Snart dags för avsnitt #100 - passa på och ställ en fråga!
Sök:

Snart dags för avsnitt #100 – passa på och ställ en fråga!

Hjälp oss att göra det hundrade avsnittet speciellt genom att ställa en eller flera frågor...

Nästa söndag är det dags för det hundrade podd- och vloggavsnittet. På er uppmaning har vi gjort det till ett avsnitt där vi blir intervjuade. Ola som kommer att programleda avsnittet undrar därför vad du som läsare skulle vilja veta om oss, fråga oss eller höra oss resonera kring. Skriv därför gärna en eller flera frågor i kommentarsfältet nedan.

Samtidigt vill jag och Caroline passa på att tacka för att du gör det här möjligt. Det är ett oerhört privilegium för oss att varje vecka ha dig och andra som lyssnar, tittar, läser och följer. Det är något som vi inte tar för givet och uppskattar väldigt mycket.

Tack än en gång!
Jan och Caroline


Den här artikeln publicerades 2019-05-01 klockan 09:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Övrigt och off-topic.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

61 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej, tack för en grym pod!

  Jag tycker det är svårt att förstå det här med olika index som fonder och portföljer jämförs emot och undrar lite kring det.

  Jag tycker ofta man ser fonder jämföras mot OMXS30, till exempel dina portföljer på Shareville. Men eftersom fonder återinvesterar vinsterna i sig själv, borde inte alla fonder jämföras mot olika ”return index” istället? Alltså SIX30RX i stockholmsbörsens fall.

  Nu förstår jag att dina portföljer på shareville inte följer detta index ändå, men hade det inte varit lite mer korrekt att jämföra mot att stoppa in alla pengar i en indexfond som ju faktiskt förväntas följa SIX30RX eller motsvarande?

  Man kan ju inte låta bli att fundera på om olika aktörer (inkl shareville) gör det endast för att det ska se bättre ut.

  Missar jag något här?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henning Hall
  1. Vit pil

   Hej!

   Absolut bör man jämföra sin portfölj med ett ”return index”, annars blir det väldigt missvisande.
   Det finns även världsindex som är return index, t.ex: ”MSCI World Net Total Return Index”, dessa är mer rätt att jämföra emot när man kör global exponering.

   När det gäller svenska index så tycker jag att SIXRX är bättre att följa då den tar med hela Stockholmsbörsen.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Robin Wikström
 2. Vit pil

  Om ni har några tankar om arbetsnarkomani. Om att jobba för mycket. Spara för mycket. Välja bort aktiviteter eller människor som inte inbringar pengar. Har ni någon erfarenhet själv eller från människor i er närhet?

  Det är så lätt att det blir nästan ett missbruk det här med att skapa större och större förmögenhet. Den kan växa sig oändligt stor.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Bergman
 3. Vit pil

  Hejsan Jan & Caroline!

  Först tack för en grym podd. har nu på 1 månad lyssnat igenom alla avsnitt :)

  Jag funderar på vad ni anser fördelarna/nackdelarna med delad/gemensam ekonomi är.
  När är det ena att föredra ? :)

  MVH
  Martin

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Martin Nilsson
 4. Vit pil

  Hej Jan och Caroline,
  Tack för fantastiska delningar i intressanta ämnen.
  Jag undrar hur ni själva tänker angående era co2-footprints efter klimatavsnittet, det är ju bara framgent vi kan ändra oss. Har ni justerat något i eran vardag eller hur ni funderat vidare kring detta? Själv har jag börjat jobba och fundera kring min omställning, jag själv är i min linda angående dessa omvälvande tankar..

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Ulf
 5. Vit pil

  Vad menar ni med sparande egentligen? Jag har märkt på vänner och kollegor att folk har lite olika definitioner.

  Jag sparar 20% utav min lön varje månad. Och när jag säger spara så menar jag att pengarna aldrig skall gå till något som inte bevarar eller ökar dess värde så länge jag har en inkomst. Dvs, så länge jag har en lön så rör jag inte pengarna. Sedan så ”sparar” jag till en buffert också men det ser jag inte som ett sparande eftersom att syftet med en buffert är (oförutsedd) konsumtion.

  Jag sparar också till bil, resor osv men eftersom att det är konsumtion så inkluderar jag inte detta i min sparkvot.

  Beroende på hur man definierar sparande så ligger jag mellan 20-50% av min lön.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Holger
 6. Vit pil

  Hej Caroline och Jan!

  Tack för en superbra podd, jag bara älskar er. Ni har totalt förändrat min syn på sparande och öppnat upp mina ögon för hur man kan bli rik på ett ”säkert” sätt. Tack!

  Nu till min fråga som jag har gått och klurat på ett tag.
  Vi har sparat till våra två töser sen de var små och idag har vi ca 100 000kr i ett kapitalsparande hos Nordea. Pengarna är jämt fördelade på Nordea Global passiv och Nordea Sverige Passiv.
  Dessa har väl gått hyfsat och är inte jättedyra, men efter att ha lyssnat på alla era poddavsnitt känner jag att jag nog borde flytta dem till t e x en fondrobot, Lysa. Flickorna är idag 13 resp 16 år gamla och vi har för avsikt att hålla på pengarna till främst en insats till framtida boende.
  Tjänar vi på att flytta dom? Tänker att vår äldsta tidigast flyttar hemifrån när hon är 20 år, d v s sparandet fortsätter i minst fyra år till för vår äldste.
  En flytt kommer väl innebära att jag får betala skatt på den vinst fonderna har gjort hittills?
  Snälla hjälp!!! Känner mig helt vilsen.

  Mvh
  Martin

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin Leidersdorff
 7. Vit pil

  Jag skulle ni gärna vilja veta mer om hållbarhet fonder. Jag vet att ni varit inne på det mycket och jag har nästan lyssnat på alla era avsnitt.
  Men iallafall inför nästa års ”bästa fonderna 2020” (gärna innan!) Skulle jag vilja har mer exempel på portföljer som är anpassade HELT emot hållbart sparande.
  Jag har själv använt erat tänk och snickrat ihop en 90/10 hållbarhetsportfölj men det hade varit en bra idé att ni får ut det till alla era lyssnare också vill jag tro.
  Tack för allt ni gjort. Ni gör skillnad.
  /Max

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Max
 8. Vit pil

  Tack för en fantastisk bra blogg. Ni har gjort mig både inspirerad och motiverad att verkligen ta tag i min privatekonomi.

  Jag har börjat spara enligt nybörjar- och globalaportföljen men börjar bli lite fundersam på om jag ska byta till fondrobotar istället och flytta över mina pengar till en sådan? Behöver man i så fall ombalansera eller gör roboten det åt dig?

  Min tanke med sparandet är att om 10 år spendera den avkastningen jag får från mina portföljer. Men hur går jag tillväga rent praktiskt? Kan man plocka ut avkastningen man får varje månad från portföljerna eller ska man ta ut hela beloppet? Ska man fortsätta att spara i portföljerna trots att man tar från dem?

  Tack återigen för en riktigt riktigt bra blogg :)

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Malin berntsson
 9. Vit pil

  Tack för allt bra ni gör och informerar om! :)

  Det jag saknar i information om era olika fondportföljer är hur dom påverkas om man får ändrad inkomst både positivt och negativt när man ska spara i fler eller färre fonder i era portföljer.

  Ska man direkt sälja av allt och balansera om och bara köpa dom fonderna som man ska fortsätta månadsspara i?

  Ska man ändra sina köp men låta det bli obalans en period fram till man kan balansera om?

  Ska man köpa dom man kan köpa men varje år ballansera om till fler fonder än vad man kan spara i?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 10. Vit pil

  Ni gjorde intressant klimatavsnitt!
  Varför inte följa upp med intervju av en högre politiker? helst miljöminister.

  Men inför ert 100 avsnitt, berätta hur ni själva tror på att evig tillväxt är det som är bra. Det är ju något ni satsar era pengar på genom era fondinvesteringar. Berätta hur ni tänker när ni satsar på den tillväxtspiralen? Ni vill ju ha ständigt ökade tillväxt, annars skulle ni inte investera som ni gör, men hur känns det inombords, med de insikter som ni iallafall till synes verkar ha fått på sistone?

  Man anar ibland att Jan egentligen vill göra något annat. Det här är kul och drar in pengar, prestige, självförtroende. Men de värderingar han har högst på sin lista är inte pengar, att få pengar att växa. Vore intressant att höra hans reflektioner om vart han är på väg i livet och är det verkligen dit han vill?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Danne
 11. Vit pil

  Jan har i några år nu förespråkat indexfonder.
  Men om han förlorade nästa alla pengar under 2008 som han beskrivt, så borde han inte ha de miljoner han har idag. 8-10% per år gör inte det på 10år, när man startar från låg nivå.
  Tror många undrar vad han investerat i som satt honom i den ekonomiska sitsen han är idag, för det lär inte vara huvudsak indexfonder. Och bostadskarriär har han inte gjort.
  Inget fel på budskapet kring indexfonder, och Jan lever säkert som han lär genom att investera i dem. Men det är en stor pusselbit som inte nämns, det tror jag många skulle vara intresserade av att höra om.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Dan
  1. Vit pil

   Vill inte sätta några ord i Jans mun eller hand, men han har jobbat som ett djur som managementkonsult ett bra tag. Jan har alltså inte investerat några 2 000 kr/mån från sin lön utan har haft avsevärt mycket högre förvärvsinkomster än gemene man och har antagligen investerat en väldigt stor andel av dessa inkomster.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Rickard
   1. Vit pil

    Exakt så är det. Insåg häromdagen att jag har jobbat i princip varje dag, i snart 15 år, kvällar, helger och semestrar inkluderat. Inte riktigt normalt, men det är ju något jag försöker hantera och som jag delade med mig av i avsnitt #94, den inre trädgården.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 12. Vit pil

  Hej,
  en fråga för nästa avsnitt: Jag förstår att det är bäst att välja indexfonder när man väljer aktiefonder och sammansättningen av motsvarande index är oftast lättförståeligt. Men hur är det med räntefonder? Vilka index ska man följa då för att få en genomsnittlig avkastning / ”genomsnittlig bra broms”?

  Hjärtliga gratulationer till 100 avsnitt och tack för allt!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  David
 13. Vit pil

  Läste i en bok om Warren Buffet och han använder sig av Kelly-bet (Kelly-approch, Kelly-criterion) vid köp av aktier. Känner du till det Jan? Hade variit kul att höra dig prata lite om det.
  Det hade också varit kul att höra dig prata om Ray Dalios The Holy Grail.
  Tack igen för allt ni lärt mig! peace

  0
  Gravatar ikon för användaren
  max
 14. Vit pil

  Skulle gärna se något om vilka penningmarknadsfonder som är bra för den som vill investera bort från SEK.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 15. Vit pil

  Hej!

  Jag har följt bloggen nu ett drygt år tror jag. Jag har dessutom läst i stort sett alla inlägg även bakåt i tiden. Kan bara konstatera att jag har gått från att ”blöda” pengar varje månad till att numera investera en ganska stor andel varje månad och har på köpet skaffat mig ett lugn och ro nu när jag har en genomtänkt buffert och närmar mig miljonen på investeringar (läs indexfonder och Lysa). Jag hade aldrig lyckats så bra utan er blogg. På riktigt. Tack!
  En sak som jag reflekterat är att trots alla fakta som används så upplever jag ibland en viss osäkerhet hos er. T ex när börsen gick ner i början av förra året så kom det en del saker här som att man ska vara försiktig osv. Men strategin ska ju vara samma oavsett börsläge, det är ju det som ni så effektivt och tydligt förklarat och bevisat är det enda vettiga förhållningssättet. Hur ser ni på detta?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan S
 16. Vit pil

  Hej,
  Jag har lyssnat på alla avsnitt och läst alla inlägg angående fastighetsinvesteringar. Tusen tack för bra content!

  Det har ju dock hänt en del på fastighetsmarknaden (priserna, räntorna, finansieringsmöjligheten) sedan ni t.ex. intervjuade Annika Backlund (Avsnitt #26).

  Önskemål: Bjud in en ny ”fastighetsguru” och låt denne berätta samtidigt som ni ställer bra frågor och går igenom hur man kan investera i fastigheter på ett bra sätt.

  Fråga: Vilken typ av fastighetsinvestering tycker ni är bäst avkastning i förhållande till risk? T.ex. kontor/lager hellre än bostäder eller kanske köpa en/ett par brf-lägenheter med möjlighet till fri uthyrning?

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 17. Vit pil

  Hej,
  Jag har lyssnat på alla avsnitt och läst alla inlägg angående fastighetsinvesteringar. Tusen tack för bra content!

  Det har ju dock hänt en del på fastighetsmarknaden (priserna, räntorna, finansieringsmöjligheten) sedan ni t.ex. intervjuade Annika Backlund (Avsnitt #26).

  Önskemål: Bjud in en ny ”fastighetsguru” och låt denne berätta samtidigt som ni ställer bra frågor och går igenom hur man kan investera i fastigheter på ett bra sätt.

  Fråga: Vilken typ av fastighetsinvestering tycker ni är bäst avkastning i förhållande till risk? T.ex. kontor/lager hellre än bostäder eller kanske köpa en/ett par brf-lägenheter med möjlighet till fri uthyrning?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kristoffer Martinsson
 18. Vit pil

  Älskar idén kring indexfonder och hur enkelt de är att vara ”average” inom aktier. Stort tack till Jan och Caroline för att spridit den här kunskapen! :)
  Fick nyligen höra talas om likaviktade index och likaviktade indexfonder. Vad är din åsikt om dessa? Kan de till och med vara en bättre lösning än indexfonder efter börsvärde?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Jimmy
  1. Vit pil

   En sak som skulle vara värt att diskutera är hur stor andel av en global indexfond som baseras på den amerikanska aktiemarknaden. Den är ju ”dopad” av Trumps skattesänkningar för företag och har historiskt höga nyckeltal. Finns det inte en risk att vi skulle kunna få en börsnedgång som är betydligt större i USA än andra delar av världen?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan-Olov Andersson
 19. Vit pil

  Tack för allt arbete ni lägger ner! Det finns många bloggar och poddar om privatekonomi men RT är helt klart den som passar mig bäst! Bra att ni tar upp ämnen som handlar om lite större frågor i livet istället för att bara prata om hur man investerar sina pengar på bästa sätt.

  Bloggen har ju funnits i några år nu. Det hade varit intressant att höra er reflektera över om ni kan se några trender i läsarnas/lyssnarnas frågor. Har de förändrats över tid?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björnen
 20. Vit pil

  Hur ska man månadsspara egentligen? När jag månadssparar så blir det som en ombalansering.. Är det okej att jag gör så eller finns det ett poäng med att inte ombalansera alldeles för ofta? #nybörjare

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Signy
  1. Vit pil

   Lysa och Opti gör ju (om jag förstått det rätt) automatisk ombalansering vid månadssparande så det är väl så att man snarare inte BEHÖVER ombalansera så ofta utan att det kan räcka med en gång om året, men att det inte är någon nackdel. Jan, jag vill verkligen höra ifall det finns forskning som snarare stödjer att man BÖR ombalansera sällan.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan-Olov Andersson
 21. Vit pil

  Tack för en jättebra blogg och podd, det har fått mig att ta tag i min privatekonomi. Min fråga är egentligen hur man rent praktiskt utför 4-hinkar, den här frågan kanske är besvarad men jag kan inte hitta den någonstans.

  Ex: Nu har jag öppnat två ISK-konton där en är 60/40 enligt nybörjarportföljen 10-fonder och den andra 90/10 är globala barnportföljen med 9 fonder, detta enbart för att göra det enkelt för min lilla hjärna att tänka i ”hinkar” (utöver detta har jag buffert). Det egentligen enda som skiljer portföljerna åt är att 60/40 har 2 extra räntefonder och pacific precious annars är det samma fonder .Min fråga är egentligen, skjuter jag mig själv i foten som delar upp det och är det egentligen ovärt att jag kör så pass ”lika” hinkar när 90/10 hinkens mål är att fyllas på tills att jag kan göra någon semi-fire och plocka ut 3-4% varje år och gå ned lite i arbetstid.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Isak
 22. Vit pil

  Hej!
  Följer Er sedan en tid med stort intresse! Har Ni något avsnitt som tar upp bästa placeringen av sin tjänstepension? Jag och säkert många med mig skulle gärna vilja hitta en placeringsprofil som är bra med en mix av lagom risk och sannolikt hygglig tillväxt? Tack på förhand!

  /Mvh Mattias

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mattias Bornerberg
 23. Vit pil

  Hej,

  Jag har lyssnat på de flesta av era poddar och nu den senaste om klimatet. En fundering jag haft länge och som jag undrar hur ni ställer er till i relation till era råd om placeringar, är hur tanken om evig tillväxt och ökat värde på börsplacerade pengar går ihop med en framtid där vi också ska värna om klimatet? Vi vet att vi måste leva mer hållbart och antagligen skapa ett nytt ekonomiskt system, något slags cirkulärt system där vi återvinner istället för skapar nytt, kan man verkligen förvänta sig evig tillväxt på börsen då? Eller bör man tänka helt annorlunda när man ska placera sina pengar i framtiden? Hur då i så fall?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Camilla
 24. Vit pil

  Hej

  Vad kul med program #100.

  Listor är alltid kul. Jag har följd er ett par år och läst mer eller mindre alla kloka ord som sagts. Här är min frågeställning:

  – Att gå från aktiv förvaltning och se de defintiva fördelarna med passiva portföljer (stöds ju inte bara av er utan av forskning generellt) är ju vad man skulle kunna kalla en stor ”upptäckt”. Vilka 3 andra avgörande upptäckter/lärdomar har vuxit fram under era år som bloggare?

  Tack för all vishet ni sprider. Ovärderligt för en enkel småsparare som mig.

  / Johan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Forskning generellt handlar om marknaden i USA, men det finns också färsk svensk forskning som visar att passivt inte alltid är bäst:
   https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/57116/1/gupea_2077_57116_1.pdf

   På Morningstar kan man lätt se att de bästa svenska aktivt förvaltade småbolagsfonderna har överglänsat sitt jämförelseindex både på 15, 10, 5, 3 och 1 års sikt?:
   https://www.morningstar.se/Funds/Quickrank.aspx?search=Sm%u00e5bolag&treenode=19&sort=Year_15&view=history
   När jag tittar snabbt verkar SEB och LF vara de mest jämna och stabila på lång sikt. – Och man för bläddra låångt ner i listan innan man hittar den första bästa indexfonden. (Nå, det finns inte så många av dem, men jag är ändå inte så värst imponerad av PLUS Småbolag).

   Så när det gäller Sverigefonder måste det antingen finnas brister i forskning generellt eller en diskrepans mellan forskning och fakta. – Det må vara svårt att förvanska fakta, men det kanske går att tolka det så att det stödjer ens egen agenda.

   Om man har 15-20% Sverige i sin portfölj kan det vara värt att fundera om det kan finnas bra alternativ för indexfonder.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tale
 25. Vit pil

  Hej Jan! Du brukar säga att ju snabbare du inser att du är genomsnittlig desto mer kommer du att tjäna. Gäller det bara pengar eller kan den insikten hjälpa också inom andra livsområden?

  Caroline, Jan beskriver sig ofta som en försiktig person. Har du några anekdoter hur det kan gestalta sig i vardagen?

  Bortsett det ekonomiska, jag undrar om ni har några andra passioner som vi läsare kanske inte känner till.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 26. Vit pil

  Kan det inte vara värt att ta upp att t.ex Warren Buffet strategin är en bra strategi – för att han redan har det stoora kapitalet. hundra miljoner x 2% är ändå 2 miljoner t.ex. Inte svårt att tjäna stora pengar då. T.ex småspararna har kanske någon som ett år lyckas med att få 300% avkastning, men kommer ändå bara upp i 60000. Det måste finnas tips på hur t.ex unga, studenter, ensamhetsföräldrar och sådana kan ha en bättre strategi. Aktie och fondmarknaden är en marknad som gör rika rikare.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Emil
  1. Vit pil

   Ja, det kunde vara intressant. Skulle du inte kunna sammanställa lite av vad du har läst på olika håll om både hur Warren investerar och hur han ser på det ekonomiska läget för tillfället. Det har väl varit årsstämma nyligen i Berkshire Hathaway nyligen om jag har förstått rätt. Sade han något intressant där?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan-Olov Andersson
 27. Vit pil

  Tjena!
  Förutsatt att jag inte tänkt pensionera mig tidigare än 55 och att jag klarar mig på lönen i övrigt, finns det någon anledning att inte löneväxla allt jag tjänar över brytgräns(42000sek/mån 2019) till mitt tjänstepensionskonto istället för att skatta ut det mot 50% och investera i mitt ISK?

  Tack för en fin blogg!

  *Tjänstepension hos Avanza utan krussiduller via företaget, bruttoinkomst på 46000, 51000 inom 2 år sen räknar jag med stabilisering. Har täckning för allt kring allmän pension, SGI etc på 42k.

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Peter Lindholm
 28. Vit pil

  Hej Jan & Caroline! Grattis till ert 100:e avsnitt!

  Från era podar har jag lärt mig att en billig global aktiefond är bland dem bästa om inte det bästa att spara i.

  Någonting jag inte har hört er resonera omkring är olika företags aktiespararprogram.

  Exempelvis om du är anställd på ett företag som Skanska så för var 4:de aktie du köper får du 1 aktie gratis. Nackdelen är att du ”låser in” din investering under en period.
  Länk till Video:

  https://youtu.be/rIEew2DBkTU

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christopher
 29. Vit pil

  Jag är oerhört tacksam för den kunskapen ni gett mig, som innan varit svårtillgänglig och uppfattats som obegriplig. Från att ha varit helt och håller frånkopplad från allt som har med ekonomi att göra (det delen utöver att betala räkningarna i tid dvs) så har jag skaffat ett ISK, några skojiga hinkar och framförallt, ett långsiktigt tänk. Jag har makt och kontroll över min egen situation och mina egna pengar, vilket jag inte haft tidigare. Det för mig utsökt in på min fråga:

  Jag skulle vilja höra er resonera kring vad feminism betyder för er, och hur ni känner inför det begreppet i en ekonomisk kontext?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Lena
 30. Vit pil

  Hur flyttar man billigast en peng från Sverige till ett Euro-land?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  swgir
  1. Vit pil

   @swgir och andra, ställ allmänna frågor helst på frågor på Frågor & Svar,
   https://rikatillsammans.se/fragor/
   chanserna är större att ni får bra svar.

   EU-betalning
   https://www.swedbank.se/privat/kort-och-betala/betalningar/eu-betalning.html

   ”Du måste kunna ange din mottagares konto i form av ett IBAN (International Bank Account Number) och banken i form av BIC/SWIFT-id. Informationen om IBAN och BIC måste du kräva att få av dina betalningsmottagare.

   En EU-betalning kan skickas vid betalning i euro och svenska kronor till alla länder inom EU och EES samt till Schweiz.”

   – Gratis när man använder internetbanken. (På bankkontoret kan det kosta ett par hundra.)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Tale
   1. Vit pil

    Själv använder jag TransferWise som har bättre valutakurser än de vanliga bankerna.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    ML
 31. Vit pil

  Gärna lite om PPM. Sjunde AP fonden ändrar ju skepnad vid 55 år och går över till mer räntor fram till 80 år.
  Att i 25 år stegvis minska avkastningen borde ju ge en magrare ålderdom.Dessutom ”lockar” man med att lägga allt i traditionellt sparande som ger ännu sämre med tillväxt. Harri.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Harri Lötjönen
 32. Vit pil

  Jag har precis börjat intresserat mig för min ekonomi, är 45 år, låginkomsttagare med hus, barn, familj. Har sparat några 100 lappar i månaden i alla år. Tycker det handlar mycket om alla miljoner som alla ska investera på olika sätt. Då förstår jag med att det är spännande att investera. Men nu har jag missat bästa tåget och det gäller att komma med på nästa. Men hur ska vi som inte har så mycket tänka. Går det att hinna bygga en ok pension på dessa år, hur och vad är isf viktigast-viktigt?

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Berg
 33. Vit pil

  Hej! Jag är nyfiken på allt det där andra, som inte har med pengar att göra men som ni nämner lite då och då.
  Ni pratar om era coacher, hur har ni hittat dem?
  Ni pratar också om utbildningar inom personlig utveckling, vilka har ni gått och vad kan ni rekommendera? Planerar att gå Balansekonomi men skulle gärna vilja ha tips på andra spännande och utvecklande kurser. Vad mer gör ni inom området personlig utveckling för att bli inspirerade, motiverade och skapa verklig förändring där ni vill ?

  Tack för allt ni gör, för mig min familj och mina vänner(som jag predikar vidare för) har det lett till en stor förändring!

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Emelie
 34. Vit pil

  Tack för alla bra och trevliga avsnitt! Jag skulle vilja stödja er verksamhet men är allergisk mot månatliga utgifter, som tex den ni har hos patreon. Hur kan man bidra med ett engångsbelopp?

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Kenneth Pettersson
  1. Vit pil

   Håller med, skulle önska ett swishnummer för att kunna bjuda på enstaka ”kaffekoppar”!

   7+
   Gravatar ikon för användaren
   Jennifer
 35. Vit pil

  Hej, jag skulle vilja höra era tankar om att investera med utdelningsstrategi, vilket jag upplever som ganska populärt.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Björn
  1. Vit pil

   Även om jag har förstått att du föredrar indexfonder framför utdelningsstrategier, Jan, kan jag tycka att det faktum att det faktum att man får återkommande inkomster via utdelningarna rent psykologiskt skulle kunna vara något som kan underlätta att hålla fast vid ett långsiktigt sparande. Alltså, även om det inte finns något forskningsstöd för att det skulle vara den bästa strategin så kanske det har en poäng beteendeekonomskt. Vad tror du om det?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan-Olov Andersson
 36. Vit pil

  Hej Jan och Caroline

  Jag skulle vilja att ni ger era tankar angående Peer2Peer lending (typ Lendify etc).
  Vad anser ni om det?
  I vilken hink hör det hemma?
  Ni har ju själva negativa erfarenheter av detta, betyder det att ni lagt ner denna sparform helt?

  Min fru och jag har satsat en del pengar i detta och därav frågorna.
  Mvh
  Hans G

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Hans G
 37. Vit pil

  Jag skulle vilja veta lite mer hur ni ser på att investera i solceller på villans tak. Avkastning i form av lägre kostnad för köpt el samt intäkter för att sälja ger en bra avkastning verkar det som. När investeringen är avbetald finns många år med vinst. Är detta en bra investering? I vilken hink skulle denna investering ingå?

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Louise
  1. Vit pil

   Intressant fråga! Man kan inte heller bortse från att ett hus med extremt låg energiförbrukning är betydligt intressantare för en köpare i framtiden. Sannolikt får man igen hela eller stora delar av investeringen bara där? 🤔

   2+
   Gravatar ikon för användaren
   Mattias
 38. Vit pil

  Jag har svårt att förstå hur man ska tänka med hinkarna och lägenheten.

  Jag har en lägenhet värd ca 2,2 miljoner och ett lån på den på ca 1,1 miljoner. Min bufferthink är ca 100.000 kr och då blir värdet på mellanriskhinken 500.000 – 700.000 kr. Ska jag räkna in hela lägenhetens värde minus lånet till den hinken? Jag kommer alltså inte att ha något mer i den hinken än de pengar som är bundna till lägenheten?

  Hur ska jag tänka med de 400.000 – 600.000 kr som inte får plats i den hinken. Vart hamnar de? De pengarna är ju också bundna i lägenheten och går därför inte att investera i fonder.

  När jag förstod att boendet skulle räknas med i hinkarna blev det plötsligt svårt med hinkarna, från att ha varit enkelt!

  6+
  Gravatar ikon för användaren
  Hink-kaos
  1. Vit pil

   En annan hinkfråga.
   Är det inte bättre att ha bara räntor alt banksparande i bufferthinken än att ha räntor + en liten andel aktiefonder i bufferhinken? Man kan ju exempelvis fylla på 80 % i bufferthinken och 20 % i mellanriskhinken tills bufferthinken är fylld.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan-Olov Andersson
 39. Vit pil

  Hej!
  Jag tycker ju att ni två, Jan och Caroline är en så fantastisk combo! Jag skulle vilja veta lite mer om Carolines tankar om allt! Vad hon tänkte när Jan ville börja blogga och hon skulle vara med. Om hinkar och portföljer och allt? Hur tänker/känner Caroline kring ekonomi och drivkrafter?

  Hälsningar Katarina

  4+
  Gravatar ikon för användaren
  Katarina
 40. Vit pil

  hade varit kul att få lite recap vad är det egentligen som har hänt sen resan startade med bloggen och sparandet och allt. Inte alla som har varit med sen dag 1. egentligen skulle jag vilja höra er i ett avsnitt av ”min första miljon”. Men det får bli en annan podd kanske.

  Misstagen har vi redan hört om. Det var två bra avsnitt. Men kanske lite grann om rena minor och nitlotter som ni har sprungit på sen starten. Oförutsedda händelser både positiva och negativa. Hur ni har förändrats osv.
  Och vad tror ni om er dotters framtid? Jag tänker på myten om att förvärva, ärva och fördärva.

  Finns även ett gammalt citat.
  ”Hard times create strong men, Strong men create good times, Good times create weak men, Weak men create hard times.”

  5+
  Gravatar ikon för användaren
  En av Bloggläsarna
 41. Vit pil

  För länge sedan ställde jag en fråga kring boende, det här med att äga eller att hyra. Saker har nu fallit på plats och jag har sålt min bostadsrätt för att istället flytta in i en hyreslägenhet. Jag kommer att sälja med en vinst som jag nu vill säkra min pension med. (är 44 år, ensamstående med en ”normal” lön). Min tanke är att vinsten ska fungera som en grundplåt och att jag kommer att kunna stoppa undan 10% av min lön varje månad. Hur ska jag tänka? Jag vill att mina pengar ska växa men samtidigt vill jag att det ska vara etiskt och miljömässigt hållbart. Jag är inte helt insatt i allt med fonder och liknande utan får förlita mig på att ni kan råda mig bra!

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Karin
 42. Vit pil

  Hej.
  Har 11 år kvar till pension ”65”.
  Har 85 %global aktieinfexfomd. 10% kort räntefond. 5% guld.
  När tycker du man ska växla ner till mera räntefonder.
  Förmodligen lever man några år efter 65 så att växla ner till 65 känns lite tidigt.
  Vad har du för åsikt.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Christofer
  1. Vit pil

   Sitter princip i samma båt, så jag skulle även jag uppskatta om detta togs upp

   1+
   Gravatar ikon för användaren
   LBG
  2. Vit pil

   Jag har funderat på samma sak. Kan tänka mej att man för över den del av sitt sparande till t.ex. 60/40 som man ska använda 5-10 år framåt, medan det andra får vara kvar och ticka. Det som ska användas inom 0-5 år ska kanske sparas till 20/80 eller något?
   En lite mer utvecklad idé om detta vore intressant.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   ML
  3. Vit pil

   Jag är också i ungefär samma ålder. En annan aspekt är att man å ena sidan kanske förväntas jobba några år efter 65, men å andra sidan finns ju en viss åldersdiskriminering på svensk arbetsmarknad där man prioriterar de unga. Jag tror i och för sig att vi 60-talister är något av de nya 40-talisterna så man kommer inte att kunna flytta på oss hur som helst, men det är en annan fråga.
   Hur som helst känns detta som en så pass stor fråga att den kanske skulle vara värd ett helt avsnitt+

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan-Olov Andersson
 43. Vit pil

  Fråga 1:
  Jag läste några av de första inläggen på bloggen från 2008. Ett direkt citat är:

  – ”för ett år sedan satt jag där med över 100.000 SEK på bankkontot och vad jag gjorde jag för dem? Satte in något i en fond, hoppades på att de skulle gå upp och levde mitt liv dag in och dag ut.”

  Det var en helt annan åsikt än vad du har idag. Hur tycker du själv att du har förändrats och hur stor del har bloggen format dig?

  Fråga 2:
  Du studerade Teknisk Fysik. Hur halkade du in på den finansiella banan du är på idag.

  3+
  Gravatar ikon för användaren
  Johan B
 44. Vit pil

  Hej!

  Jag har funderat lite på vad som skulle kunna hända om allt fler börjar investera i indexfonder. Om jag idag köper en indexfond så får jag ett genomsnitt av alla investerare som för det mesta är aktiva. Men vad skulle hända om alla investerade enligt index?

  Själv tänker jag att marknaden borde vara självreglerande. När andelen passiva investerare ökar så borde marknaden bli mindre effektiv och då blir det lättare för aktiva investerare att hitta bolag som är ”felvärderade” vilket får pendeln att vända tillbaka till aktiva investerares fördel.

  Vad har ni för tankar om det här ni som investerar det mesta i indexfonder?

  8+
  Gravatar ikon för användaren
  Holger

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.