande är giltig. När jag har kollat upp det mer har jag hört även från andra källor att det tyvärr inte är ovanligt att inkassobolaget försöker behålla skulden även om det är preskriberat.

En annan sak som också man kan vara medveten om är att skulden minskar ju i värde – i företagets bokföring, inte för den med skulden. Det blev ju t.ex. uppenbart i caset med Trustbuddy där skulderna bara värderades till ca 10 – 20 % av ursprungsskulden. Det vill säga att när Trustbuddy gick i konkurs och skulden skulle säljas till en extern part var buden som kom in på nivån 10 – 20 %. Det är ganska indikativt för vad en skuld är värd. Det är ju något som man kan använda i händelsen av en kontakt med inkassobolag.

Jag har skrivit mycket mer om det i artikeln:

 

Relaterade etiketter och ämnen

Trustbuddy

Kommentera

40 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej
  Idag fick min sambo en räkning från sveainkasso på 9877 kr., den gäller tydligen nått rengörings medel som skulle ha varit betald innan 19971003, han har inget minne av att beställt detta och under dom åren vi har levt ihop så har det inte kommit nån räkning, hur gör vi, har inte ringt till sveainkasso än.

  Gravatar ikon för användaren
  Sussi
 2. Vit pil

  Finns det inget ställe där man kan söka på alla inkasso för att se var man har skulder? Något register eller liknande, finns ju hundratals.
  Eller måste man själv hitta alla och skriva till dem en och en?

  Gravatar ikon för användaren
  Susanne Rasmusson
  1. Vit pil

   Jag satte mig och ringde runt till alla dom stora & till dom namn jag kände igen… Ett helt företag! :D men det gick ganska bra, det vara ”bara” tre stycken jag hade missat.

   Gravatar ikon för användaren
   Jenny
 3. Vit pil

  Har betalt av alla mina skulder till kf & till dom inkassobolag jag hittade skulder hos.
  Helt plötsligt är det ett inkassoföretag som tar en kreditupplysning på mej och jag ringer då upp dom för att höra vad det handlar om ( i slutet av April )
  Fick då reda på att det var en skuld från 2004 på nån gjuten pingla som mitt ex köpte i mitt namn och tydligen inte betalade…. Jag blev jätteförvånad för jag hade inte en aning om denna skuld. Har ju läst här lite om preskiberade skulder etc så jag frågade när dom hade skickat ut info/krav gällande detta. Fick då svar att det hade dom gjort med jämna mellanrum…. fast jag är 110 % säker på att dom inte gjort det, för då hade jag ju vetat om den.

  Fast det känns inte som det spelar nån roll vad jag säger….för hur skall jag bevis att jag har rätt?

  Gravatar ikon för användaren
  Jenny
  1. Vit pil

   Ring dom o begär att de skriftligen bevisar att de sänt dig alla dessa krav som de påstår. Kan dom inte det så hävdar du sk presciptionsavbrott. Dvs det har gått så lång tid att skulden skall vara presciberad.

   Gravatar ikon för användaren
   Maria
  2. Vit pil

   Jo. Jag gjorde detta med mina skulder sen 2007 och äldre… de sa bara att jag har en skuld och ska betala..,
   Sitter nu med 1200000 som ska betslas och jag har varit tvungen göra avbetalnngsplanr med hälften hos kronofogden.. kan manglar nått nu?
   Lena

   Gravatar ikon för användaren
   Lena
 4. Vit pil

  En bekant till mig fick ett erbjudande från ett inkassoföretag att om han började betala en viss summa inom ett visst datum skulle skulden halveras och alla räntor och kostnader tas bort. Det är bara det att skulden är från år 1993 och borde ju vara preskriberad för länge sedan! Eller hur?

  Gravatar ikon för användaren
  Rose-Marie
  1. Vit pil

   Det är tyvärr inte säkert. Jag kommer eventuellt starta ett projekt under året där det skulle kunna vara intressant att komma i kontakt med personer som råkat ut för sådana här saker. Skulle du kunna mejla mig på jan@rikatillsammans.se?

   Hälsningar,
   Jan

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 5. Vit pil

  Hej! Jag sitter och betalar på en skuld som är sedan 1984 då jag gick i Borgen för en Möbelaffär som gick i Konkurs.
  1997 blev det en dom i Tingsrätten på det som blev kvar sedan dess har jag betalt på denna skuld. Först och främst har jag betalt fram tilll 1997 sedan dess har jag betalt ca 1000 kronor per månad under 19 år. Sista året 2016 har Lindorff tvingat mig att betala 4000 kronor per månad på denna skuld Nu känns det som jag har fått nog

  Kan dom verkligen fortsätta att driva in så gamla skulder

  Gravatar ikon för användaren
  Roland Rapp
 6. Vit pil

  Sitter just med två skulder från 2008 som jag fick i lådan till min förtvivlan. Har sökt städa upp min ekonomi i omgångar. Problemet är att det är svårt att finna alla efter åratal i skuld. Det handlar om vårdräkningar; folktandvården och kvinnokliniken. Ursprungligen på 350 respektive 1580 kronor. Inkassobolaget heter Visma. De skriver: ”Genom utsändandet av detta brev har avbrott i preskriptionen skett, varför ny preskriptionstid löper”. Vad betyder det? Kan jag göra något? Tack på förhand / sign kommeraldrigpåfötterigen

  Gravatar ikon för användaren
  Kajsa
 7. Vit pil

  Hej!
  Jag blev arbetslös hastigt och har nu a-kassa endast, vilket innebär en månatlig nettobetalning på 11 500 kr. Min tidigare lön uppgick till 26 500 kr netto. Min lön möjliggjorde ett högt kostnadsläge, som baserades på vissa nödvändiga investeringar i min fastighet, flera tandläkaroperationer samt hjälp till min sons studier. När jag blev hastigt arbetslös så mäktar jag ej med mina månatliga betalningar, då jag inte har någon inkomstförsäkring att längre ta av, då jag var arbetslös i närmare ett år innan den senaste anställningen. Inga försäkringar i övrigt som jag har tagit mot arbetslöshet har kunnat infrias p g a för kort anställningstid. Jag har nu varit i kontakt med en skuldrådgivare då jag inte ser någon rimlig chans att göra rätt för mig, då jag nu varit arbetslös i snart sju månader.
  Jag är både civilekonom och gymnasieingenjör och borde kunna få ett arbete, tyvärr har jag nu precis fyllt 60 år. Tanken var att jag skulle få undan alla dessa skulder innan jag går i pension. Börsinnehavet hade inte utvecklats till min fördel, så där är det nu tömt, med förluster för att täcka mina månadsbetalningar. Nu är jag pank. Hade jag bara fått ett nytt arbete så hade jag löst detta inom 2-3 år, enligt den föreslagna ”lavineffekten”. Då jag nu sökt ganska så exakt etthundra arbeten, och bara kommit på en handfull intervjuer, och sommaren står för dörren, räds jag över att ingen anställning kan ske förrän efter sommarens slut.
  Min skuldrådgivare har sagt till mig att jag inte kan betala mer än något enstaka lån, så hon rekommenderade mig att inte låna upp pengar från släkten, vilket jag gjort för att undvika betalningsanmärkningar. Nu inser jag att hon har förmodligen rätt, eftersom inget jobb är i sikte, och det är inte heller rätt att belasta andra med min ekonomi.
  Hon föreslår att till hösten när jag varit arbetslös i ett år, skall ansöka om skuldsanering. Jag känner själv obehag inför detta, då jag är övertygad om att bara jag kan få ett arbete, så löser jag detta på egen hand. Tror inte på samhälleliga insatser som varandes goda lösningar, men samtidigt ser det riktigt kört ut just nu.
  Mitt hus är belånat till lite drygt 75%, och lånesidan ligger på drygt 400 000 kronor.
  En skuldsanering tar kanske fem år, och vem vet vad som händer med mitt hus. Jag mistade mitt tidigare hus i samband med krisen på tidigt 1990-tal i samband med arbetslöshet och separation, och vill ogärna uppleva den smärtan igen.
  Dessa snart sju månader som gått, har varit tunga, jag uppfattas som en tålig kämpe av andra, men även jag har gränser för vad man kan klara. Äter medicin för högt blodtryck, och känslan av att inte kunna betala sina räkningar och samla in alla brev om betalningsförelägganden med hot både som SMS, telefonsamtal och övrig korrespondens är tröttsamt.
  Jag fortsätter att söka arbeten med full kraft och ger inte upp den saken, men min fråga är: Skall jag bara finna mig i detta scenario som kommer med Kronofogde och betalningsanmärkningar och låta eländet ha sin gång samt låta denna skuldrådgivare få föreslå en s k skuldsanering till hösten?
  Att trava fram och tillbaka i huset dagarna i ända och grubbla över vad som borde ha gjorts mm verkar ju inte leda någon vart, än att man bryter ner sig totalt. Jag är förmodligen med min ålder ej heller så intressant för arbetsmarknaden kan jag tänka.
  Vad är ditt råd?
  Tacksam för svar!
  Med vänlig hälsning
  Anders

  Gravatar ikon för användaren
  Anders Lundström
  1. Vit pil

   Hej Anders,

   Tack för din kommentar och att du delar med dig. Även om det inte hjälper dig direkt så är ju inte din situation tyvärr unik. Just arbetslöshet ställer till det för många. Jag tror tyvärr precis som du skriver att din skuldrådgivare har rätt att inte låna från vänner och bekanta av just de anledningar som du skriver – man får väldigt lite tillbaka för det och det löser inte grundproblemet.

   Man får räkna på situationen men jag har varit med om människor i svåra ekonomiska situationer (typ inte pengar till medicin/mat) som skulle fått ut mer att leva på genom att inte betala sina skulder och få utmätning. Det finns lagstadgade miniminivåer för att överleva på. Det låter som att din skuldrådgivare antyder samma sak. Utmaningen är här många gånger att det går emot ens väsen – man vill göra rätt för sig, man vill inte vara en belastning och så vidare.

   Ett annat sätt att se på det är ju att du har gjort rätt för dig i alla år, du har betalat in till staten och då behöver det inte vara fel att under en period få tillbaka lite. Jag säger inte att man ska vara oansvarig, men man behöver inte heller tacka nej till de möjligheter som ges en på grund av sina egna föreställningar. Själv är inte alltid bäste dräng och ensam är inte alltid stark.

   Sedan skulle jag även kollat på lite oortodoxa sätt att söka jobb på. Erbjud att du kan jobba en period gratis bara du får chansen, kolla efter jobb på sajter som upwork.com och så vidare. Du kan även lägga ett mejl till mig med ditt cv så kan jag se om jag kan se någon lucka (långsökt, men varför inte).

   Ledsen att jag inte kan svara bättre än så här just nu.

   Hälsningar,
   Jan

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  Hej!
  Jag blev arbetslös hastigt och har nu a-kassa endast, vilket innebär en månatlig nettobetalning på 11 500 kr. Min tidgare lön uppgick till 28 500 kr netto. Min lön möjliggjorde ett högt kostnadsläge, som baserades på vissa nödvändiga investeringar i min fastighet, flera tandläkaroperationer samt hjälp till min sons studier. När jag blev hastigt arbetslös så mäktar jag ej med mina månatliga betalningar, då jag inte har någon inkomstförsäkring att längre ta av, då jag var arbetslös i närmare ett år innan den senaste anställningen. Inga försäkringar i övrigt som jag har tagit mot arbetslöshet har kunnat infrias p g a för kort anställningstid. Jag har nu varit i kontakt med en skuldrådgivare då jag inte ser någon rimlig chans att göra rätt för mig, då jag nu varit arbetslös i snart sju månader.
  Jag är både civilekonom och tekniker och borde kunna få ett arbete, tyvärr har jag nu precis fyllt 60 år. Tanken var att jag skulle få undan alla dessa skulder innan jag går i pension. Börsinnehavet hade inte utvecklats till min fördel, så där är det nu tömt, med förluster för att täcka mina månadsbetalningar. Nu är jag pank. Hade jag bara fått ett nytt arbete så hade jag löst detta inom 2-3 år, enligt den föreslagna ”lavineffekten”. Då jag nu sökt ganska så exakt etthundra arbeten, och bara kommit på en handfull intervjuer, och sommaren står för dörren, räds jag över att ingen anställning kan ske förrän efter sommarens slut.

  Gravatar ikon för användaren
  Anders Lundström
 9. Vit pil

  Jag var i kontakt med Lindorff och de sa att all post som skickas till folkbokförda adressen och inte kommer i retur räknas som avbrott i preskriptionen.

  Skulle posten däremot gå tillbaka med adress okänd så skulle det vara deras problem att hitta personen, fast med våra register så går det fort att hitta var en person bor och är folkbokförd.

  Gravatar ikon för användaren
  Peter Andersson
 10. Vit pil

  Om skulden är från 2009 och de inte sänt ut något slags krav eller annan kommunikation med dig så har det ju gått tre år. Innan du tar kontakt med Visma tycker jag du ska ta kontakt med kommunen och prata med deras skuldrådgivare eller ta kontakt med föreningen INSOLVENS-överskuldsattas förening. Du kan få mycket hjälp av båda och det är gratis rådgivning. Ska du ta kontakt med VISMA så tänk på hur de använder dina formuleringar. Det faktum att du ringer o säger att du vill prata om dina skulder med dem kan anses som presciptionsavbrott. Formulera dig istället.. prata om de skulder som ni anser att jag har, eller liknande. Men som sagt kolla FÖRST med experter på detta. Lycka till !

  Gravatar ikon för användaren
  Maria
 11. Vit pil

  Hej.

  Jag tittade på en av mina skulder hos Visma som jag fått brev om. Där står det på första sidan att ”Genom utsändande av detta brev har avbrott i preskriptionen skett, varför ny preskriptionstid löper”
  Det gällde skulder från 2009 som jag har varit tvungen att bara ignorera för att andra skulder måste gå före…….Jag hade nog inte varit tuff nog att ta diskussionen med dem iaf…Jag får slita vidare.
  Så var det med det. =(

  Gravatar ikon för användaren
  Jennie
  1. Vit pil

   Jennie, när det gäller amorteringar av inkassoskulder och kronofogdeskulder (som ännu inte blivit utmätta), betala av de små skulderna först (detta vet du nog redan). Mitt råd är dock till alla skuldsatta att säga till inkassobolagen (det är oftast de som driver ärenden hos Kronofogden) att ni är beredda att betala hela kapitalskulden för det specifika skuldärendet på ”stående stubbe”, men under villkoret att inkassobolaget först, skriftligen, sänder ut ett löfte där de utlovar att avskriva alla kostnader utöver kapitalskulden ifall ni betalar av hela kapitalskulden innan ett givet datum.

   Glöm inte bort faktumet, och det är ett faktum (inget vettigt inkassobolag betalar mer än kapitalskuldens värde), att inkassobolag betalar bara en fraktion av kapitalskuldens totala värde och hoppas att den skuldsatte sedan är dum nog att inte våga opponera sig (Kalla Fakta tog den 2016-05-10 upp just detta. Lindorff är ett perfekt exempel på hur man tjänar goda omsättningar i inkassobranschen. Nästan helt beskyddad av inkassolagens luddiga applicering). Vilket deskuldsatta troligen sällan gör. Det fina med att göra sådant här motstånd mot inkassobolagen är att dessa bolag drar öronen åt sig. Det är liksom inte lönsamt att driva fodringar mot en ”galning”. Det är mer lönsamt att få bort ”galningen” och fortsätta ”mjölka” det enkla bytet. Var INTE det enkla bytet. Var JOBBIGA.

   Gravatar ikon för användaren
   Mathias
 12. Vit pil

  Jag har som godman varit i kontakt med överskuldsattas förening Insolvens. Där fick jag veta att inkassobolagen generellt blivit bättre på att så att säga ha koll. Men fortfarande händer det då och då att fel är begånget och skulden ska presciberas. I samband med det fick jag rad berättelser om skrämmande hanteringar av inkassobolag gentemot skuldsatta som var totalt felaktiga. (Självklart berättat så jag på intet sätt kunde förstå något om vem det gällde o från vilken ort)

  Gravatar ikon för användaren
  Maria
 13. Vit pil

  Väldigt intressant. Tyvärr hinner man inte kolla av innan de skickar nya papper, som jag bara öppnar. Har de ändå rätt att bara förlänga skulden?
  Här kan jag också förbereda mig inför jobb och pension och ge mina barn – vänner/ släkt råd, och länk till din sida! ??

  Gravatar ikon för användaren
  Lena
 14. Vit pil

  Kan dela med mig av ett liknande fall: Barnomsorgsavgiften hade beräknats fel för min familj då vi angett fel inkomstuppgifter. Då kommunen granskade avgifterna skickade de ut nya fakturor för att avkräva det som betalats in för lite. Eftersom de släpade efter i sin granskning så fanns det med felaktiga betalningar som var äldre än tre år. Vi påtalade att dessa borde vara preskriberade och de fick räkna om och exkludera dessa – vilket de gjorde.

  Gravatar ikon för användaren
  Linus
  1. Vit pil

   Jag trodde det inte heller förrän jag såg flera exempel med egna ögon. Problemet är ju att de flesta av oss har en väldigt respekt för auktoriteter och av någon anledning har vi gjort även inkassobolagen till en sådan.

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 15. Vit pil

  Jag jobbar också som godman och har varit i kontakt med olika som min huvudman var skyldig pengar. Jag tog då kontakt med en förening som hette ”Insolvens” överskuldsattas förening. Den finns på flera platser i Sverige. De hjälpte mig med att granska och hjälpte mig formulera skrivelser mm. Jag lärde mig massor där. De var jätteduktiga. Hade också jurister kopplade till sig om specialist hjälp skulle kopplas in.
  Fick också veta om många skrämmande fall där skuldsatta betalt massor till olika inkasso fast skuld var presciberad. (självklart fick jag ej veta namn, detaljer, fakta som röjde sekretess) Min huvudman behövde inte betala för deras hjälp heller.
  Rekommenderas. !
  En sak som är viktig i kontakten med inkassobolagen är hur man formulerar sig: INTE bekräfta att man har en skuld till bolaget. Utan fråga OM det finns någon skuld och då vill man se papper på det osv. Just det faktum att man tar kontakt och bekräftar att man har skuld kan utgöra grund för sk preskriptionsavbrott. Vilket man gör om man inleder samtalet med -Jag vill prata OM min skuld.

  Gravatar ikon för användaren
  Maria
 16. Vit pil

  Hej!
  Om man har en skuld som ligger hos Sergel Inkasso sedan 20120131.
  Är det möjligt att den då är preskriberad ?
  Hur bör man isåfall gå tillväga ?

  Gravatar ikon för användaren
  Elisabeth
 17. Vit pil

  Hej.
  Den här artikeln kom i rätt tid.
  Jag sitter med ett ärende angående just detta.
  Jag är Godman och förvaltare åt några personer.
  En av de har en skuld från 2012 som jag anser att det inte borde finnas tillstymmelse till att den ska ligga på fullt värde 16tkr.
  Men det anser självklart Lindorff som köpt skulden av Hi3.

  Utan jag gav de ett förslag på 2 tkr, detta gjorde jag dagen innan ditt nyhetsbrev kom i inboxen.
  Jag har inte postat brevet ännu då jag tänkte be om förslag av dig hur jag kan agera i detta ärende.

  Personen köpte en mobil 2012-04-28 och det abonnemanget avslutades av den förre Godman utan att betala skulderna på den.
  Så rent teoretiskt borde den här skulden vara preskriberad?

  Gravatar ikon för användaren
  Peter Andersson
  1. Vit pil

   Peter.

   Förhandling med inkassobolag är helt en fråga om styrkeförhållande. Frågan är därför: hur kan du som förhandlare få Lindorff i underläge (d v s hur kan du lagligt kapa Lindorffs alternativ/valmöjligheter till betalning?)? Att bara behöva betala kapitalskulden är då fullt möjligt att få till. Kanske även mindre än kapitalskulden ifall ni förstår er på hur sällan inkassobolagen betalar fullt värde för fodringarna de köper in. De betalar bara en fraktion av kapitalvärdet (jag vet detta eftersom jag faktiskt har bedrivit företag själv tidigare och då dök det upp rötägg som inte betalade sina fakturor. Då sålde jag av fodringarna till inkassobolag och beroende på kundens kreditvärdighet och inkomstförhållande fick min olika procentuella storlekar av fakturans kapitalvärde utbetalt. I ett fall fick jag bara 10% av kapitalvärdet. Tänk er det i förhandlingen med Lindorff. Ni kan säkert få ner betalningen rejält om ni bara vågar vara lite duktigare på att spela ”skitstövel”). De kan klara sig på mindre än kapitalskuldens fulla värde och ändå tjäna goda pengar på fodringen.

   Det här med preskription är en ganska hopplös grej att debattera i många fall. Inkassobolagen är väl bevandrade i preskriptionsavbrott (hur man skapar de. Som har nämnts tidigare: det är en livsavgörande aktivitet för just inkassobolag). Fokusera därför er tid på hur ni lagligt kan kapa alternativen (gör de desperata och svaga) för inkassobolagen att få betalt. Då kommer de att ge er fördelar. Förhandling är sällan en fråga om ”win-win” utan om vem som är starkast i förhandlingen. Se till att det är ni. Känn ingen skam över det, Lindorff känner ingen skam över er. Se det som ”business as usual”. Må bäste man vinna.

   Gravatar ikon för användaren
   Mathias Olsson
  2. Vit pil

   Tack Mathias.

   Då är mitt förslag på 2000 kronor till Lindorff ett godtagbart belopp, eller skulle du lägga dig lägre?
   Jag har förklarat läget att då får det gå till Kronofogden och då blir det inga pengar eftersom inga utmätningsbara tillgånga finns.
   Jag kan tänka mig att de betalade 500 kronor för en sån osäker skuld, eller till och med mindre.

   Gravatar ikon för användaren
   Peter Andersson
  3. Vit pil

   Jag skulle be dem lämna över dokumentationen som visar på varför den inte är preskriberad innan jag hade gett dem något bud överhuvudtaget.

   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  4. Vit pil

   Tänk på att förhandling i frågan kan utgöra preskribtionsavbrott, även om skulden skulle vara preskriberad.

   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
  5. Vit pil

   Peter.

   Testa 10% av kapitalvärdet. Om jag hade förhandlat hade jag fört fram det såhär:

   1. Erbjuden betalning gäller 10% av nuvarande kapitalvärde på ärendenummer xxx. Resterande summa där ut över bör makuleras (bekräftelse på makulering vill vi ha skriftligen enligt punkt två nedan) innan betalning genomförs.
   2. Accept ska givas senast den [dag][månad][år] kl xx.xx till följande adress [adress] alternativt följande email adress [email adress]. Svar som ges senare än stipulerad accept tid kommer inte beaktas närmare.
   3. När de två ovanstående punkterna är uppfyllda kommer betalning, enligt punkt 1 ovan, att ske omgående.
   4. Ifall punkterna 1 och 2 ovan inte blir uppfyllda måste vi tyvärr tacka nej till vidare diskussioner med er gällande just denna fodring.

   Det är som sagt inte teknisk kompetens som är poängen här. Det primära är det psykologiska spelet. Vem som kan framställa sig som starkast och minst desperat. Många vågar inte spela ”skitstövel” när de har fodringar emot sig (jag har för mig att det var Sun Tzu som skrev något i stil med ”spela stark när du är svag och svag när du är stark”. Löst citerat). De känner sig skyldiga. De känner sig som offer (med allt det försvagande som det för med sig). De känner sig rädda för vad inkassobolaget kan göra emot de ifall de inte hostar upp pengarna (oavsett hur orimliga deras krav än är). De är lite som den där jobbiga mobbaren på skolgården. Enda sättet att vinna är att snabbt som tusan banka skiten ur mobbaren inför alla och på så sätt få mobbaren att inse vem som är tuppen. Inte trevligt, men nödvändigt för ens egna säkerhet.

   Gravatar ikon för användaren
   Mathias Olsson
 18. Vit pil

  För att undvika missförstånd så tycker jag man bör använda begreppet fordring om en rätt att kräva (tillbaks) pengar. Inkassobolaget har alltså en fordring och den skuldsatte har en skuld. Det finns exempel på folk som använder samma terminologi för bägge förhållandena och lyckas med konststycket att med en logisk kullerbytta få till att bägge skulle vara samma.

  Bokföringsmässigt så är det skillnad, fordringsägaren bör skriva ner fordringen ifall det råder osäkerhet huruvida han kan få tillbaks hela beloppet. På omvända sidan skrivs skulder nästan aldrig ner eftersom man utgår från att det är tämligen säkert att man till slut blir tvungen att betala hela beloppet – enda gången man skriver ner skulder är ju i samråd med fordringsägaren. Detta gör att bokföringsmässigt så bör summan av skulder överstiga summan av fordringar.

  Sättet man kan använda det faktum att fordringarna skrivs ned i värde är att man kanske kan deala med fordringsägaren om att betala mindre. Detta kräver ju att man lyckas göra troligt att återbetalningen blir mycket säkrare efter dealen (man ser de gör det på olika sätt i lyxfällan t.ex).

  Jag antar att det är relativt svårt att få sina skulder preskriberade. Jag menar att ett inkassobolag borde ju vara experter på att driva in skulder och borde ha rutiner för att undvika att råka ut för preskribtion och andra kreditförluster. Ett enkelt förfarande torde vara att använda ett oförutsägbart OCR-nummer – vilket gör varje inbetalning till ett preskribtionsavbrott (eftersom du betalat så har du läst kravet), detta kombineras med att man lämnar över fallet till kronofogden ifall betalningar inte flyter in.

  Gravatar ikon för användaren
  Skyking
  1. Vit pil

   @skyking.
   Vi har inte kommit så långt utan de skickade hem en blankett att fylla i med personens tillgångar.
   Men den har inte blivit inskickad ännu, utan jag valde att ställa frågan som Jan föreslog nedan.

   Gravatar ikon för användaren
   Peter