Tankar kring det pågående raset i Asien

Jag har under morgonen fått in ett antal frågor kring det pågående raset i Asien och mina tankar kring det.

Osäkerheten i Asien har föranlett att de europeiska börserna, inklusive den svenska just nu ligger ca 2 % ner. Om man följer strategin som jag brukar förespråka här på bloggen så är det inget tillfälle för panik. Tvärtom så har jag gått och väntat på ett börsfall nu ett tag, dock har jag ju slutat försöka förutsäga framtiden. Reglerna som jag syftar till är:

 • Ha inte alla pengarna i samma tillgångsslag (t.ex. guld och obligationer har inte rört sig särskilt mycket)
 • Investera på lång sikt, minst 5 till 10 år (på det tidsperspektivet kommer det här sannolikt bara vara en blipp)

Om man försöker sig på en liten analys, så tycker jag att Klas Eklund beskrev det väldigt bra i fredagens nummer av Fokus. I stora drag beskriver han att Kina bara fortsätter på den reformväg som de bestämde sig för 2014. De ska gå mot en mer konsumtionsdriven ekonomi, den tunga industrin ska minskas och finanssektorn ska moderniseras och öppnas, minimilöner ska höjas och så vidare.

Klas beskriver det bra:

Den uppumpade Shanghai-börsen rasade, efter att ha rusat i ett år. Sådana stolleryck är vi vana vid i väst. Men i Kina riskerade börsfallet att skada Kommunistpartiets legitimitet, eftersom regeringen tidigare uppmuntrat aktiesparande och sågs som garant för en börsuppgång. När börsen föll grep därför myndigheterna in och bromsade fallet ganksa hårdhänt.

Jag tror således att det vi ser är en anpassning och det kommer vara skakigt. Fördelen med att ha en portfölj som RikaTillsammans-portföljen i sammanhanget är att man inte behöver göra något. Den är gjord för att fungera i alla väder, när jag snabbt kollar mina depåer så ligger de knapp 0.5 % back, vilket är ju naturligt eftersom aktierna bara står för 25 % av tillgångarna och raset ligger på 2 %.

Den stora frågan att ställa sig annars är om det här är början på ett fall eller bara en rekyl. Skönt att jag inte behöver svara på den. :-)

Kommentar, fråga eller fundering? Skriv gärna!

Fyll i dina uppgifter för att kommentera. E-postadressen publiceras ej.

Gravatar ikon för användaren

8 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Hejsan,
  Vi har vår tjänstepension på Skandia som vår rådgivare har valt Atlas Defensiv resp. Atlas Offensiv ! Jag vill byta dessa nu men har svår och hitta nåt som är bra, deras hemsida är inte så lätt och söka…

  Vad tycker du att man skall välja?

  Gravatar för användaren
  eddie
 2. Jag har nybörjar portföljen för att det är lätt att månads spara men man skulle hellre vilja månads spara i en variant på rikatillsammans portföljen

  Gravatar för användaren
  nybörjaren
 3. Hej,
  Vad gäller för nybörjarportföljen?
  Behöver jag göra något?

  /A

  Gravatar för användaren
  Andreas
 4. Har ca 30% räntor, resten aktier i portföljen, och jag har inte gjort speciellt mycket under senaste tiden. Viktat ner en del USA-fonder som jag köpte ganska sent. Det har fallit friskt, men det är ju främst eftersom jag inte har sparat speciellt länge, och då blir nedgångar desto tydligare när man ”köper dyrt”. Dock finns det nu en möjlighet att köpa riktigt billigt, främst i Sverige. Asien och USA skulle jag inte ge mig in på att köpa just nu, där kommer det förmodligen att falla ännu mera. Jag tror att det är bättre för den psykiska hälsan att se nedgångar som dessa som möjligheter istället för att titta på de tiotusentals kronorna som bara har försvunnit. Började månadsspara till yngsta dottern för ca 1 år sen, 1000 kr/månad. Den portföljen ligger nu på -5% :) Men så är det på kort sikt, inget konstigt med det egentligen. Börsen går upp och börsen går ner. Nu svider det lite då jag började spara för hennes del när börsen var som högst värderad, men det tjusiga med månadssparande är att om man handlar kontinuerligt så får man dra nytta av billiga fonder vid nästa börsuppgång, som garanterat kommer, jag gissar i nov-dec. Tror fortfarande OMX30 kommer sluta på ca 10% i år, sann optimist som man är…

  Gravatar för användaren
  Henrik
 5. Hej Jan,

  Om man följer ”Nybörjarportföljen”, anser du att man behöver göra någonting just nu eller ska man sitta lugnt i båten och vänta ut stormen?

  Gravatar för användaren
  Mikael
  1. Undrar också över det som Mikael frågar om!

   Gravatar för användaren
   Sanna
  2. Underar det samma

   Gravatar för användaren
   T
  3. Nybörjar portföljen har också en bred investering och behöver således inte förändras, som Jan skriver ”5-10 är”. För att få de första indikationerna på fall eller en rekyl kanske man skall se vad Japan börsen öppnar / slutar med under morgondagen. Ca 4 timmar till öppning

   Gravatar för användaren
   Fredrik

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök