Ställ frågor till kommande gäster
Sök:

Ställ frågor till kommande gäster

Inkludering i planering för kommande avsnitt

Tidigare har det framkommit önskemål från er läsare om att veta vilka gäster som kommer i förväg, så att ni också får möjligheten att ställa frågor till dem i förväg. Därav det här det här korta inlägget för att ge er möjligheten.

När jag fick feedbacken från er läsare om att ni också vill ställa frågor till gästerna, så var det så självklart att jag kände mig dum att jag inte gett er möjligheten tidigare. Sorry för det! Därför kommer här en artikel där vi kan hjälpas åt med vilka frågor du vill att jag ska ställa till kommande gäster.

De gäster som jag planerar för under våren, där alla inte är 100 procent bekräftade än men samtal är långt gångna, är bland annat:

Hållbart sparande med Trine, företaget som finansierar solpaneler
I nästa vecka är det ett FikaTillsammans-tillfälle i Malmö tillsammans med Hanna från det Göteborgsbaserade företaget Trine. Sedan jag besökte deras verksamhet i Kenya 2017 har jag själv investerat en bit över 100 000 kr hos dem då jag gillar etiskt, hållbart och klimatsmart sparande
Jag tänkte att poddavsnittet skulle röra sig kring frågor som ”Fungerar klimatsmart sparande?”, ”Gör det någon skillnad på plats?”, ”Vad är deras erfarenhet?”, ”For-profit vs välgörenhet?”, ”Deras projekt som gick i konkurs” och så vidare. 
Räntefonder med IKC Avkastningsfond
En av mina favoritfonder under många år har varit IKC Avkastningsfond. Fonden har varit med i de flesta av mina portföljer under flera år och förvaltarna är erkänt duktiga.
Avsnittet tänkte jag skulle handla om räntefonder och röra sig kring frågor såsom: ”Räntefonder som missförstått tillgångsslag”, ”Varför räntefonder överhuvudtaget?”, ”Rent praktiskt hur fungerar en räntefond?”, ”En 100-lapps väg från sparare till fullt investerad”, ”Räntefonder när räntan ska gå upp?”, ”Skillnad på ränteplaceringar och ränteplaceringar”, ”Ränterisk vs kreditrisk” och mycket annat kul. 
Expert på faktor-investeringar 
Jag jobbar även på att få till en gäst som är expert på det som vi har berört i flera avsnitt – faktorinvesteringar. Forskning från bland annat nobelpristagaren Eugene Fama visar att det finns vissa faktorer som överpresterar mot index såsom ”Värde bättre än tillväxt”, ”Små bolag bättre än större”, ”Lönsamma bolag bättre än olönsamma”, ”Momentum” och så vidare. Jag berörde det i avsnitt 87 men bara ytligt. 
Expert på smart-beta
Smart-beta har varit en trend i ett par år inom investeringsvärlden. Smart-beta handlar i korthet om regelbaserade strategier och är en kombination mellan passiv och aktiv förvaltning. Man tar det bästa ur båda världar helt enkelt. Jag tänker att ett sådant avsnitt handlar väldigt mycket om hur det fungerar, vad det är, är det något för oss småsparare och hur kommer man åt det. 

Om du har fler förslag på ämnen eller gäster som du skulle önska att vi bjöd in, återkom gärna i kommentarerna. I övrigt så är de artiklar som ligger i närtid:

 • Uppdatering av globala barnportföljen
 • Bästa sparkonton och bästa kreditkorten
 • Uppdatering av fyra-hinkar-principen

Ses på söndag med ett avsnitt om ekonomisk frihet som vi gjorde tillsammans med Charlie Söderberg (han är även gäst på FikaTillsammans i Göteborg den 12 mars).
Jan

PS. Fick precis en push-notis om att antalet aktieägare i Swedbank har ökat med 50 procent de senaste två veckorna efter skandalerna. En klassiker tyvärr. Mitt tips: köp inte (iof. alltid mitt råd när det gäller enskilda aktier).

Det är svårt att fånga fallande knivar och det blir i princip alltid värre innan det blir bättre. Det finns alltid någon på andra sidan som förmodligen är smartare, har exakt motsatt åsikt och är villig att satsa pengar på det. DS.


Den här artikeln publicerades 2019-02-28 klockan 09:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Övrigt och off-topic.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

22 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Du efterfrågade förslag till avsnitt 100.fet är solklart. ER resa! Hur går det mer era sparmål, hur ser ert liv ut om 5 eller 10 år om ni får drömma fritt. Vad gör ni idag för att det ska bli verklighet. Kanske ta in någon annan som får intervjua er som en motsats till de vanliga avsnitten?

  Keep up the good work! Varje måndag morgon känns lite lättare då man får lyssna på er på väg till jobbet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  ELIN ROSS
  1. Vit pil

   Tack för de fina orden och uppskattningen! Ja, det var ett roligt förslag att bli intervjuade. Ska se om jag inte kan göra det. :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Skulle gärna höra både dig Caroline och dig Jan göra en intervju med Magnus Alfredsson som förvaltar Proethos fond (https://www.proethos.se)

  Fonden är s.k. ”hållbar” blandfond och har bara funnits i drygt 1 år, men jämförelsevis med liknande fonder låg förvaltningsavgift.
  Beskrivning på hemsidan: ”Fonden investerar inom fyra olika områden som alla har en avgörande roll för klimatet och för vår framtid.
  Urvalet görs av fonden förvaltare.
  Hållbar Energiproduktion
  Hållbar Energikonsumtion.
  Hållbarare Transporter
  Hållbar Livsstil/ Levnadsvanor”

  (Det vore även intressant att få reda på varför Avanza är så avigt inställda till fonden. Den finns hos Nordnet och några till, Avanza har blivit tillfrågade av mig och andra kunder sedan i början på 2018 om de kan ta in fonden, men Avanza är ej villiga att gå sina kunder till mötes, men varför?)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  K.C.
  1. Vit pil

   Jag håller med om att ovanstående vore väldigt spännande, som en fortsättning på ett avsnitt om hållbart sparande. Det vore verkligen intressant att få höra om hur de resonerar om sina placeringar. Det har ju gått bra och fått mycket uppmärksamhet i media.
   Ps – fonden finns nu att köpa på avanza!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jennifer
 3. Vit pil

  Vet inte om någon här kan svara kanske men Avanza Global är en matarfond. Kan det bli problem rent legalt om Avanza går i kk? Kan det bli svårt att reda ut eftersom fonden inte äger värdepapper direkt?

  Om man jämför med Länsförsäkringar indexnära? Den fonden äger aktier direkt och är kanske tryggare vid en kk?

  Annars är avgiften i Avanza global otroligt låg,

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas
 4. Vit pil

  En artikel om företagande och hur man kan spara långsiktigt genom att investera i sitt företag.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Maria
 5. Vit pil

  Trine: Om Trines affärsmodell är hållbar, varför finns det då inte kapitalstarka spelare, (typ hedgefonder) som tömmer marknaden på möjligheter tack vare att de har lägre kapitalanskaffningskostnader? Eller omvänt: Gates Foundation förvaltar några hundra miljarder och Trine har förmedlat några hundra miljoner, varför gör inte filantroper detta i större skala?

  Bägge frågorna kopplar till min skepsis till att en liten startup i Göteborg är bäst på att ragga kapital och göra DD på projekten om det handlar om kommersiell verksamhet.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Morgan
 6. Vit pil

  Trine är väldigt intressanta. Jag skulle vilja ställa en fråga som rör cynism man kan möta som en aktör som försöker göra gott och ge avkastning på samma gång. Känns det som att man jobbar i en uppförsbacke hela tiden här p.g.a. omvärldens skepticism mot den här typen av instrument?

  Kul inslag, tack för att man får vara med och bidra! :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  10årsplanen
 7. Vit pil

  Attans! Jag som hade hoppats på ett poddavsnitt om lönesamtal i närtid… Finns det någon plan för det?

  Smart-Beta: Har smart-beta funnits tidigare i någon tidigare form, eller är det nytt för ett par år sen? Vet man hur metoden beter sig i sämre tider? Ponera att en crash över ca 1år infaller – hur tror man att det kommer fungera då?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per
 8. Vit pil

  Till IKC: Viss forskning visar att räntor fungerat som en hedge i portföljen och givit en jämnare avkastning (vilket Jan pratat om). Hur kommer det bli i framtiden då räntorna nu befinner sig på så låga nivåer, kommer dom att fungera som en ”krockkudde” i portföljen om räntorna höjs samtidigt som aktier vänder nedåt?

