Tänk om rikedom är en balans mellan tid, pengar och energi?

En tanke om ekonomisk frihet och en inbjudan till föreläsningen "Ett rikare liv" med Balansekonomi

Reklam för Balansekonomi AB. Den här artikeln är ett samarbete eller innehåller uppmärkta sponsrade annonslänkar. Läs mer om våra noga utvalda samarbeten i vår annonspolicy.

För ganska exakt nio år sedan tyckte min fru Caroline att vi skulle göra något tillsammans. Eftersom hon visste att jag gillar ekonomi så hade hon köpt biljetter till en föreläsning med Balansekonomi och en föreläsare Charlie Söderberg. Det var starten på en resa till ekonomisk frihet som jag inte riktigt förutsett.

Jag hade då precis avslutat mina studier på LTH i Lund och jag var redan då ganska säker på att jag inte ville göra som alla andra. De flesta av mina kursare gick nämligen över gatan och började jobba på Ericsson (eller Sony Ericsson redan då, minns inte). Jag själv var inne i en rekryteringsprocess hos managementkonsultbolaget McKinsey och såg plötsligt framför mig 40 års jobb.

För mig blev det slutet på resan som jag fått höra från barnsben ”Var duktig i skolan, så att du kommer in på ett bra gymansium, var duktig på gymnasiet så att du kommer in på en bra högskola, var duktig på högskolan så att du får ett bra jobb, var duktig på jobbet så att du får behålla det…” Jag hade nämligen gjort precis så. Allt från typ 5:or i alla ämnen (utom bild tror jag) till att välja en gymnasieklass med över 4.8 i snitt och Teknisk Fysik i Lund eftersom det var svårast.

Jag riskerade råka ut för 40-40-40-blåsningen…

Bloggrannen PerPenning beskrev på Twitter den här processen ganska illustrativt som ”40-40-40-blåsningen”. Vi jobbar 40 timmar i veckan, i 40 år för att sedan leva på 40 % av lönen. Jag var på väg all-in men hade turen att krascha och ha människor runt mig hjälpte mig upp. Jag var nämligen, handen på hjärtat, inte jättesugen då (och inte heller nu) att göra mer ”rätt” och som ”alla andra”. Jag hade gjort det i över 25 år. Min egen pappa dog när jag var liten av en hjärtinfarkt till följd av stress, högt blodtryck och mycket jobb. Jag tänkte att livet måste vara mer än att bara jobba för att sedan dö i förtid eller gå i pension och leva som en fattigpensionär.

Jag hade förstått att det fanns alternativ, t.ex. starta eget och det verkade mycket roligare och jag hade ju ändå inte så mycket att förlora – jag levde redan som student, att fortsätta det ett tag till var ju bara mer av samma. Jag började samtidigt intressera mig för konceptet ”Ekonomisk frihet” och började plöja alla böcker på ämnet som jag kom över.

De två bästa böckerna på ämnet var Robert Kiyosakis ”Rich Dad, Poor Dad (annonslänk)” och Charlie Söderbergs och Lennart Göthes bok ”Ett rikare liv (annonslänk)”. Därför blev jag så glad att Caroline hade ordnat med biljetterna till just Balansekonomis föreläsning med Charlie Söderberg, då mest känd som programledare i Lyxfällan och senare även i SVT Plus+ och Tonårsbossen.

Man brukar säga att livet är fullt av tillfälligheter. Jag är snarare av uppfattningen att vi konstant serveras en mängd möjligheter, det är snarare upp till oss att välja vilka som vi agerar på. Vi valde att agera på möjligheten att gå på föreläsningen. Resten kan man säga är historia.

Vi valde att gå utbildningen och för mig var det som en katalysator. Jag är självsäker (arrogant?) nog att säga att jag skulle ha blivit framgångsrik eller ekonomisk fri även utan Balansekonomi. Däremot är jag ganska säker på att det har gått snabbare tack vare Balansekonomi och människorna jag lärt känna där.

Efter min egen utbildning gick till Charlie och sa att jag tyckte att konceptet var bra, men att man kunde göra ekonomi-biten betydligt bättre och det var en utmaning som han antog. Sedan 2009 arbetar jag i Balansekonomi på heltid och är även delägare i bolaget.

En kombination av det bästa ur två världar – en förutsättning för att lyckas med ekonomisk frihet tror jag

Nu är jag ju part i målet, men det som jag tycker, och som vi får mycket fantastisk feedback på, att vi gör väldigt bra är just kombinationen mellan det bästa ur ”personlig utveckling och mänskligt beteende”-världen och det bästa från ”modernt ekonomiskt tänkande”-världen.

Balansekonomi är kombinationen mellan personlig utveckling och modernt ekonomiskt tänkande.

Min upplevelse har nämligen tidigare varit, om jag överdriver lite, att antingen hör man till ”personlig utveckling”-världen där den mest extrema tolkningen är typ filmen/boken ”The Secret” som pratar om att om du bara önskar dig en miljon tillräckligt mycket, så kommer du att attrahera in den i ditt liv. Jag önskar att det vore så enkelt, att det räckte att meditera under ett träd och så hamnar det en miljon på kontot. Jag betvivlar att det sker.

På samma sätt räcker det inte bara med ekonomisk kompetens eftersom då hade ju alla som har läst ekonomi på en handelshögskola varit ekonomiskt fria. Det är ju bara att kolla in på närmsta bankkontor där folk springer omkring i kostym och slips att så inte är fallet. Jag tror personligen väldigt starkt på att ens finansiella situation är ett resultat av både ens kompetens och ens beteende. Daniel Kahneman, nobelpristagare i ekonomi, har ju pratat mycket om det och till och med skapat en nytt ekonomiskt område i form som man skulle kunna kalla för finansiell beteendevetenskap.

Det är här jag upplever att många som bloggar eller försöker ta sig till ekonomisk frihet trillar i diket. Antingen ska det göra det genom att gå all-in i det ”flummiga”, må bra och låtsas som att pengar inte är viktigt, eller så kör man all-in i hard-core ekonomi och börjar analysera börsdata, bygga portföljer av utdelningsaktier och lägga massor av tid på Avanza och Nordnet. Jag tror inte att något av det fungerar särskilt väl. Jag tror att Avanza/Nordnet-människorna skulle må bra av lite personlig utveckling och förhållningssätt och se att det egentligen inte handlar om pengarna och personlig utveckling-människorna skulle många gånger må bra av att tjäna lite pengar som de andra för att se att pengar är ett fantastiskt verktyg.

En framgångsfaktor för mig personligen, är att jag tror att jag idag är i princip lika duktig på att röra mig i båda världarna. Jag har gjort mycket personlig utveckling och coaching samtidigt som jag inte gör bort mig när jag pratar med en professionell investerare. Jag kan prata med bägge på bägges vis, även om jag har en preferens till ekonomi-delen (uppenbarligen). En vän till mig som arbetat professionellt med förvaltning av stora belopp sa vid ett tillfälle:

Det tog mig 10 år att lära mig yrket. Det tog mig 30 år att lära känna mig själv.

För mig är det verkligen så. Det handlar om att ha en balans mellan kompetens och självkännedom. Kompetensen påstår jag är det lätta att skaffa sig. Det går att skaffa sig på några månader genom att plöja böcker och bloggar om best-practice och tillgängliga verktyg. Att lära känna sig själv är något som för de flesta av oss tar hela livet. Jag vågar dessutom sträcka ut hakan och påstå att båda är lika viktiga.

Rikedom – det handlar inte bara pengar

Det som jag också tog med mig 2008, var att ett rikt liv handlar om så mycket mer än bara pengar. Det är något som har fascinerat mig ganska mycket genom åren här i bloggosfären. Där finns många som jag, som också har jobbat eller jobbar mot sitt mål om ekonomisk frihet. Det första många säger är att de ska sluta jobba. Jag har empati för det, samtidigt som det är för mig ett tecken på att de kanske är på fel ställe och borde byta.

Insikten som kom till mig då 2008 var att jag kommer nog aldrig att sluta jobba. Det är ungefär som på en semester, det är trevligt med paraplydrinkar och en sandstrand i ungefär 14 dagar, sedan börjar det klia i mig och jag vill få vara med, jag vill vara engagerad, jag vill bidra jag vill vara av nytta och jag vill skapa något. Det handlar snarare om att jobba med det man älskar och jobba för att man vill, snarare än att jobba för att man måste.

Den här tesen bekräftades av Bill Gates när han var hos Skavlan, där han som är en av de rikaste i världen och som verkligen inte skulle behöva sätta sin fot på en arbetsplats någonsin, berättade om hur han jobbade mer än de flesta andra. Dock, med den här skillnaden, att han jobbade för att han ville istället för att han var tvungen. En bekant beskrev det vid tillfälle som:

Det handlar inte om att gå i pension, utan att gå i passion…

Jag älskar det uttrycket. Det är nämligen en myt om att gå i pension innan man är 40 eller att man ska sluta jobba. Jag känner en hel del förmögna människor, där de flesta inte skulle behöva jobba en enda dag till. Ändå påstår jag att de jobbar mer och med en större glädje än de flesta andra. Charlie formulerade tanken briljant i en krönika 2011 där andemeningen var:

Tänk om du istället för att längta efter semestern hade ett liv som du inte behövde ta semester ifrån?

Rikedom för mig handlar idag om att ha en frihet om att få välja själv. Jag vill kunna bestämma själv, vad jag vill göra, när jag vill göra det, på vilket sätt jag vill göra och framförallt med vem som jag vill göra det. Jag kommer sannolikt aldrig vara på en lista ”Rikast i Malmö” för det är inte mitt mål. Däremot rankar jag mig själv väldigt högt på en skala på hur rikt mitt liv är – det vill säga hur min balans är mellan min tid, mina pengar och min energi.

I Balansekonomi brukar vi säga att hur rik man känner sig är den minsta gemensamma nämnaren mellan just tid, pengar och energi. Om du har massor av pengar men ingen tid då känner man sig inte rik, särskilt om pengarna är på bekostnad av t.ex. tid med barnen. Om man har massor av tid men inga pengar att göra något kul med all tiden, då känner man sig inte heller rik. Om man har tid och pengar men ingen energi så är det inte heller rikedom och så vidare.

Tre olika perspektiv på tre olika resurser

Jag tror stensäkert på att rikedom handlar om balansen mellan just

  • tid,
  • pengar och
  • energi

Tittar man på det från ett annat perspektiv, så kan man dessutom dela upp varje resurs i tre olika perspektiv:

  • hur mycket tillgång man har av resursen (tid, pengar och energi)
  • hur duktig man är på att styra och hushålla med resursen (tid, pengar och energi)
  • hur man förhåller sig till resursen (tid, pengar och energi)

Det här ger nio olika kompetensområden som man kan jobba med i sitt liv. Det här kan man naturligtvis göra själv men det är det som vi hjälper människor med i Balansekonomi genom våra utbildningar och vår coachning. Det är det här som har gjort mig och många med mig framgångsrika och ökat vår livskvalitet. Det blir som en struktur att förhålla sig till och dessutom kontinuerligt förbättra.

Kanske viktigast av allt är att man dessutom kan göra det här tillsammans med andra. Jag påstår nämligen att vi människor är sällsynt dåliga på att tänka nya tankar själva utan input utifrån. Om du inte tror mig, testa skicka ett SMS till en kompis nu direkt med en helt ny tanke som du aldrig har tänkt förut…. Jag vet inte hur det gick för dig, men jag har aldrig klarat det.

Det som jag har fått och får ut från Balansekonomi

Ibland får jag frågan vad jag är mest stolt över att ha fått som resultat eller åstadkommit till följd av mitt arbete i Balansekonomi. Jag skulle säga just de konkreta verktygen för att jobba med sig själv och sitt liv på ett strukturerat och professionellt sätt – t.ex. i form av de nio kompetensområdena ovan.

Om jag skulle säga något konkret, så är det t.ex. lugnet i vad som är viktigt för mig och inte minst en plan för hur jag ska kunna nå det. Att det många gånger handlar om att överföra insikter och kompetens från ett område i livet till ett annat. Det är ganska naturligt att ett företag ska ha en affärsplan, men varför har man inte en affärsplan för sitt eget liv. Man åker på kickoff med företaget, varför åker man inte på en kickoff själv med familjen? Det om något borde ju vara viktigare.

Det andra som jag är stolt över är att det faktiskt har snabbat upp processen att nå mina mål. Genom att umgås med människor som vill något, som tänker lite annorlunda och som är måna om mig genom att t.ex. ge feedback, komma med tips och inte minst utmaningar så har jag blivit pressad utanför min komfortzon väldigt många gånger. Det är ju där många gånger växten sker. På samma sätt handlar det om att stödja varandra i situationer där saker inte har fungerat och i en sådan situation få den fantastiska frågan:

Vad är det mest fantastiska med det som har hänt?

De här sakerna sammantaget har gjort att jag har vågat göra saker som jag inte har vågat göra tidigare. Jag har t.ex. gått från att jag hade 100 000 kr ihopsparade (jättemycket pengar då) och var jätterädd för att investera dem (eftersom de var min trygghet) till att ha tryggheten i att veta att har jag en gång sparat ihop dem, så kan jag göra det igen. En annan sådan följd blev att jag slutade med aktier 2001 när jag förlorade mycket till följd av IT-bubblan, till att jag vågade mig tillbaka och numer investerar med en helt annan trygghet och tillit.

Jag har även lärt mig och fått träna på uppskjuten belöning och att våga stå kvar i ett projekt tills dess att det börjar ge resultat – även om det under en lång tid inte verkar fungera. Jag brukar ibland kalla det här för att ha ”tillit till processen”. Det finns nämligen inget som heter att få något utan att lägga in något. I Balansekonomi brukar vi ibland kalla det här för att:

Är du beredd att de kommande fem åren göra det som 95 % av befolkningen aldrig gör, för att om 5 år ha det som 95 % av befolkningen aldrig kommer att ha?

Det är ingen raketforskning. Men det är just det enkla som är det svåra. Jag själv har ju mött kritik för mycket av det som jag har gjort eller fortfarande gör. För det passar inte alltid mallen. Då underlättar det väldigt mycket att ha människor runt en som stödjer och tror på en, att våga misslyckas och att våga utmana rädslan att gå utanför sin egen komfortzon. För jag tycker det är läskigt, riktigt läskigt.

Slutligen skulle jag säga att det som jag också har fått ut är ju naturligtvis de passiva inkomsterna och tänket kring det. Många missuppfattar en passiv inkomst som att det är betalt utan att man behöver göra något. Det stämmer inte riktigt. Jag brukar säga att en passiv inkomst är att man ofta får lägga in mycket jobb i början utan någon betalning, för att sedan få betalt för det gjorda jobbet många gånger om. Det här gör jag idag framförallt på två sätt – genom investeringar i olika tillgångsslag (t.ex. rikatillsammans-portföljen) och genom att utnyttja det som jag tycker är roligt som t.ex. att skriva på bloggen, den kommande boken och utbilda. Jag tror nämligen att pengar kommer när man skapar värde för andra människor.

Kombinerar man sedan det passiva inkomster tänket med kopplingen till energi, att verkligen fokusera på det som ger energi i form av t.ex. glädje, lycka, sammanhang, team och harmoni så ligger det väldigt nära det som jag upplever som ett rikare liv.

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök