Ställ frågor till kommande gäster

Kommande gäster är bl.a. tre fondförvaltare, en f.d. VD från mäklarbranschen och en FIRE-entusiast

Flera av er läsare har kommit med önskemål om att få reda på vilka gäster som kommer i avsnitten på förhand, för att kunna komma med förslag på frågor. Nu kommer en sådan möjlighet – vi har inte mindre än fyra intervjuer planerade! :-)

Först ut är är det Andreas Brock och Henrik Milton som är förvaltar den aktiva globalfonden Coeli Global Selektiv. De var med i avsnitt #34 och gör ett återbesök. De har ju en helt annan investeringsfilosofi än vad jag brukar prata om i vanliga fall. De äger en koncentrerad portfölj av världens finaste bolag enligt de själva. De besöker bolagen på plats runt om i världen och förvaltar idag en bra bit över 5 miljarder kronor, vilket innebär att en minsta investering är på flera hundra miljoner. Vi tänker att avsnittet ska handla om bl.a. motsatt syn och utvärdering av vår egen filosofi, hur det är att vara professionell aktör, hur finansmarknaden ser ut, världens finaste bolag och hur de utvärderar bolag och fonder och inte minst själva gör.

Nästa gäst är Jimmy ”Astillion” Andersson som är en trogen läsare och följare och dessutom FIRE-entusiast. Det är Jimmy som skrev repliken ”Ett försvar av FIRE” efter vårt eget avsnitt om FIRE med Charlie Söderberg. Han är extremt duktig på att hålla kostnaderna nere och investera långt över 50 procent av sin lön för att kunna följa sin dröm om bl.a. att skriva fantasy-böcker. Vi tänker att avsnittet ska handla om FIRE, om medveten konsumtion och ett rikt liv.

Vi har även en inbokad intervju med en före detta VD på en stor mäklarbyrå för att prata om ett kärt och viktigt ämne – ens eget boende. Vi tänker att vi berör ämnen såsom saker att tänka, vanliga misstag, missuppfattningar, tips och inte minst om bostadsbubblan och hans erfarenheter från ett liv i den branschen.

Slutligen har vi även bokat in en poddinspelning med hedgefondförvaltaren Eric Strand som förvaltar guldfonden Pacific Precious (som dessutom är Sveriges populäraste hedgefond bland småsparare). Eric är den gäst som varit med flest gånger i podden och pratat om hedgefonder, vad är pengar, möjligheterna med en börskrasch och guldets vara eller icke-vara i ett sparande. Det som vi tänkte prata med Eric om är bland annat en uppföljning, hans syn på marknaden och inte minst hans tankar som alltid är lite annorlunda än de flesta andras – t.ex. kring ägande i räntefonder.

När du kommer med förslag på frågor nedan, skriv gärna vem frågan är till, då det i tidigare artiklar ibland varit lite oklart. Tack på förhand och låt oss hjälpas åt! :-)

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

13 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Fråga till mäklare; Vad ser han/hon på utvecklingen de närmsta 1-3 åren i Göteborg och Stockholm. Beroende på vilken statistik och artiklar man läser så får man väldigt olika svar.

  Gravatar för användaren
  Sofia
 2. Fråga till mäklaren. Vad är hans åsikt om Attenfallshus som investering och passiv inkomst. Finns det en marknad för attenfallhus i Sverige idag?

  Gravatar för användaren
  Daniel
 3. Hej alla!
  Stort tack för all Heja-Rop. Mycket bra som händer nu.

  Ville bara först skicka ut en blänkare att jag så snabbt jag har tid kommer beta av alla era intressanta frågor nedan de närmaste dagarna.

  Läs även mer spänannde under http://www.ericstrand.se
  /eric

  Gravatar för användaren
  Eric Strand
 4. Eftersom Eric Strand nu hoppar av Pacific fonder, lär det finnas många frågor till honom… Han kanske har några bra alternativ att föreslå?

  Gravatar för användaren
  Arabesk
 5. Fråga till mäklaren, varför finns det så få lägenheter i Sverige med äganderätt? Nackdelar och fördelar med äganderätt gentemot bostadsrätt? Hur ser efterfrågan på äganderättslägenheter framöver och marknaden? Hur skulle priserna på sådana lägenheter ligga i förhållande till bostadsrätter av samma storlek och skick? Och var hittar man sådana lägenheter? Kunde inte hitta någon samlad plattform där man kan få tag på de.

  För mig verkar det absurd att köpa en lägenhet för flera miljoner kronor och inte äga den, vara beroende av hyresvärdens/föreningens medlemmars ekonomi och inte kunna hyra ut den hur jag vill, det är helt ofattbart! Därför bor jag i en hyresrätt med en miljon på kontot och överväger att köpa bostad utomlands, då är den iallafall min.

  Grym blog, Jan!

  Gravatar för användaren
  Tanja
 6. Till strand. Hur ser du på avgifter för fonder?
  Man får ständigt rådet att inte köpa någon fond över 0,4% avgift då det urholkar kapitalet på lång sikt.
  Men tanke på de avgifter du tar ut. Bör man se dina fonder mer som kortsiktiga spekulationsfonder?
  Mer in och hämta pengar sen snabbt ut?

  Avgift på 0,8% + skatt 0,453% = 1,25%

  Gravatar för användaren
  Mats af Ulvskog
 7. Till Fire. Hur placerar du, eller vilken filosofi följer du? Och hur hanterar du eventuella finanskriser? Halvering av kapital som kan ta väldigt många år att återhämta sig ifrån samtidigt som man behöver pengarna.

  Gravatar för användaren
  Matilda Ek
 8. Till Eric Strand
  Pacific precious består enligt Nordnets information till 7,6% av Invesco Physical Gold ETC.
  Invesco Physical Gold ETC påstås* vara uppbackat av fysiskt guld.
  Invesco Physical Gold ETC har* ett värde av ca 5,701,074,493 $
  För 5,701,074,493 $ borde man få nästan 138ton guld.
  Finns det verkligen i deras kontroll?
  7 kubikmeter guld…

  *https://etf.invesco.com/se/institutional/en/product/invesco-physical-gold-etc/documents

  (hoppas nu att jag fick matten rätt)

  Gravatar för användaren
  Peter Ustinov
 9. Till Jimmy: Jag undrar hur din livsstil och dina åsikter tas emot av omgivningen? Är du öppen med det? Jag sparar själv 45 % av min lön, vilket jag inte brukar hinna/våga berätta för andra, för redan när man säger att man är intresserad av sparande så har de bestämt sig för att man är rik, håller på med day-trading etc och så slutar de lyssna. Det är mycket fördomar om de som investerar.

  Gravatar för användaren
  Victoria
 10. Till Jimmy:
  Det vore väldigt intressant med en lista på konkreta tips för att dra ner på kostnader bortom de uppenbara som att laga matlådor, etc. Även för att öka inkomster.

  Till mäklare:
  Som en annan kommentar var lite inne på, skulle gärna höra hur man kan tänka angående att köpa hus eller köpa bostadsrätt, alltså som ägandeform. Speciellt när det kommer till radhus som finns i båda formerna.
  Alla här vet ju att det är svårt att tajma marknader, men det vore självklart intressant med kvalificerade gissningar om när det kan vara läge att gå in i marknaden om man står utanför idag: spelar ingen roll? Rycka plåstret och gå in så fort som möjligt? Eller finns det anledning att ha is i magen p.g.a. att räntehöjningar och amorteringskrav kan komma att göra skillnad de kommande åren?

  Till Eric Strand:
  Tankar om kryptovalutor? Kommer vi att se en kryptohedgefond hos Pacific de närmaste åren?
  Hur väl fungerar Pacific Precious som substitut för guld i portföljen?

  Gravatar för användaren
  Rickard S
  1. Med anledning av senaste dagarnas händelser blir det ju en drös nya frågor till Eric:
   * Vilka vettiga alternativ till Pacific Precious finns nu för guld/ädelmetallsexponering för småsparare?
   * Är alternativen bättre än Pacific Precious efter avgiftshöjningen? Risk att Precious rasar p.g.a. sentiment? Eller kan man lika gärna sitta lugnt i båten i väntan på något nytt?
   * Har Eric planer på att starta någon ny ädelmetallsfond?

   Gravatar för användaren
   Rickard S
 11. Hej! Vilka spännande ämnen!

  Jag har en fråga till mäklarVDn och till dig Jan! Är 30 år gammal och har aldrig ägt ett boende men planerar att köpa något snart för att flytta in med min pojkvän. Vi räknar med att lägga ungefär 500 000 i kontantinsats, och vill lägga hälften var. Jag har själv cirka 650 000 sparat medan min pojkvän just nu endast har 50
  000. Han har därför förslagit att han ska låna 200 000 av mig, så att vi kan hålla nere banklån och ändå äga 50 % var av bostaden. Vad skulle vara en rimlig ränta på lånet? Jag vill ju inte vara för sniken eller att min pojkvän får det jätteofördelaktigt men samtidigt skulle ju jag kunna investera de 200 000 i annat så någon ränta känns rimligt. Vi har pratat lite löst om 2 %, vad säger ni om det?

  Tack för en fantastisk podd och sida, lär mig så mycket!

  Med vänlig hälsning, Amanda

  Gravatar för användaren
  Amanda
 12. Hej och jätte tack! Jo nu med mäklare ta även upp gällande ägare lägenheter måste ju vara mycket bättre än bostadsrätter. Men varför ej mer utbrett i Sverige, måste ju vara en bra investering då man själva äger o bestämmer vem som får bor där mer frihet.
  Peter

  Gravatar för användaren
  Peter Hansson

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök