Tankar om Anthony Robbins bok "Notes from a friend"
Sök:

Tankar om Anthony Robbins bok ”Notes from a friend”

Tankar om Anthony Robbins bok ”Notes from a friend”
Den här artikeln publicerades 2008-12-25 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

Innan jul lovade jag mig själv att jag skulle ägna en del av julen till att läsa några av de många böcker, som ligger och (tyvärr) börjat samla damm på min tomma tv-bänk. Såhär på juldagen har jag faktiskt redan hunnit genom tre böcker – Per H Börjessons – ”Så kan alla svenskar bli miljonärer (annonslänk)”, Mats-Erik Nilsson ”Den hemliga kocken (annonslänk)” och Anthony Robbins bok ”Notes from a Friend (annonslänk)”. Den som gjorde mest intryck på mig var den senare (även om det kommer recenssioner på de andra också).

Boken sammanfattar på ett väldigt lättförståeligt sätt upp några av de kraftigaste verktygen i personligt utveckling och presenterar dem på ett fantastiskt inspirerande sätt. Det som gjorde mest intryck på mig var ett citat i början av boken som lyder ungefär som följer:

Framgång är resultatet av ett gott omdöme.

Gott omdöme är resultatet av en stor mängd erfarenhet.

Erfarenhet är resultatet av dåligt omdöme.

Citatet, tycker jag illustrerar på ett fantastiskt sätt vikten av att våga göra fel – lära sig av misstagen och sätta sig på hästen igen. Något som inte kan betonas nog – och som många t.ex. även Johan Stäel von Holstein betonar i sina avslutande krönika på Metro.

Det andra som inspirerade mig mycket är det som Robbins kallar för en 10-dagars mental lek. Reglerna för leken är som följer:

Under de kommande 10 dagarna – vägra att omge dig med negativa tankar, känslor, frågor, ord eller till och med metaforer.

Frågor att ställa sig på morgonen när man vaknar

 • Vad är jag lycklig över i mitt liv just nu?
 • Vad är jag mest entusiastisk och inspirerad av i mitt liv just nu?
 • Vad är jag stolt över i mitt liv just nu?
 • Vad är det jag är tacksam över i mitt liv just nu?
 • Vad är det som jag njuter av mest i mitt liv just nu?
 • Vad är jag åtagen i mitt liv just nu?
 • Vem i mitt liv älskar jag?
 • Vem älskar mig?
 • Hur får allt detta att känna mig?

Frågor att ställa sig innan man går och lägger sig på kvällen

 • Vad har jag skapat idag?
 • Vad har jag givit/gett idag?
 • Vad har jag lärt mig idag?
 • Hur har dagen idag ökat kvaliteten på mitt liv?
 • Hur kan jag använda dagen idag som en investering i min framtid?

Om du stöter på ett problem eller tänker negativa tankar

När du kommer på dig själv att du fokuserar på det negativa, ställ dig omedelbart följande frågor med syfte att ta dig till en mer positiv plats.

 • Vad är nu möjligt?
 • Vad är det fantastiska med detta problemet?
 • Vad är det som inte är perfekt än?
 • Vad är jag villig att börja göra för att få det som jag vill ha det?
 • Vad är jag villig att sluta göra för att få det som jag vill ha det?
 • Vad kan jag göra för att göra processen så trevlig som möjligt under tiden jag gör det som behöver göras?

Övriga regler

Under de kommande tio dagarna – fokusera helt och fullt endast på lösningarna, inte problemen. Om du får en dum tanke, fråga eller känsla – slå inte på dig själv – bara se till att åtgärda den direkt. Om du funderar eller ältar det mer än 5 minuter – så får du börja om dina 10 dagar, men inte förrän nästa morgon!

Målet med leken är att under dessa 10 eftervarandra följande dagar inte ägna tid eller energi åt negativa tankemönster. Därav hela poängen att börja om från början om detta inträffar – OAVSETT hur många dagar som har klarats av tidigare.

Min lek börjar imorgon den 26:e december!

UPPDATERING 081228

Jag hittade följande sida på google som verkar ge bort boken utan kostnad i utbyte mot ens kontaktuppgifter. Jag vet dock inte om det fungerar…

UPPDATERING 090105

Ladda ner Antony Robbins Power-frågor som PDF för att sätta upp på badrumsdörren:


Den här artikeln publicerades 2008-12-25 klockan 19:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): Personlig utveckling.

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Kommentera

9 kommentarer finns till denna artikel:

 1. Vit pil

  Kan inte komma ihåg senast jag kommenterade på en sida. :)

  Men måste säga att det är en oerhört intressant person Anthony Robbins.

  Jag kan rekommendera den längre versionen av boken som heter Unlimited Power/Din Gränslösa Styrka om du vill grotta ner dig ännu mer.

  Jag är ett personligt fan av Brian Tracy också som är en liknande figur.

  Sen antar jag att du läst klassikern i genren How to get friends and influence people av Dale Carnegie.

  Vilka är dina favoritböcker inom genren?

  Riktigt bra sida förresten, tack!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Conny Ryderholm
 2. Vit pil

  Fortfarande inte klarat 2 dagar i rad…. :-|

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 3. Vit pil

  Hej Robert,

  Hör gärna av dig när du har läst boken! :)

  God fortsättning!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax
 4. Vit pil

  1st bok på väg, hoppas jag :) Tack för tipset.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robert
 5. Vit pil

  Jag fick boken förra året troligtvis genom samma sida (http://www.freetonyrobbinsbook.co.uk), därefter har de ringt ett par gånger och bjudit in till föreläsningar i London.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jukka
 6. Vit pil

  Efter att ha fått börja om 4 dagar i rad har jag nu äntligen klarat av dag 1.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  madwax

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.