Tänk om veckopengen inte behöver vara en gåva… (video)

Hjälp dina barn att nå sina mål och hjälpa till hemma samtidigt som du lär dem uppskjuten belöning

För ett par dagar sedan var jag och min 4-åriga dotter Freja i en leksaksaffär där Freja naturligtvis ville ha allt möjligt som jag inte var så pigg på. Freja tyckte det var högst orättvist att hon ville ha saker som jag inte ville köpa.

Jag kunde inte låta bli att känna mig som en förlorare när jag gick därifrån. Freja var besviken på mig och upprörd och jag kände mig frustrerad och lite snål. Särskilt eftersom jag var nära på att ljuga för henne och säga att jag inte hade pengar till draken, när det egentligen handlade om att jag inte ville prioritera det här. Jag har bestämt mig att jag inte vill ljuga för henne och samtidigt förstår hon ju inte det med prioritering heller fullt ut.

Jag har tänkt på det här under ett tag och nu iförrgår så slog det mig. På mitt gamla företag när jag jobbade mycket med försäljning så hade vi ett rör som vi fyllde med pingisbollar för att se hur det gick för oss mot målen. Varför inte göra en liknande grej för Freja? Efter lite research hittade jag på Panduro Hobby en liten glasflaska och vaddkulor (sådana man hade på syslöjden). Allt som allt gick det på knappt 60 kr.

Jag visade det för Freja och berättade för henne att när glasflaskan är full så kommer vi att åka till affären så får hon välja mellan att köpa en Tandlöse-drake, ringar eller en tröja vad hon nu önskar. Hon blev faktiskt mer fascinerad än vad jag trodde och hon ville genast göra saker för att kunna fylla den. Jag har aldrig sett en fyraåring plocka undan med en sådan iver, bädda sängen eller plocka undan sina kläder.

Ibland blir det faktiskt dessutom bättre än man hade tänkt från början. En följdeffekt som jag faktiskt inte tänkte på i förväg, är ju att det här dessutom placerar oss och Freja på samma sida. Det är inte längre något som är ”orättvist” där hon vill ha något och vi tackar nej, utan helt plötsligt så är vi på samma sida. Jag har redan sagt till Freja, jag vill verkligen kunna köpa draken till dig, men då måste glasflaskan fyllas först. Jag hjälper dig gärna med att hitta på aktiviteter som du kan få kulor för.

Den andra fördelen är att jag kommer från att veckopengen är en gåva. Det har nämligen alltid skvalpat lite för mig, för man ju ingen gåva av någon när man är vuxen. Det borde ju mer likna en ersättning för något man gör. På det sättet blir det också mer fokus på ansträngningen och jag intalar mig själv att det dessutom hjälper henne att träna på uppskjuten belöning och inte minst också att jobba mot ett framtida mål.

Vi får helt enkelt se hur det går framgent. :-)

freja

Tillägg 150711 – Om belöningssystem:

Jag ser en hel del kommentarer nedan om belöningssystem för barn nedan. Om jag ska vara helt ärlig så har jag inte funderat så mycket på det. Självklart handlar vissa saker som att man ”ingår” och att där finns en baksida med det här sättet, som också påtalas – tänk om hon inte vill göra saker om hon inte får belöning för det – t.ex. duka av, plocka undan efter sig etc. Många för ju fram argumentet ”En vuxen får ju inte betalt för att diska”. Men samtidigt så tänker jag vad är alternativet?

Om man inte gör en liknande grej och gör som de flesta andra ”att man ger pengar när pengar behövs” har ju också sina nackdelar. Då blir det ju att pengar blir någon gåva som kommer från ovan när man behöver något, så är det ju inte heller. Jag tänker ju att det här sättet är ju mest likt i alla fall så som mitt vuxna liv ser ut.

  • Om jag vill anstränga mig så finns det möjlighet att tjäna mer, jag behöver vara kreativ i att hitta på sätten
  • Om jag inte vill anstränga mig så finns där ändå saker jag behöver göra (utan ersättning) för vissa saker är inte optional
  • Vill jag ha något som uppenbart inte går att köpa momentant så får jag spara till det
  • Det underlättar att ha ett visuellt mål som man sparar mot
  • Jag har makten över det som jag vill ha i mitt liv (vill jag köpa en drake för mina pengar så får jag det)
  • Jag jobbar i team med andra människor – om de når sina mål så kommer jag nå mina mål

Om motivation och hotivation

Jag tror nämligen också att vi människor gör bara saker av två anledningar:

  • Motivation – att vi vill något så gärna att jag är beredd att göra en förändring. Ungefär som när man ska med ett charterflyg 0630, man behöver vara incheckad 0430, man sätter klockan på 0315 och vaknar utvilad 0310. Något som aldrig hade hänt en arbetsdag…
  • Hotivation – att man gör något för att man vill inte vara med om de negativa konsekvenserna av att inte göra det. T.ex. inte gå till jobbet för att då får man sparken och då slutar pengarna komma och då måste man ändra sin livsstil.

Jag tycker att det idagsläget kan vara värt att ta den risken med belöningssystem. Dock uppskattar jag kommentarerna då de fick mig att tänka på något som jag annars inte hade tänkt på. Jag ska faktiskt även försöka få tag på någon barnpsykolog eller motsvarande och höra deras åsikt.

Relaterade artiklar

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök