Spärra obehörig adressändring

Öka ditt skydd mot identitetskapning genom att investera 2 minuter och ett par klick...

En enkel sak för att preventivt skydda dig mot ID-kapning är att använda Skatteverkets tjänst för spärrning av obehörig adressändring.

Det tar ett par minuter att göra och kan spara mycket tid och energi framgent. Man kan tycka att det här borde vara något som är ”default” för alla, men det är det inte. Jag tänker att någon på Skatteverket borde läsa boken ”Nudge” om att små val kring hur man formulerar default-frågor kan spela stor roll.

Det är superenkelt, bara logga in med ditt BankID och sedan kryssa jag vill spärra obehörig adressändring.

En annan sak man också kan göra är att skaffa sig en digital brevlåda (något som är obligatoriskt t.ex. i Danmark) för all post

PS. Kan någon förklara för mig varför dessa tjänster hos Skatteverket bara är öppna mellan 07.00 – 24.00. Vad är det som händer mellan 24.00 och 07.00 som gör att en digital tjänst inte fungerar? *konfunderad* DS.

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

36 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Tack för tipset. Har nu valt att spärra obehörig adressändring. Har man bara möjlighet att ändra via internet så låter det ju klokt att alla borde skaffa. Men för äldre människor som inte har internet så kan jag förstå att blankett-valet finns kvar.

  Gravatar för användaren
  Emelie
 2. Hej
  Med anledning av ”Kivra-diskussionen” vill bara säga att jag haft Brevo som sedan blev Kivra i flera år. Har hittills inte haft några problem.

  Gravatar för användaren
  Anette
  1. Anette, har du brytt dig om att faktiskt läsa det avtalsvillkor du gått med på?

   Det är i princip jämbördigt med de nya virustyper som krypterar dina filer på din egen dator och sedan kräver en lösensumma för att man ska låsa upp och komma åt sina egna filer. Varför vill man självmant gå med på ett sådant avtal? Det finns ju alternativ som tex skatteverkets digitala brevlåda (minmyndighetspost) som inte har sådana villkor, tvärt om garanterar de att de aldrig kommer slänga dina brev. Har fungerat ypperligt för mig i flera år, utan att jag gått med på total rättsosäkerhet.

   Om ingen reagerar på (eller ens läser?) helt absurda villkor, vad händer då den dagen du skulle stöta på några problem och alla dina brev helt plötsligt är borta? Tycker alla som har Kivra borde läsa avtalet och fråga deras kundsupport om de själva tycker att villkoren verkar rimliga.

   Gravatar för användaren
   Stefan H
 3. Hej Jan!!
  Tack för dina innehållsrika månadsbrev – man blir riktigt inspirerad :-).

  Jag har en fundering ang digital brevlåda som du föreslår i brevet ovan. Någon skrev som kommentar här nedan att Kivra skulle man undvika…har du någon erfarenhet av Kivra digital brevlåda? Har kopierat in kommentaren så du kan läsa vad jag menar…

  Kommentar från bloggen nedan om Kivra:
  ”Akta dig för Kivra. Deras avtalsvillkor är helt absurda, tex tar de sig rätten att låsa ditt konto och tom slänga alla dina, potentiellt åratal, av brev eller ta ut en avgift för att du ska få åtkomst till dem. Anledning för att få ALLA sina brev konfiskerade och raderade kan tex vara att du TAR EMOT ett brev med olagligt innehåll (märk väl att du själv inte har kontroll över vem som skickar brev TILL dig, det är Kivra som har den kollen och får betalt av avsändaren, men det är du som i Kivras ögon är ansvarig).

  Har haft en lång kontakt med deras kundsupport och de verkar öht inte (vilja?) förstå problematiken med deras otroligt rättsosäkra avtalsvilkor.”

  Gravatar för användaren
  Christina
  1. All korrespondens mellan dig och en myndighet har du förstås rätt att få från myndigheten, till en kopieringsavgift enbart. Eller få på ”elektronisk väg”. Vill Kivra ha massor med pengar är det bara att gå till myndigheten, isf.

   Gravatar för användaren
   Lennart Berggren
 4. Så enkelt! Tack för tipset :-)

  Gravatar för användaren
  Susanne
 5. PS. Kan någon förklara för mig varför dessa tjänster hos Skatteverket bara är öppna mellan 07.00 – 24.00. Vad är det som händer mellan 24.00 och 07.00 som gör att en digital tjänst inte fungerar? *konfunderad* DS
  Svar: Jo det är då IT-folket får stänga ner systemen för planerad back-up,översyn, uppgraderingar, service mm.
  Detta är något som måste göras. Dock inte varje dygn, ej heller 7h varje gång.
  Om kunderna är medvetna om dessa tider minskar ju irritationen när ”fanskapet inte fungerar”.
  Sedan behöver inte hela tiden tagas I anspråk varje gång, utan kan vara uppe igen efter en ½ timme igen. Hälsningar
  Tack för trevlig läsning. :-)
  Magnus W

  Gravatar för användaren
  n n
  1. Tilläggas skall att det går att konstruera system med detta i åtanke och på så vis tillhandahålla tjänsten dygnet runt men flertalet system är byggt med antaget att en eller flera centrala databaser alltid är tillgängliga och då stänger man ner systemet för underhåll/uppdatteringar. Dock, inget av detta är nödvändigt utan en begränsning i hur systemet är implementerat.

   Gravatar för användaren
   John
 6. Vet inte om det har ändrats, men nu står det att tjänsten är öppen 00-24, d.v.s. hela dygnet.

  Gravatar för användaren
  Daniel Elfstrand
 7. bara gissar vad som händer mellan 24-07 men backup och service av systemen kanske. så är de på mitt jobb iaf. (flygindustri)

  tackar för en bra och intressant blogg
  /Björn

  Gravatar för användaren
  Björn
 8. STORT tack för detta tips!

  Jag har länge önskat spärra obehörig adressändring men hade hittills aldrig hittat någon möjlighet att göra det.

  Förutom vad övriga har gissat här så kan jag tänka mig att de har stängt 00-07 även för att minska risken för eventuella hackningsförsök nattetid då de antagligen inte har personal på plats (för nattjour kan jag tänka mig skulle kosta en hel del pengar att ha).

  Gravatar för användaren
  Kenneth
 9. Hej

  Jag kan tro att de gör uppdateringar, backupps osv. under nattetid :)

  Jarmo

  Gravatar för användaren
  jamppe
  1. Jo och tack för vinken :)

   Gravatar för användaren
   jamppe
 10. Hej!

  Först och främst vill jag tacka för en väldigt lärorik blogg som har inspirerat mig mycket i mitt investerande.

  Jag har en fråga som inte är relaterad till inlägget – jag undrar vad du tycker om hedgefonder? Min pappa är nämligen inne på att investera en stor summa pengar i en hedgefond. Jag känner mig skeptisk men jag har inte så mycket kött på benen i frågan – därför skulle jag verkligen uppskatta din syn på saken!

  Tack på förhand!

  /Nina

  Gravatar för användaren
  Nina
 11. Jag ingår i Facebookgruppen tjejer som gillar aktier. Vi är 7000 medlemmar nu. Lade ut/kopierade ditt råd om spärr av obehörig adressändring. Då blev det ju lite reklam för din blogg också :)

  Gravatar för användaren
  Maria
 12. Tack för tipset. Nu har jag gjort det,

  Gravatar för användaren
  Maria
 13. Kan du göra det åt mig????

  Gravatar för användaren
  Ivana Bolmeson
 14. Hej Jan!
  Jag har nyligen (ca 2 månader sedan) upptäckt din blogg. Så jag har varit och ”smygläst” dina artiklar till och från. ;-)
  Efter att ha läst denna artikeln, skydd mot ID kapning, så måste jag säga att tack gode gud att det finns såna människor som du! Hade aldrig fått veta detta om inte du hade skrivit om det.
  Jag tycker att det du gör är helt otroligt. Att du orkar ta dig igenom så mycket fakta inom olika fält, analysera faktan, och sedan skriva på ett sånt pedagogiskt sätt. Det är helt fantastiskt! Det är så många av oss som tänker som du, köpa sig ett boende för en herrans massa miljoner så att man knappt har råd med pizza på lördagar för att man måste vrida och vända på varenda krona. Eller som jag och min man brukar kalla det hela: en gyllene bur.
  Keep up the good work. :-)

  Gravatar för användaren
  Maria Eklöw
 15. Stort tack, Jan, för att du delar med dig…….Tyvärr kan jag inte svara på din fråga! Trevlig helg önskar Pia

  Gravatar för användaren
  pia bak-frederiksen
 16. mycket bra tack

  Gravatar för användaren
  nybörjaren
 17. Tack för tipset det var kanon!
  Har fixat det direkt
  Trevlig Helg
  Svante S

  Gravatar för användaren
  Svante Svensson
 18. Om man väljer Kivra för digital brevlåda så skänker företaget 20kr till barncancerfonden om man registrerar sig på denna länken istället för på startsidan.

  https://www.kivra.com/kivramotcancer/

  Gravatar för användaren
  A
  1. Akta dig för Kivra. Deras avtalsvillkor är helt absurda, tex tar de sig rätten att låsa ditt konto och tom slänga alla dina, potentiellt åratal, av brev eller ta ut en avgift för att du ska få åtkomst till dem. Anledning för att få ALLA sina brev konfiskerade och raderade kan tex vara att du TAR EMOT ett brev med olagligt innehåll (märk väl att du själv inte har kontroll över vem som skickar brev TILL dig, det är Kivra som har den kollen och får betalt av avsändaren, men det är du som i Kivras ögon är ansvarig).

   Har haft en lång kontakt med deras kundsupport och de verkar öht inte (vilja?) förstå problematiken med deras otroligt rättsosäkra avtalsvilkor.

   Gravatar för användaren
   Stefan H
 19. Tack för tipset!

  Gravatar för användaren
  Markus
 20. Mycket bra tips! Tack!

  Gravatar för användaren
  Sara
 21. Tror kanske att Sverige och skatteverket ligger i framkant när det gäller att ge även AI fackliga rättigheter;) I övrigt mycket bra info, tackar för den! (Lite kul att sådan info inte kan komma via skatteverket själva i stället, eller så har jag missat läsa någon skrift de skickat.)

  sedvanliga högaktningsbetygelser,
  Dan

  Gravatar för användaren
  Dan
 22. Bra inlägg!
  Vet du om spärren även gör att andra inte kan folkbokföra sig på min adress (mitt hus) så som en del kriminella gör? Eller gäller spärren enbart att ingen kan adressändra mig?

  /Henke

  Gravatar för användaren
  Henke
  1. Vet inte. Men jag har inte fattat poängen med att skriva sig på falsk adress. Är det så att de räknar med att polisen skall eftersöka dem på annan ort eller? Då borde ju polisen hålla sig med bättre underrättelsedata och veta att busen INTE återfinns på din adress.

   Gravatar för användaren
   Skyking
 23. System stänger ofta på natten för att kopiera ”kördata” till backupsystem och datawarehouse-system. Är det mycket data kan det ta lång tid och man vill kanske att alla dataprocesser ska vara stängda för att minska risken för inkonsistens och fel. Min gissning iaf.

  Gravatar för användaren
  Jon Nordhammer

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök