SVT Rapport och Aktuellt har långa inslag om ränteavdraget

Häromdagen skrev jag en artikel ”Amorteringschocken är (ännu inte) här” där jag ifrågasatte ränteavdragens existens. För att ställa den uppenbara frågan och citera Nordeas chefekonom Annika Winsth: ”Varför har vi rabatt på att skuldsätta oss?

Inslaget bekräftar mer eller mindre det som jag skrev och har skrivit här på bloggen många gånger om ränteavdrag, bostadsbubbla, risken med skuldsättningen och framförallt den politiska omöjligheten att göra något åt saken.

Ur ett ekonomiskt perspektiv har nog timingen för att avskaffa ett ränteavdrag aldrig varit bättre än nu. Räntorna är väldigt låga och som i alla andra sammanhang så behövs en rabatt som minst när det redan är rea. Det vill säga att om ränteavdraget hade avskaffats idag så skulle räntekostnaderna öka för de flesta. I reala termer med 0.6 % från 1.4 % till de aktuella 2 %.

Problemet är att utifrån ett politiskt perspektiv är det inte lika attraktivt. De som utnyttjar ränteavdraget har sällan kalkylerat med att det ska avskaffas. Dessutom är de som oftast utnyttjar det mest barnfamiljer och ett avskaffande skulle alienera inte bara en röst utan två.

Då är vi tillbaka i den gamla politiska klyschan:

När en förändring är ekonomiskt möjlig är den ofta politiskt omöjlig. När en förändring är politiskt möjlig är den oftast ekonomiskt omöjlig.

PS. En intressant reflektion att det partiet som i det här fallet tycker jag som är (V)… :-D DS.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök