Tänk om det handlar om att ge istället för att få?
Sök:

Tänk om det handlar om att ge istället för att få?

Den här artikeln publicerades 2011-05-24 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

I förra veckan satt jag hos min frisör Vilja i Lund och vi pratade som vanligt om livet, attityder och förhållningssätt. Efter ett tag berättade hon om en av sina klienter som hade ett barn med bra utbildning som nu inte fick ett jobb.

Det fick mig att tänka på hur vi undermedvetet relaterar till många saker i vårt liv och vilken skillnad det är i tankesätt det är hur många framgångsrika människor förhåller sig till samma sak. Detta med att ”få” ett jobb är ett ypperligt exempel.

Redan meningen antyder att det är någon annan som ska ”ge” mig ett jobb. Jag lägger redan omedvetet över ansvaret till någon annan och säger att det inte är upp till mig. I ekonomiska sammanhang pratar många om att man ska ”få” en avkastning, man ska ”få” en löneökning m.m.

Jag tänker så här – tänk om det är tvärtom. Tänk om det är att jag först behöver ”ge” för att sedan ”få”. Det är som historien med mannen som gick vilse i Alaska och han höll på att förfrysa när han i fjärran upptäckte en stuga. Han kom in i stugan och såg en kamin, men den var alldeles kall. Han blev arg på kaminen som inte vill ge honom någon värme, så till den milda grad att han skrek till den: ”Ge mig lite värme så ska jag stoppa ved i dig!”… Han frös ihjäl.

Tänk om vi istället resonerade som att det är upp till mig och ingen annan. Jag har aldrig i hela mitt liv ”fått” ett jobb. Jag har skapat alla jobb som jag har haft. Jag har skapat alla samarbeten jag har i mitt liv – från noll. Så det fungerar verkligen, det går och dessutom är det roligt.

I fallet som jag och Vilja pratade om i frisörsalongen – tänk om personen som sökte jobb istället gick fram och sa: ”Jag är beredd att bidra till ert företag, jag är duktig på X, Y och Z och jag tror att det kommer att göra att ni tjänar mer pengar. Av det som ni tjänar kan vi sedan diskutera en ersättning till mig som är bra, men där ni ändå har en fullgod marginal. Är ni intresserade? Ska vi köra igång imorgon?” Vad tror du arbetsgivaren skulle säga? Tror att du att personen skulle få en högre eller mindre lön än genomsnittet? Jag är ganska säker på svaret…

Jag tror stenhårt på att om vi ger tillräckligt med människor vad de vill ha – vi skapar ett värde för dem (gäller även företag och organisationer) – så kommer jag i slutändan också att få det som jag vill ha. Ett annat fantastiskt exempel på detta är Jeanette Söderberg, IKEA Sveriges chef som vid ett tillfälle för sin personal säger ungefär följande:

”Tack alla ni som sitter här, tack alla ni och era medarbetare där hemma, vi har aldrig hjälpt så många människor att få det så fint hemma som i år. Som en konsekvens av det omsätter vi för första gången 10 miljarder i Sverige…”

Jag har ändå besökt en hel del bolagsstämmor i mitt liv och jag aldrig hört någon uttrycka det på detta fantastiska sätt. Snacka om att verkligen tänka på kunden – att ge – först och sedan vad det innebär för henne. Hon ser värdekedjan och inser att hennes resultat är en följd av att kunderna har uppskattat det som IKEA gör och sedan kunnat tänka sig att ge tillbaka. Skillnaden är milsvid mot hur det brukar låta på sådana dragningar:

”Bra jobbat! Idag har vi första gången omsatt 10 miljarder vilket är nytt rekord! Nu ska vi jobba på marginalerna så att nästa år blir ännu bättre!”

Jeanette fokuserar på orsaken, medan de flesta andra fokuserar på den andra delen – verkan – i lagen om orsak och verkan. Precis på samma sätt som de flesta fokuserar på att först skall de ha, för att sedan kanske i bästa fall ge.

Denna universella principen tror jag gäller i alla sammanhang – även i t.ex. relationer. Jag försöker många gånger när jag och Caroline flyger i luven på varandra tänka och fråga Caroline: ”Vad behöver du nu? Vad kan jag ge dig?” . För jag vet att om jag kan kliva av och först ge Caroline det som hon behöver så kommer hon sedan säkert att ge mig det som jag behöver. I denna artikeln här skriver jag mycket mer om hur man kan städa upp i en relation.

Den intressanta frågan till dig blir således:

I vilka sammanhang tror du att du skulle kunna skapa nya resultat om du gav först?


Den här artikeln publicerades 2011-05-24 klockan 12:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personlig utveckling.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

Endast en kommentar till denna artikel:

  1. Vit pil

    Hej Jan! Du har inte källa till ditt citat av Jeanette Söderberg? Skulle vilja använda det själv men känns dumt att hänvisa till en andrahand källa. Blir som en viskningslek ^^

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Marcus

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.