Spara gemensamt eller spara separat?
Sök:

Spara gemensamt eller spara separat?

Läsarfråga om det spelar någon roll att spara på olika konton eller spara på samma...

Den här artikeln publicerades 2015-12-13 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Förespråkar du att man som man och hustru i mitt fall sparar tillsammans i en och samma indexfond eller bör man ha en varsin? Jag förstår att det såklart går att argumentera för att det är praktiskt att ha separata konton av vissa juridiska skäl, men om man bortser från sådana argument så torde det väl vara rent ekonomiskt smartare att spara tillsammans i samma fond då mer pengar väl på sikt ger än högre avkastning? Eller tänker jag fel här?

Det finns inget rätt svar här – men utifrån ett pengaperspektiv så är det enkla svaret att det spelar ingen roll. Det blir nämligen samma belopp i slutändan:

 • Alt A) Spara 200 kr till 10 % avkastning ger i slutet av året 20 kr i avkastning.
 • Alt B) Spara 100 kr till 10 % ger 10 kr i avkastning och gör vi det ytterligare en gång så blir det 10 + 10 = 20 kr.

Det spelar således ingen roll vilket man väljer. Däremot finns det juridiska skäl om t.ex. pengarna är enskild egendom eller motsvarande. T.ex. i ett ISK-konto så är det ägaren på kontot som äger pengarna, det är anledningen till att jag inte rekommenderar barnsparande i ISK-konton, utan istället rekommenderar ”Kapitalförsäkring” i förälderns namn med barnet som förmånstagare. Till barnen bör man dessutom spara gemensamt i samma portfölj eftersom det kan i längden bli väldigt orättvist. Mer information om det finns i artikeln:

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2015-12-13 klockan 09:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Läsarfrågor.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

9 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej Jan

  Om pengarna på ett ISK konto tillhör ägaren av konto som du säger. Blir det som en enskild egendom menar du?

  mvh
  Monica

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Monica
  1. Vit pil

   Jag är ju inte jurist, så jag vågar inte uttala mig tvärsäkert. Mitt bästa tips är att kolla med en familjejurist. Sorry att jag inte kan ge ett bättre svar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hade jag tänkt ett steg längre borde jag kanske kommit på detta själv. Tack för att du tog dig tid att svara på min fråga!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oscar
 3. Vit pil

  Om man sparar i aktier är det en fördel att spara gemensamt då courtage kostnaderna blir lägre i förhållande till sparkapitalet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 4. Vit pil

  Hej jan

  Jag har försökt leta efter ett svar på min fråga och de verkar som fler har de problemet. Om du redan svarat på detta ber jag om ursäkt men kunde ej hitta någonstans.

  Har tänk att börja investera i nybörjarportföljen men när jag hade lagt in alla fonder och delat upp dom i andel procent som du föreslår med ålder-antal % i räntefonder osv. Så upptäckte jag att ålandsbanken cash manager b hade ett minsta månadssparande på 500 kr. Ska man byta ut den fonden eller kan man köra utan den?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
  1. Vit pil

   Man kan lösa det lite olika.

   En lösning är att man sköter sånt som inte låter sig skötas med månadssparande när man balanserar om portföljen en eller två gånger per år. T.ex. genom att man lägger motsvarande belopp i kontanter och sen köper på sig Cash Manager B någon gång om året för de pengarna.

   En annan variant är att man fördelar motsvarande belopp på de övriga korta räntefonderna och sen någon gång per år säljer lite och köper Cash Manager B.

   En tredje variant är att balansera genom att lägga om månadssparandet. De fonder som du har fått undervikt på ökar man på så att du med tiden får bättre balans. Rent konkret betyder det att om du har undervikt på Cash Manager B så kör du 500kr/mån och sen när du får övervikt så slutar du månadsspara i Cach Manager B.

   En fjärde variant är att inse att ta till dig själva principen och välja ut en uppsättning fonder som passar dina förutsättningar. Jans mall innehåller en hel del fonder i varje kategori och man bör med gott samvete kunna välja bort någon (man får nog bra diversifiering ändå med betydligt färre fonder). Iden är väldigt mycket att man skall undvika fonder med höga avgifter.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 5. Vit pil

  Jag förstår inte.

  Är jag dum i huvudet, eller varför skulle det vara ”rent ekonomiskt smartare att spara tillsammans”?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Rickard
  1. Vit pil

   Nej, det spelar ingen roll. Det är min poäng.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Ja, alltså, jag förstod din poäng, Jan, men citatet var ju från den ursprungliga frågan. Jag undrar vilka argument eller beräkningar som fanns för att ens påbörja ett sånt tankesätt, eller om det bara var helt taget ur luften.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Rickard

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.