Spärra obehörig adressändring
Sök:

Spärra obehörig adressändring

Öka ditt skydd mot identitetskapning genom att investera 2 minuter och ett par klick...

Den här artikeln publicerades 2016-09-30 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

En enkel sak för att preventivt skydda dig mot ID-kapning är att använda Skatteverkets tjänst för spärrning av obehörig adressändring.

Det tar ett par minuter att göra och kan spara mycket tid och energi framgent. Man kan tycka att det här borde vara något som är ”default” för alla, men det är det inte. Jag tänker att någon på Skatteverket borde läsa boken ”Nudge” om att små val kring hur man formulerar default-frågor kan spela stor roll.

Det är superenkelt, bara logga in med ditt BankID och sedan kryssa jag vill spärra obehörig adressändring.

En annan sak man också kan göra är att skaffa sig en digital brevlåda (något som är obligatoriskt t.ex. i Danmark) för all post

PS. Kan någon förklara för mig varför dessa tjänster hos Skatteverket bara är öppna mellan 07.00 – 24.00. Vad är det som händer mellan 24.00 och 07.00 som gör att en digital tjänst inte fungerar? *konfunderad* DS.


Den här artikeln publicerades 2016-09-30 klockan 08:46 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

36 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Tack för tipset. Har nu valt att spärra obehörig adressändring. Har man bara möjlighet att ändra via internet så låter det ju klokt att alla borde skaffa. Men för äldre människor som inte har internet så kan jag förstå att blankett-valet finns kvar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emelie
 2. Vit pil

  Hej
  Med anledning av ”Kivra-diskussionen” vill bara säga att jag haft Brevo som sedan blev Kivra i flera år. Har hittills inte haft några problem.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anette
  1. Vit pil

   Tack för din kommentar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Anette, har du brytt dig om att faktiskt läsa det avtalsvillkor du gått med på?

   Det är i princip jämbördigt med de nya virustyper som krypterar dina filer på din egen dator och sedan kräver en lösensumma för att man ska låsa upp och komma åt sina egna filer. Varför vill man självmant gå med på ett sådant avtal? Det finns ju alternativ som tex skatteverkets digitala brevlåda (minmyndighetspost) som inte har sådana villkor, tvärt om garanterar de att de aldrig kommer slänga dina brev. Har fungerat ypperligt för mig i flera år, utan att jag gått med på total rättsosäkerhet.

   Om ingen reagerar på (eller ens läser?) helt absurda villkor, vad händer då den dagen du skulle stöta på några problem och alla dina brev helt plötsligt är borta? Tycker alla som har Kivra borde läsa avtalet och fråga deras kundsupport om de själva tycker att villkoren verkar rimliga.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
 3. Vit pil

  Hej Jan!!
  Tack för dina innehållsrika månadsbrev – man blir riktigt inspirerad :-).

  Jag har en fundering ang digital brevlåda som du föreslår i brevet ovan. Någon skrev som kommentar här nedan att Kivra skulle man undvika…har du någon erfarenhet av Kivra digital brevlåda? Har kopierat in kommentaren så du kan läsa vad jag menar…

  Kommentar från bloggen nedan om Kivra:
  ”Akta dig för Kivra. Deras avtalsvillkor är helt absurda, tex tar de sig rätten att låsa ditt konto och tom slänga alla dina, potentiellt åratal, av brev eller ta ut en avgift för att du ska få åtkomst till dem. Anledning för att få ALLA sina brev konfiskerade och raderade kan tex vara att du TAR EMOT ett brev med olagligt innehåll (märk väl att du själv inte har kontroll över vem som skickar brev TILL dig, det är Kivra som har den kollen och får betalt av avsändaren, men det är du som i Kivras ögon är ansvarig).

  Har haft en lång kontakt med deras kundsupport och de verkar öht inte (vilja?) förstå problematiken med deras otroligt rättsosäkra avtalsvilkor.”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Christina
  1. Vit pil

   Jag kanske är lite naiv, men jag tycker att Kivra fungerar väldigt väl och jag använder det själv (hade inte tipsat om det annars).

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   All korrespondens mellan dig och en myndighet har du förstås rätt att få från myndigheten, till en kopieringsavgift enbart. Eller få på ”elektronisk väg”. Vill Kivra ha massor med pengar är det bara att gå till myndigheten, isf.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Lennart Berggren
 4. Vit pil

  Så enkelt! Tack för tipset :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Susanne
 5. Vit pil

  PS. Kan någon förklara för mig varför dessa tjänster hos Skatteverket bara är öppna mellan 07.00 – 24.00. Vad är det som händer mellan 24.00 och 07.00 som gör att en digital tjänst inte fungerar? *konfunderad* DS
  Svar: Jo det är då IT-folket får stänga ner systemen för planerad back-up,översyn, uppgraderingar, service mm.
  Detta är något som måste göras. Dock inte varje dygn, ej heller 7h varje gång.
  Om kunderna är medvetna om dessa tider minskar ju irritationen när ”fanskapet inte fungerar”.
  Sedan behöver inte hela tiden tagas I anspråk varje gång, utan kan vara uppe igen efter en ½ timme igen. Hälsningar
  Tack för trevlig läsning. :-)
  Magnus W

  0
  Gravatar ikon för användaren
  n n
  1. Vit pil

   Tilläggas skall att det går att konstruera system med detta i åtanke och på så vis tillhandahålla tjänsten dygnet runt men flertalet system är byggt med antaget att en eller flera centrala databaser alltid är tillgängliga och då stänger man ner systemet för underhåll/uppdatteringar. Dock, inget av detta är nödvändigt utan en begränsning i hur systemet är implementerat.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   John
 6. Vit pil

  Vet inte om det har ändrats, men nu står det att tjänsten är öppen 00-24, d.v.s. hela dygnet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel Elfstrand
  1. Vit pil

   Då har det ändrats. Tack för info. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 7. Vit pil

  bara gissar vad som händer mellan 24-07 men backup och service av systemen kanske. så är de på mitt jobb iaf. (flygindustri)

  tackar för en bra och intressant blogg
  /Björn

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björn
  1. Vit pil

   Ja, jag gissar det också – men ingen annan än skatteverket har ju totalt driftstopp under den perioden. Sist jag kollade kunde man t.ex. boka flygbiljetter mitt i natten också. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 8. Vit pil

  STORT tack för detta tips!

  Jag har länge önskat spärra obehörig adressändring men hade hittills aldrig hittat någon möjlighet att göra det.

  Förutom vad övriga har gissat här så kan jag tänka mig att de har stängt 00-07 även för att minska risken för eventuella hackningsförsök nattetid då de antagligen inte har personal på plats (för nattjour kan jag tänka mig skulle kosta en hel del pengar att ha).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kenneth
 9. Vit pil

  Hej

  Jag kan tro att de gör uppdateringar, backupps osv. under nattetid :)

  Jarmo

  0
  Gravatar ikon för användaren
  jamppe
  1. Vit pil

   Jo och tack för vinken :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   jamppe
 10. Vit pil

  Hej!

  Först och främst vill jag tacka för en väldigt lärorik blogg som har inspirerat mig mycket i mitt investerande.

  Jag har en fråga som inte är relaterad till inlägget – jag undrar vad du tycker om hedgefonder? Min pappa är nämligen inne på att investera en stor summa pengar i en hedgefond. Jag känner mig skeptisk men jag har inte så mycket kött på benen i frågan – därför skulle jag verkligen uppskatta din syn på saken!

  Tack på förhand!

