Staten ökar ägande i Kenya

Staten ökar ägande i Kenya

Dagens Industri skrev den 5:e september följande om Kenya:

Swedfund, svenska statens riskkapitalbolag för investeringar i fattiga länder, går in som delägare i fem kenyanska företag med totalt 1.500 anställda. Det skriver Svenska Dagbladet.Sedan starten 1979 har det statliga ägda Swedfund International investerat i fler än 200 företag i 60 länder. Uppdraget är att stötta det privatägda näringslivet i utvecklingsländer och genom lån till och investeringar i växande och lovande företag och genom riskkapital till svenska företag som vill investera.

Nu går Swedfund in som delägare i fem bolag i Kenya, bland annat ett stålbolag med 900 anställda, Athis Steel, och ett mikrofinansbolag, Micro Africa Ltd. Swedfund funderar också på att öppna ett eget kontor i Kenya, skriver Svenska Dagbladet.

Den kenyanska näringslivsinvesteringen sker genom att Swedfund köper en investeringsfond, Acacia Fund. Swedfund äger sedan tidigare en tiondel av denna och köper nu ut övriga delägare för motsvarande 65 miljoner kronor. I och med detta får det svenska riskkapitalbolaget ett ägande på mellan 10 och 20 procent i de fem dotterbolagen samt representation i styrelserna.

”Trots oroligheterna tror vi på Kenya. Med sitt läge, sin dynamik och relativt höga utbildningsnivå är landet en motor för framtida investeringar i regionen”, säger Jonas Armtoft, investeringsansvarig vid Swedfund, till Svenska Dagbladet.

Tidshorisonten för investeringen är sju år. Vad gäller Afrika är Swedfund även verksamma i Etiopien och Tanzania. Swedfund investerar även i Asien, Latinamerika och Östeuropa.

”Vi är oslagbara när det gäller att skapa utvecklingseffekter”, sa Swedfunds vd Björn Blomberg till DI i vintras.

”Och eftersom vi har investerat 4 miljarder kronor – fyra gånger mer än vad staten har gett oss – ger vi verkligen skattebetalarna valut för pengarna.”

Förra året gjorde Swedfund ett nettoresultat på 18 miljoner kronor. Det var en kraftig resultatminskning jämfört med 2006, då vinsten landade på 85 Mkr.

Relaterade etiketter och ämnen

lån

Kommentera