Står vi inför en ekonomisk kollaps?
Sök:

Står vi inför en ekonomisk kollaps?

Läsarfråga om att vi är slutet av en superskuldcykel och att allt kommer gå åt skogen....

Den här artikeln publicerades 2016-07-18 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

En rätt vanlig oro är att vi lever i en tid av ekonomisk osäkerhet. Där finns tecken på en bostadsbubbla, en obligationsbubbla, skuldbubbla och en hel mängd andra orosfaktorer.

En läsarfråga som kom in för ett par dagar sedan lät så här:

Jag hoppas du är medveten om att ekonomin kommer att ”kollapsa” senare detta året. Vi befinner oss nu i slutet av en såkallad ”debt cycle”. Det hade varit bra om du varnade dina följare så att de inte förlorar 50-80% av deras portfölj. Det kommer bli värre än 2008.

Normalt sett brukar jag mest svara på läsarfrågor på Facebook eftersom det lämpar sig mer för lite kortare svar och länkar till gamla artiklar. Men den här videon var jag ändå lite nöjd med så den kommer även här. Om du inte följer mig på Facebook än, så gör gärna det:

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2016-07-18 klockan 07:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Läsarfrågor.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

49 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Jepp och nu kommer den

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lars-Ola Arvidsson
 2. Vit pil

  Hej! Jag är en ganska ny läsare av denna bloggen och vill först och främst tacka för en intressant blogg.
  Då jag är utbildad civilekonom sen några år tillbaka får jag ofta frågor från vänner kring krascher. En gång ringde en vän i panik och undrade om hon skulle ta ut alla sina pengar från banken. Allt pga en rubrik på löpsedlarna.
  Att sprida risker kan väl aldrig vara fel och jag är personligen väldigt emot skrämselpropaganda.
  Jag tyckte du gjorde ett bra inlägg om detta ämne. Skulle vara intressant med ett inlägg där du infrågasätter en artikel i de större dagstidningarna. Oftast är de ju byggda på vinklade sanningar.
  Ser framot att läsa mer på din blogg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sara
  1. Vit pil

   Absolut, tack! Skicka gärna länkar när du hittar dessa så kan jag kommentera på dem.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 3. Vit pil

  ”Men vilka aktier anser du idag uppfyller dina krav på hög soliditet, reala tillgångar och bra utdelning Per-Arne?”

  Investmentbolaget Lundbergföretagen innehåller många fina bolag. Tyvärr är inte fastighetsbolaget noterat, men släng ett öga på två av bolagen som börjar på H. ;-) Båda har stigit en hel del i år och därför blivit lite dyra.

  Skanska äger mycket och bra mark, tyvärr med hög belåning. Indutrade kommer fortsätta gå bra i det här investeringsklimatet (konstgjort låga räntor). Mina noterade favoriter ur Lundbergs portfölj är alltså de två som börjar på H förutom Handelsbanken. Skanska och Indutrade ser jag som två bra komplement som vinner på rådande lågräntemiljö.

  Det finns ett fastighetsbolag som heter Heba och ett energibolag som heter Skånska Energi AB som jag tycker att man kan slänga ett öga på.

  H&M har hög soliditet och bra utdelning, men så klart inga reala tillgångar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per-Arne
  1. Vit pil

   Skogsbolaget på H (för att fortsätta på det hemliga spåret) och H&M tillhör mina absoluta favoriter. Fastigheter liksom bank håller jag mig ifrån eftersom jag tror att det kommer en kreditkontraktion inom närmsta fem åren.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Daniel
  2. Vit pil

   Jag gillar din aktiesmak Daniel!

   Delar även din oro för fastighet och bank. Blir det en kreditkontraktion så kommer det att svida ordentligt i dessa branscher.

   Fastighetsbolaget på H har hög soliditet (60%) jämfört med resten av branschen. Det sänker iaf risken. Blir det kraftig inflation istället för kreditkontraktion så sitter jag gärna på den aktien.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Per-Arne
 4. Vit pil

  Vad ska staterna göra för att bryta sig loss från lågräntemiljön och de billiga krediterna? Hur ska de lösa detta? Kollapsen är oundviklig och vi behöver en nystart, en nygammal valuta som inte går att manipulera av kortsiktiga politiker som lovar en massa ogenomtänkta satsningar. Ädelmetaller kommer att bli involverade på ngt sätt. När civilisationen har drabbats av kollapser återgår man alltid till det som är tryggt, dvs guld o silver. Detta står i våra historieböcker.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 5. Vit pil

  Intressanta diskussioner och kommentarer! Jag är själv skeptisk till långa obligationer men har varit så sedan flera år vilket hittills inte gett någon vidare avkastning då jag legat kort med kontanta medel. Har iaf så smått börjat skydda portföljen med guld och silver dock.

  En sak att tillägga ang guldpriset är att utvecklingen senaste 5 åren skiljer sig rätt rejält beroende på vilken valuta man tittar mot eftersom SEK gått kräftgång mot ffa dollar senaste året. Vi ligger nu i stort sett och tangerar toppnivåerna igen från 2011 för guldpriset i SEK räknat. Hur man bäst agerar är desto svårare att räkna ut, en viss rekyl på SEK borde vara att vänta vilket skulle ge billigare guld om det nu inte hinner stiga mot dollarn tills dess.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Daniel
  1. Vit pil

   De flesta blev nog tagna på sängen av centralbankernas NIRP-politik, kanske även ZIRP och QE i viss mån. Inte lätt att inse att de skulle trycka nya pengar och driva upp obligationspriser så pass att de t o m skulle ge negativ yield. Detta har i sin tur lett till att investerarkollektivet drivit upp priser på företagsobligationer så att även vissa av dessa har neagativ yield. Många investerare (som normalt inte placerar i aktier) har omviktat från obligationer till aktier för att få någon yield. Sjukt …

   Givetvis kan spektaklet fortsätta, men det kräver att kontanter försvinner helt. Annars kommer bankinsättningar att plockas ut. Någonstans går smärtgränsen för hur mycket man vill betala för att ha ”pengar” insatta på banken. Bank runs …

   Fabers portfölj är nog inte så dum: 25% guld, 25% obligationer, 25% fastigheter och 25% aktier. Vad jag förstår så föredrar han statsobligationer från Emerging markets och kontanter framför i-världens statsobligationer …

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Per-Arne
   1. Vit pil

    Santj, i efterhand ser det självklart ut hur man skulle positionerat sig, men att vi skulle ta denna vägen penningpolitiskt fanns inte riktigt på min karta. Dessvärre tror jag inte vi sett slutet än. Tror inte det är ytterligare räntesänkningar som är att vänta dock. Dels är de troligen meningslösa från 0,5% och nedåt annat än som signalpolitik, dels är någonstans kring -0,75% troligen gränsen för när bankerna börjar ta betalt för insättningar. Och då riskeras bank runs, vilket inte ens centralbankerna kan tänkas vilja ha.

    Nästa steg i utförslöpan är då helikopterpengar som verkar diskuteras allt mer flitigt även bland ”seriösa” aktörer. För ett år sedan hade jag aldrig trott att det skulle komma därhän, men nu är jag mer och mer övertygad. Återstår att bestämma sig för vad det innebär för ens placeringsstrategi. Kontanter och korta räntor är iaf fortsatt troligen inte så bra i ett sådant scenario om man inte förväntar sig kreditkontraktion och möjlighet att komma in på en fallande börs (vilket jag själv redan väntat på alldeles för länge). Men slår det till med mördande inflation över hela linjen utan en föregående tillgångsdeflation sitter man med skägget i brevlådan.

    Diversifiering mellan tillgångsslag bör man nog oavsett alltid ha, eftersom framtiden är svår att spå. 10% guld som försäkring av portföljen har jag hållt som en rimlig nivå tidigare, men det måste troligen revideras upp. 30-70% aktier där det i nuläget är väldigt svårt att avgöra vad som är en rimlig nivå. Lutar åt det lägre spannet för egen del fortsatt. Återstår obligationer och fastigheter, där det känns obekvämt med 50% exponering, så länge som jag inte bor i fastigheten själv och amorterar.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Daniel
   2. Vit pil

    Jag har själv kollat en del på globala REIT för fastigheter och där finns faktiskt numer även en del timmer-ETF:er som jag tror skulle kunna hamna i den korgen.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
   3. Vit pil

    Ja, jag håller helt med. Men om jag inte är helt fel ute så har de amerikanska fortfarande en positiv yield. Så det är inte helt omöjligt att vi ska ner där också.

    Sedan har faktiskt långa obligationer slagit börsen med hästlängder de senaste 15 åren. Få som vet, men precis som du skriver, så kommer de flesta in alldeles för sent. Som vanligt.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Ja, helikopterpengar verkar onekligen ligga i korten. Visst svider det att sitta på kontanter, men jag vågar inte göra annat. Kontanter ger ingen avkastning men de ger handlingsfrihet. Skulle inflationen ta fart så köper jag mer guld och bolag med reala tillgångar. Skulle bubblorna spricka så kan jag fyndköpa aktier och obligationer, hela vägen ner.

   Långa obligationer? Nej tack! Det är att förlita sig på centralbankernas fortsatta clownpolitik. En svensk 10-årig statsobligation ger idag 0,06%. Det går att få 0,1% hos Forex och 0,7% hos Collector. Så länge insättningsgarantin håller så är det galenskap att riskera ett kursfall på 40% på ett obligationsinnehav för att långräntan stiger till 2-3%. Tungt att sitta och vänta ut inlösen i tio år och håva in en kupong på 0,06%. :(

   Idag har jag 20% ädelmetaller, 30% aktier och 50% kontanter.

   Jag föredrar aktier med hög soliditet. Gärna med reala tillgångar. Gärna med höga utdelningar. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Per-Arne
   1. Vit pil

    Jag håller med, men problemet som jag ser det är att försöka förutsäga eller tajma marknaden. Jag håller med om att det tar emot att köpa obligationer, men det kändes redan så 2013 och sedan dess har obligationerna gått upp med mer än 20 %. Därför förhåller jag mig till det som att jag följer strategin oavsett hur det känns. Brukar vara det kloka i längden.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   Jag misstänker att du antingen har ”backtrackat” Rikatillsammansportföljen själv eller läst någon studie som gjort det.

   Hur långt tillbaka i tiden är det i så fall gjort?

   Sedan mitten på 1980-talet har det varit en fantastisk resa för långa obligationer (alla tillgångsslag om man ska vara ärlig), då räntetrenden har varit klart nedåtgående. Från dryga 15% 1984 till knappt 2% idag (amerikansk 20-åring). Undrar hur kul det var att sitta på långa obligationer från början på 1950-talet fram till 1984, då yielden steg från 2% till dryga 15% (amerikansk 20-åring)?

   Jag förstår att det är svårt att tajma och ser det rationella i att investera efter ”fasta” regler och proportioner. Det är dock viktigt att ”backtracking” görs under olika förhållanden. Jag förkastar inte enkla investeringsregler, men för min del tar det helt klart emot att blint lita till beräkningar som gjorts under fördelaktiga förhållanden, men som bortsett från ofördelaktiga. Vad är mer troligt, att yielden stiger till 15% eller att den sjunker till -15%? Mig veterligen är det första gången i världshistorien som det ens existerar en negativ yield. Jag säger inte att yielden kommer att stiga till 15% från nu, men nog verkar det mer troligt att det blir en uppgång än en fortsatt nedgång?

