Sverigefonder ger lägre avkastning än börsen… God morgon DN!
Forskare visar i DN att indexfonder är en bättre placering än bankernas aktiva fonder...
Idag publicerade DN Debatt en artikel av forskarna Harry Flam och Roine Vestman där poängen var att svenska fonder ger lägre avkastning än börsen. Min första reaktion är – ”No shit!”. Liksom välkomna till matchen…
Ska jag ge dem lite cred så har de använt en lite andra modeller för att komma fram till samma slutsats som jag har skrivit om bland annat här:
- 2011-12-12 – Indexfonder – fonder som inte slår index…
- Ekonomipristagare sågar svenskarnas vanligaste fondsparande
- Har aktivt förvaltade fonder en framtid? Uppenbarligen inte…
- Aktiespararna stämmer Swedbank för att ha lurats med fonder
- De bästa indexfonderna just nu
Notera att jag skrev första artikeln om det här redan 2011. Jag måste få lov att skriva det – ”Vad var det jag sa?” :-)
Så, med det sagt så kan man plocka ut guldkornen från deras artikel:
Trots att de kan förvänta sig en lägre avkastning än börsindex, placerar svenska fondsparare hundratals miljarder i så kallade Sverigefonder. En långsökt förklaring kan vara att spararna vill delta i ett lotteri. De betalar för att få satsa på en fond som kan gå bättre än börsen. En annan och troligen bättre förklaring är att spararna tror att vissa fondförvaltare är skickligare än andra på att välja aktier. I denna tro har de stöd av en del experter i massmedia, bankernas försäljare av fonder och fondbolagen själva.
och här kommer slutsatsen:
Sverigefonder koncentrerar sitt innehav till aktier som är noterade på Stockholmsbörsen. I vår granskning av dessa fonder finner vi att de sedan 2002 har gett spararna en avkastning som är 1,5 procent lägre per år än börsen efter avgifter och andra kostnader.
Vill någon gissa varför det är just 1.5 lägre? Kanske för att det råkar vara just vad avgifterna är… Jag ska försöka ställa upp det i en enkel ekvation:
Fondens avkastning = index – 1.5 % avgift
Index – 1.5 % ≠ index
Det vill säga att om man får en avkastning som ligger på index – eftersom sannolikheten att med fler än 10 innehav slå index på 10 år är mindre än 1 %. Så är det inte så konstigt att de blir sämre om man dessutom behöver ta ut en avgift. Det kan till och med ett barn räkna ut. Lägger du då ränta-på-ränta på den här 1.5 % per år i 10 år så blir det ganska mycket sämre än index. D’oh!
Eugene Fama pratade om det här redan förra året i Nobelprisintervjun.
Fler citat från artikeln:
Vårt råd är att de sparare som vill investera i Stockholmsbörsen bör välja en indexfond i stället för en Sverigefond. Indexfonderna har ungefär samma bruttoavkastning som Sverigefonderna, men de har lägre förvaltningskostnader, eftersom de inte försöker välja bland börsbolagen.
Återigen – välkomna in i matchen. Mina artiklar i ämnet:
Vidare citat:
Genom att följa vårt råd skulle spararna kunna sänka sina kostnader för fondsparandet med som mest 1,6 procent per år av innehavets marknadsvärde. För samtliga sparare i Sverigefonder motsvarar det som mest 5 miljarder kronor per år. Detta är inte enbart en minskad kostnad för fondspararna, det är också en samhällsekonomisk vinst. De resurser som fondförvaltarna lägger ned på att försöka välja börsbolag och slå börsen utgör nämligen en samhällsekonomisk kostnad som inte motsvaras av en samhällsekonomisk intäkt, eftersom de aktivt förvaltade fonderna har ungefär samma avkastning som börsen.
Och slutligen:
I varu deklarationen borde följande information alltid ingå:
1) vilken avkastning fonden haft sedan start, både relativt börsen varje år och kumulativt,
2) hur mycket av fondens bruttoavkastning som äts upp av avgifter och andra kostnader, både som absolut belopp i kronor och som andel av fondens avkastning, samt
3) vilken avkastning Sverigefonderna som grupp haft relativt börsen de senaste tio åren.
Ja, det skulle jag också önska och jag har enormt svårt att se att det skulle hända. Jag ser nästan 5 miljarder anledningar till att det inte kommer att hända. Tyvärr.