Spara gemensamt eller spara separat?

Läsarfråga om det spelar någon roll att spara på olika konton eller spara på samma...

Förespråkar du att man som man och hustru i mitt fall sparar tillsammans i en och samma indexfond eller bör man ha en varsin? Jag förstår att det såklart går att argumentera för att det är praktiskt att ha separata konton av vissa juridiska skäl, men om man bortser från sådana argument så torde det väl vara rent ekonomiskt smartare att spara tillsammans i samma fond då mer pengar väl på sikt ger än högre avkastning? Eller tänker jag fel här?

Det finns inget rätt svar här – men utifrån ett pengaperspektiv så är det enkla svaret att det spelar ingen roll. Det blir nämligen samma belopp i slutändan:

  • Alt A) Spara 200 kr till 10 % avkastning ger i slutet av året 20 kr i avkastning.
  • Alt B) Spara 100 kr till 10 % ger 10 kr i avkastning och gör vi det ytterligare en gång så blir det 10 + 10 = 20 kr.

Det spelar således ingen roll vilket man väljer. Däremot finns det juridiska skäl om t.ex. pengarna är enskild egendom eller motsvarande. T.ex. i ett ISK-konto så är det ägaren på kontot som äger pengarna, det är anledningen till att jag inte rekommenderar barnsparande i ISK-konton, utan istället rekommenderar ”Kapitalförsäkring” i förälderns namn med barnet som förmånstagare. Till barnen bör man dessutom spara gemensamt i samma portfölj eftersom det kan i längden bli väldigt orättvist. Mer information om det finns i artikeln:

Relaterade artiklar

Få ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt

Genom att fylla i din e-postadress nedan får du ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt (till skillnad från vårt månatliga nyhetsbrev). I normala fall innebär det ett mejl varje måndag morgon. Självklart är det kostnadsfritt och du kan avsluta när du vill.

Dubbelkolla att din e-postadress ovan är rätt, det blir så tråkigt om den blir fel. 🙂

Fråga eller kommentar till artikeln? Besök gärna forumet. 😊

Om du har fråga, kommentar eller fundering till denna artikel så får du väldigt gärna skriva den i RikaTillsammans-forumet. I forumet får du betydligt fler och bättre svar, dessutom snabbare. Självklart kan du vara anonym eller bara läsa vad andra skrivit.

PS. Du kan komma i kontakt med oss via den lila "Hjälp"-knappen nere till höger. På grund av bloggens storlek klarar vi tyvärr inte längre svara personligt på alla mejl eller ens svara i rimlig tid, därav hänvisningen till forumet.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök