Tankar kring finanskrisen - rea på (bank)aktier?
Sök:

Tankar kring finanskrisen – rea på (bank)aktier?

Har följt den senaste tidens rapportering om finanskrisen och för en gångs skull har jag inte pengar i direkt i marknaden vilket gör att jag ändå kan förhålla mig ganska objektiv till det. Nedan följer några av de slutsatser, reflektioner och insikter jag dragit från det som pågår:

 • Den första insikten, låter fånig kanske, men det är att majoriteten av dem som jobbar på marknaden är amatörer och ”anställda”. Eftersom jag inte har en formell ekonomutbildning så är det lätt att se upp till dem som kan, men denna krisen visar ju verkligen att de också bara är människor och förstå-sig-på-are.
 • Den andra reflektionen är att jag hade skämts som VD på ett anrikt företag som t.ex. Lehman, som funnits och verkat i över 150 år och att jag är den som låter det falla. Samtidigt visar det också hur svårt det är att stå emot. Där fanns säkert chefer som insåg det felaktiga i de osäkra pappren som handlades. Däremot så tjänade alla andra pengar på dem, och gjorde inte jag som VD det skulle jag inte bli långvarig.
 • De enorma fallen på marknaden ger även stora köplägen, särskilt banksektorn har ju fått enormt mycket stryk. Såg t.ex. att direktavkastningen på vissa aktier (t.ex. swedbank) idag är uppe på 10%!. Med tanke på att räddningspaketet inte godkändes av den amerikanska regeringen och börsen backade med 5% lär vi se fall även imorgon.
 • En fjärde reflektion är att det återigen bevisas att det är skattebetalarna som får ta smällen för allt som händer. Vad man också talar tyst om är de miljoner(?) människor som blivit av med sina besparingar och framförallt pensioner i form av aktier och fonder. Däremot tycker jag att det är bra att diskussioner nu går att räddningspaketen inte ska rädda aktieägarna.
 • Det som sker nu är egentligen inte att pengar försvinner utan att de helt enkelt flyttas runt – det vi ser i världen är en enorm förmögenhetsomflyttning.
 • Det är också intressant hur svenska banker nu gör kovändningar om ”säkra” papper som t.ex. SPAXAR som egentligen inte alls är säkra då de var bundna hos amerikanska investmentbanker.

Har jag missat något?


Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

2 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Det finns risker med alla typer av investeringar, tom ett bankkonto med insättningsgaranti. Om det blir krig så kan pengarna bli värdelösa. Fastigheterna kan gå till den invaderande makten, det kan uppstå naturkatastrofer so on so on. Vi ekonomer kan göra rättvisa bedömningar av företag, men när det gäller aktiemarknaden så är det folks känslor som spelar in. Vi ser det nu med tex Swedbank, som rasar trots att företaget går mycket bra. Titta historisk 10 år tillbaka på swedbanks utdelning, så har de ALDRIG sänkt sin utdelning, den har däremot ökat för varje år med 10-15%, förutom ett fåtal år då utdelningen stannat på samma nivå. Problematiken ligger i att folks känslor faktiskt kan förstöra en bank i långa loppet, genom att sälja hej vilt, samt om de tar ut kontanter. Hur? Jo banken får svårare och svårare att låna upp pengar från andra institut och kan därmed inte konkurrera på den finansiella marknaden. Det är ganska kul att se olika så kallade expeter som säger sig veta att swedbank kommer få mycket kreditförluster i baltikum, när swedbank själva inte känner till det. Baltikum är inte som USA, där man kan lämna över nycklarna till banken om man känner för det. Swedbank lånar ut med säkerhet i grunden, vilket många inte verkar fatta, trots att det är hur enkelt som helst att fatta. bla bla går att skriva hur mycket som helst

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Civilekonomen
 2. Vit pil

  Ja, jag tycker också att man får ett smakprov på hur kunniga de som bör veta egentligen är (ekonomer). T.ex det du skriver om att pengarna egentligen bara flyttas runt verkar det inte vara så många som vet om, och även bankernas ”säkra” placeringar verkar de missbedömt ordentligt. Jag kommer ihåg när en aktiemäklare rekommenderade mig att belåna spaxar p.g.a. att jag var garanterad att minst få tillbaka investerat belopp.

  Det är en lärorik resa vi är med om…

  Mvh Anders

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Anders

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.