Ta dig en extra funderare kring Nordnets börsnotering

En av de största ägarna säljer nästan 80 % av sitt ägande i ett starkt signalvärde

Ta dig en extra funderare kring Nordnets börsnotering

Normalt sett brukar jag inte komma med avrådan-rekommendationer då de ofta är lika tidskrävande som för-rekommendationer. För-rekommendationer är ofta de dessutom normalt mycket roligare eftersom de bygger upp än bryter ner. Men om man följer regler så vet man även vilka som ska brytas och nu är ett sådant tillfälle.

Imorse publicerade jag ett liknande inlägg som det här i RikaTillsammans-communityn på Patreon. Det är där jag är aktiv mellan veckoavsnitten här på bloggen och normalt dubbelpostar jag inte. Men eftersom jag tycker att Cidron/Nordic Capital gör en lite tveksam grej, så tycker jag att det är på som plats att rekommendera att man tar sig en extra funderare kring Nordnets börsnotering. Både om man har tänkt sig teckna eller har tecknat. Så här skrev jag på Patreon imorse:

Heads-up: avrådan från att teckna / delta i Nordnets börsnotering

Här kommer en heads-up kring Nordnets börsnotering. Det är flera som har mejlat, kommenterat och postat frågor om Nordnets börsnotering. Normalt brukar jag inte skriva negativa analyser eller komma med avrådan. Men jag har pratat med flera kontakter och de flesta avråder. 

Jag kommer att återpublicera en längre analys i helgen om jag får ett OK, men i korthet är  några av de samlade kommentarerna: 

 • Riskkapitalbolaget Cidron/Nordic Capital säljer ut 78%(!) av sitt innehav (från 41 % till 9 %). Man säljer ut väldigt mycket mer aktier än vad som är brukligt – vilket signalerar att man inte tror att man kommer få mer betalt i framtiden. Det är inte snyggt i mina ögon. (Källa: sid 5 i prospektet)
 • Utgivaren har rykte i branschen av att sminka bruden lite för väl historiskt
 • Normalt har Avanza värderats mycket högre (ibland även dubbelt) än Nordnet i alla år men nu värderas Nordnet i princip på samma nivå som Avanza trots att Nordnet (i mina ögon) fortfarande släpar efter.
 • Årets omsättning / vinst har påverkats mycket av Corona-handeln, tveksamt om företaget kan upprätthålla samma vinster, omsättning och värdering i framtiden.
 • Mig veterligen finns det inga stora professionella aktörer som velat gå in som ankarinvesterare (tack Mikael Persson för påpekande).
 • Man köper dessutom ”grisen i säcken” eftersom man inte vet den exakta teckningskursen. (Tack Ingvar K. för påpekandet).

Det betyder INTE att aktien inte kan öka vid öppning eller de närmsta dagarna. Förmodligen kommer den göra det eftersom erbjudandet sannolikt kommer fulltecknas. Men det kommer sannolikt bero på bra marknadsföring än att caset är särskilt bra. Nordnet pushar det t.ex. på sin förstasida, de har många småsparare som har förtroende för företaget, det är känt och så vidare. 

Kortsiktigt kan det som vanligt gå hur som helst, men över tid är det många proffs i min omgivning som inte tar i aktien med tång. Så om du har tecknat utan en egen djupgående analys, unna dig ett varv till din analys för säkerhetsskull. 

Om jag får möjligheten så återkommer jag i helgen genom att uppdatera det här anslaget.

Jag har inte tecknat och kommer inte göra

Jag brukar generellt sett vara ganska aktiv med min Lekhink i börsintroduktioner och emissioner eftersom det från tid till annan är ganska lättförtjänta pengar i förhållande till risk/reward/tidsinsats. Men den här kommer jag inte röra.

Det är mycket möjligt – högst troligt kanske till och med – att den kan öka första dagen eller dagarna. Vissa av mina kontakter pratar om en teckna-sälj eller buy-and-dump men jag tycker inte det är schysst då jag upplever att det underliggande värdet inte finns där.

Det tar mig emot att tjäna pengar på andra småsparare i ett nollsumme- eller greater fool-spel. Jag har inga problem att utmana proffs öga-mot-öga och satsa emot dem, men i det här fallet är ju proffsen på säljsidan och lyser med sin frånvaro på köpsidan. Jag kanske har otur när jag letar, men jag hittar inga ankarinvesterare.

Således får det mig att undra:

Är det här en dumpning på oss småsparare av en professionell och erfaren riskkapitalist eftersom man är ganska medveten om att läget inte kommer vara bättre i framtiden för en försäljning? ?

Därav också det här anslaget för att få lite balans i informationsläget där Nordic Capital har insyn och Nordnet själva promotar sin egen grej och ägare.

Bättre att singla slant än att lyssna på en experts åsikt om framtidan

Jag ska vara tydlig med att jag här gör ett uttalande om framtiden. Något som jag själv brukar starkt avråda från. Särskilt eftersom studier visar att experter som uttalar sig om framtiden ofta har en sämre sannolikhet för att ha rätt än om du singlar slant.

Jag kommer därför säkert få fel i ovan, det kan bli en jättebra affär och aktien kan rusa. Men jag tycker att signalvärdena – oavsett utfallet och resultatet – inte är schyssta. Det vill säga att utifrån tesen att syftet med att investera är att förbättra sin beslutsprocess – oavsett vad utfallet blir – så är det här inte ett beslut jag borde ta. Därav blir min rekommendation inte en ren avrådan, utan snarare att ta dig en funderare till.

Bra frågor att fundera på kan vara t.ex.:

 • Vilka är de tre främsta anledningarna till att du tecknade?
 • Vad är din plan för att att sälja? När? Vid vilka förutsättning? Inom vilken tidshorisont?
 • Vilken är den framtida säljaren du ser framför dig? Någon som köper för det underliggande värdets skull eller någon som tror att den kommer gå än högre?

Det kan hända att jag uppdaterar artikeln i helgen då jag väntar på OK från ett par källor att få återpublicera deras analyser. Men jag vill inte lova något och jag kommer även prioritera Patreon-gänget först och främst eftersom det är mitt löfte till dem.

Trevlig helg och sorry för ett lite trist inlägg,
Jan Bolmeson

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

20 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Har ingen åsikt mer än att jag höjde på ögonbrynet när jag läste att de skulle tillbaka in på börsen. Först avnota & sen in igen… och storägaren dumpar. Go figure…

  Gravatar för användaren
  Fotvårtan
  1. Ja, go figure. Är det så hela public-to-private (P2P) och PE-branschen fungerar? Köp ut från börsen, byt ut ledningen, effektivisera bolaget, gör några förvärv och sen sätta det på börsen förut. Jag är inte säker på att jag kommer teckna men just den aspekten är inte konstig alls. Storägaren är och förblir Öhman/Familjen Dinkelspiel inte Nordic Capital vars affärsmodell är just köpa/sälja om och om igen.

   Gravatar för användaren
   Verruxin
 2. Tack för kommentarerna. Jag håller inte med dig om att detta dumpas från proffs till småsparare – småsparare lär väl bli en jätteliten del av noteringen? Bankerna har ju pressreleasat att noteringen är övertecknad av institutioner över hela prisintervallet. Blir därför lite ställd när du skriver som du gör – vad ska jag tro på?

  Gravatar för användaren
  Fredde
   1. Jag läste det i DI, var tvungen att leta fram det: ”På måndagsmorgonen öppnades orderböckerna i Nordnets börsnotering, och redan vid lunchtid var den full – inklusive övertilldelningsoptionen, som om den utnyttjas till fullo utökar erbjudandet till motsvarande 43 procent av aktierna i nätbanken.”: https://www.di.se/nyheter/investerarna-kastar-sig-over-nordnet-rimligt-att-handlas-med-en-viss-rabatt-i-borjan/

    När jag letade nu hittade jag detta från Nordnets kille som tweetar så mycket: NORDNET IPO: BOOKRUNNER SAYS BOOKS ARE COVERED ON FULL DEAL SIZE; INDICATED DEMAND EXCEEDS FULL DEAL SIZE

    0
    Gravatar för användaren
    Fredde
 3. Tack för artikeln. Jag har inte bestämt mig ännu men är det inte så att Nordic Capital och andra såna bolag brukar sälja ned sina innehav – det är väl lite hela grejen med PE verksamhet? När jag läser prospektet så säger ju Nordnet själva att nästa års intäkter och vinst kommer vara lägre, det är ju inräknat i de finansiella målen. Jag vet inte riktigt hur det ser ut i Sverige men att dom växer så mycket snabbare och är så stora i Danmark, Finland och Norge tycker jag talar för att värderingen nog kan vara nära Avanza om än lite rabatt. Hur ser du på den nordiska positionen?

  Gravatar för användaren
  Hector
 4. Hej! Tack för dina kommentarer! Det gör det lättare att välja investering eller inte! Det blir nog i det här fallet ”inte”! /Marianne

  Gravatar för användaren
  Marianne
 5. Vad betyder det här för mig som liten månadssparare. Borde jag flytta mitt mitt sparande från Nordnet?

  Gravatar för användaren
  Annelie
  1. Hej Annelie,

   Nej, det finns inget i detta som gör så att du bör flytta ditt sparande från Nordnet, är du nöjd med Nordnet som bank så stanna.
   Detta gör Nordnet mer kapitalstarka i framtiden då dom får otroligt mycket fler aktieägare som kan pytsa in med kapital om det är ett måste.

   Det handlar mer om du som privatperson ska köpa aktier i bolaget eller ej nu när dom noteras, det är något man får fundera över om man vill vara aktieägare i Nordnet eller ej. Inget man måste om man bara vill ha sitt sparande hos dom!

   Gravatar för användaren
   Robin Wikström
 6. Har alltid fått dåliga vibbar av Nordnet ?

  Gravatar för användaren
  Per
  1. Av vilka anledningar ?

   Gravatar för användaren
   Håkan
 7. Att teckna vid en nyemission är som att köpa en lott. När EQT släpptes var vinstchansen långt över 90 procent. Här är den kanske 20 procent. Better safe than sorry. Jag avstår också.

  Gravatar för användaren
  Nestor
 8. Tack för Din ärliga o sakliga åsikt! Löste min tvivel i frågan! Trevlig helg Alla!

  Gravatar för användaren
  Ingmar Rundberg
 9. Ögnade igenom ovan och bra skrivet, kommenterar inget mer på det.
  Kan passa på att skicka ut en liten textrad som angränsar till samma ämne, men jag ger ingen rekommendation utan berättar bara hur jag jobbar.

  Jag fortsätter månadsspara i samma takt som alltid och enligt min långsiktiga strategi. Magen berättar någonstans för mig att jag borde kasta in allt jag äger och har. Just därför hoppas jag över det, magen brukar vara rätt bra att tajma långsiktiga cyklar – lika bra att bara nöta på.

  Trevlig helg / Anton

  Gravatar för användaren
  Anton
  1. *Magen brukar vara rätt Dålig på att tajma långsiktiga cykler”

   Gravatar för användaren
   Anton

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök