Spirecta - en kommande ersättare till Smartbudget, Tink m.fl.
Sök:

Spirecta – en kommande ersättare till Smartbudget!

Första bilderna från verktyget Spirecta för att ha stenkoll på sin privatekonomi

Spirecta – en kommande ersättare till Smartbudget!

Jag har fått flera mejl om att SmartBudget kommer gå i graven vilket aktualiserade ett lite hemligt projekt ”Spirecta” som jag har hållt på med i snart 12 månader. Jag är i slutskedet att testa och utveckla ett webbaserat verktyg för att följa upp, mäta, simulera och planera sin privatekonomi och sitt sparande. Syftet är att få 100 % koll och plocka bort i princip all osäkerhet i sitt sparande och ekonomi. Så här kommer lite fredagsmys.

Jag hade egentligen inte tänkt gå ut med det här riktigt än, men med tanke på antalet mejl från er läsare, frågor på bloggen om SmartBudget och frågor om appar eller verktyg, så var det på sin plats att läcka lite. Tanken är också att ge dig möjligheten att göra en förutsättningslös intresseanmälan. Eftersom det är helt nytt kommer jag släppa på användare i batchar med start om några veckor. Anledningen är att både ge bästa möjliga support, lära av feedbacken och ge verktyget och dig bästa förutsättningar.

Bakgrunden till Spirecta är att jag själv har varit frustrerad en längre tid över framförallt följande saker:

Det är svårt att få en enkel överblick över hela sin ekonomi
Tink, SmartBudget och andra appar i all ära, men om man har en lite mer komplex ekonomi med sparande, investeringar, ISK på Avanza, Nordnet och LYSA så är det svårt att ha koll. Dessutom täcker sällan dessa appar alla typer av kreditkort, betalkort, konton, sparkonto etc. Jag vill ha allt på ETT ställe och få en ordentlig överblick. Lite mer nördigt sagt så fokuserar nästan alla verktyg på resultatet snarare än balansen som jag egentligen tycker är viktigast.
Det är svårt att få en total överblick över ens hela investeringar
Jag kan berätta exakt vilken fördelning på aktier/räntor jag har på respektive konto på Avanza, Nordnet och LYSA. Men be mig att svara på frågan: ”Om man hade slagit ihop alla dessa konton, vilken är din fördelning mellan bankkonto, aktier och räntor?” Så blir det väldigt svårt utan att sitta med Excel och lägga några timmars jobb. Återigen – det borde vara enkelt att får en överblick på. Samma resonemang gäller fyra-hinkar-principen, det är klurigt att hålla koll på den löpande, se vad som är i de olika hinkarna både separat och sammanfattat. Hos många appar som Smartbudget, Tink m.fl. så går det inte alls.
Det är orättvist att vissa finansiella simuleringstjänster bara finns för rika människor
Jag har jobbat med finansiella rådgivare direkt och indirekt både i Sverige och utomlands och vissa gör riktigt, riktigt bra saker. En av de saker som jag har tyckt varit fantastisk är att kunna göra en finansiell 100-årsplan. Det vill säga att man resonerar utifrån ”Jag är 39 år i dag, jag kommer att leva tills jag är 100 år och då kommer jag sannolikt ha följande inkomster, utgifter. Givet förutsättningarna idag så kommer det gå bra eller så behöver du vidta följande åtgärder”. Något som är minst lika relevant för oss vanliga dödliga.
Kommer pengarna räcka när jag går i pension?
Relaterat till ovanstående punkt så har jag i många år tänkt på den ovanstående frågan. Kommer jag kunna gå i pension? Efter att ha tänkt länge och pratat med klokare människor än mig, insåg jag att det faktiskt bara är ett komplicerat matte-problem. Det är svårt, men det går att lösa. I Spirecta har jag ett första utkast på Pensions-simulator som räknar på just den här frågan. Att den sedan dessutom visade sig fungera minst lika bra för FIRE (Financially Independent Retire Early) var en bonus. 😁
FIRE, Sparkvot, Ekonomisk frihet, ekonomisk trygghet, skuldkvot och andra nyckeltal
Jag vet att alla inte är lika nördiga som jag, men jag tycker att det är jättekul att se och följa nyckeltal. Många i samhället är ju intresserade av hälsa eftersom vikt är enkelt att mäta. Tänk om det var lika enkelt att mäta sin ekonomi och nyckeltal som sparkvot, ekonomisk frihet, ekonomisk trygghet, skuldkvot och annat. I Spirecta kommer det att gå. 👍 
Jämföra sig med andra
Slutligen, jag vet att det här kanske återigen är jag som är lite nördig, men jag tycker att det är kul med jämförelse. OK att jag har en sparkvot på t.ex. 15 %, men hur är det i relation till andra? Hur mycket lägger jag på el i förhållande till min situation jämför med andra? På det sättet får man ju också en hint om vilka områden man är duktig i och vilka det finns potential för utrymme. 

Ja, ovan är en frustration som till slut ledde till att jag tog saken i egna händer. Jag är ju programmerare i grunden, tycker det är väldigt kul att programmera och det här har varit min hobby de senaste månaderna. Lite till Carolines förtret eftersom hon tycker att jag borde sova på nätterna istället för att programmera. Senast fick jag höra det för 3 timmar sedan (klockan är 01:37 i skrivande stund). 😂

Lite smygbilder från Spirecta

Utvecklingen är långt gången och jag räknar med lansering inom veckor snarare än månader. Det som sker just nu är att det är mycket fokus på fixa önskemål från beta-testarna, särskilt de som gillat Smartbudget. Feedback från en beta-testare, senast i eftermiddags, var:

Jag fattar att DU vet hur man mäter och räknar på ekonomisk frihet, men det vet inte jag som är en vanlig person. Jag vill bara ha koll, göra rätt, slippa oroa mig och gärna veta att jag kommer att nå mina ekonomiska mål.

Därav just nu mycket fokus på det pedagogiska så att man inte behöver vara närmst sörjande och nörd för att använda verktyget. Men trots att jag är mitt i utvecklingen, går det faktiskt att visa upp ett par bilder från verktyget redan nu. Ett bra exempel är t.ex. pensionssimulatorn nedan som ska förenklas lite till innan release.

Det är lite nervöst att visa upp dessa bilderna publikt. För nu är det ju att erkänna att det finns på riktigt och inte längre är bara min baby. 🙂

Gör en intresseanmälan

Om du vill, så får du gärna göra en helt förutsättningslös intresseanmälan. Det enda som kommer hända då är att jag kommer att skicka lite info när det närmar sig release. Du kommer då välja om du vill testa verktyget eller inte.

Jag vill verkligen betona att det kommer att dröja ytterligare någon vecka innan det är redo för release. Så bli inte förvånad om du inte hör något förrän i april eller så. Tack för din förståelse.

Erfarenhet av egen Excel, Smartbudget, Tink, YNAB eller mjukvaruutveckling?

Om du tycker att det skulle vara kul att beta-testa verktyget och:

 • Har erfarenhet av en egen-skapad Excel som du har gjort för din ekonomi, eller
 • Har använt Smartbudget, YNAB eller andra appar, eller
 • Har erfarenhet av mjukvarutveckling samt testning, OCH
 • har tiden och intresset att testa och komma med feedback

Lägg gärna ett mejl till mig på janATrikatillsammans.se med en kort motivering enligt ovan så ska jag se om jag kan lägga till dig bland beta-testarna. Vis av erfarenhet (beta-testare som inte testar) så vill jag verkligen be om att du är införstådd med att allt inte kommer fungera och att det tar tid att återkomma med feedback. Å andra sidan har man goda chanser att få påverka verktyget i exakt den riktningen man vill givet att idéerna fungerar för alla användare. 👍

Ja, tack än en gång och så ses vi på söndag som vanligt. Då kommer det avsnitt med temat – ”Vad säger forskningen om att försöka tajma marknaden?”.

Hälsningar,
Jan


Den här artikeln publicerades 2020-02-28 klockan 07:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Spirecta.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Kommentera

31 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Idag annonserade TINK att de stänger ner tjänsten för privatpersoner! Därmed är behovet av denna grymma tjänst ännu viktigare! Signeade upp som betatestare men hoppas givetvis på att detta släpps i skarp version snart..

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristoffer
 2. Vit pil

  Hur går det med detta? Är mycket intresserad av att testa, har använt både smartbudget och nu på senare tid tink. Då tink nu ska lägga ner så letar jag efter nåt nytt. Kommer detta av vara en app med i framtiden eller bara webbaserat?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Patrik
 3. Vit pil

  Hur är läget med detta , är väldigt intresserad av att testa och ge feedback, skickade in intresseanmälan idag. Jag har använt tink ett antal år nu, men eftersom de saknar någon exportfunktion och att de rensar data äldre än 1 år så tappar man all historik vilket är jättesurt..

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Stefan
  1. Vit pil

   Stefan, lägg ett mejl till mig på janATrikatillsammans.se så ordnar jag tillgång under dagen. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 4. Vit pil

  Hoppas detta program är på gång eftersom jag väldigt gärna skulle vilja använda använda det!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  SalK
 5. Vit pil

  Hej Jan, Jag har mailat dig ett par gånger eftersom jag är intresserad av att bli beta-testare. Jag förstår att du är väldigt upptagen, men jag skulle uppskatta ett svar på mitt mail :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martina
 6. Vit pil

  När får vi möjllighet att testa programmet?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 7. Vit pil

  Undrar om någon har hört från Spirecta. Jag intressant anmälde via länken och de skulle höras av mitten av februari, men inget än.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lagom_enthusiast
 8. Vit pil

  Jag har försökt använda Tink, men eftersom jag har flera bankkonto med överföringar sinsemellan blir det ofta svåröverskådligt i slutändan.

  Ett problem jag har är att jag har min lön från utlandet och betalar B-skatt. De budgetprogram jag försökt använda har inte haft en så enkel funktion som ”skatt” varför inkomster och utgifter blivit groteskt överdrivna (jag har retirerat till att kalla mina B-skattinbetalningar för ”välgörenhet”)
  :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ML
 9. Vit pil

  Jag föredrar att använda Excel och manuellt lägga i mina transaktioner. Jag är en ekonomisk person så det blir inte så många transaktioner i månaden.

  ”Man skall inte köpa det man behöver, man skall köpa det man inte kan undvara.”

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Stig af Bussen
 10. Vit pil

  Det här ser jag fram emot att testa!

  Jag har kört YNAB senaste 4 åren men känner att det finns vissa begränsningar, främst när det gäller överblick och rapporter.

  Integrerar Spirecta med svenska banker, eller är det manuell input av data som gäller?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Alex
  1. Vit pil

   Just nu är det halvmanuellt – man kopierar kontoutdraget (tex 100 transaktioner) och sedan kommer Spirecta med förslag, man kan lägga egna importregler och sedan lär den sig efterhand ju fler rader man har kategoriserat.

   I längden ska den kunna synka, problemet är att det kostar ca 500 000 kr i bla tillstånd från Finansinspektionen för att få automatiska importer. Valde att lägga de pengarna på utveckling istället. Men tillräckligt många så kommer det. 👍

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Kopiera kontoutdrag känns lite mer säkert tycker en del som inte vill att ”okända” appar ska koppla upp sig med sina bankkonton. Så inte helt säker på att det är lönt att investera i automatiska importer..

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Monica Anderberg
  2. Vit pil

   Ja, håller med Monica. Problemet är att väldigt många inte ”gör rätt” så som jag skriver via tillstånd från Finansinspektionen utan de de loggar in i smyg på ens konto och kan egentligen göra precis vad som helst. Jag har valt att inte gå det spåret, även om det innebär lite mer jobb på kort sikt.

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  Som mångårig användare av Smartbudget, det klart bästa verktyget som funnits på svenska marknaden, och certifierad testare till professionen skulle jag förmodligen passa som beta-testare. Tyvärr ser jag inte att min tid räcker till för att engagera mig.

  Ett råd är dock att du inte greppar över för stor tugga så här i början. Koncentrera dig på ett verktyg som kan hantera vardagsekonomin, dvs ersätta Smartbudget. Det övriga är ”kromlister” som du kan komplettera med senare när du ser att grunden är stabil.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Arabesk
  1. Vit pil

   Håller helt med dig! 👍tack!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Jag har använt Tink ett par år nu och undrar om någon lyckats exportera sin data (till Excel eller liknande) från den tjänsten. Det finns möjlighet till att skapa en webbapp på console.tink.com men jag har inte kunskaperna att få till något med den.

  /anders

  0
  Gravatar ikon för användaren
  AndersB
  1. Vit pil

   Du kan ladda ner all din tink data här (antagligen sedan GDPR-kravet infördes)
   https://account.tink.se

   lycka till!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jakob Rydén
 13. Vit pil

  Superbra idé — har själv upplevt exakt samma begränsningar/problem i befintliga lösningar!!

  MEN: Ett starkt (potentiellt deal-breaker) önskemål: eftersom denna privatekonomiska data är synnerligen integritetskänslig, tänk noga igenom hur den ska skyddas. Dels mot läckor, hacking, intrång osv. Men också mot corporate surveillence, t ex att personliga ekonomi/tillgångar i kombination med personuppgifter, används för reklam eller säljs vidare till 3:e part. Skyddet bör även gälla om/när tjänsten/företaget köps av annan aktör. Optimalt bör all data vara end-to-end krypterad så att den aldrig kan tillgås eller missbrukas av andra.

  Stort tack!!

  8+
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas Vestlund
  1. Vit pil

   Håller med Jonas. Det ligger i roadmap att ha den krypteringen. 👍

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 14. Vit pil

  Måste dela min omedelbara reaktion över namnet. Recta… rektal… Hm… Spirecta får mig att tänka på ett spiralformat verktyg för rektalundersökningar. Sorry, men jag tror inte jag är ensam om det.
  Jobba inte ihjäl dig!

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Elba Sorry
  1. Vit pil

   😁 Haha. Tack!

   Jag förstår, problemet är dock att idag hitta något som fungerar på flera språk och som har tillgängliga domäner. Det här var minst sämst, men om du har något annat förslag så är jag idel öra. Det är ju ännu inte lanserat.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 15. Vit pil

  Hur samlas uppgifterna in? Och hur hindrar man obehöriga från att komma åt dem?

  Nu för tiden verkar det som gränslösa brottslingar med våld tilltvingar sig åtkomst till t ex mobilt bankid och lösenord och får därmed åtkomst en persons hela ekonomi.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  esker
  1. Vit pil

   Man för in uppgifterna själv. Det som jag ser som den stora fördelen är att ovanstående inte kommer att ha någon tillgång till din ekonomi på det sättet som många andra appar. Du kommer inte kunna göra någon överföring, ingen betalning eller liknande. Det är ”bara” ett bokföringsprogram som sammanställer din transaktionshistorik i fina rapporter. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 16. Vit pil

  Snyggt!

  Men det återstår att se om man vill överge sitt lilla barn. (Den hemmasnickrade excel-filen alltså)

  :)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Kalle2
  1. Vit pil

   😁 Tar gärna emot feedbacken. Kan jag bidra med ett mervärde så ser jag det som att det finns utvecklingspotential.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 17. Vit pil

  Vad roligt! Jag ser fram emot att börja använda det här och hoppas att det känns hanterbart för även en ”vanlig person”, som din beta-testare uttrycker det.

  En sak jag har saknat i alla tidigare budgetverktyg jag använt (eller försökt att använda men blivit irriterad på och lagt ner) är skillnaden mellan familjens ekonomi och min personliga ekonomi – kräver den att min man också loggar allt han spenderar (vi har ett system där både jag och han får en viss summa varje månad till ”Hopp och lek”), eller hur ska jag förhålla mig till de frågorna? Jag upplever att inget tidigare budgetverktyg riktigt kunnat hantera att vissa utgifter är mina enskilda och vissa är familjens gemensamma, vilket gjort alla siffror missvisande på något sätt hur jag än gör.

  9+
  Gravatar ikon för användaren
  Ebba
  1. Vit pil

   Det kommer att gå att lösa som jag tänker nu. 👍 Men jag återkommer gärna till dig innan release för att köra ett sådant test.

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
   1. Vit pil

    Absolut! Gör det.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Ebba