SVT Rapport och Aktuellt har långa inslag om ränteavdraget
Sök:

SVT Rapport och Aktuellt har långa inslag om ränteavdraget

Den här artikeln publicerades 2014-11-19 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Häromdagen skrev jag en artikel ”Amorteringschocken är (ännu inte) här” där jag ifrågasatte ränteavdragens existens. För att ställa den uppenbara frågan och citera Nordeas chefekonom Annika Winsth: ”Varför har vi rabatt på att skuldsätta oss?

Inslaget bekräftar mer eller mindre det som jag skrev och har skrivit här på bloggen många gånger om ränteavdrag, bostadsbubbla, risken med skuldsättningen och framförallt den politiska omöjligheten att göra något åt saken.

Ur ett ekonomiskt perspektiv har nog timingen för att avskaffa ett ränteavdrag aldrig varit bättre än nu. Räntorna är väldigt låga och som i alla andra sammanhang så behövs en rabatt som minst när det redan är rea. Det vill säga att om ränteavdraget hade avskaffats idag så skulle räntekostnaderna öka för de flesta. I reala termer med 0.6 % från 1.4 % till de aktuella 2 %.

Problemet är att utifrån ett politiskt perspektiv är det inte lika attraktivt. De som utnyttjar ränteavdraget har sällan kalkylerat med att det ska avskaffas. Dessutom är de som oftast utnyttjar det mest barnfamiljer och ett avskaffande skulle alienera inte bara en röst utan två.

Då är vi tillbaka i den gamla politiska klyschan:

När en förändring är ekonomiskt möjlig är den ofta politiskt omöjlig. När en förändring är politiskt möjlig är den oftast ekonomiskt omöjlig.

PS. En intressant reflektion att det partiet som i det här fallet tycker jag som är (V)… :-D DS.


Den här artikeln publicerades 2014-11-19 klockan 21:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Bostadsbubblan och bostadspriser, Kommentarer på aktuella händelser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

2 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  OM man ska ta bort ränteavdragen, måste skatten påp sparande också tas bort i logikens namn.
  Varför ska staten beskatta sparande , och försvåra / fördröja medborgare att kunna få ihop kontantinsatsen til bostaden, om man inte får dra av låneräntan ?
  Om man börjar med att ta bort avdragsrätten på vanliga konsumtionslån, typ SMS-lån och kreditkortsränta, först innan ger sig på bolånen är det ok.
  Vi har ju sedan 80-talet skattefri ränte-kapitalinkomst upp till 100 kr, som inte höjts sedan det infördes, men i Tyskalnd är motsvarande gräns 1000 € ! Kanske dags att höja 100 kr till 1000 till att börja med, sedan höja 1000 kr om året tills vi har 10 000 kr i skattefria ränte -kapitalinkomst, ialla fall för personer med max 1 miljon i inkomst.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders
  1. Vit pil

   Dold kommunistisk agenda där man använder det ekonomiska verktyget för att styra massan. Man ska inte tjäna för mycket och ej heller för lite utan man ska precis kunna hålla sig på vattenytan för att minimera risken att ett flertal blir ekonomiskt starka eftersom i slutändan är det pengar som styr (cash is King) på vad man kan och inte kan göra. Detta är kapitel 1 i en regeringshandbok i om hur man duperar människan och försvagar initiativförmågan för att bibehålla kontrollen av samhället.

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Agaton Sax

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.