Sverigefonder ger lägre avkastning än börsen... God morgon DN!
Sök:

Sverigefonder ger lägre avkastning än börsen… God morgon DN!

Forskare visar i DN att indexfonder är en bättre placering än bankernas aktiva fonder...

Den här artikeln publicerades 2014-12-08 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Idag publicerade DN Debatt en artikel av forskarna Harry Flam och Roine Vestman där poängen var att svenska fonder ger lägre avkastning än börsen. Min första reaktion är – ”No shit!”. Liksom välkomna till matchen…

Ska jag ge dem lite cred så har de använt en lite andra modeller för att komma fram till samma slutsats som jag har skrivit om bland annat här:

Notera att jag skrev första artikeln om det här redan 2011. Jag måste få lov att skriva det – ”Vad var det jag sa?” :-)

Så, med det sagt så kan man plocka ut guldkornen från deras artikel:

Trots att de kan förvänta sig en lägre avkastning än börsindex, placerar svenska fondsparare hundratals miljarder i så kallade Sverigefonder. En långsökt förklaring kan vara att spararna vill delta i ett lotteri. De betalar för att få satsa på en fond som kan gå bättre än börsen. En annan och troligen bättre förklaring är att spararna tror att vissa fondförvaltare är skickligare än andra på att välja aktier. I denna tro har de stöd av en del experter i massmedia, bankernas försäljare av fonder och fondbolagen själva.

och här kommer slutsatsen:

Sverigefonder koncentrerar sitt innehav till aktier som är noterade på Stockholmsbörsen. I vår granskning av dessa fonder finner vi att de sedan 2002 har gett spararna en avkastning som är 1,5 procent lägre per år än börsen efter avgifter och andra kostnader.

Vill någon gissa varför det är just 1.5 lägre? Kanske för att det råkar vara just vad avgifterna är… Jag ska försöka ställa upp det i en enkel ekvation:

Fondens avkastning = index – 1.5 % avgift

Index – 1.5 % ≠ index

Det vill säga att om man får en avkastning som ligger på index – eftersom sannolikheten att med fler än 10 innehav slå index på 10 år är mindre än 1 %. Så är det inte så konstigt att de blir sämre om man dessutom behöver ta ut en avgift. Det kan till och med ett barn räkna ut. Lägger du då ränta-på-ränta på den här 1.5 % per år i 10 år så blir det ganska mycket sämre än index. D’oh!

Eugene Fama pratade om det här redan förra året i Nobelprisintervjun.

Fler citat från artikeln:

Vårt råd är att de sparare som vill investera i Stockholmsbörsen bör välja en indexfond i stället för en Sverigefond. Indexfonderna har ungefär samma bruttoavkastning som Sverigefonderna, men de har lägre förvaltningskostnader, eftersom de inte försöker välja bland börsbolagen.

Återigen – välkomna in i matchen. Mina artiklar i ämnet:

Vidare citat:

Genom att följa vårt råd skulle spararna kunna sänka sina kostnader för fondsparandet med som mest 1,6 procent per år av innehavets marknadsvärde. För samtliga sparare i Sverigefonder motsvarar det som mest 5 miljarder kronor per år. Detta är inte enbart en minskad kostnad för fondspararna, det är också en samhällsekonomisk vinst. De resurser som fondförvaltarna lägger ned på att försöka välja börsbolag och slå börsen utgör nämligen en samhällsekonomisk kostnad som inte motsvaras av en samhällsekonomisk intäkt, eftersom de aktivt förvaltade fonderna har ungefär samma avkastning som börsen.

Och slutligen:

I varu deklarationen borde följande information alltid ingå:
1) vilken avkastning fonden haft sedan start, både relativt börsen varje år och kumulativt,
2) hur mycket av fondens bruttoavkastning som äts upp av avgifter och andra kostnader, både som absolut belopp i kronor och som andel av fondens avkastning, samt
3) vilken avkastning Sverigefonderna som grupp haft relativt börsen de senaste tio åren.

Ja, det skulle jag också önska och jag har enormt svårt att se att det skulle hända. Jag ser nästan 5 miljarder anledningar till att det inte kommer att hända. Tyvärr.


Den här artikeln publicerades 2014-12-08 klockan 23:37 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Indexfonder, Kommentarer på aktuella händelser, Så blir du rik.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

4 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Personligen passar fonder inte min spekulationsmetod (deras beta värde är för lågt. När fonder rör sig kursmässigt blir det sällan tillräckligt tvära kast). Inte heller passar det min investeringsmetod då, mig veterligen, ingen fond ger ett kassaflöde (jag spekulerar bara med delar av mitt investeringskassaflöde). Dock kan jag se hur en indexfond kan fungera som en någorlunda hygglig köpkraftsbevarare. Ur den aspekten kan jag nog hylla indexfonder framför ”övriga” fonder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias
 2. Vit pil

  klockrent! Det måste vara årets skönaste inlägg : )

  Det är inte konstigt att DN och alla andra så kallade ”nyhets” spridare släpar efter.
  De har ju fullt upp med att förvränga all inkommande information så att när informationen kommer ut till läsarna och lyssnarna så är den modifierad så att den ska påverka oss alla i ”rätt riktning”.

  Att informationen faktiskt blir rätt och rättvis ibland måste bero på att inkommande information redan var förvrängd så när den åter förvrängs i deras ”filter” råkar den bli rätt.

  Ett bra tips är att ALLTID skapa sig en egen uppfattning genom att göra egna efterforskningar så nära källan som möjligt och använda sin intelligens och sunt förnuft. Ska det verkligen vara nödvändigt? Kan man inte bara lita på det som skrivs och talas ut i de så kallade nyhetsspridarna?
  Ja det är ABSOLUT nödvändigt och NEJ det kan man tyvärr inte göra, för bakom varje skrift eller tal fins en människa och vi mäniskor är lätta att påverka och vi påverkas av våra känslor om vi så vill eller ej, dessutom är vi extremt bra på att anta.
  Att anta = (Assumption is the mother of all fuckups), ursäkta språket.
  För att återgå till ämnet, den här bloggen, så kan jag bara konstatera efter att ha granskat snart HELA bloggen från början till slut med hjälp av kritiska ögon och den ovannämnda metoden, fan vilken grym blogg du driver, vilken resa du har gjort sedan 2007 och vilket hästjobb du har lagt ner, mycket imponerande!

  Tack vare bloggen har jag oxå en pengamaskin som kommer göra mig till miljonär om några år, senaste 6 månaderna har tillgångarna där ökat med ca 6% så det ser lovande ut, tack Jan.
  Jag kan oxå tala om för er som fortfarande inte har fattat, jo det är faktiskt sant, pengar kan växa på träd, men bara i Afrika :-) och det har ingenting med pyramidspel att göra över huvud taget.

  Ha nu en riktigt bra dag, det gäller er alla!

  Med vänlig hälsning
  GlobalFred

  PS. Om någon nu tog illa upp eller fick en fis på tvären, i stället för att kasta skit på bloggen så ring mig på 076-6870197 så ska jag försöka trösta er och svara på eventuella frågeställningar. DS

  PPS. Men ring inte efter två veckor eller mer för då har tåget gått redan. DS

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik
 3. Vit pil

  Hej Jan! För det första måste jag säga att du är grym. Jag har en fråga gällande stockpicking vs indexfonder, exempelvis så kan man ha avanza zero eller välja i princip samma bolag som finns i avanza zero, dvs H&M, telia med mera och ha samma innehåll i en stockpicking portfölj. Jag undrar hur du ser på utdelningskraften? Är inte den viktig då den skulle ge antal tusenlappar per år oavsett hur börsen går. Har man exempelvis 15 000 kr utdelning per år på en sparhorisont på 10 år så har man förmodligen runt 150 000 kr i utdelningar förutom att börsen går upp med 8%. I avanza zero och de fonder du rekommenderar finns väl ingen utdelning alls? Du tycker uppenbarligen att det fortfarande är bättre att välja fonder, men varför?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sebastian
  1. Vit pil

   Avanza zero har utdelningar men de återinvesteras i fonden. Annars vore det som du påpekar en rätt dålig fond.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Daniel Jonasson

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.