   Jag misstänker att det vore fördelaktigt med en stor andel korta räntepapper i portföljen under en period med stigande räntor.

   http://ggc-mauldin-images.s3.amazonaws.com/uploads/pdf/OTB_Aug_10_2016.pdf

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Per-Arne
  4. Vit pil

   Några särskilda globala REIT / timmer-ETF du tittat på? Gäller att det är aktörer med förtroende som står bakom, då jag missänker sådana värdepapper kan kursa om de underliggande värdena kapsejsar.

   Vad gäller obligationer har jag lutat åt att sätta en mindre pott i kanadensiska långa stadspapper. Amerikanska kan jag inte förmå mig till att gå in i givet hur de blåsts upp och ang Europeiska känns det som att Euron svajar lite väl mycket i sitt fundament för tillfället. Tillväxtobligationer är inte aktuellt för min riskaptit, men jag övertygas gärna om motsatsen. :)

   Har sett du har ca 15% i kanadensiska papper Jan, är det någon särskild analys bakom detta?

   Soliditet är det första jag kollar på. Är generellt skeptisk till högt belånade företag i nuvarande läge. Men vilka aktier anser du idag uppfyller dina krav på hög soliditet, reala tillgångar och bra utdelning Per-Arne?

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Daniel
   1. Vit pil

    Håller med. Jag håller på och undersöker REIT och Timmer-ETF:er. Kring Kanada så är det helt enkelt att sprida riskerna mellan alla de långa obligationer som finns tillgängliga. Vill inte lägga alla äggen i samma korg.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 6. Vit pil

  Jag förstår ditt syfte med rikatillsammansportföljen.

  Om det värsta tänkbara inträffar, låt oss först anta en skuldkris (mycket kraftig deflation), där alla skulder i princip blir värdelösa, så riskerar 75% av din rikatillsammansportfölj att bli värdelös. Det enda du har kvar är reala tillgångar som inte är skuldfinansierade. Låt oss istället anta att vi får en hyperinflation. Då blir minst 50% av din portfölj värdelös. Aktier med reala tillgångar kommer förmodligen klara sig hyfsat. Bolag som är prissättare kommer klara sig bra. Räntebärande tillgångar blir värdelösa. Så i dessa två extrama utfall blir det ädelmetaller och obelånade fastigheter (belånade i den mån hyresintäckterna täcker dina ränreutgifter vid hyperinflation), etc, som räddar dig. Bra!

  Hoppas att inget av dessa alternativ inträffar.

  I övrigt kommer rikatillsammansportföljen klara sig hyggligt. Även om jag personligen inte gillar den. Den är alldeles för defensiv för att skydda sig mot den naturliga inflation (ökning av penningmängden) som bankerna skapar i en ”vanlig” tillväxtmiljö som vi har haft sedan det monetära systemet helt släppte kopplingen till guld 1971. Jag föredrar en mer aktiv omviktning mellan aktier och räntebärande och alltid minst 10% i ädelmetaller. Norska ojlefondens strategi med 60/40 tilltalar mig ganska väl, men själv är jag mer aggressiv än så. Av de 90 % som inte är placerade i ädelmetaller så föredrar jag en vikt på 75/25 aktier/räntor när jag tycker att aktier är billiga, och tvärtom när jag tycker att aktier är dyra.

  Det kan tilläggas att jag har mer än 10% (20) placerade i ädelmetaller nu, och 35/65 aktier/räntor (kontanter).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Per-Arne
  1. Vit pil

   I händelse av deflation, som jag anser att vi är i idagsläget, så mår de långa obligationerna bra. Vilket också syns på uppgångar på uppemot 25 % på 1-2 år. Då går alla de andra delarna dåligt. I händelse av inflation så är min satsning på att guldet och reala tillgångar kommer att gå bra. Alla de andra går dåligt. Poängen är att 3 av 4 alltid kommer att gå dåligt, men satsningen är att den delen som går bra kommer att lyfta upp portföljen på plus. Så har i alla fall skett de senaste 40 åren.

   Jag håller med om att den är defensiv – men den passar mitt lynne. Jag är ju en fegis. Sedan har jag faktiskt belånat den en del, vilket lyfter upp den förväntade avkastningen med ökad risk dock så klart.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Maloney, Schiff m fl pratar ju om deflation i något annorlunda termer än vad som är normalt.

   Lite olika ekonomiska skolor (Österrikiska skolan mot övriga, främst neoliberaler).

   De avser debt delfation, dvs att penningmängden kollapsar under sin ”egen tyngd”. Inte nedgångar i den allmänna prisnivån.

   Eftersom det vi kallar pengar sedan 1971 är skulder hela vägen i kedjan (tidigare förankrat i guld), så krävs hela tiden nya skulder för att hålla liv i kedjebrevet. Annars finns det inte ”pengar” att betala räntor och amorteringar på utestående skulder med.

   I ett sådant krisscenario som kanske främst Maloney verkar tro på så finns risken att våra insättningar på vanliga bankkonton som omfattas av insättningsgarantin blir värda noll. Stater och centralbanker går omkull. Det låter osannolikt, jag vet.

   Även Rickards väntar sig att IMF ska baila out FED.

   Jämför med vad som hände under 30-talet i USA.

   Tillgångar som var belånade hamnade i händerna på långivarna som givetvis krävde in panterna. Grundorsaken? Att penningmängden kollapsade.

   _OM_ en sådan kris inträffar så kan både statsobligationer och kontanter bli värdelösa.

   Det är svårt att tro på, och jag hoppas verkligen att det bara förblir skrämselpropaganda.

   Jag ser stora risker med långa obligationer. Det enda som kan rädda dem är om räntan fortsätter sjunka eller ligger stilla. Tar inflationen officiellt fart och räntan stiger så sjunker de likna snabbt som de stigit. Jag ser ingen som helst anledning att riskera en 40% nedgång i priset för att få en räntekupong på 0,12% på en 10-årig svensk statsobligation.

   Måste jag äga något annat än insättningar på bankkonton så skulle jag hellre ta den tråkiga räntan på -0,75% på statsskuldsväxlar alternativt 2-åriga statsobligationer.

   Dagens prissättning på obligationer bygger på förväntade prisstegringar inte på räntekuponger.

   Ett mycket vanskligt investeringsuniversum.

   Centralbankernas penningpolitik har tvingat investerarkollektivet att söka risk. Stora risker. Inte ens den riskfria räntan är riskfri.

   Jag önskar alla lycka till med sina investeringar.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Per-Arne
  3. Vit pil

   Max Keiser: ”We live in an age where people are buying bonds for capital appreciation and buying stocks for income”

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Per-Arne
 7. Vit pil

  Lite väl överdrivna domedagsprofetior nedan tycker jag. Enligt min mening ska man självklart vara orolig och vaksam för det här kommer inte och sluta väl. Emellertid ser jag det mer som att vi får den riktiga finanskrisen som 2008 kunde slätas över med kreditexpansion och nollräntor (på senare tid har detta missbrukats ännu mer av bl.a. vår egen Riksbank med negativa styrräntor). Nu när det inte finns några motmedel längre får man ta den riktiga smällen vilket torde vara att börskurserna faller med minst 50% samt att bostadspriserna på liknande sätt också rasar ihop. Dvs de tillgångsvärden som kreditexpansionen och de negativa räntorna har inflaterat behöver återgå till mer rimliga värderingar. Högst sannolikt innebär det en längre period av lågkonjunktur.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Leif
 8. Vit pil

  Kanske något off topic, men ändå i linje med att vara lämpligt investerad – i en tid av ekonomisk osäkerhet ELLER säkerhet: Jag har 15 % av mina totala investeringar på börsen i den aktivt förvaltade fonden Skagen Global – som ligger i en vanlig depå. Då jag har haft fonden under lång tid (periodvis regelbundna inköp + några försäljningar), har värdet stigit med 42 %. Skulle det vara befogat att sälja hela innehavet, flytta över pengarna till ISK och där (direkt?) köpa andelar i en global indexfond (+ möjligen 15 % andelar i en Asienindexfond)? Detta förfarande utlöser ju reavinstskatt, men i det långa loppet är det kanske ändå motiverat att byta ut en (numera) mindre framgångsrik aktivt förvaltad fond mot en mer framgångsrik indexfond med lägre avgift (och samtidigt få bättre balans mellan vanlig depå och ISK)? Sparhorisonten får sägas vara ganska lång eller lång, då jag har 46 % av mina totala tillgångar på ”vanligt” sparkonto – som jag kan tulla på vid byte av bil, osv. Om du (Jan) eller någon annan har tid att ge kort respons på denna fundering, vore jag mycket tacksam.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oliver
  1. Vit pil

   Tack för länk som ledde till en mycket intressant text!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Oliver
 9. Vit pil

  Härligt, då blir det REA på börsen lagom till jul då ;0)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Helena
 10. Vit pil

  Tack för en grym blogg. Känner mig för första gången, i mitt 47 åriga liv, trygg med mitt ekonomiska upplägg. Investerar nu 10 % av alla inkomster i aktiefonder med låg avgift. Det går som tåget. Kommer det ett dopp så är det bara bra då jag får köpa billigare andelar. Tänker göra detta fram till sista dagen på 2022.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas Carlsson
  1. Vit pil

   Vad roligt! Tack för att du delar med dig :-)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 11. Vit pil

  En fråga som jag anser är intressant att diskutera är vad man ska göra med sina ädelmetaller OM krisen som Maloney och Schiff förutspår inträffar. Vad ska man ha för strategi? Ska man ”sitta på” hela eller delar av innehavet för att vara säker på att kunna införskaffa mat och annat nödvändigt då alla pappersvalutor, enligt Maloney och schiff, blir värdelösa? Eller ska man byta ädelmetallerna mot t.ex. bostäder för att på så sätt säkerställa ett kassaflöde? Ett annat alternativ är att omfördela över flera tillgångsslag? Frågan är dock om inte majoriteten av världens företag går i konkurs om pappersvalutorna blir värdelösa?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Anarki lär väll råda om pappersvalutorna blir toapapper…Hur ska man ens kunna förvärva fastigheter? Kommer lantmäteriets fastighetsinskrivning finnas kvar överhuvudtaget? Blir det olagligt att handla med ädelmetaller? Lär bli en svartmarknad för att kunna köpa och sälja allt mellan himmel och jord. Lite skrämmande om man gör en djupare analys av ett sådant scenario som schiff och maloney förutspår.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
   1. Vit pil

    Ja, jag håller med. Det är ju på nivån gevär och konserver. Däremot tror jag att det kommer ordna sig på något sätt, vi tenderar ju skärpa oss när det gäller. Det som jag däremot tror på är att ha reala tillgångar till 95 % av fallen och sedan får man helt enkelt bortse från de värsta 5 % av scenariona tänker jag. Hur tänker du?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Jag tror att vi kan få se ett nytt ”monetary system” om katastrofen skulle inträffa. För att snabbt lugna ned större institutioner, företag och nationer (folkgrupper) kommer världssamfundet sannolikt behöva knyta valutaystemet (pappret) till riktiga pengar (ädelmetaller). Detta skulle stabilisera valutan då ädelmetaller, till skillnad från fiatpengar, inger förtroende vid krissituationer. Framförallt innan de lyckats knyta pappret till pengarna, och säkerligen delvis under denna period, kommer de som har ädelmetaller att få en otrolig köpkraft. Det kommer att bli stökigt och oroligt men till slut löser vi det. Jag tror dock att det är otroligt viktigt att ha en tydlig strategi om fiatsystemet skulle kollapsa. Jag skulle nog försöka investera i åkermark och bostäder. Folk kommer alltid behöva äta potatis, bröd etc. och bo någonstans. Införskaffa även ett gevär som extra försäkring…..När tumultet väl lagt sig sälj av hela eller delar av dina tillgångar och sprid ut dina risker över flera tillgångsslag. Det är mitt scenario, men den som lever får se.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
   1. Vit pil

    Jag tror inte en ny valuta kommer att bli ädelmetallbaserad utan snarare SDR-baserad. Tyvärr.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  3. Vit pil

   Det hoppas jag inte, men du får gärna utveckla dina tankar och motivera varför du tror det. Skulle uppskattas. Jag hoppas att det nya valutasystemet blir uppbackat med guld. Sen kan man diskutera hur stor uppbackningen ska vara (10, 20, 40, 50 eller 100 %?). En full uppbackning, dvs. 100 %, skulle innebära att guldpriset måste uppvärderas till ca 50 000 dollar per troy ounce medan 40 % uppbackning innebär en värdering av guldet om ca 10 000 dollar/troy ounce. Roligt att sitta med ett fysiskt guldinnehav i så fall…..

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Johan
 12. Vit pil

  Jag har vissa funderingar på att köpa LITE guld, via SPDR Gold Shares EFT. Kan det vara lämpligt att lägga denna eventuella investering på ISK, eller hör guld bättre hemma i en vanlig depå (jag har båda – och min grundtanke är egentligen att enbart köpa andelar i aktiefonder på mitt ganska nyöppnade ISK). Misstänker förstås att det är min egen tro som ger svaret – om jag personligen tror på stadig värdeökning för guld, är ISK rätta platsen, och om jag tror på mycket liten (men naggande god) värdeökning kan en vanlig depå vara bästa valet. Hur som helst: sällan fel att tänka högt. :)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oliver
  1. Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Japp, jag har också kommit fram till att brytpunkten bör ligga på c:a 2-3 % per år. Hur som helst, drar jag mig smått för att klicka igenom ett guldköp. Inser att vettiga argument för guldinnehav finns, men för egen del överväger jag att använda aktuellt belopp i kontanta medel till att istället köpa andelar i aktiefonder när dippar (eller ras) infinner sig. Tänker förresten att man alltid bör se till att ha kontanta medel för investeringar tillgängliga (utöver sparkontopengarna som aldrig ska investeras), men denna ståndpunkts baksida är att man då har ett inte helt oansenligt antal kronor som inte ”arbetar” i pengamaskinen. En inaktiverad cylinder i V8:an, så att säga. Kan till viss del ångra att jag inte slog till på guld i december, när jag först började betänka investeringsformen. Den glimmande ädelmetallens värde har ju tagit ett rejält skutt på senare tid (p.g.a. Brexit-oro, och annat). Får betänka en vända till …

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Oliver
  3. Vit pil

   P.S. Äh, jag valde ändå att köpa lite guld. För balansens skull. :)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Oliver
  4. Vit pil

   P.S.2 Bitcoin kan vara det nya guldet. ;)

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Oliver
   1. Vit pil

    Njae… lite tveksam till det tyvärr.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
  5. Vit pil

   Jo, jag tror att man sover bättre med guld i depån (valvet), än med bitcoin. Bäst att investera i sådant som säkert är gällande under lång tid.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Oliver
   1. Vit pil

    Håller med.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Jan Bolmeson
 13. Vit pil

  Jag har också läst mkt av Mike Maloney och Peter Schiff. Visst blir man orolig och en hel del av deras resonemang stämmer säkert. Samtidigt så känns det som att de vill erbjuda en ”quick fix” att bli rik. Typ köp så mkt ädelmetaller som möjligt och vänta in kollapsen av det globala ekonomiska systemet. Jag har alltid varit skeptisk mot sådana lösningar eftersom det sällan går att bli rik över en natt. Med det sagt har jag haft fysiska ädelmetaller sedan en tid tillbaka för man vet aldrig vad som händer. Jag ser det som en försäkring. Ryssen kan komma, terrorister kan slå till osv. Då är det bra att äga guld och silver. Helst även en del i utlandet.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
  1. Vit pil

   Köp det dessutom av dem…

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Lord Metroid
 14. Vit pil

  bra

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Björn

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.