  /Nina

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nina
 11. Vit pil

  Jag ingår i Facebookgruppen tjejer som gillar aktier. Vi är 7000 medlemmar nu. Lade ut/kopierade ditt råd om spärr av obehörig adressändring. Då blev det ju lite reklam för din blogg också :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Maria
 12. Vit pil

  Tack för tipset. Nu har jag gjort det,

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Maria
 13. Vit pil

  Kan du göra det åt mig?😍🙏💋

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ivana Bolmeson
 14. Vit pil

  Hej Jan!
  Jag har nyligen (ca 2 månader sedan) upptäckt din blogg. Så jag har varit och ”smygläst” dina artiklar till och från. ;-)
  Efter att ha läst denna artikeln, skydd mot ID kapning, så måste jag säga att tack gode gud att det finns såna människor som du! Hade aldrig fått veta detta om inte du hade skrivit om det.
  Jag tycker att det du gör är helt otroligt. Att du orkar ta dig igenom så mycket fakta inom olika fält, analysera faktan, och sedan skriva på ett sånt pedagogiskt sätt. Det är helt fantastiskt! Det är så många av oss som tänker som du, köpa sig ett boende för en herrans massa miljoner så att man knappt har råd med pizza på lördagar för att man måste vrida och vända på varenda krona. Eller som jag och min man brukar kalla det hela: en gyllene bur.
  Keep up the good work. :-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Maria Eklöw
 15. Vit pil

  Stort tack, Jan, för att du delar med dig…….Tyvärr kan jag inte svara på din fråga! Trevlig helg önskar Pia

  0
  Gravatar ikon för användaren
  pia bak-frederiksen
 16. Vit pil

  mycket bra tack

  0
  Gravatar ikon för användaren
  nybörjaren
 17. Vit pil

  Tack för tipset det var kanon!
  Har fixat det direkt
  Trevlig Helg
  Svante S

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Svante Svensson
 18. Vit pil

  Om man väljer Kivra för digital brevlåda så skänker företaget 20kr till barncancerfonden om man registrerar sig på denna länken istället för på startsidan.

  https://www.kivra.com/kivramotcancer/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  A
  1. Vit pil

   Akta dig för Kivra. Deras avtalsvillkor är helt absurda, tex tar de sig rätten att låsa ditt konto och tom slänga alla dina, potentiellt åratal, av brev eller ta ut en avgift för att du ska få åtkomst till dem. Anledning för att få ALLA sina brev konfiskerade och raderade kan tex vara att du TAR EMOT ett brev med olagligt innehåll (märk väl att du själv inte har kontroll över vem som skickar brev TILL dig, det är Kivra som har den kollen och får betalt av avsändaren, men det är du som i Kivras ögon är ansvarig).

   Har haft en lång kontakt med deras kundsupport och de verkar öht inte (vilja?) förstå problematiken med deras otroligt rättsosäkra avtalsvilkor.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Stefan H
   1. Vit pil

    Oj, det visste jag inte. Tack för att du delar med dig.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 19. Vit pil

  Tack för tipset!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Markus
 20. Vit pil

  Mycket bra tips! Tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sara
 21. Vit pil

  Tror kanske att Sverige och skatteverket ligger i framkant när det gäller att ge även AI fackliga rättigheter;) I övrigt mycket bra info, tackar för den! (Lite kul att sådan info inte kan komma via skatteverket själva i stället, eller så har jag missat läsa någon skrift de skickat.)

  sedvanliga högaktningsbetygelser,
  Dan

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Dan
  1. Vit pil

   Hahaha! fattade först inte. Kul!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 22. Vit pil

  Bra inlägg!
  Vet du om spärren även gör att andra inte kan folkbokföra sig på min adress (mitt hus) så som en del kriminella gör? Eller gäller spärren enbart att ingen kan adressändra mig?

  /Henke

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henke
  1. Vit pil

   Vet inte. Men jag har inte fattat poängen med att skriva sig på falsk adress. Är det så att de räknar med att polisen skall eftersöka dem på annan ort eller? Då borde ju polisen hålla sig med bättre underrättelsedata och veta att busen INTE återfinns på din adress.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Skyking
 23. Vit pil

  System stänger ofta på natten för att kopiera ”kördata” till backupsystem och datawarehouse-system. Är det mycket data kan det ta lång tid och man vill kanske att alla dataprocesser ska vara stängda för att minska risken för inkonsistens och fel. Min gissning iaf.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jon Nordhammer

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.