  Mvh Niklas

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Niklas
 9. Vit pil

  IKC: Det sägs att Sverige har en bostadsbubbla. Ska jag som investerare vara orolig över att 35% av fonden är bostadsobligationer?

  Faktorinvesteringar: Vilka faktorer fungerar tillsammans och vilka gör inte? Finns det risk att flera faktorer ”tar ut” varandra?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL
 10. Vit pil

  Hej Jan
  Jag ser gärna att ni bjuder in någon från Tessin. Hade varit mycket intressant att höra om deras upplägg och hur man ska tänka/göra om man vill investera. Lyssnar på de flesta svenska ekonomipoddar som finns ute nu och ingen så vitt jag vet har någon intervju med något från Tessin
  Tack för allt ni ger oss småsparare!!

  Med vänlig hälsning,
  Anna

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Anna
  1. Vit pil

   Jag håller med.

   Det finns ju en del som ser fastighetsinvesteringar som ett sätt att få ytterligare diversifiering. Av vad jag kan förstå kunde man tidigare köpa ETF:er baserade på en korg av REIT:ar men den öppningen är ju numera stängd.

   Jag skulle alltså verkligen uppskatta ett avsnitt där exempelvis någon från Tessin kommer till tals men även annat sätt att ta upp det tillgångsslaget.

   /Jan-Olov

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan-Olov Andersson
 11. Vit pil

  Tänker spontant på att tex förvaltare för
  Tex spp global multifactor om faktor/smart beta investering skulle kunna vara nåt att bjuda in.Även Betterwealth som sysslar med risk via forskning skulle kunna vara intressanta som gäster.
  Tack Jan för allt du gör!toppen att följa och att lära sig mer tillsammans.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel Nilsson
  1. Vit pil

   Det tråkiga med att bjuda in förvaltare/representanter för företag är ju dock att det inte blir någon opartisk diskussion om ämnet. Förvaltarna från SPP kommer ju självklart hävda att faktorinvestering (via deras fond) är toppen. Och det kanske det är, men jag vill gärna ha någon annan som säger det än de själva.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Martin
 12. Vit pil

  4 hinkar principen.

  Jag har nu anammat denna princip och fyllt de första 2 på acceptabel nivå och påbörjat den 3e. Hur går man tillväga om det sker en minskning i tex hink 1 eller 2? Säg att det sker en justering i marknaden så påverkar den ju mest hink 3 men även hink 2. Att då sälja från hink 3 för att fylla hink 2 måste ju vara ekonomiskt dumt, eller?

  Så hur gör man i praktiken?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
 13. Vit pil

  Vill gärna veta vad vi kan göra om det värsta händer. Vet ju att du Jan är åt det försiktigare hållet och misstänker att du berört ämnet.

  Vid en rejäl kris/krig… hur beter sig våra pengar då?
  Hur skyddar vi våra pengar mot konfiskering/inlåsning av staten som hänt i många krig? Om EU bryter ihop eller finansiella samarbeten sägs upp?

  Förutsatt att det blir fred och vi överlever, hur klarar en tex fondportfölj en sådan rejäl kris? Tanken är ju att vi ska spara över lång tid och det är kanske naivt att tro att det inte sker en konflikt inom 20-30 år. Banker, företag och finansinstitut kommer kanske falla men är det ändå bara att fortsätta månadsspara? Finns mina fonder och obligationer kvar i något internationellt register så jag alltid kan få tag i dem? Förutsatt att pengarna finns kvar så är det ju ett toppentillfälle att fortsätta investera, men om pengarna försvinner så borde man ju spara i madrassen istället under ett sådan scenario.

  Kort och gott, hur funkar det egentligen?

  8+
  Gravatar ikon för användaren
  Martin
  1. Vit pil

   Många bra och viktiga frågor där som nog inte så många tänker på.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jonas
 14. Vit pil

  Spännande och intressanta saker och kul att få veta vad som kommer i förväg. :) Toppenbra med sådant kommunikation!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Adde

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.