Spärra obehörig adressändring

Öka ditt skydd mot identitetskapning genom att investera 2 minuter och ett par klick...

En enkel sak för att preventivt skydda dig mot ID-kapning är att använda Skatteverkets tjänst för spärrning av obehörig adressändring.

Det tar ett par minuter att göra och kan spara mycket tid och energi framgent. Man kan tycka att det här borde vara något som är ”default” för alla, men det är det inte. Jag tänker att någon på Skatteverket borde läsa boken ”Nudge” om att små val kring hur man formulerar default-frågor kan spela stor roll.

Det är superenkelt, bara logga in med ditt BankID och sedan kryssa jag vill spärra obehörig adressändring.

En annan sak man också kan göra är att skaffa sig en digital brevlåda (något som är obligatoriskt t.ex. i Danmark) för all post

PS. Kan någon förklara för mig varför dessa tjänster hos Skatteverket bara är öppna mellan 07.00 – 24.00. Vad är det som händer mellan 24.00 och 07.00 som gör att en digital tjänst inte fungerar? *konfunderad* DS.

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

36 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Tack för tipset. Har nu valt att spärra obehörig adressändring. Har man bara möjlighet att ändra via internet så låter det ju klokt att alla borde skaffa. Men för äldre människor som inte har internet så kan jag förstå att blankett-valet finns kvar.

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Emelie
 2. Hej
  Med anledning av ”Kivra-diskussionen” vill bara säga att jag haft Brevo som sedan blev Kivra i flera år. Har hittills inte haft några problem.

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Anette
  1. Anette, har du brytt dig om att faktiskt läsa det avtalsvillkor du gått med på?

   Det är i princip jämbördigt med de nya virustyper som krypterar dina filer på din egen dator och sedan kräver en lösensumma för att man ska låsa upp och komma åt sina egna filer. Varför vill man självmant gå med på ett sådant avtal? Det finns ju alternativ som tex skatteverkets digitala brevlåda (minmyndighetspost) som inte har sådana villkor, tvärt om garanterar de att de aldrig kommer slänga dina brev. Har fungerat ypperligt för mig i flera år, utan att jag gått med på total rättsosäkerhet.

   Om ingen reagerar på (eller ens läser?) helt absurda villkor, vad händer då den dagen du skulle stöta på några problem och alla dina brev helt plötsligt är borta? Tycker alla som har Kivra borde läsa avtalet och fråga deras kundsupport om de själva tycker att villkoren verkar rimliga.

   Svara
   0
   Gravatar för användaren
   Stefan H
 3. Hej Jan!!
  Tack för dina innehållsrika månadsbrev – man blir riktigt inspirerad :-).

  Jag har en fundering ang digital brevlåda som du föreslår i brevet ovan. Någon skrev som kommentar här nedan att Kivra skulle man undvika…har du någon erfarenhet av Kivra digital brevlåda? Har kopierat in kommentaren så du kan läsa vad jag menar…

  Kommentar från bloggen nedan om Kivra:
  ”Akta dig för Kivra. Deras avtalsvillkor är helt absurda, tex tar de sig rätten att låsa ditt konto och tom slänga alla dina, potentiellt åratal, av brev eller ta ut en avgift för att du ska få åtkomst till dem. Anledning för att få ALLA sina brev konfiskerade och raderade kan tex vara att du TAR EMOT ett brev med olagligt innehåll (märk väl att du själv inte har kontroll över vem som skickar brev TILL dig, det är Kivra som har den kollen och får betalt av avsändaren, men det är du som i Kivras ögon är ansvarig).

  Har haft en lång kontakt med deras kundsupport och de verkar öht inte (vilja?) förstå problematiken med deras otroligt rättsosäkra avtalsvilkor.”

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Christina
  1. All korrespondens mellan dig och en myndighet har du förstås rätt att få från myndigheten, till en kopieringsavgift enbart. Eller få på ”elektronisk väg”. Vill Kivra ha massor med pengar är det bara att gå till myndigheten, isf.

   Svara
   0
   Gravatar för användaren
   Lennart Berggren
 4. Så enkelt! Tack för tipset :-)

  Svara
  0
  Gravatar för användaren
  Susanne

Diskutera och fråga om andra ämnen i vårt forum Besök