Tankar kring ett företags ansvar & makt...
Sök:

Tankar kring ett företags ansvar & makt…

Den här artikeln publicerades 2008-05-02 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Fick följande text från en av mina mentorer idag – mycket läsvärt och tänkvärt.

Med makt följer ansvar. Detta är ett faktum och inget påbud. Det är den objektiva verkligheten, inte en obestyrkt från en moralist. Ansvar innebär helt enkelt att handlingar – våra val och våra beslut – har konsekvenser. Dessa konsekvenser har – på samma sätt som att barn är en följd av samlag – med naturlagarna att göra. De är fakta, inte omdömen.

Vad innebär det då att säga, att företagens makt för med sig ansvar? Ett företag har makt. Dess  existens och verksamhet betyder något. Företaget påverkar sin mänskliga omgivning. Ett företag är det kringliggande mänskliga territorium som det påverkar.

Ett företag, liksom en fysisk person, kan fritt välja om det skall ta sitt verkliga ansvar eller inte när det
gäller att följa eller åsidosätta de åbud och krav som följer av dessa förpliktelser.

Företag måste inte alltid ha rätt moralisk bemärkelse och ur ansvarssynpunkt. Men företag bör alltid lidelsefullt och samvetsgrant intressera sig för det faktum att deras blotta existens ställer frågan om ansvar.

Ett viktigt steg mot att ta sitt ansvar är att förena utmaningen till storhet med en framtidsvision. Vad är en ansvarskännande och storslagen vision av lösningen av de grundproblem  som världen i dag står inför?

Om näringslivet skulle besluta sig för att utöva sin makt under ansvar, vilka frågor kommer det – eller måste det eller borde det – då ta itu med?

Ett enkelt svar är: ”Det finns ett nästan oändligt antal problem, varav följer att det skulle bli till stor nytta för mänskligheten oavsett vilket av dem man tog itu med”.


Den här artikeln publicerades 2008-05-02 klockan 00:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Kommentarer på aktuella händelser.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

2 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Jag håller inte med att bolag bara är till för att göra vinst. För mig handlar det om att bolag är en organism, nästan som ett barn. Jag tycker att det är viktigt att företaget gör gott och tar ansvar både för sig själv, sina anställda och den omvärld företaget verkar i.

  Jag håller med om att de flesta har en självisk gen – dock ser jag det som ett trappsteg likt Maslows behovstrappa – man kan inte ge förrän man själv är nöjd med det man har. På samma sak har ett företag svårt att påverka omvärlden för det är ok i sig själv. Det är dock något jag tycker man ska sträva efter.

  Det som gör mig nyfiken är varför du har den krassa synen? ;) (eller kom på att du delat med dig av det. sorry.)//edit

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 2. Vit pil

  Makt under ansvar är ett uttjatat ämne tycker jag personligen. Av den enkla anledningen att bolag existerar enbart för att göra en vinst. Det är vad bolagen är till för.

  Personligen tycker jag detta faller under socialism. Är man rik ska man betala, är man rik ska man ta ansvar för universum (de fattiga kan absolut inte göra detta själva. Varför kan man ju fråga sig) och till sist är man rik så ska man vara samhällets mest moraliska pekpinne. Vissa rika är moraliska av naturen, andra skiter i vilket. Så länge de vinner. Kapitalister är vinnare och ibland får man göra saker som kanske inte kan skrivas in som ett hedersberöm i den ”etiska boken”.

  Men visst håller jag med om att det skulle vara ett ideal att alla kunde vara moraliskt och etiskt korrekta, men sannolikheten att de kommer hända under vår livstid är ytterst låg. Varför jag tror detta är ytterst osannolikt är för att jag tror helhjärtat på att alla människor har en självisk gen, själviskhet är som ni troligen vet vid det här laget: motsatsen till givmildhet och moralisk/etisk korrekthet.

  Ett råd till er som har dessa höga tankar kring människan: Slappna av och gör något som gynnar er och då kanske ni får något inom er som får er att göra något snällt för andra (utan tvång eller tanke på att vara moraliskt och etiskt korrekt eller att ni känner er tvungna att vara snälla. Man kan inte beordra folk, oavsett samhällsstatus, att de nu ska vara korrekta människor enligt regelboken. Not gonna happen, folks).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mathias

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.