Vägval lönlöst utan mål
Resonemang kring mål och resultat kan hämtas från sagans värld
-Kan du vara snäll att tala om för mig vilken väg jag bör välja för att komma härifrån?
-Det beror förstås på var du önskar att gå, sade katten.
– Det spelar inte så stor roll, sade Alice.
-Då kvittar det vilken väg du går, sade kattenur ”Alice i Underlandet” när hon träffar Cheshire-katten
Sammanfattning
Ett av de viktigaste verktygen i livet vill jag påstå är kunskapen om resultat och mål. Insikten om att ett resultat är bara ett resultat. Det är något som har varit, kan inte ändras och säger inget om dig som person – däremot kan det ge dig feedback om hur du kan göra saker annorlunda. Ett mål är bara ett attraktivt och för dig önskvärt resultat.
Innehållsförteckning
- Introduktion
- Videoklipp om mål och resultat från mitt seminarie ”Mer pengar i din plånbok”
- Resultat – vad är det egentligen?
- Mål – vad är det egentligen?
- SMARTA mål
- Kraften i att arbeta med mål baklänges
- Vad kan du göra nu?
- Källor och referenser
Introduktion
Tidigare idag fick jag ett mejl av en vän som lyder enligt nedanstående:
Jag tänkte höra med dig om du har någon mall för hur man ska sätta upp mål på enklaste och effektivast sätt? Mål i livet mestadels. Vill du i såna fall skicka de/den till mig?
Jag blev jätteglad – för det är just sådant jag vill hjälpa människor med – så jag gick in på bloggen och tänkte – DET är ju något som jag måste ha skrivit om. Men det hade jag inte – vilket faktiskt förvånade mig. Här kommer början på en artikel som förmodligen kommer uppdateras många gånger.
Innan vi ens börjar är det viktigt att vi lär oss separera på de olika termerna som ofta hänger ihop med målsättning – främst mål, resultat och motivation.
Videoklipp om mål och resultat från mitt seminarie ”Mer pengar i din plånbok”
I början av 2009 höll jag ett kvällsseminarie med titeln ”Mer pengar i din plånbok” där jag började med att prata om mål och resultat.
Resultat – vad är egentligen ett resultat?
Wikipedia definierar ett resultat som den slutgiltiga konsekvensen av ett mängd handlingar. Inom Balansekonomi där jag tagit mycket inspiration arbetar vi med resultat som utkomsten av alla dina handlingar – både gjorda och icke-gjorda. Låt mig ta några exempel:
- Att jag sitter och skriver detta inlägget är ett resultat på grund av min väns e-mail
- Att jag inte får några telefonsamtal just nu är ett resultat på grund av att jag har stängt av telefonen
- Att jag inte är hungrig är ett resultat för att jag har ätit middag
- Att jag ska på bio senare ikväll är ett resultat
- Att jag tog på mig strumporna
- Att jag bor i Malmö och har bott i Lund
- Att jag är utbildad civilingenjör och driver företag
- Att jag är lyckligt gift med en fantastisk kvinna
- Att jag har en icke-fungerande lampa
- Att jag läser de böcker jag läser
- Att jag inte befinner mig i USA just nu är ett resultat
allt är resultat. Vi har tusentals resultat – VARJE dag. Det är bara det att vi oftast inte tänker på dem och för att vi ofta har konstiga föreställningar om och associationer till resultat. Exempelvis så har de flesta kopplat samman resultat med något negativt – nämn ordet resultat och du hör nästan alltid en suck.
Jag älskar resultat och uppföljning på resultat – det är något väldigt positivt för mig. På nyår satt jag och åt middag med några vänner och jag ville leka en lek. Vi skulle fira våra resultat från föregående år. Det var nästan som om mina vänner började skruva på sig och tycka att det var lite jobbigt. Det var nästan som om det som skulle firas, skulle vara så stort och märkvärdigt – vilket det inte alls behöver vara.
Jag har en annan vän som för ett par år sedan var allvarligt sjuk i anorexi – en fantastisk människa och vän som var oerhört duktig inom sin idrottsgren. Tävlade på landslagsnivå och allting. En av orsakerna där var och också förhållandet till resultat. Var resultaten bra var hon en bra människa och tvärtom. Tyvärr har många människor denna inställningen – och jag, som brukar falla i kategorin, högpresterande människa, kämpar med den från tid till annan.
En av mina största insikter de senaste två åren är:
Du är inte din prestation. Du är perfekt och fantastisk precis så som du är idag – och kan du inte hitta det inom dig så finns det inget resultat, någon prestation, eller person som kommer att kunna övertyga dig.
Ta ett enkelt exempel – lön. Lönen säger ju inte ett dugg om hur du är som människa, eller hur? Om vi hittar på en person som vi kallar Pelle, så får han vara vår exempelperson. Pelle har precis fått ett nytt jobb som tjänsteman på företaget Pallar AB, för detta får han 25.000 SEK i månaden på sitt nya jobb.
- Vad betyder hans lön (för det är ju ett resultat)?
- Är det en bra lön eller inte?
- Vad kan vi dra för slutsats av Pelles lön?
Saken är – precis som du förmodligen kom fram till – det är omöjligt att säga. Hans lön är bara ett resultat och beroende vilka glasögon vi har på oss när vi tittar på lönen gör vi olika slutsatser.
- Har Pelle tidigare varit arbetslös eller arbetat för en lön på 20.000 så är den kanske jättebra. Då har han ju ökat sin lön med 25%.
- Har Pelle tidigare varit VD och tjänat 100.000 SEK i månaden och nu tjänar bara 25.000 SEK så är det riktigt uruselt
- Siktar Pelle på en lön på 26.000 så är det ganska bra för då ligger han i närheten
Vi kan alltså inte dra någon absolut slutsats. Varför inte det?
Jo, för vi har inget att jämföra med – vi har inte haft något mål! Avsaknad av mål är något som berövar en möjligheten till feedback och utvärdering av sina handlingar. Vi behöver alltså ett MÅL att jämföra med och mot.
Resultat är bara resultat – varken mer eller mindre. Dessutom har resultat en väldigt häftig egenskap – de är helt oföränderliga och ligger lever alltid i dåtid. Tänk på det en liten stund – ett resultat är statiskt, du kan inte gå tillbaka i historien och ändra ett resultat – hur gärna du än hade velat. Du har det resultatet du har. Konsten ligger i att kunna släppa det och känslorna kopplade till det.
Gårdagen kan vi inte få tillbaka, men morgondagen är vår att vinna eller förlora
Lyndon B. Johnson
Utmaningen är att leta efter pärlan av kunskap eller visdom i det resultat man har. När man har hittat den pärlan av kunskap – då har man fått den feedback och information som man behöver för att kunna förändra, utveckla och påverka sådant man vill ha i framtiden.
MÅL – vad är egentligen ett mål?
Det viktigaste från början är att definiera vad ett mål egentligen är. Det finns många skolor – men den jag som tilltalar mig mest är faktiskt den definitionen och förkortningen som vi använder inom Balansekonomi:
MÅL – Mätbara Åstadkommande i Livet
Ett mål är helt enkelt ett resultat som du väldigt gärna vill ha i framtiden. Det är ett resultat som du själv har valt och som är attraktivt för dig. Det är något som du är väldigt sugen på att få vara med om, uppleva och njuta av. Ett mål är ett resultatet av många ansträngningar i en viss riktning. Det går även att säga att det är en längtan som ger upphov till mål – men det blir ett mål, först när du går i aktion på det.
Det jag verkligen önskar att du lägger märke till att jag trycker på attraktion, glädje och motivation. Mål skall vara något lustfyllt – och eftersom du är den enda som vet vilka mål som är attraktiva för dig så är det ju inte lönt att välja oattraktiva mål, eller? :-)
Anthony Robbins skriver i sin bok ”Notes from a Friend” så här om mål:
The reason why we set goals is to give our lives focus and move us in the directon we would like to go
Han skriver vidare – det är inte hälften så viktigt om du når målet som den person du kommer att bli när du är på väg mot det. Att välja ett mål kommer till en början inte märkas så mycket – det är som de stora oljefartygen som går på haven: om kaptenen byter en riktning med en grad kommer det inte synas direkt. Men inom några dagar, kanske rentav timmar kommer det att ta skeppet till en helt ny destination.
Det är som med varje resa – den börjar med ett enda steg. Det viktiga är att ta det första steget och komma igång. Det är mindre än 3% av befolkningen som arbetar med sina mål aktivt varje dag. När du tar första steget förflyttar du dig till de här topp-3% av befolkningen som gör det. Jag behöver inte ta upp heller att 5% av befolkningen har de resultaten som 95% av befolkningen aldrig kommer att få.
SMARTA mål
För att en längtan eller ett framtida resultat skall kunna kvala in som ett riktigt mål behöver det uppfylla vissa kriterier. Det verktyg som jag och många med mig arbetar enligt är verktyget SMARTA mål. Det ser ut på lite olika sätt, men jag brukar definiera det som följer:
- S – Specifikt – det första kriteriet jag ställer på ett mål är att det måste vara specifikt och det ska tydligt framgå vad som är målet. Använd med fördel aktiva ord som innebär en riktning, att öka, att minska, att utveckla, att uppnå, att undvika (obs ger negativa mål). Undvik allmänna ord som värna om, ta tillvara, tillgodose.
- M – Mätbar – den andra bokstaven M svarar mot mätbart och hänger ihop med S:et. Om S:et är VAD , sä är M:et HUR. Det vill säga att S:et svarar på VAD som skall mätas och M:et svarar på HUR det ska mätas. Anledningen är att det skall vara lätt att avgöra vad målet egentligen är och därmed skall det vara lätt att bedömma huruvida målet är avklarat eller inte. Föreställ dig att du befinner dig en tid i framtiden och någon frågar dig – klarade du det? Då ska du med 100% säkerhet kunna säga ”ja” eller ”nej”. Det ska inte vara kanske, beror på eller delvis. Ju tydligare, desto bättre.
- A – Attraktiva – precis som jag skrev i stycket ovan så är det viktigt att ditt mål är attraktivt för dig. Det vill säga att du har någonslags inneboende motivation till varför du vill nå det målet du sätter. Motivationen – det vill säga anledningen – svaret på frågan VARFÖR är minst lika viktig, om inte viktigare än, än alla de andra frågorna gällande ditt mål.
- R – Realistiskt / Relevant – det är också viktigt att målet som du sätter upp är både realistiskt och relevant för dig. Om jag sätter upp ett mål som t.ex. ”jag ska kunna flyga 10m om 12 månader för att känna riktigt frihet som fåglarna” så uppfyller det alla de tidigare kraven men det är inte särskilt realistiskt. Icke-realistiska mål kan också medföra att motivationen och attraktionen minskar efter hand. Det måste också finnas tillräckligt med realistiska förutsättningar att nå dem.
- T – Tidsbestämda / Tidssatta – den näst sista bokstaven T, betyder att du skall sätta en deadline för ditt mål. NÄR skall du mäta huruvida du klarade det eller inte? Jag anser att man som lägst skall välja ut en dag, minst ett klockslag. Det är stor skillnad om vi har bestämt att träffas klockan 1200 på förmiddagen eller 2200 på kvällen.
- A – Aggressivt – med tanke på bokstaven R – realistiskt – kommer här ytterligare ett A som står för aggressivt. Det går nämligen att lägga ribban olika högt. Ibland talar man om trygghetsmål, realistiska mål och barriärbrytande mål. Du väljer själv vilka mål du vill ha, men jag föreslår att du sätter sådana mål som får dig att svettas lite på överläppen. Det vill säga att det i magen känns lite – hur skall detta gå till?
I vissa sammanhang byter man ut något av A:na i SMARTA mål modellen mot:
- Acceptans – är målet accepterat av dem som skall uppfylla det?
- Addresserat – har du skapat displayer, kommunicerat det för andra?
Jag tycker att mål är jättekul för att det ger mig möjligheten att välja vilken riktning jag vill att mitt liv ska gå åt. Jag resonerar som så – att sätter jag upp ett mål, att jag vill ha besökt Kina och kinesiska muren under 2009 – så är sannolikheten långt mycket större att jag verkligen kommer att åka dit än om jag inte hade gjort det. Jag kommer ju inte en dag vakna upp och konstatera ”shit, jag är i Kina!”. Det handlar också, återigen, om syn på livet. En av mina mest grundmurade sanningar är:
Det är lättare att skapa sin framtid än att försöka förutse den
För att jag ska kunna skapa min framtid behöver jag alltså verktyg. Ett av de verktygen för mig är MÅL. Det bästa med verktyget MÅL är att de ge mig möjlighet att vid varje tillfälle konstatera hur det går för mig på min resa i livet. Det ger mig information om hur vad jag behöver göra mer av, vad jag behöver sluta göra, vad jag behöver tänka, vad jag behöver känna och säga.
Dessutom ger det mig också tusentals möjligheter – för om jag misslyckas så är det bara ett resultat. Ett misslyckande är ett resultat som varit som inte säger något om mig som person utan ger mig bara supermycket feedback om att det jag har gjort inte har fungerat. Då gäller det att plocka upp skärvorna och lära sig det man skulle lära sig och sätta upp nytt mål och ge sig iväg på resan igen. Det finns många aforismer och kända citat på detta ämne
Varje gång jag misslyckas och faller, faller jag iallafall 185cm närmare målet
eller, denna från Dalai Lama
Varje misslyckande innehåller en pärla av vishet
Kraften i att arbeta med mål baklänges
När du börjar sätta dina mål, så är ett tips att börja bakifrån. De flesta av oss börjar med att sätta ett mål för denna månaden, och sedan för detta året och så vidare. Det är ett tillvägagångssätt som inte är helt optimalt. Det är bättre än inget, men det ger ofta resultat som är i paritet med de resultat som vi redan har. Där ligger en stor kraft i att börja med att sätta upp ett stort, attraktivt och inspirerande mål t.ex. 2 år framåt i tiden och sedan jobba sig bakåt i 6 månaders intervaller.
Exempel: idag är det 3:e januari 2009 – då börjar jag med att sätta upp ett mål för den 31:e december 2011 klockan 2359. Därefter bryter jag ner målet i mindre delar. Min ena mentor brukar alltid säga – skall du äta en elefant bör du börja med att koka soppa på svansen. Det vill säga att jag sätter upp delmål för:
- 1:e juni kl. 1200 år 2010
- 31:e december kl. 2359 år 2009
- 1:e juni kl. 1200 år 2009
- 1:e mars kl 1200 år 2009
- 31:e januari kl. 1200 år 2009
- 15:e januari kl. 1200 år 2009
- ….
- 4:e januari kl. 1200
på så sätt får jag naturliga avstämningspunkter där jag kan få feedback om hur det går för mig. Ofta brukar jag ställa mig frågan:
Vad har jag gjort för att komma närmare mitt mål idag?
har jag inte gjort något, då kan jag lära mig något och vidta åtgärd tills imorgon. T.ex. försöker jag använda en kalender för att skriva upp de sakerna som hade gjort störst skillnad för mig om jag gjorde dem under morgondagen. Då jobbar man målmedvetet och enligt flit och systematik och behöver inte förlita sig på omständigheter som tur. Världen skapades inte genom några stora underverk – utan det var alla de små stegen fram till genombrotten som blev underverk.
Vad kan du göra nu?
- Gör en lista på 20st resultat som du åstadkommit:
- Idag
- Den senaste månaden
- Det senaste året
- I ditt liv tills idag
- Om du absolut inte kunde misslyckas och allt var möjligt:
- Vad hade du velat ha upplevt?
- Vem hade du velat ha träffa?
- Vad hade du velat ha gett bort?
- Vem hade du velat hjälpa?
- Vem hade du velat lära känna?
- Var hade du velat varit?
- Vad hade du velat ha åstadkommit?
- Vad hade du velat ha gjort?
- Vad hade du velat ha köpt?
- Om du har funderat på HUR ovanstående skall gå till då har du gjort fel övning. Gå tillbaka och gör om övningen isåfall. Det är en övning i drömmande och önskningar. Ungefär som barnen gjorde innan julafton för ett par månader sedan.
- Omvandla dina drömmar från ovanstående punkt till SMARTA mål. Var
- S – Specifik med vad målen innebär,
- M – hur de ska mätas,
- A – varför du ska nå dem (vad hade de inneburit, hur hade det fått dig att må/känna, vad hade då varit möjligt?),
- R – är det relevanta/realistiska mål i ditt liv? (låt dig nu inte begränsas av att de skall vara realistiska – du kan betydligt mer än du anar – det gäller bara att öppna lådan för hjärnan och låta den göra det den är bäst på)
- T – är de tidsbestämda?
- A – får de dig att vända sig i magen och fundera – hur i h-e ska det gå till?
- Välj nu ut tre stycken av de ovanstående målen som du kan uppnå inom de kommande 12 månaderna. Välj ut de som gör dig mest varm i kroppen, de som skulle göra störst skillnad för dig, de som du är mest åtagen och skriv ned dem på ett nytt papper OCH motivera varför du vill och måste nå dem? Det är nämligen som så att VARFÖR är mycket viktigare än HUR. När du vet varför så kommer HUR som ett brev på posten. Begränsa dig inte till dig själv – hur hade det fått dig att känna? Hur hade det fått din familj att känna sig? Vad hade varit möjligt? Om du har tillräckligt många starka skäl kan du göra i princip vad som helst.
- För varje mål det kommande året – fundera på nedanstående frågor. De kommer ge dig de första punkterna på din väg mot målet. De fungerar ungefär som en inköpslista på ICA – du vet vilka hyllor du ska gå till
- Vem behöver du vara för att nå målen?
- Vad behöver du lära dig?
- Vad behöver du säga?
- Vad behöver du göra?
- Vem kan du kopiera? (vem har redan gjort det du vill göra?)
- Vilka tankar behöver du tänka?
- Vilka böcker behöver du läsa?
- Vem behöver du prata med?
- Nu och framgent – fundera varje dag en stund över dina mål, vad du behöver göra för att ta dig framåt och utvärdera hur det går för dig och lär av den feedback som livet ger dig – (och hör gärna av dig!)
Lycka till!
Källor och referenser
- Artikel om ”Result” på Wikipedia
- Balansekonomi – kursen ”Ett rikare liv”
- Artikel om ”Goals” på Wikipedia
- Artikel om ”Goal Setting” på Wikipedia
- Inlägg om Antony Robbins – Notes from a Friend
- Bok – Antony Robbins – Notes from a Friend (annonslänk)
- Brian Tracy Newsletter, issue Dec. 14th 2008 – The Law of Clarity