Ställ frågor till kommande gäster

Inkludering i planering för kommande avsnitt

Tidigare har det framkommit önskemål från er läsare om att veta vilka gäster som kommer i förväg, så att ni också får möjligheten att ställa frågor till dem i förväg. Därav det här det här korta inlägget för att ge er möjligheten.

När jag fick feedbacken från er läsare om att ni också vill ställa frågor till gästerna, så var det så självklart att jag kände mig dum att jag inte gett er möjligheten tidigare. Sorry för det! Därför kommer här en artikel där vi kan hjälpas åt med vilka frågor du vill att jag ska ställa till kommande gäster.

De gäster som jag planerar för under våren, där alla inte är 100 procent bekräftade än men samtal är långt gångna, är bland annat:

Hållbart sparande med Trine, företaget som finansierar solpaneler
I nästa vecka är det ett FikaTillsammans-tillfälle i Malmö tillsammans med Hanna från det Göteborgsbaserade företaget Trine. Sedan jag besökte deras verksamhet i Kenya 2017 har jag själv investerat en bit över 100 000 kr hos dem då jag gillar etiskt, hållbart och klimatsmart sparande
Jag tänkte att poddavsnittet skulle röra sig kring frågor som ”Fungerar klimatsmart sparande?”, ”Gör det någon skillnad på plats?”, ”Vad är deras erfarenhet?”, ”For-profit vs välgörenhet?”, ”Deras projekt som gick i konkurs” och så vidare. 
Räntefonder med IKC Avkastningsfond
En av mina favoritfonder under många år har varit IKC Avkastningsfond. Fonden har varit med i de flesta av mina portföljer under flera år och förvaltarna är erkänt duktiga.
Avsnittet tänkte jag skulle handla om räntefonder och röra sig kring frågor såsom: ”Räntefonder som missförstått tillgångsslag”, ”Varför räntefonder överhuvudtaget?”, ”Rent praktiskt hur fungerar en räntefond?”, ”En 100-lapps väg från sparare till fullt investerad”, ”Räntefonder när räntan ska gå upp?”, ”Skillnad på ränteplaceringar och ränteplaceringar”, ”Ränterisk vs kreditrisk” och mycket annat kul. 
Expert på faktor-investeringar 
Jag jobbar även på att få till en gäst som är expert på det som vi har berört i flera avsnitt – faktorinvesteringar. Forskning från bland annat nobelpristagaren Eugene Fama visar att det finns vissa faktorer som överpresterar mot index såsom ”Värde bättre än tillväxt”, ”Små bolag bättre än större”, ”Lönsamma bolag bättre än olönsamma”, ”Momentum” och så vidare. Jag berörde det i avsnitt 87 men bara ytligt. 
Expert på smart-beta
Smart-beta har varit en trend i ett par år inom investeringsvärlden. Smart-beta handlar i korthet om regelbaserade strategier och är en kombination mellan passiv och aktiv förvaltning. Man tar det bästa ur båda världar helt enkelt. Jag tänker att ett sådant avsnitt handlar väldigt mycket om hur det fungerar, vad det är, är det något för oss småsparare och hur kommer man åt det. 

Om du har fler förslag på ämnen eller gäster som du skulle önska att vi bjöd in, återkom gärna i kommentarerna. I övrigt så är de artiklar som ligger i närtid:

  • Uppdatering av globala barnportföljen
  • Bästa sparkonton och bästa kreditkorten
  • Uppdatering av fyra-hinkar-principen

Ses på söndag med ett avsnitt om ekonomisk frihet som vi gjorde tillsammans med Charlie Söderberg (han är även gäst på FikaTillsammans i Göteborg den 12 mars).
Jan

PS. Fick precis en push-notis om att antalet aktieägare i Swedbank har ökat med 50 procent de senaste två veckorna efter skandalerna. En klassiker tyvärr. Mitt tips: köp inte (iof. alltid mitt råd när det gäller enskilda aktier).

Det är svårt att fånga fallande knivar och det blir i princip alltid värre innan det blir bättre. Det finns alltid någon på andra sidan som förmodligen är smartare, har exakt motsatt åsikt och är villig att satsa pengar på det. DS.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök