Swedbank och SEB: ingen bostadsbubbla i Sverige. Skönt. Dags att somna om.

Bloomberg och Peter Malmqvist kommenterar bostadsbubblan i två bra artiklar.

Swedbank och SEB: ingen bostadsbubbla i Sverige. Skönt. Dags att somna om.

Jag har ju ganska tydligt haft fel ända sedan 2005 om den svenska bostadsbubblan. Efter examen valde jag och Caroline att flytta till central hyreslägenhet i Malmö istället för att köpa en bostadsrätt (”klubbmedlemskap”) eller hus som de flesta andra. Hur bra det beslutet har varit kan ju ses i grafen ovan.

Bostadsrätter i riket har sedan dess dubblat i värde på 8 år, en genomsnittlig ökning på nästan 10 % per år. Tittar jag dock på Malmö specifikt eftersom det ändå är här jag bor så har ökningen ”bara” varit 60 % och sedan 2010 varit i en nedåtgående trend. I siffror motsvarar det att en lägenhet i Malmö köpt 2005 för 1.000.000 kr skulle idag i genomsnitt vara värd 1.600.000 kr. Motsvarande lägenhet köpt i riket (t.ex. Stockholm och Göteborg) för 1.000.000 kr skulle idag alltså vara värd 2.000.000 kr. Vilket enligt min åsikt helt galet.

Anledningarna till att jag tycker att det är galet är flera. Inte minst för att den faktiskt inte beror på någon bostadsbrist som bankerna med flera hävdar. De bästa artiklarna om det här finns på Cornucopias blogg. Börja gärna i den här. En ganska intressant sak i sammanhanget är att många av de på bankerna som uttalar sig själva är parter i spelet – många gånger med egna bostadsrätter och villor.

En väldigt läsvärd artikel från den 23:e december, om bostadsbubblan är Peters Malmqvist debattinlägg i DN:

Läsvärt citat:

”Bevisen för att Sverige har mycket uppdrivna bostadspriser är nämligen överväldigande, både ur ett långsiktigt och kortsiktigt perspektiv. Granskar vi 16 industriländer med trovärdig prisstatistik kan konstateras att bara ett land haft kraftigare prisökningar än Sverige de senaste femton åren. Svenska bostadspriser har stigit 130 procent mer än inflationen. [..] I toppen hittar vi tre länder på mellan 75 och 95 procent, innan Sverige alltså glider in på en andraplats med 130 procent. Även på kort sikt ligger Sverige i topp, men nu på en tredjeplats.”
Peter Malmqvist

Även om det inte var i veckans nyhetsflöde så hade Bloomberg den 10:e december en liknande artikel om den svenska bostadsbubblan. Dock med fokus på Stockholm. Jag tycker alltid det är intressant att läsa nyhetsflöde utomlandsifrån eftersom media där sällan har ett incitament att skönmåla bilden.

Läsvärda citat:

“A large number of Swedish households are very exposed to the risk of a drop in house prices,” says Par Magnusson, head of Scandinavian macro and rates research at Royal Bank of Scotland Group Plc in Stockholm.”

”Sweden’s numbers for residential mortgages are surprisingly low compared to elsewhere,” says Paul Glasserman, a Columbia Business School professor who studies risk management.”

”The real value of owner-occupied houses in Sweden had been stagnant for almost 50 years,” he says. Suddenly, prices jumped 80 percent from 2000, with the going rate for apartments rocketing up almost 150 percent. Something very strange was going on.”

Och ett avslutande citat från en Swedbank chef och en från SEB:

”Our basic view is that there is no bubble,” says Gregori Karamouzis, head of investor relations at Swedbank.”

”Besides, says Johan Andersson, SEB’s chief risk officer, Swedes almost never default. “There is a good deal of good old Lutheran tradition here that you repay your debts,” he says.”

Inget att oroa sig för alltså. Då kan man somna om. Skönt.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök