Står vi inför en kommande krasch eller inte?
Sök:

Står vi inför en kommande krasch eller inte?

Mike Maloney och Peter Schiff i en intressant 40 minuters diskussion om framtiden

Den här artikeln publicerades 2015-06-06 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Står vi inför en kommande finanskris och börskrasch som är värre än den förra? Kommer det ekonomiska systemet att kollapsa? Ljuger centralbankerna och politikerna för oss? Det är frågor som diskuteras i det här videoklippet.

Peter Schiff och Mike Maloney är de två amerikanska profilerna som är mest negativa om den finansiella framtiden. Båda har skrivit flera böcker på ämnet och båda är inbitna så kallade ”goldbugs”. De brukar frekvent citeras i amerikansk mainstream-media så de går inte avfärda som några konspirationsnötter.

Jag själv följer båda herrarna med ett öga och brukar lyssna till vad de har att säga. Inte för att jag nödvändigtvis delar alla deras åsikter – som skulle kunna sammanfattas:

”Allt kommer att gå åt helvete. Ha dina pengar i kontanter och fysiskt guld och silver.”

Däremot är jag mån om att försöka bilda mig en egen uppfattning om det ekonomiska läget. Vad dessa två gör på ett bra och hyfsat lättförklarligt sätt är att presentera en motsatsbild till det som våra politiker, ekonomer och riksbanksmänniskor påstår. Som vanligt så tror jag snarare att sanningen ligger någonstans mitt mellan de två bilderna.

Jag tror ju inte personligen på att man kan förutsäga framtiden, men däremot kan man ta olika höjd för de olika scenarion som sannolikt kan inträffa. Det handlar för mig inte i att spekulera i framtiden och försöka maximera vinsten. Även om jag inte räknar med att det ska börja brinna hemma hos mig så har jag ändå en hemförsäkring om ifall att.

Min primära målsättning är inte att tjäna så mycket pengar som möjligt (läs: maximera avkastningen eller spekulera), men däremot bevara de pengar jag har och få en rimlig avkastning om ca 8 % per år. Därför gillar jag t.ex. min RikaTillsammans-portfölj som faktiskt består av 25 % guld och silver vilket tar höjd för det scenario som Peter och Mike beskriver ovan.

Dessutom brukar jag resonera kring guld och silver, vad är det värsta som kan hända? Att jag har lite fysiskt guld och silver som blir arvegods i framtiden.

Relaterade artiklar


Den här artikeln publicerades 2015-06-06 klockan 07:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Investera i guld och silver, Kommentarer på aktuella händelser, RikaTillsammans-portföljen.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

5 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Jag började ”spara” i fonder enligt Rika-tillsammans för 2 månader sedan när jag lade in 200 tusen spritt enligt Jans modell. Hittills sitter min portfölj på -4%, vilket för mig som nybörjade känns mindre roligt, dock hänger jag kvar.

  En totalkrasch skulle få mig att må lite dåligt men just nu väntar jag bara på bättre tider då det är ett långsiktigt sparande. Men attt gå back första året är inte att se fram emot.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stoffe
  1. Vit pil

   Tja Stoffe!
   Ta det lugnt, att det går minus eller plus första året är absolut inget konstigt, bara slump som Jan förklarat många gånger på bloggen. Se det som positivt, du får månadshandla till rabatterade priser :) Här har du en artikel som enkelt förklarar vad som händer med stålarna och månadssparande när börsen går ner och sen vänder upp igen. http://blogg.avanza.se/avanza/sprid-dina-inkop-nar-borsen-ar-osaker/#rubrik

   0
   Gravatar ikon för användaren
   carta
  2. Vit pil

   Ja det kan bli så när man investerar ”på topp”. Både Sverige, USA och Kina hade gått exceptionellt bra tills ungefär då du investerade. Nu har de trampat vatten eller till och med gått ner en del. Har själv gjort liknande. Det enda som jag tror går att göra om man hamnat i en sån position är att hålla ut. Visst, det kan gå ner en del, men över tid kommer det med allra största sannolikhet att gå upp. Alternativet är att sälja med förlust, men mitt tips är att ha is i magen. Det kan ta några år. Men så är det, det är mycket jag önskar att jag hade gjort annorlunda nu när man tittar i backspeglen på t.ex hur kina-fonder har utvecklats senaste året… sånt är livet vid fondsparande. Tänk på att ”pengamaskinen” är till för långstiktigt sparande, på ett års sikt kan det gå hur som helst, det är på 5, 10, 15 års sikt som stabiliteten börjar infinna sig…

   Lycka till

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Åke
  3. Vit pil

   Du ansvarar för dina egna pengar. Man skall alltid göra sin ”Due dilligence”, dvs sin egen efterforskning om investeringen eller affären är sund att göra, inte gå blint på andras rekommendationer. Jag skulle säga att du har brutit mot en av Jannes regler. Han rekommenderar att månadsspara, då köper man både när priset är högt och lågt. Du har gått in med allt på ett bräde. Du riskerar att köpa på en topp. Om det blir en krasch, så kan det ta många år att komma ikapp.

   Det finns endel som säger att vi har en större korrektion vart 5-7 år. Sista korrektionen var 2008-2009. Jag skulle personligen säga att det är väldigt riskfyllt att gå in nu. Herrarna i videon säger t.o.m att en riktigt ordentlig krasch är på gång, i alla fall i USA. Man skall nog ta dem med en nypa salt, men argumenten de har som säger att ekonomin inte är sund verkar logiska, och tyvärr finns det många likheter med Sveriges ekonomi.

   Jag är som du. Jag har inte haft mina pengar på börsen speciellt länge,
   vi skulle köpa hus men har lagt de planerna på is pga att priserna ökat exponentiellt,
   vill gå in på börsen, men jag vågar inte gå in stort i traditionella fonder just nu.

   Jag är lite gambler. Personligen har jag förutom räntefonder, en stor position i silver och guld just nu. Historiskt sett de senaste åren är det en riktigt dålig investering. Så det är inget jag rekommenderar folk till, men jag har gjort min egen ”due dilligence” och tycker det alternativet är säkrare än att pytsa in pengarna på börsen just nu. Jag ligger lite på minus 3-4% nu, men det förväntar jag mig kommer ändras inom 3 år.

   Förresten, visste du att långräntefonder tappar i värde när räntorna går upp, och stiger när räntorna går ner. Bakvänt, men så är det. Korträntefonder påverkas inte lika mycket. Men nu när räntan ligger under nollan, så kan den ju bara gå uppåt. Då kommer många långräntefonder gå ner.

   Som sagt. Om du är rädd om dina pengar, så skall du läsa på lite.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   MH
 2. Vit pil

  I rikatillsammans-portföljen har du etf:er med ditt guld och silver? Har du även Fysiska metaller?

  Om dessa herrar skulle ha rätt vad skulle då hända med etferna jämfört med fysiskt guld/silver enligt dig?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  AK

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.