Sparande vs känslan av konsumtion (och lite om pension)

uppföljning på det senaste avsnittet om inkomstkvadranten

Vissa av oss borde räkna mindre ränta-på-ränta och mer känna efter hur vi skulle önska vårt liv och unna oss saker, medan andra kanske skulle behöva räkna mer ränta-på-ränta och ställa sig frågan ”behöver jag det här?” istället för ”har jag råd med det här?”

Förra veckans avsnitt om inkomstkvadranten gav upphov till mycket kommentarer. I veckans avsnitt tar jag och Caroline avstamp i några riktigt spännande kommentarer samtidigt som vi pratar lite om pension till följd av förra veckans politiska diskussioner för att avsluta i en sidokonversation om ekonomisk brottslighet.

Lyssna på artikeln som ett poddavsnitt

Precis som vanligt så kan du lyssna på hela den här artikeln som ett poddavsnitt via din poddspelare. Avsnittet finns där poddar finns t.ex. iTunes, Acast, Spotify eller SoundCloud. Du kan även titta på den tillhörande videon via Youtube.

Genvägar att räkna ränta-på-ränta

Den ena kommentaren som slog an privatekonominörden i mig var Andreas som citerade en av mina favorit ekonomibloggare Mr MoneyMustasche:

To calculate a weekly expense compounded over ten years, multiply the price by 752 (so a light restaurant habit can easily be $100,000 per decade), for a monthly expense, multiply by 173. Det ger att McDonalds en gång i veckan blir nästan 70 000 på 10 år (=90 * 752)…

Det är ju sådant är som kan få mig att tänka efter när jag blir sugen på något stort inköp. Det handlar verkligen inte om att snåla och leva på bröd och vatten, men det gör större ekonomiska beslut något enklare. Vi äger t.ex. en V70 från 2009 som jag flera gånger har funderat på att byta, särskilt när de nya Volvo-modellerna kom ut i början av året. Bara med en vanlig indexfond så blir det 5 gånger pengarna. Det vill säga 400 000 kr nu för en ny bil eller 2 000 000 kr på kontot när jag är 56. Eller, en bil idag eller 4 bilar om 20 år….

Problemet med det här tänkandet illustrerade dock en annan av er läsare, nämligen läsaren med namnet ”O”, som skriver:

Angående det här exemplet med din iPhone…Jag har börjat känna så om ganska mycket vilket jag inte tror är så bra. Så fort jag får pengar ”över” ska de sparas. Jag har lite svårt att unna mig grejer trots att jag sliter ganska mycket för mina pengar och då förtjänar man att unna sig. Vill ex åka på en resa men tänker att det är ”bättre att spara”. Saken är den att jag har ganska mycket sparat ändå men vill ha mer. Har du tips på hur jag ska vilja (lite) spara mindre och börja unna mig saker?

Väck mig mitt i natten och jag kan svara på nästan vilken fråga om fonder som helst, men det här med känslor är inte min hemmabana. Däremot har jag fattat att det är något som jag uppenbarligen inte fattar i det här området. Sedan flera år tillbaka har jag en coach, Moa, som jag har pratat med rätt mycket om just det här med känslor (och relationer som jag inte är bäst på).

Njuta sig till framgång

Vi hade ett samtal kring målsättning och jag kände mig uttråkad på penga- och sparmål och konsumtion gav mig inte längre så mycket. Jag vet inte om du känner igen dig, men när jag var tonåring och sommarjobbade en hel sommar för att köpa en ny dator. Det var lycka när väl datorn var inköpt. Idag kan jag köpa en ny dator med några klick, ha den hemma imorgon och noll i lycka. Samma sak med den nya iPhonen som jag fick tag på. Jag var nämligen inne på ett spår att jag bara behövde skruva upp volymen på målet (läs: dyrare sak), men efter varit på väg att köpa ny bil / hus för många miljoner så insåg att det är inte heller grejen. Döm därav min förvåning när Moa säger:

Det är för att du försöker sätta mål helt fel. Det handlar ju om att sätta mål i området känsla. Det vill säga beskriv hur du vill att det ska kännas i ditt liv? Det handlar om att njuta sig till framgång.

Jag kan ju fortfarande tycka att det är klurigt. Mina känslor är ju inte fullt rationella. Som när jag t.ex. inte riktigt förstår varför Caroline är gift med mig, men försöker rationalisera det med att jag det ändå har gott över förväntan för mig och sådant. Varpå Caroline oftast blir vansinnig på mig (med rätta). Min misstanke är att det på någon nivå handlar om brist på självkänsla.

Uppdatering 171203

Jag har spelat in två avsnitt med Moa till följd av den här artikeln:

Vad handlar det om egentligen?

Det tog mig nämligen ett tag att identifiera att man kan ha gott självförtroende och inte en lika utvecklad självkänsla. Jag tror därför att man bör angripa frågan:

Har du tips på hur jag ska vilja (lite) spara mindre och börja unna mig saker?

Utifrån ett beteende och energi-perspektiv. Det vill säga kanske ställa sig frågan på riktigt ”Varför sparar jag?” med den efterföljande frågan ”Varför?” minst fem gånger, precis som man gör i Toyota-modellen. Det lite obehagliga svaret för mig på den processen var nämligen att jag sparar för att jag tror att livet när som helst kommer att gå åt helvete. Kan jag inte kontrollera min omvärld, så kan jag åtminstone ha pengar eftersom de löser de flesta problem. Förmodligen är det här grundat i den osäkerhet som uppstod när min egen pappa dog när jag var tonåring.

Problemet som jag inser med mitt beteende är att den här osäkerheten tar ju aldrig slut. Först skulle jag ha 10 000 kr på kontot när jag var student som buffert. Sedan läste jag en annan bok om att man skulle ha 50 000 kr i buffert, då sparade jag till 50 000 kr i buffert. Därefter så flyttade man ihop, skulle spara på börsen och då var 100 000 kr en bra buffert. Sedan var det ju Ann Wibble som sa att man skulle ha en årslön på kontot. Det tar ju aldrig slut och till skillnad från vad de flesta tror, så handlar det inte om pengarna.

Jag fattar i mina rationella stunder att inget belopp i världen kommer att få mig att känna mig trygg, utan jag behöver hitta den tryggheten inom mig. Jag fattar ju rationellt att jag började på 0 (eller till och med minus 2005) och har jag tagit mig hit, så kan jag göra om det. Men hjärnan går ju på autopilot och den defaultar (eller min i alla fall) till att se hur saker kan gå åt skogen. Det är lite som Tony Robbins sa vid ett tillfälle:

Pay attention or pay with pain.

Det andra som jag tänker är att tänka på det spåret som Caroline är inne på, mer känsloorienterat. En parentes – jag kan tycka det är fascinerande hur vi tenderar att hitta partners och gifta oss med människor som har löst våra undermedvetna problem. Caroline är duktig på allt det som jag är dålig på, närvaro, harmoni, relationer, känslor m.m och vice versa. Fantastiskt när man kan se det som styrkor och att man täcker upp en stor spelplan, men också oerhört påfrestande när man fokuserar på olikheterna och känner sig oförstådd.

Om jag drar det till sin extrem, så tror jag att många människor i Sverige skulle behöva tänka mer på följande minnesregler för ränta-på-ränta:

 • 72 genom räntan ger antalet år för då pengarna dubblas. T.ex. 10 % / år ger en fördubbling vart 7,2 år
 • 5 gånger pengarna på 20 år vid en årsavkastning om 8 procent per år
 • En sparad veckoutgift ger 752 gånger pengarna på 10 år
 • En sparad månadsutgift ger 173 gånger pengarna på 10 år

Men lika många av oss sparar mycket borde unna oss mer, uppleva och njuta av känslan. Precis som jag säger i inspelningen så känner jag inte riktigt att jag gör resonemanget rättvisa, varpå jag konstaterade att det bästa är ju att bjuda in Moa själv och berätta hur hon tänker. Moa har tackat ja och jag spelar in med henne den 30 november. Så jag hoppas på ett bra avsnitt och få återkoppla om 2-3 veckor.

Liten parentes om pension

I avsnittet så gjorde vi ett kort hopp in i pensionen, särskilt eftersom löpet på många tidningar i veckan har handlat just om det liggande förslaget att höja minimi-pensionsåldern från 61 till 63. Man skulle även höja åldern för att få jobba kvar från 65 till 67. Det är ju en ekonomiskt nödvändig höjning, om än en förmodligen ganska impopulär höjning. Jag personligen (med mitt kristänk enligt ovan) vågar ju inte hoppas på att staten ska försörja mig när jag går i pension runt 2040, så jag tror att man behöver ordna biffen själv. Därav sparandet.

Jag har fått en del frågor vad jag har mitt eget sparande i och i PPM så kör jag faktiskt sjunde AP-fonden, AP7. Det är en billig indexfond med möjlighet till belåning och det är enligt mig en av de bästa fonderna man kan ha. Om man är lite äldre så kan man välja Såfa-alternativet där den viktar ner risken ju närmare man kommer pensionen.

Väl mött till nästa gång och tack för att du läser på bloggen!

Relaterade artiklar

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

49 kommentarer finns till denna artikel:

 1. hej jan mitt första inlägg här vill bara tacka för en kanonbra blogg ni gör !!
  kollektiva som ni nämner har varit stängt i några veckor nu vet du om de öppnar upp igen ?

  Gravatar för användaren
  stefan g
 2. Faktafel i avsnittet: ”Pensionsåldern” i Sverige i dag är inte 61 – 65 år som du säger i avsnittet. Det är 61 – 67 år.

  Sedan finns det ju naturligtvis inget som hindrar någon att gå i pension tidigare än 61 eller senare än 67 år heller.

  Gravatar för användaren
  Christian Dingwell
 3. Såfa, är det inte hävstång på den?

  Gravatar för användaren
  Lina
 4. Härligt blogginlägg, Jan!
  Mycket igenkänningsfaktor där.
  Har också ett katastroftänk måste ha pengar till sämre tider!
  Men har blivit bättre på att göra saker som gör mig glad för en del av mitt sparkapital, försöker ibland tänka det finns inget sen det är nu jag lever!!
  Tack för ett fantastisk fin blogg och pod.
  Kör efter dina tips går jättebra!!
  /Biris

  Gravatar för användaren
  Britta Andersson
 5. Intressant avsnitt
  Skulle ni kunna ha ett avsnitt med fokus på Pengamaskin och hur man sätter upp och underhåller rikatillsammansportföljen så hade det varit väldigt bra.

  Jan du investerar ju även via Lysa . Som enkelt är en slags nybörharportfölj med Automatisk omballansering. Du sa i ett tidigare avsnitt att nybörjarportföljen är lämplig upp till 200 000 tänker du annorlunda med Lysa?

  Gravatar för användaren
  Hans G
 6. Borde det inte gå i teorin att ta Avanzas Portföljgenerator och sedan gå in på din blogg för att byta ut till exempel dom dyraste globala fonderna som Avanza rekommenderar till dina ”Bästa globalfonderna 2017” för att på så sätt få en sån bra och billig portfölj som möjligt? Nyfiken bara! Kämpa på med youtubeklippen ! dom är bra

  Gravatar för användaren
  jocke
 7. Hej på er!
  Ser ni bolånsamortering som ett sparande? Tex om jag har målet att spara 20% av min nettolön, får/bör jag även räkna in amorteringen som sparande för att uppnå målet 20%?
  Tack för en superbra podd!
  Johan

  Gravatar för användaren
  Johan
 8. Hahahha, så passerar vi 10:e året och inga större förändringar har skett och så fortsätter man vara kortsiktig i livet med 10 år åt gången. Bra jobbat!

  Gravatar för användaren
  Kalle
 9. Angående PPM: Du verkar skilja på AP7 och Såfa, som är samma sak. Men det är kanske bara olyckligt formulerat?
  Tack för en bra blogg!

  Gravatar för användaren
  enkel-ekonomi
 10. Tack för bra avsnitt. Det är som sagt ganska uppenbart att dagens pensionssytem är ohållbart. En sak som sällan kommenteras i dessa diskussioner är behovet av ett kulturellt skifte hos arbetsgivare som tillåter äldre att jobba langre: om en 60-åring idag förlorar sitt jobb, hur lätt kommer det att vara för denna person att hitta ett nytt jobb?

  Jag vågar mig gissa att det inte är många som skulle anställa en 60-åring. Kommer då en höjd pensionsålder på två år påverka folk i detta avseende? Svårt att tänka mig – det behövs en ändring i inställning kring ålder och jobb också, inte bara myndighetsbeslut.

  Gravatar för användaren
  Eric
 11. Hittade den här bloggen/sidan i helgen. Älskar kalkylatorn, räkna på Ränta på ränta. Min sambo sa nämligen förra veckan att jag ska gå i pension när jag fyller 55 år. Dit är det 17 år och jag var tvungen att hitta ett sätt så att det är möjligt. Har sparat i fonder i massor av år och började blogga om det, men glömde sen bort bloggen, till igår.
  Har haft en avkastning på i snitt 20 % eller mer på de fonder jag valt och i och med det, om trenden fortsätter, så kommer jag utan problem komma upp i den avkastning jag behöver.
  Jag har hittat massor av verktyg på den här bloggen, tackar för det, och letar vidare varje dag.

  Gravatar för användaren
  Helena
 12. Angående pension tycker jag inte alls det är självklart att vi måste gå i pension senare.. tvärtom!

  Jag tycker det är märkligt att vi inte får gå i pension tidigare. Med tanke på all effektivisering och hur mycket vi trots allt FORTFARANDE arbetar borde det väl vara så att vi jobbar mindre och mindre? En sak man ofta glömmer beträffande arbete är att den samlade tiden arbete borde vara betydligt högre idag än för säg 50-60 år sen.

  På den tiden var många kvinnor hemmafruar, dvs en stor del av halva vår arbetskraft arbetade inte. Numera arbetar både kvinnor och män. Många jobbar övertid och det hetsas från alla håll att kvinnor bör jobbar MER. Den tid vi tillsammans lägger på arbete är högre än på många många decennier. Men av någon anledning duger inte det heller utan då försöker man lura folk att vi blir äldre och äldre så vi måste jobba ÄNNU mer.

  Tycker det är hög tid att kräva mindre arbete och syna bluffen på att vår enda uppgift på jorden är att knega tills vi stupar.

  Gravatar för användaren
  Joppa
  1. Hej!

   Som relativt ung och välutbildad kan jag säga att vi vill inget annat än jobba. Tyvärr är kontorsarbete bekvämt och medelåldern är 60+ på många ställen.
   Om vi hade lite mer flex i samhället hade unga nyexade kunnat få en fot in på 50%, äldre trappa ner osv osv.
   Hade iaf hjälpt mig, men jag kämpar på och så gör 60+ också :)

   Gravatar för användaren
   Steffanie
  2. Håller med i ditt resonemang, men du glömmer att ta med ökningen i standard som skett de senaste 50-60 år sedan. Det är nog huvudorsaken som ätit upp det vi vunnit i ökad produktivitet. Normen är ju som du säger att alla ska arbeta maximalt till 65. Men det finns ju inget praktiskt som hindrar dig från att leva på lägre standard (motsv den vi hade för 50-60 år sedan) och jobba deltid eller gå i pension tidigare.

   Gravatar för användaren
   Kalle
  3. Lägre standard ja.. förut kunde EN person i hushållet jobba, oftast mannen, med ett helt vanligt arbete medan den andra, oftast kvinnan, kunde vara hemmafru. Förutom det var det inte ovanligt att man både hade hus, stuga, båt och bil. Idag måste man belåna över öronen för att över huvud taget ha någonstans att bo långt utanför stan. När man väl skaffat det måste båda vuxna arbeta för att kunna ha råd med denna ”lyx”. Att dessutom ha en mysig stuga att tillbringa sin lediga tid på är för det mesta bara en dröm. Så, det där med att standarden är så mycket bättre idag kan jag nog inte köpa.. iaf inte på alla områden. Vi jobbar (typ) dubbelt så mkt men har ändå svårt att ha råd med det mest basala såsom tak över huvudet.

   Gravatar för användaren
   Joppa
 13. På tal om att konsumera, att unna sig och ”många bäckar små” från förra veckan…

  Vad kul att du nämner 5 why från Toyota. Toyota Production System har ju lett fram till det som vi idag kallar Lean och som ofta används för produktion. Ofta pratas det om lean för att maximera vinsten och att producera mer, men egentligen handlar det om andra ändan. Fokus är på att skapa ett värde för kunden, så man ska bara spendera resurser på det som skapar ett värde. Jag har börjat applicera det på min ekonomi, och för min del fungerar det bra att fråga mig själv ”vad tillför det här för värde för mig eller min familj?” när jag tar ekonomiska beslut. Ger både möjlighet att spara för framtiden, köpa en ny telefon när den gamla gått sönder, köpa nya vinterskor åt dottern eller säga upp TV-abonnemanget för att vi knappt tittar på TV.

  Något annat intressant är konmari-metoden av Marie Kondo. Det handlar egentligen om att städa. Man samlar alla föremål man äger i en viss kategori (t ex kläder) i en hög, tar på dem en efter en och känner efter om man verkligen älskar dem. Det man älskar behåller man, resten gör man sig av med. Sedan fortsätter man genom övriga kategorier av ägodelar. När man är klar med det så ska alla återstående ägodelar få en bestämd plats, och sedan har man ordning. Jag tänker lite på det som ett slags ”lean för ägande”. När man har börjat lära sig att känna efter, så blir det, ihop med lean-tänk, ganska lätt att avgöra t ex vilka utgifter man vill behålla, och vilka man vill bli av med. Konsumtionen blir också ganska enkel – Behöver jag den/det? Tillför den ett värde? Ja, men då kan det vara en rimlig konsumtion.

  Finns ganska få tillfällen när det blir svårt. Nästan bara svårt om man är tvungen att välja mellan två ting som man upplever ger bra värde, eller om det är min hobby. Den är dyr men tillför MIG också ett otroligt värde. Men bara till mig och inte till någon annan i familjen, vilket gör att jag får tänka mig för både en och två gånger. Lean i min ekonomi och konsumtion gör att jag känner mig mer och mer nöjd. Jag vet vad jag spenderar, på vad och varför. På det hela känner jag att jag har bra kontroll på vart mina pengar tar vägen. Lean i min ekonomi innebär i slutändan att jag optimerar min konsumtion till att få ut ett högt värde för en låg summa. För oss fungerar det väldigt bra för att få styr på utgifter.

  Slutligen tänker jag också att det är viktigt att komma ihåg att alla handlingar vi gör är faktiskt är val som vi gör. Vissa val gör vi aktivt och medvetet, andra val görs åt oss undermedvetet, t ex genom reklam. Där kommer vi tillbaka till 5 why, för att försöka hitta anledningen till varför vi gör vissa val. Den underliggande psykologin blir bara mer och mer intressant!

  Gravatar för användaren
  Lanzerman
 14. Briljant avsnitt som engagerar. Moa låter som en intressant gäst och Carolines idé med fler gäster som kan bli en överraskning låter helkul.
  Till sist så är jag så glad för er att ni funkar så bra som par i rutan, den här programformen är riktigt trevlig =)

  Gravatar för användaren
  spar-ninja
 15. Han räknar med att du tar en latte + en lunch 7 dagar i veckan för runt 160:-/dag då kommer du upp i 100000$ på 10 år.
  Thomas

  Gravatar för användaren
  Thomas Alexanderson
 16. Sparandet får inte bli ett självändamål utan bör anpassas till ålder och livssituation !
  Vissa människor sparar för mycket och glömmer att leva, medan andra lever loppan
  och tror att allt löser sig till sist!? Ett mellanting av dessa ytterligheter kan nog passa många, tror jag!?

  Gravatar för användaren
  Jan-Erik Malmqvist
 17. Bra att du snappade upp detta från tidigare kommentarer.

  Jag hittade din blogg för drygt ett år sedan och den har varit till stor hjälp när jag strukturerat upp mitt sparande (mycket tacksam!). Det jag funderat på en hel del den senaste tiden är balansen mellan målsparande och långsiktigt sparande, jag vill inte hamna i ett läge där jag känner att ”jag skulle ha sparat när jag hade chansen” men inte heller motsatsen ”jag skulle ha använt pengarna när jag hade chansen”.

  I exemplet med bilen (om vi sätter ribban lite lägre än en ny Volvo…) så kanske man kan köpa en bil idag och ha råd med 4 om 20 år istället för att bara snåla för att eventuellt kunna köpa 8 bilar om 20 år? Jag har automatiserat sparande på ca 5% till mål och 10% långsiktigt. Det känns som en ok start och sedan är jag tacksam att kan lägga undan ytterligare 15-20% som ska fördelas däremellan.

  Det är här jag försöker intala mig att jag inte behöver ha oro eller dåligt samvete om det långsiktiga landar på 20 istället för 25%, jag har ”rätt” att konsumera pengar utöver det.

  Gravatar för användaren
  Frej
 18. Mycket klokt! Vi vill ju gärna tro att vi är rationella. Upplysningen, modernismen och den därtill kopplade naturvetenskapen har ju premierat detta tänkande starkt. Läser just nu forskning om vår högra hjärnhalva. Där många emotioner har ett ursprung men ej språket, vilket gör känslan som till exempel intuitionen ordlös. Vår tidiga anknytning har en stor påverkan för hur kopplingarna blir i höger hjärnhalva.

  Om vi bara tänker trygghet så kan man fråga sig hur många av alla de som sparar till ett ekonomiskt oberoende faktiskt klarar av att byta spår och sluta arbete, när man teoretiskt skulle kunna. Vad betyder pengar och materiella saker för oss, kollektivt och individeellt? Har nog själv en tendens att tänka sedan så… När bara det eller det är köpt, fixat eller uppnått. Frågan är vad jag ska ta mig för ”sen” och vad jag missat på vägen genom att jag inte var mentalt på plats?

  Gravatar för användaren
  Åsa
 19. Kan ni lägga upp eran podd på iTunes?

  Gravatar för användaren
  Daniel
 20. Menar du att man kan belåna sin premiepension (AP7) ?

  Gravatar för användaren
  Anders Warberg
 21. Skitbra avsnitt! Kul att Bolmessons sydlänska temperament kommer fram lite i det här klippet :D Hehe, skojar bara.

  Gravatar för användaren
  Johan
 22. Vilket bra inlägg. Pengar OCH känslor. ??

  Gravatar för användaren
  Sanna
 23. Jag har tittat, läst, och lyssnat under några år nu på vad klimatologernas modeller (och mätningar) säger om de fruktansvärda klimatförändringarna vi ser här på jorden. Trovärdiga och pålitliga beräkningar och mätningar visar att mänskligheten har ungefär 10 år kvar på jorden innan det blir för varmt för att kunna överleva.
  Politikerna, gammelmedia (press, radio, TV) och våra makthavare gör allt de kan för att dölja denna information, för att inte sprida panik i samhället.

  Ville bara påpeka att p.g.a. detta är min placeringshorisont är betydligt kortare än Bolmesson’s och många av kommentatorerna.

  Gravatar för användaren
  gujj
  1. Domedagsprofeter har upprepade gånger förebådar undergången. Hittils har de alltid haft fel…

   Gravatar för användaren
   Skyking
  2. Om du på riktigt tror på det du säger men ändå sitter och planerar din sparande har du större problem än placeringen av dina pengar.

   Gravatar för användaren
   Martin
 24. ”To calculate a weekly expense compounded over ten years, multiply the price by 752 (so a light restaurant habit can easily be $100,000 per decade)”

  752?

  Gravatar för användaren
  robert

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök