Tankar och erfarenheter från en MasterMind-grupp

.

Ett av de grundläggande antagandena som jag lever efter är att vi är genomsnittet av de människorna vi har omkring oss. Anledningen till det är precis samma som när man säger att ”barn gör inte som du säger till dem, barn gör som du gör”. Genom hela livet lär vi människor oss av varandra genom att kopiera, när vi går på stan så gör vi det i takt, vi byter dialekt när vi kommer hem, vi andas i takt när vi kramas m.m. Vi gör som andra gör.

Det som vi däremot sällan tänker på är att detta även speglar sig i andra områden såsom våra resultat. Jag kan slå vad om, att om du skulle ta de 20 personer som du spenderar mest tid med, räknade ut deras medellön så skulle inte din egen lön skilja sig mer än ca 1.000 SEK från detta medel. Även i andra områden kommer detta att återspeglas.

Det betyder att människorna som du har omkring dig är de viktigaste människorna i ditt liv. Dessa kommer nämligen att antingen att lyfta dig till skyarna eller hålla dig tillbaka. Vilket av det som de gör, är inte deras ”fel” eller ansvar, utan bara vårt eget.

När är du sämst i gruppen?

Med detta i åtanke började jag förra året fundera på vilka människor har jag i mitt liv som är mer framgångsrika än jag, vilka människor bidrar med nya tankar, perspektiv och insikter till mitt liv? Bland vilka människor får jag vara medelmåttig eller till och med sämst?

Jag tittade efter bland folk som jag kände och träffade och valde ut fem stycken personer som jag var säker på att jag skulle få nya resultat om jag skulle umgås mer med. Inspirerad av Napoleon Hills bok ”Think and Grow Rich” valde jag en struktur likt MasterMind och i höstas hade vi vårt första trevande möte. Idag ett antal möten senare har vi hittat en struktur som jag gärna delar med mig av som fungerar väldigt väl. Våra träffar är, för oss alla, en av månadens höjdpunkter.

En fungerande struktur för MasterMind-möten

Det första vi gjorde var att bestämma vad skulle målet för våra MasterMind-möten vara, vi pratade om förväntningar och farhågor. Efter diskussion kom vi fram till att det som var viktigt för oss var:

 • Att vi alla skulle ta det på allvar och prioritera det
 • Att det skulle bidra och skapa ett bestående och konkret värde
 • Att vi skulle hjälpa varandra och hålla varandra till en högre nivå
 • Att vi skulle prata om intressanta ämnen som man inte alltid pratar om
 • Att vi skulle ha roligt och trevligt – mötet skall ge mycket energi och inspiration

Det första steget är alltså att ha en tydlig och av alla accepterad samsyn på gruppen och gruppens syfte.

Det andra var att hitta ett format och en fungerande struktur för våra möten, vi har valt följande:

 • Vi träffas ungefär en gång per månad, ganska exakt 2h per gång
 • Varje möte har ett specifikt tema
 • Till varje möte läser vi en bok på det specifika ämnet
 • Mellan mötena tar vi oss an en utmaning som kan vara relaterad till ämnet
 • Mellan mötena håller vi varandra inkluderade om utmaningar, genombrott och sammanbrott och stöttar, pushar och utmanar varandra
 • Vi roterar möteslokal hemma hos varandra och värden bjuder på en lätt middag
 • Varje möte har en moderator/ordförande som ser till att strukturen hålls (ej samma som håller i middag/lokal)

Själva tiden disponerar vi enligt följande:

 • 25 minuter incheckning där alla delar med sig av var de befinner sig just nu, hur det känns, vad som är bra/dåligt, vad som är på gång etc. (under tiden vi äter)
 • 70 minuter konversation runt ämnet för kvällen
 • 25 minuter utcheckning, val av utmaning och beslut på tema till nästa gång

Andra framgångsfaktorer som jag tror gör våra möten framgångsrika är:

 • En av oss är tränad coach
 • Vi är ganska liten grupp om fem personer (vi kommer att bjuda in max en till) – Napoleon Hill säger att ungefär 8 är max.
 • Alla har gått Balansekonomiutbildningen
 • De flesta har gått Landmark Forum och har distinktionerna från de utbildningarna
 • Alla är intresserade av personlig utveckling, ekonomi och ledarskap
 • Vi har en gemensam värdegrund om t.ex. personligt ansvar och omständigheter
 • Alla är nyfikna på livet och på att utvecklas
 • Alla är 100% för de andra och vill genuint att de ska lyckas
 • Vi har en tillåtande miljö där ALLT är okej och man är älskad, förlåten och perfekt, precis så som man är (Landmark-distinktion)

Exempel på teman och böcker som vi har haft

 • Tema: ”Vision och livet”, Bok: ”Munken som sålde sin ferrari”
 • Tema: ”Relationer”, Bok: ”Kärlekens fem språk”
 • Tema: ”Effektivitet”, Bok: ”7 habits of succesful people”
 • Tema: ”Passion”, Bok: ”Mod och passion”
 • Tema: ”Ledarskap”, Bok: ”The leader who had no title”

Vad kan du förvänta dig från en MasterMind-grupp?

Det är helt upp till dig på vilken nivå du och dina vänner vill spela spelet. För mig är det idag en ovärderlig hjälp. Jag och alla de andra ser fram mot våra träffar, vi har väldigt trevligt samtidigt som det är ett sammanhang där vi håller varandra till en högre nivå. Jag har lärt mig oerhört mycket av alla de andra och inspirerats till nya aktioner och insikter. T

Rent konkret har det inneburit för mig t.ex. att jag hösten 2010 blåste liv i denna bloggen igen, att jag tar mitt ledarskap på mer allvar, att jag har läst böcker jag inte skulle läst samt att jag nya relationer som jag uppskattar väldigt mycket. Dessutom blir jag mycket inspirerad av vad de andra i gruppen gör och tänker mycket att om de kan, så kan även jag. På sistone har det inneburit större framsteg i t.ex. karriär där jag har tagit mitt eget arbete till en helt ny nivå med fantastisk feedback från alla runt omkring.

Läxan från ikväll till nästa gång är också väldigt spännande – hur ser en perfekt dag i mitt liv och vad kommer den livsstilen att kosta?

Om du behöver hjälp att starta upp en grupp, hör av dig! :)

Fråga, få svar, hjälpa andra, diskutera och träffa likasinnade i vårt forum. Besök