Tankar och erfarenheter från en MasterMind-grupp
Sök:

Tankar och erfarenheter från en MasterMind-grupp

.

Den här artikeln publicerades 2011-01-27 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Ett av de grundläggande antagandena som jag lever efter är att vi är genomsnittet av de människorna vi har omkring oss. Anledningen till det är precis samma som när man säger att ”barn gör inte som du säger till dem, barn gör som du gör”. Genom hela livet lär vi människor oss av varandra genom att kopiera, när vi går på stan så gör vi det i takt, vi byter dialekt när vi kommer hem, vi andas i takt när vi kramas m.m. Vi gör som andra gör.

Det som vi däremot sällan tänker på är att detta även speglar sig i andra områden såsom våra resultat. Jag kan slå vad om, att om du skulle ta de 20 personer som du spenderar mest tid med, räknade ut deras medellön så skulle inte din egen lön skilja sig mer än ca 1.000 SEK från detta medel. Även i andra områden kommer detta att återspeglas.

Det betyder att människorna som du har omkring dig är de viktigaste människorna i ditt liv. Dessa kommer nämligen att antingen att lyfta dig till skyarna eller hålla dig tillbaka. Vilket av det som de gör, är inte deras ”fel” eller ansvar, utan bara vårt eget.

När är du sämst i gruppen?

Med detta i åtanke började jag förra året fundera på vilka människor har jag i mitt liv som är mer framgångsrika än jag, vilka människor bidrar med nya tankar, perspektiv och insikter till mitt liv? Bland vilka människor får jag vara medelmåttig eller till och med sämst?

Jag tittade efter bland folk som jag kände och träffade och valde ut fem stycken personer som jag var säker på att jag skulle få nya resultat om jag skulle umgås mer med. Inspirerad av Napoleon Hills bok ”Think and Grow Rich” valde jag en struktur likt MasterMind och i höstas hade vi vårt första trevande möte. Idag ett antal möten senare har vi hittat en struktur som jag gärna delar med mig av som fungerar väldigt väl. Våra träffar är, för oss alla, en av månadens höjdpunkter.

En fungerande struktur för MasterMind-möten

Det första vi gjorde var att bestämma vad skulle målet för våra MasterMind-möten vara, vi pratade om förväntningar och farhågor. Efter diskussion kom vi fram till att det som var viktigt för oss var:

 • Att vi alla skulle ta det på allvar och prioritera det
 • Att det skulle bidra och skapa ett bestående och konkret värde
 • Att vi skulle hjälpa varandra och hålla varandra till en högre nivå
 • Att vi skulle prata om intressanta ämnen som man inte alltid pratar om
 • Att vi skulle ha roligt och trevligt – mötet skall ge mycket energi och inspiration

Det första steget är alltså att ha en tydlig och av alla accepterad samsyn på gruppen och gruppens syfte.

Det andra var att hitta ett format och en fungerande struktur för våra möten, vi har valt följande:

 • Vi träffas ungefär en gång per månad, ganska exakt 2h per gång
 • Varje möte har ett specifikt tema
 • Till varje möte läser vi en bok på det specifika ämnet
 • Mellan mötena tar vi oss an en utmaning som kan vara relaterad till ämnet
 • Mellan mötena håller vi varandra inkluderade om utmaningar, genombrott och sammanbrott och stöttar, pushar och utmanar varandra
 • Vi roterar möteslokal hemma hos varandra och värden bjuder på en lätt middag
 • Varje möte har en moderator/ordförande som ser till att strukturen hålls (ej samma som håller i middag/lokal)

Själva tiden disponerar vi enligt följande:

 • 25 minuter incheckning där alla delar med sig av var de befinner sig just nu, hur det känns, vad som är bra/dåligt, vad som är på gång etc. (under tiden vi äter)
 • 70 minuter konversation runt ämnet för kvällen
 • 25 minuter utcheckning, val av utmaning och beslut på tema till nästa gång

Andra framgångsfaktorer som jag tror gör våra möten framgångsrika är:

 • En av oss är tränad coach
 • Vi är ganska liten grupp om fem personer (vi kommer att bjuda in max en till) – Napoleon Hill säger att ungefär 8 är max.
 • Alla har gått Balansekonomiutbildningen
 • De flesta har gått Landmark Forum och har distinktionerna från de utbildningarna
 • Alla är intresserade av personlig utveckling, ekonomi och ledarskap
 • Vi har en gemensam värdegrund om t.ex. personligt ansvar och omständigheter
 • Alla är nyfikna på livet och på att utvecklas
 • Alla är 100% för de andra och vill genuint att de ska lyckas
 • Vi har en tillåtande miljö där ALLT är okej och man är älskad, förlåten och perfekt, precis så som man är (Landmark-distinktion)

Exempel på teman och böcker som vi har haft

 • Tema: ”Vision och livet”, Bok: ”Munken som sålde sin ferrari”
 • Tema: ”Relationer”, Bok: ”Kärlekens fem språk”
 • Tema: ”Effektivitet”, Bok: ”7 habits of succesful people”
 • Tema: ”Passion”, Bok: ”Mod och passion”
 • Tema: ”Ledarskap”, Bok: ”The leader who had no title”

Vad kan du förvänta dig från en MasterMind-grupp?

Det är helt upp till dig på vilken nivå du och dina vänner vill spela spelet. För mig är det idag en ovärderlig hjälp. Jag och alla de andra ser fram mot våra träffar, vi har väldigt trevligt samtidigt som det är ett sammanhang där vi håller varandra till en högre nivå. Jag har lärt mig oerhört mycket av alla de andra och inspirerats till nya aktioner och insikter. T

Rent konkret har det inneburit för mig t.ex. att jag hösten 2010 blåste liv i denna bloggen igen, att jag tar mitt ledarskap på mer allvar, att jag har läst böcker jag inte skulle läst samt att jag nya relationer som jag uppskattar väldigt mycket. Dessutom blir jag mycket inspirerad av vad de andra i gruppen gör och tänker mycket att om de kan, så kan även jag. På sistone har det inneburit större framsteg i t.ex. karriär där jag har tagit mitt eget arbete till en helt ny nivå med fantastisk feedback från alla runt omkring.

Läxan från ikväll till nästa gång är också väldigt spännande – hur ser en perfekt dag i mitt liv och vad kommer den livsstilen att kosta?

Om du behöver hjälp att starta upp en grupp, hör av dig! :)


Den här artikeln publicerades 2011-01-27 klockan 23:15 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personlig utveckling, Personligt och om mig.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

6 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Hej och tack för ett inspirerande inlägg!Jag håller på att sätta igång en MMgrupp och vi blir tre-fem första gången nästa lördag. Ingen av oss är helt perfekt som lMMedare så råd vore fint!!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Madeleine
  1. Vit pil

   Jag skulle säga att det viktigaste är att komma igång och att man sedan är helt rak, säger det man tycker och ser och gör det mer omtanke och från att man verkligen tycker om den andra personen. Lycka till!

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Hej,

  Bra och inspirerande blogg måste jag säga!
  Det är så spännande för mig att hitta din blogg. Jag har läst igenom några av dina inlägg och känns att jag har hittat någon som har tänkt och fundera på nästan samma sak som mig.

  Jag själv har läst ”Think and grow rich” och känner att jag har behov av att omge mig själv med master mind människor om jag ska uppnå det jag vill i livet. Har faktisk fundera på att bilda en Master mind grupp själv men viste inte hur.

  Oy

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oy Sriphakdee
  1. Vit pil

   Hej!

   Tack för din kommentar. Det är sådant som gör det roligt att lägga ner tiden att skriva och blogga. :-)

   Angående det som du skriver så hoppas jag att du börjar med att skapa en grupp – det är mycket lärorikt och faktiskt väldigt kul och givande. Behöver du tips, bara mejla.

   Min rekommendation är att om du har en möjlighet, gå på en av mina workshops eller Charlies seminarier for där kommer du att hitta många likasinnade. Kolla mer på Balansekonomis hemsida.

   Många hälsningar
   /jan

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Jan Bolmeson
  2. Vit pil

   Hej!

   Är inne på precis samma spår som du och har länge funderat på att starta en Master Mind-grupp. Kontakta mig gärna vid intresse så styr vi upp något.

   Mvh
   Henning

   0
   Gravatar ikon för användaren
   Henmar

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.