Tankar kring det pågående raset i Asien
Sök:

Tankar kring det pågående raset i Asien

Den här artikeln publicerades 2015-08-24 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Jag har under morgonen fått in ett antal frågor kring det pågående raset i Asien och mina tankar kring det.

Osäkerheten i Asien har föranlett att de europeiska börserna, inklusive den svenska just nu ligger ca 2 % ner. Om man följer strategin som jag brukar förespråka här på bloggen så är det inget tillfälle för panik. Tvärtom så har jag gått och väntat på ett börsfall nu ett tag, dock har jag ju slutat försöka förutsäga framtiden. Reglerna som jag syftar till är:

 • Ha inte alla pengarna i samma tillgångsslag (t.ex. guld och obligationer har inte rört sig särskilt mycket)
 • Investera på lång sikt, minst 5 till 10 år (på det tidsperspektivet kommer det här sannolikt bara vara en blipp)

Om man försöker sig på en liten analys, så tycker jag att Klas Eklund beskrev det väldigt bra i fredagens nummer av Fokus. I stora drag beskriver han att Kina bara fortsätter på den reformväg som de bestämde sig för 2014. De ska gå mot en mer konsumtionsdriven ekonomi, den tunga industrin ska minskas och finanssektorn ska moderniseras och öppnas, minimilöner ska höjas och så vidare.

Klas beskriver det bra:

Den uppumpade Shanghai-börsen rasade, efter att ha rusat i ett år. Sådana stolleryck är vi vana vid i väst. Men i Kina riskerade börsfallet att skada Kommunistpartiets legitimitet, eftersom regeringen tidigare uppmuntrat aktiesparande och sågs som garant för en börsuppgång. När börsen föll grep därför myndigheterna in och bromsade fallet ganksa hårdhänt.

Jag tror således att det vi ser är en anpassning och det kommer vara skakigt. Fördelen med att ha en portfölj som RikaTillsammans-portföljen i sammanhanget är att man inte behöver göra något. Den är gjord för att fungera i alla väder, när jag snabbt kollar mina depåer så ligger de knapp 0.5 % back, vilket är ju naturligt eftersom aktierna bara står för 25 % av tillgångarna och raset ligger på 2 %.

Den stora frågan att ställa sig annars är om det här är början på ett fall eller bara en rekyl. Skönt att jag inte behöver svara på den. :-)


Den här artikeln publicerades 2015-08-24 klockan 11:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

8 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hejsan,
  Vi har vår tjänstepension på Skandia som vår rådgivare har valt Atlas Defensiv resp. Atlas Offensiv ! Jag vill byta dessa nu men har svår och hitta nåt som är bra, deras hemsida är inte så lätt och söka…

  Vad tycker du att man skall välja?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  eddie
 2. Vit pil

  Jag har nybörjar portföljen för att det är lätt att månads spara men man skulle hellre vilja månads spara i en variant på rikatillsammans portföljen

  0
  Gravatar ikon för användaren
  nybörjaren
 3. Vit pil

  Hej,
  Vad gäller för nybörjarportföljen?
  Behöver jag göra något?

  /A

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Andreas
 4. Vit pil

  Har ca 30% räntor, resten aktier i portföljen, och jag har inte gjort speciellt mycket under senaste tiden. Viktat ner en del USA-fonder som jag köpte ganska sent. Det har fallit friskt, men det är ju främst eftersom jag inte har sparat speciellt länge, och då blir nedgångar desto tydligare när man ”köper dyrt”. Dock finns det nu en möjlighet att köpa riktigt billigt, främst i Sverige. Asien och USA skulle jag inte ge mig in på att köpa just nu, där kommer det förmodligen att falla ännu mera. Jag tror att det är bättre för den psykiska hälsan att se nedgångar som dessa som möjligheter istället för att titta på de tiotusentals kronorna som bara har försvunnit. Började månadsspara till yngsta dottern för ca 1 år sen, 1000 kr/månad. Den portföljen ligger nu på -5% :) Men så är det på kort sikt, inget konstigt med det egentligen. Börsen går upp och börsen går ner. Nu svider det lite då jag började spara för hennes del när börsen var som högst värderad, men det tjusiga med månadssparande är att om man handlar kontinuerligt så får man dra nytta av billiga fonder vid nästa börsuppgång, som garanterat kommer, jag gissar i nov-dec. Tror fortfarande OMX30 kommer sluta på ca 10% i år, sann optimist som man är…

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Henrik
 5. Vit pil

  Hej Jan,

  Om man följer ”Nybörjarportföljen”, anser du att man behöver göra någonting just nu eller ska man sitta lugnt i båten och vänta ut stormen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael
  1. Vit pil

   Undrar också över det som Mikael frågar om!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Sanna
  2. Vit pil

   Underar det samma

   0
   Gravatar ikon för användaren
   T
  3. Vit pil

   Nybörjar portföljen har också en bred investering och behöver således inte förändras, som Jan skriver ”5-10 är”. För att få de första indikationerna på fall eller en rekyl kanske man skall se vad Japan börsen öppnar / slutar med under morgondagen. Ca 4 timmar till öppning

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Fredrik

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.