Swedbank erkänner att aktiva fonder egentligen varit indexnära

Inslag i SVT Aktuellt om aktiva fonder som beter sig som indexfonder trots att de inte är gratis

Aktuellt hade igår ett kort inslag om fonder där Swedbank själva erkänner att några av deras fonder har betett sig som indexfonder och inte ens riktigt haft förutsättningarna att slå index. Trots det har de tagit ut avgift för dem.

För dig som läser bloggen är ju det här ingen nyhet, jag har skrivit om det många gånger. Däremot är det ändå roligt att det mer och mer kommer i mainstream-medias ljus. I deet här fallet handlar det om Swedbank Roburs Allemansfond som kommenteras av en fondchef som tillträdde 2013.

Citat från brevet som chefen skrev till en kund:

I absoluta tal tycker jag att vår allemansfond klarat sig relativt väl sett över en tidsperiod, men jämför du mot index finns det självklart år som vinte är nöjda med. Sedan går det inte att komma ifrån, en fond som säger sig vara aktiv, och även tar betalt för detta, självklart skall vara aktiv, även om det inte får bli ett självändamål att alltid ta stor risk, oavsett vår marknadstro.

Historiskt sätt har en del större fonder fått kritik för att de under för långa tider legat för nära sina index och varit ”indexkramande”. Och tyvärr ligger det historiskt något i den kritiken…

Jag skulle säga att utan ens gå in på statistisk korrelation (r2 som för övrigt ligger på: 91.3) så kan man se rent grafiskt att fonden följer ju sitt index i princip perfekt. En annan ganska rolig (tragisk?) sak brukar vara när man kollar avgiften i förhållande till medelavkastningen och indexets medelavkastning.

  • Fondens officiella avgift: 1.25 %
  • Fondens avgift + historiska interna kostnader: 1.42 %
  • Fondens medelavkastning på 5 år (medel): 11.3 %
  • Indexets medelavkastning på 5 år (medel): 12.8 %

Någon som vill gissa vad differensen på -1.5 % beror på? Eller, är det bara jag som tycker att 1.5 % är väldigt likt 1.42 %?

Relaterade artiklar

Få ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt

Genom att fylla i din e-postadress nedan får du ett mejl varje gång vi släpper ett nytt avsnitt (till skillnad från vårt månatliga nyhetsbrev). I normala fall innebär det ett mejl varje måndag morgon. Självklart är det kostnadsfritt och du kan avsluta när du vill.

Dubbelkolla att din e-postadress ovan är rätt, det blir så tråkigt om den blir fel. 🙂

Fråga eller kommentar till artikeln? Besök gärna forumet. 😊

Om du har fråga, kommentar eller fundering till denna artikel så får du väldigt gärna skriva den i RikaTillsammans-forumet. I forumet får du betydligt fler och bättre svar, dessutom snabbare. Självklart kan du vara anonym eller bara läsa vad andra skrivit.

PS. Du kan komma i kontakt med oss via den lila "Hjälp"-knappen nere till höger. På grund av bloggens storlek klarar vi tyvärr inte längre svara personligt på alla mejl eller ens svara i rimlig tid, därav hänvisningen till forumet.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök