Tänk om veckopengen inte behöver vara en gåva… (video)

Hjälp dina barn att nå sina mål och hjälpa till hemma samtidigt som du lär dem uppskjuten belöning

För ett par dagar sedan var jag och min 4-åriga dotter Freja i en leksaksaffär där Freja naturligtvis ville ha allt möjligt som jag inte var så pigg på. Freja tyckte det var högst orättvist att hon ville ha saker som jag inte ville köpa.

Jag kunde inte låta bli att känna mig som en förlorare när jag gick därifrån. Freja var besviken på mig och upprörd och jag kände mig frustrerad och lite snål. Särskilt eftersom jag var nära på att ljuga för henne och säga att jag inte hade pengar till draken, när det egentligen handlade om att jag inte ville prioritera det här. Jag har bestämt mig att jag inte vill ljuga för henne och samtidigt förstår hon ju inte det med prioritering heller fullt ut.

Jag har tänkt på det här under ett tag och nu iförrgår så slog det mig. På mitt gamla företag när jag jobbade mycket med försäljning så hade vi ett rör som vi fyllde med pingisbollar för att se hur det gick för oss mot målen. Varför inte göra en liknande grej för Freja? Efter lite research hittade jag på Panduro Hobby en liten glasflaska och vaddkulor (sådana man hade på syslöjden). Allt som allt gick det på knappt 60 kr.

Jag visade det för Freja och berättade för henne att när glasflaskan är full så kommer vi att åka till affären så får hon välja mellan att köpa en Tandlöse-drake, ringar eller en tröja vad hon nu önskar. Hon blev faktiskt mer fascinerad än vad jag trodde och hon ville genast göra saker för att kunna fylla den. Jag har aldrig sett en fyraåring plocka undan med en sådan iver, bädda sängen eller plocka undan sina kläder.

Ibland blir det faktiskt dessutom bättre än man hade tänkt från början. En följdeffekt som jag faktiskt inte tänkte på i förväg, är ju att det här dessutom placerar oss och Freja på samma sida. Det är inte längre något som är ”orättvist” där hon vill ha något och vi tackar nej, utan helt plötsligt så är vi på samma sida. Jag har redan sagt till Freja, jag vill verkligen kunna köpa draken till dig, men då måste glasflaskan fyllas först. Jag hjälper dig gärna med att hitta på aktiviteter som du kan få kulor för.

Den andra fördelen är att jag kommer från att veckopengen är en gåva. Det har nämligen alltid skvalpat lite för mig, för man ju ingen gåva av någon när man är vuxen. Det borde ju mer likna en ersättning för något man gör. På det sättet blir det också mer fokus på ansträngningen och jag intalar mig själv att det dessutom hjälper henne att träna på uppskjuten belöning och inte minst också att jobba mot ett framtida mål.

Vi får helt enkelt se hur det går framgent. :-)

freja

Tillägg 150711 – Om belöningssystem:

Jag ser en hel del kommentarer nedan om belöningssystem för barn nedan. Om jag ska vara helt ärlig så har jag inte funderat så mycket på det. Självklart handlar vissa saker som att man ”ingår” och att där finns en baksida med det här sättet, som också påtalas – tänk om hon inte vill göra saker om hon inte får belöning för det – t.ex. duka av, plocka undan efter sig etc. Många för ju fram argumentet ”En vuxen får ju inte betalt för att diska”. Men samtidigt så tänker jag vad är alternativet?

Om man inte gör en liknande grej och gör som de flesta andra ”att man ger pengar när pengar behövs” har ju också sina nackdelar. Då blir det ju att pengar blir någon gåva som kommer från ovan när man behöver något, så är det ju inte heller. Jag tänker ju att det här sättet är ju mest likt i alla fall så som mitt vuxna liv ser ut.

 • Om jag vill anstränga mig så finns det möjlighet att tjäna mer, jag behöver vara kreativ i att hitta på sätten
 • Om jag inte vill anstränga mig så finns där ändå saker jag behöver göra (utan ersättning) för vissa saker är inte optional
 • Vill jag ha något som uppenbart inte går att köpa momentant så får jag spara till det
 • Det underlättar att ha ett visuellt mål som man sparar mot
 • Jag har makten över det som jag vill ha i mitt liv (vill jag köpa en drake för mina pengar så får jag det)
 • Jag jobbar i team med andra människor – om de når sina mål så kommer jag nå mina mål

Om motivation och hotivation

Jag tror nämligen också att vi människor gör bara saker av två anledningar:

 • Motivation – att vi vill något så gärna att jag är beredd att göra en förändring. Ungefär som när man ska med ett charterflyg 0630, man behöver vara incheckad 0430, man sätter klockan på 0315 och vaknar utvilad 0310. Något som aldrig hade hänt en arbetsdag…
 • Hotivation – att man gör något för att man vill inte vara med om de negativa konsekvenserna av att inte göra det. T.ex. inte gå till jobbet för att då får man sparken och då slutar pengarna komma och då måste man ändra sin livsstil.

Jag tycker att det idagsläget kan vara värt att ta den risken med belöningssystem. Dock uppskattar jag kommentarerna då de fick mig att tänka på något som jag annars inte hade tänkt på. Jag ska faktiskt även försöka få tag på någon barnpsykolog eller motsvarande och höra deras åsikt.

Relaterade artiklar

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

27 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vill bara tipsa om appen Veckopengen där kan barnens pengar växa om de väljer att inte få veckopengen i handen utan att spara i virtuella sparbössan. Du sätter själv ränteläget. Barnen ser varje vecka hur pengarna växer. Man kan också lägga in uppgifter som barnen får ”betalt” för.
  Och om du vill läsa en kunnig persons åsikt om belöning etc så läs Petra Krantz Lindgrens blogg!
  ;)

  Gravatar för användaren
  Lovisa
 2. Hej jag har just fått barn på gamla dar 48 o skulle vilja börja en pengamaskin både för mig själv o min lille son .. Jag har öppnat ett månadssparande på avanza men tycker det. Är svårt att veta vad jag ska köpa o vad som ger tillbaka över tid.. Jag har aldrig sysslat med aktier eller fonder men vill lära mig .. Hur går man tillväga? Jag läser lite på veckans affärer o sånt för att hitta något bra att investera i .. Kanske har du tid att guida mig lite ? Mvh Lars- Åke. PS kanske träffas vi på Charlie Söderbergs kickoff i Gävle 27e juni .

  Gravatar för användaren
  Lars-Åke Persson
 3. Har missat det här inlägget innan men fick syn på det nu när jag skulle boka föreläsning till Klas Hallbergs föreläsning.

  Kul att läsa att fler är inne på samma linje. Jag har precis delat ut förra veckans veckopeng till barnen. Veckopengen är satt utifrån deras respektive ålder och utbetalning sker i den utsträckning de lyckats genomföra de aktiviteter de själva bestämt sig för (med viss coachning av oss).

  Läs gärna mitt inlägg om verktyget vi hittat – en digital variant av ditt pingisbollsrör: https://www.linkedin.com/pulse/i-%C3%A5r-blir-det-ingen-viktt%C3%A4vling-stefan-brockman

  Gravatar för användaren
  Stefan Brockman
 4. Hej,

  Hade tänkt börja med veckopeng till vår dotter som fyller sex om ett par veckor. Jag vill gärna i samband med detta få in henne i tänket kring pengamaskin och x% sparande av alla inkomster. I och med detta undrar jag om det är någon som har någon bra idé på hur man kan visualisera en ”pengamaskin” för att göra det hela lite roligare. Visst man kan ju ha en vanlig sparbössa men jag tänker mig att sparbössan är till för sparande (målsparande för att köpa något specifikt.) och inte till investerande. Tanken med att börja så tidigt med att sätta av x% varje gång man får pengar är att då kanske det faller sig fullkomligt naturligt att göra detta under hela uppväxten och senare i vuxna livet.

  Så, är det någon som har en bra idé på en penga/investeringsmaskin för att göra det lite roligare att sätta av sina x% varje gång man får sin veckopeng.

  Gravatar för användaren
  Marcus
 5. Bra ide!
  Vi började med veckopeng tidigt, 20kr. En tia gick i sparbössan den andra sparade hon själv för att köpa de småsaker hon ville ha. Orkade inte med tjatet om hårsnoddar och tuggummin. Då kunde jag istället hänvisa till hennes egna pengar. Saker hon pekade på i butik fick hon skriva upp på en önskelista. Leksaker som varit förknippat med social lek med andra barn har hon fått rakt av.
  Idag är hon 14 år och jag önskar att hon var mer mottaglig för belöning då jag skulle behöva avlastning i hushållet. Det finns ett pris på dammsugning, disk, handling osv. Det gör inget om slutnotan hamnar på 500kr/mån bara jag får slipper ta allt själv. Men icke, hon deklarerar frankt att man ska väl inte få betalt för att man hjälper till hemma. Suck, men stolt blir man! Det som fungerar är att vi förhandlar, eller ja jag vet inte, men jag låter henne välja om hon vill laga mat eller diska innan maten. Hon väljer mest att laga mat efter mina instruktioner medans jag diskar. Allt fungerar inte men mycket fungerar att vi kommer överens i förväg och att vi gör det tillsammans. :-)

  Gravatar för användaren
  Berta
 6. Hej Jan! Jag införde ett liknande system för min son när han var mindre, då med klisterlappar på ett schema vid gjorde tillsammans med specifika hemuppgifter han kunde hjälpa mig med utifrån ålder. Det gjorde att han kunde få en roll i hemarbetet, känna att han bidrog och hjälpte sin mamma, ta eget ansvar mm. Men framför allt så fick den en annan positiv konsekvens för vår relation, det minskade nämligen nivån av tjat och irritation betydligt.

  Jag har hört olika argument kring belöningssystem och det som övertygade mig att göra på det här sättet är att alternativet var följande: Om jag tjatade på honom att hjälpa till hemma och han inte gjorde det så blev jag arg och ledsen. När han gjorde det blev jag glad. Det skedde alltså hela tiden känslomässiga transaktioner bundna till de här uppgifterna. Genom att använda belöningssystemet kunde jag flytta transaktionerna som hade med hemarbete att göra ut från vår känslomässiga relation till något konkret vi kommit överens om. Ungefär som du beskriver; det låg inte längre mellan oss utan vid sidan om och vi kunde bemöta det tillsammans (för det är väl ingen som tycker det är jättekul att ta ut sopor tex, den motviljan har vi gemensamt). Detta tycker jag många glömmer när de argumenterar. Som människor belönar vi varandra hela tiden på olika sätt, det går inte att komma ifrån och påstår vi att vi inte gör så så tyder det mer på omedvetenhet. Detta är ett sätt att göra det medvetet så att det går att förhålla sig till och förstå och välja konsekvensen, och inte bara känns och känns jobbigt eller som ett personligt misslyckande att inte göra mamma eller pappa glad eller ”vara” ett tillräckligt snällt barn eftersom mamma eller pappa blir besviken och arg.

  Gravatar för användaren
  Sofia
 7. Vi fick en gång per år förhandla veckopengen när jag var barn. Vad ville jag ha, vad skulle jag göra för att få det? tex laga mat en gång per vecka, åka buss ensam till stallet, följa med mina yngre systrar hem från skolan en dag per vecka. Det går ju inte att ha jobb som barn, så man får jobba hemma istället och får lön för det. Lärde mig väldigt mycket om pengars värde iaf.

  Gravatar för användaren
  Jennifer
 8. Har en son på fem som vi kör något liknande för. Istället för att diskutera vad han skall få för saker i affären så bestämde vi helt enkelt en budget vi ville lägga på småprylar till honom, och gav den direkt till honom (10:- i veckan för tillfället). Har fungerat riktigt bra, när han har hittat saker han vill köpa har vi diskuterat hur gärna han egentligen vill ha dem, och jag har försökt hjälpa honom tänka igenom det (vill du verkligen lägga _alla_ dina pengar på den där?). Det hela har slutat med att han har köpt lite olika saker, vissa som han blivit besviken på, andra som han verkligen, verkligen älskar (favoritgosedjuret var hans första inköp t.ex.)

  Jag tror inte på att använda pengar som incitament om det inte verkligen rör sig om saker som är förhandlingsbara. Framförallt är jag noga med att inte hota med att undanhålla pengar som ”straff”, principiellt gäller att pengarna utdelas som en typ av medborgarlön (har i grunden en geo-liberteriansk hållning till rättigheter, där en medborgerlig avkastning på naturkapital är lika grundläggande som den liberala principen om ersättning för arbete), och ett undanhållande vore en form av stöld.

  Har du funderat lite på om jag skall lägga in just någon om investeringar och avkastning (t.ex. funderar jag på att istället för att bara öka veckopengen med åldern erbjuda någon möjlighet att köpa en högre veckopeng.)

  Nåväl, tackar för bloggen, har varit spännande läsning idag.

  På ämnet incitament, motivering och barn så kan jag rekommendera http://petrakrantzlindgren.se/ som skriver mycket spännande om det.
  Och självklart denna https://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc

  Gravatar för användaren
  John Nilsson
 9. Det här är ganska svåra frågor. Jag minns att jag alltid fick hjälpa till hemma och någon veckopeng fick jag inte förrän jag var vid 10. Jag var jämt i restaurangen och hjälpte till utan betalning. Någon lön fick jag inte förrän 19-20 år. Man pratade helt enkelt inte om pengar i den bemärkelsen. Går man riktigt djupt så handlar det om vilka värderingar man vill som förälder förmedla till sina barn. Prestation mot belöning, är det inte det vi princip alla löneslavar (de flesta) går igenom sina liv. Ge sin tid i utbyte mot pengar som kan användas för att för tillfredställa våra behov som mat, kläder osv. Sen tror jag att Jan också i tid ålder lära ut slösa/spara och inte minst investera. Genom att i tid, lära barnet att investera så lär man barnet att marknaden kan stiga och marknaden kan sjunka. En liten ”minibörs” där Jan varje dag gör en ”OMX30” där index går upp och sen går den ned. Jag tänker iallafall den dagen lära mina barn att investera. Göra de delaktiga i sina kapitalförsäkringar. För vem kommer orka jobba till 70 (den dagen de ska pensionera sig). Hellre en pengamaskin tidigt och de lär sig att det enda som riktigt är värdefullt i våra liv, är tiden. Det är tid som är den begränsande faktorn.

  Gravatar för användaren
  Carl
 10. Intressant tema! Vår 5-åring har ganska nyligen börjat få veckopeng. Då gjorde vi så att istället för att köpa lördagsgodis till henne så får hon motsvarande peng (men inget godis) och så får hon välja om hon vill köpa godis eller spara till något annat. Om det är något särskilt hon vill spara ihop till (ofta lego) så kan hon tjäna en femma extra genom att bädda en säng extra eller dammsuga. Sin egen säng bäddar hon dock utan betalning. Jag var som många andra tveksam till att belöna hushållssysslor med pengar, men jag tänker att det rimliga är att man höjer ribban allteftersom. Att en 4-åring får betalt för att bädda sin säng är lika rimligt som att en 7-åring bör bädda den utan betalning. Det är inget konstigt med det och det tror jag att barnen begriper också.

  Gravatar för användaren
  Anna
 11. Vi har kört med nåt liknande här hemma – ett stjärnsystem. Om man gör nåt riktigt duktigt kan man få en stjärna och när man har fem stjärnor får man nånting man vill ha, förslagsvis en leksak. Nackdelen är att en stjärna är värd ”så mycket” så vad är då nåt ”riktigt duktigt”?! Att ta undan sin tallrik kan ju inte vara värd en hel stjärna – där är ditt system bättre med många kulor så att de vanliga småsysslorna är lagom för en kula. En annan nackdel är de tröttnar på det tillslut faktiskt…
  Men en idé om hur du kan utveckla ditt ”kulsystem” är att kanske sätta olika nivåer på flaskan med olika färger – röd orange gul grön blå lila – och kan då få in att flaskan bara behöver fyllas till orange för en billigare leksak medan en riktigt dyr kräver att flaskan fylls ända upp till blå eller lila. Bara en tanke…

  Tack för en bra sida!

  Gravatar för användaren
  Ulrika
 12. Det känns som om det borde vara vanligt att folk gör på det sättet att veckopengen är en belöning för arbete, eller att visst städning eller liknande måste göras varje månad för att få veckopengen.

  Gravatar för användaren
  Spartips
 13. Jag tycker det är ett mycket bra sätt att lära barnen att arbeta för det de vill ha. Jag personligen tycker det är roligare att ge än att straffa barnet med att ta ifrån, så jag föredrar ditt sätt i stället för att ha avdrag. Om den dagen kommer som Freja vägrar att utföra sysslor utan att få betalt för det, så är jag säker på att du kommer på ett sätt att lösa det. Jag glömmer inte det du sa på Balanseekonomi kursen, att man ger sig i väg mot en destination även om man vet att det kommer att bli röda ljus på vägen :) Jag tycker det är fantastiskt att Freja som bara är 4 år, är motiverat till att duka av, bädda sin säng och hjälpa till hemma.

  Gravatar för användaren
  Asta Norrman
 14. Varför inte köra med veckopeng med avdrag om man inte skött sig? Dvs veckopengen flyter på och utbetalas så länge alla hushållssysslor sköts. Hur mycket som skall göras får ju var och en bestämma, men för mig ingår att hålla sitt rum snyggt och hjälpa till lite med att tömma diskmaskinen osv…

  Om man avdramatiserar detta med veckopengen, och det blir något som bara ”flödar”, så upplever jag det som att det fungerar bra. Då får de lära sig i tidig ålder att spara, och att hushålla med sina pengar. Köper de något dyrt tar pengarna slut, och då kan det vara en bra lektion i ekonomi om det börjar tjatas i lekaffären.

  Sen lär det finnas lika många åsikter som det finns barnspykologer. Sunt förnuft regerar…

  Gravatar för användaren
  Jens
 15. Jan,

  kolla in appen Veckopengen – för barn och föräldrar. Finns på Appstore, jag tror den finns på Google play. Kan vara något du tycker verkar bra?

  /Anders

  Gravatar för användaren
  Anders Dahlström
 16. håller med tidigare kommentar. Vissa saker ingår i tjänsten och man ska bidra med vad man kan göra. Du får inte heller betalt för att städa hemma :-)
  Avdrag funkar troligtvis bättre.

  Gravatar för användaren
  Spartankar
 17. Ett bra förslag med att få upp tanken med sparande. Jag skulle gärna vilja veta hur ni har tänkt den dagen då Freja vägrar att hjälpa till om hon inte får en belöning, eller kommer du att ge henne vaddkulor tills hon flyttar hemifrån så fort hon hjälper till?

  Jag har själv barn 2 och 4 år men är mer inne på att han i ett hushåll hjälps man åt med sysslorna utan att någon betalar den andra, hur tänkter du om det?

  Men om du ändå är inne på spåret med betalning, så hade det inte varit ännu mer pedagogiskt att ge henne riktiga pengar så att hon kan lägga i ett ”sparrör” där hon faktiskt sparade ihop till sin tandlöse drake?

  http://s.cdon.com/media-dynamic/images/product/homeandgarden/hemtrdgrd/image437/sparrr_fr_10-kronor_2-pack-30818004-4934677-thm.jpg

  Gravatar för användaren
  Christer
 18. Några belöningssystem kommer jag inte att använda, vissa uppgifter skall barnen lära sig att utföra utan protester. Där ibland annat att städa sitt rum och bädda sin säng. Sen får de helt enkelt acceptera att man inte får allt man pekar på i en affär, utan att behöva ha några förklaringar till varför de inte får den där leksaken.

  Gravatar för användaren
  Jens
  1. Finns det fortfarande människor som bäddar sina sängar?

   Gravatar för användaren
   jkr
  2. Eller så säger man till barnet att ”du kan få den där leksaken ifall du själv klurar ut ett sätt att finansiera det”. Ge de sedan verktygen för hur man säljer, marknadsför, betalar vännerna att hjälpa o s v. Sedan låter man de leka med tankegången. Vad vet jag, det kanske bryter mot Barnkonventionen att uppmuntra barnarbete:)?

   Gravatar för användaren
   Mathias
 19. Se upp! Läs på om belöningssystem för barn. Det verkar kunna få motsatta effekter efter en tids användning. ”Jag lyfter inte ett finger om jag inte får en belöning.”

  Gravatar för användaren
  jkr
  1. Det är väl inte svårare än att man lär barnet och visar, i egen handling (då barn, som sagt, tenderar att läsa av vad vi gör och inte vad vi säger), när man är givmild och inte begär ersättning. Ta försäljning och marknadsföring. I de fälten bjuder man på gratisprov, men man begär inte prompt att någon där efter ska köpa någonting (ett praktiskt sätt att lära ut reciprocitet). Varför inte öva barnet i pragmatisk försäljning och marknadsföring? Då kommer barnet att se att givmildhet också kan vara en god väg till ännu mer pengar än ifall barnet enbart sysslade med grovarbete genererat enbart av egen kraft?

   Dessutom kan man öva barnet i att se att givmildhet kan komma från att betala andra att hjälpa en med saker och ting. Barnet kan se hur man själv, som förälder, betalar andra att hjälpa en med en massa saker. Sedan kan man be barnet att betala andra, med sina egna intjänade slantar, barn i området att hjälpa henne/honom att utveckla ett litet miniprojekt. Då kan barnet få en känsla för hur givmildhet kan fungera via kompensation till andra.

   Jag har inte egna barn, men skulle enkelt applicera detta ifall jag hade det. Att betala andra personer att göra saker åt en tenderar, tycker jag, att ses ner på i Sverige. Man ska helst vara en slit oxe idag trots att det finns fullt av folk som ingen ersättning har förutom samhällsbidrag (det tycker inte jag är givmilt). Det finns fullt av folk där ute att vara givmild mot. Lär barnet medkänsla via att ge andra en chans att tjäna pengar med stolthet och heder.

   Gravatar för användaren
   Mathias

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök