Tankar kring det pågående raset i Asien

Jag har under morgonen fått in ett antal frågor kring det pågående raset i Asien och mina tankar kring det.

Osäkerheten i Asien har föranlett att de europeiska börserna, inklusive den svenska just nu ligger ca 2 % ner. Om man följer strategin som jag brukar förespråka här på bloggen så är det inget tillfälle för panik. Tvärtom så har jag gått och väntat på ett börsfall nu ett tag, dock har jag ju slutat försöka förutsäga framtiden. Reglerna som jag syftar till är:

  • Ha inte alla pengarna i samma tillgångsslag (t.ex. guld och obligationer har inte rört sig särskilt mycket)
  • Investera på lång sikt, minst 5 till 10 år (på det tidsperspektivet kommer det här sannolikt bara vara en blipp)

Om man försöker sig på en liten analys, så tycker jag att Klas Eklund beskrev det väldigt bra i fredagens nummer av Fokus. I stora drag beskriver han att Kina bara fortsätter på den reformväg som de bestämde sig för 2014. De ska gå mot en mer konsumtionsdriven ekonomi, den tunga industrin ska minskas och finanssektorn ska moderniseras och öppnas, minimilöner ska höjas och så vidare.

Klas beskriver det bra:

Den uppumpade Shanghai-börsen rasade, efter att ha rusat i ett år. Sådana stolleryck är vi vana vid i väst. Men i Kina riskerade börsfallet att skada Kommunistpartiets legitimitet, eftersom regeringen tidigare uppmuntrat aktiesparande och sågs som garant för en börsuppgång. När börsen föll grep därför myndigheterna in och bromsade fallet ganksa hårdhänt.

Jag tror således att det vi ser är en anpassning och det kommer vara skakigt. Fördelen med att ha en portfölj som RikaTillsammans-portföljen i sammanhanget är att man inte behöver göra något. Den är gjord för att fungera i alla väder, när jag snabbt kollar mina depåer så ligger de knapp 0.5 % back, vilket är ju naturligt eftersom aktierna bara står för 25 % av tillgångarna och raset ligger på 2 %.

Den stora frågan att ställa sig annars är om det här är början på ett fall eller bara en rekyl. Skönt att jag inte behöver svara på den. :-)

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök